Urgenca

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

Antipsihotik

Default avatar

KovacM

Spoštovani!

Se bom z vprašanjem kar obrnil na Vas ker pri forumu psihiatrija je potrebno na vprašanje čakati predolgo.

Približno pol leta se zdravim zaradi depresije in sicer z antidepresivom, ker sem pa imel vmes tudi zelo velika nihanja razpoloženja sem zraven prejel še antipsihotik Seroquel sedaj po štirih mesecih jemanja 25mg na dan pa opažam, da se mi pogosto vrti, slabo mi je, zelo močno mi bije srce, zelo me žeja in še bi lahko našteval. Mislite, da bi bili to lahko stranski učinki tega antipsihotika?
Mi lahko mogoče poveste kako sploh antipsihotik deluje na človeka?
Je možnost, da mi zdravnica zamenja antipsihotik za drugega? Mogoče predlagate kakšnega novega mogoče z manj stranskimi učinki?

Za Vaš odgovor bom iz srca hvaležen.
Marko
Default avatar

SRebolj

Najpogostejši stranski učinki seroquela so zaspanost, omotica, suha usta, zaprtost, tahikardija (pospešen srčni utrip), ortostatska hipotenzija (padec krvnega tlaka ob vstajanju iz sedečega ali ležečega položaja), torej je možno, da vam te težave (ali vsaj kakšno od teh težav) povzroča to zdravilo. Ne gre pozabiti, da lahko sama depresija oziroma anksioznost povzroča posamezne podobne težave!
Ta zdravila delujejo na prenos signalov v živčevju (na "receptorje živčnih prenašalcev"), delovanje je milo rečeno zapleteno in ga je žal nemogoče opisati po domače.
Tudi sama izbira zdravljenja ni tako enostavna, da bi vam lahko brez poglobljene obravnave (in psihiatričnega znanja) svetoval drugo terapijo.
Lep pozdrav!
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

KovacM

Pozdravljeni dokotor Rebolj!

Ne mi zamerit z mojim vprašanjem ampak trenutno je pri forumu psihiatrija potrebno predolgo čakati na odgovor zato se obračam na Vas.

Bil sem na pregledu pri moji psihiatrinji in glede na to, da se mi je od Seroquela tako močno vrtelo mi je zdravnica predlagala Zyprexo. S terapijo pa naj bi pričel tako, da bi en teden prekinil z jemanjem nato pa prišel na Zyprexo.
No v sredo sem opustil antipsihotik Seroquel. V četrtek sem še kar nekako bil OK potem pa se je pričelo.
Skratka pričelo mi je zelo nihati razpoloženje, strah me je, spim zelo slabo, imam grozovite sanje in more, zbujam se popolnoma moker in prestrašen in kar je največji problem dobil sem strah pred zunanjim svetom to je nekaj neverjetnega. Od četrtka sem samo doma, telefon imam izklopljen ker mi gre na živce, doma me tudi že postrani gledajo tko, da res zdaj pa sam s sabo ne vem kaj bi. Počutim se obupno grozno, res tega Vam ne znam opisati.

Se Vam mogoče kaj "svita" od kod bi prišel ta nenadni strah, nikoli nisem imel s tem težave, bil sem zelo komunikativen ampak sedaj me je pa grozno strah sveta zunaj moje hiše.

Drugače pa naj povem, da se zdravim samo zaradi depresije kar je tudi moja diagnoza. Antipsihotik sva z zdravnico uvedla zaradi tega ker mi je zelo nihalo razploženje v dnevu, npr. zjutraj sem bil ful vesel čez par ur pa popolnoma na tleh.

Mi lahko mogoče poveste kakšni so začetni stranski učinski pri Zyprexi? Zdravnica me je samo opozorila, da se lahko poveča apetit in posledično pridobivanje telesne teža, ampak tudi če kakšen kilogram pridobim pri meni verjetno ne bo težava saj sem velik 178 cm, težak pa cca. 58-59 kg.

Za Vaš odgovor Vam bom iz srca hvaležen ter Vam želim lep vikend.
Marko
Default avatar

SRebolj

Verjetno ste v tem času že prišli do odgovora. Stranski učinki so predvsem zaspanost ali huda utrujenost, so pa vaši našteti simptomi bolj opis depresije ozioma anksioznosti (in manj verjetno stranski učinek). Vsekakor se pomenite z zdravnico in si ne prilagajajte terapije sami!
Lep pozdrav!
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

KovacM

Spoštovani!

Sedaj jemljem točno en teden Zyprexo in se prav super počutim.

Imam pa problem ker sem postal zaprt, težje grem na blato in to vsak dan bolj. Mi lahko mogoče kaj svetujete, se dobi v lekarni kakšno blažje odvajalo? Kaj priporočate?

Hvala za Vaš odgovor že vnaprej.
Marko
Default avatar

SRebolj

Me veseli, da gre na bolje. Poleg odvajal vsekakor priporočan čim več telesne aktivnosti, pijte več tekočine, poskusite lahko z donatom, če ne gre drugače, je od odvajal možno v lekarni dobiti npr. portalak, prorektal... vendar vam načeloma odsvetujem dolgotrajnejšo uporabo!
Lep pozdrav!
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

MATEJA VUKOVIČ

NAJPREJ LEP POZDRAV.JEMLJEM CIPRAMIL,ENOTABLETO.PRED SPANJEM PA 25MG SEROQUEL.PO KOLIKŠNEM ČASU LAHKO PREIDEM NA POLOVIČKO SEROQUELA'ZDRAVIM SE POL LETA.
Default avatar

SRebolj

Pozdravljena!
Ne vem, zakaj omenjeno zdravilo jemljete, imate pa predpisan nizek odmerek (ki je sicer lahko nekajkrat višji) in še tega le enkrat dnevno...zato vam težko odgovorim.
Lep pozdrav!
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

Jakica50

Spoštovani!
Zanima me, ali ste imeli kdaj v svoji praksi primer, ko nekemu bolniku ni pomagal noben antipsihotik in noben antidepresiv. Žal je moj mož tak primer. Za paranoidno psihozo je prvič zbolel pri 48 letih, bil je hospitaliziran, prejel zdravilo Risperdal, ki je učinkovalo približno pol leta.Psihotični simptomi ( občutek zasledovalnja, strah, da mu bo nekdo nekaj storil, hudi glavoboli) so izginili zelo hitro in se niso več pojavili. Stanje se mu je poslabšalo navidez v smeri depresije( nezainteresiranost, strah, huda utrujenost, močno potenje, nemoč, pozabljivost, zmedenost, nesoposobnost koncentracije, huda žeja, debelost...) Nato so se začela preizkušanja raznih kombinacij in odmerkov zdravil: Risperdal + Mirzaten, Torendo, Qventiax, Akineton, Loram, Helex, ZipreXa, Cipralex, Alventa, Zolrix..., a žel se stanje še do danes ni popravilo. Mož je popolnoma fizično in psihično izčrpan, izvidi jetrnih testov so slabi, popušča mu srce, neprestano je na bolniški, psihiatrinja je ostala brez moči. Kaj mislite vi? Ali bi bilo bolje, da bi zdravljenje povsem opustil, saj mu po treh letih razen fizičnega in psihičnega propada in trpljenja nemočnih svojcev ni prineslo koristi. Naj povem , da je zdravila redno jemal in se striktno držal navodil zdravnika. Trenutno jemlje samo Zolrix, a je stanje takšno, kot bi jedel bonbončke brez pozitivnih učinkov na psiho. Hvala za Vaš iskren odgovor.
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni! Žal psihiatrija ni ravno moje področje in vam težko opisujem kakšen "moj" primer, vsekakor pa so psihčne bolezni včasih težje obvladljive. Čeprav "moje izkušnje" nimajo nobenega statističnega pomena, se vseeno srečam v teh primerih z manipulacijo z zdravili (neredno jemanje, jemanje po svoje itd) pogosto in veliko pogosteje, kot pa s tem, da zdravila ne bi imela prav nobenega učinka. In to kljub temu, da so svojci prepričani, da z zdravili vse štima. T pišem na splošno in ne leti neposredno na vašega moža, saj okoliščin seveda ne poznam. Opustitve zdravil brez posveta z njegovim psihiatrom ne priporočam v nobenem primeru! Ne pozabite, da so psihične težave njegova osnovna bolezen in vsaj v večini ne posledica zdravil. Ne glede na vse, priporočam dosleden nadzor nad zdravljenjem (in ne le zdravili!)
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

majno

Spoštovani,
rada bi Vas uparašala za en klinični primer in Vaš mnenje o celi situaciji, ker Vas zelo spoštujem.Pred enim mesecem sem partnerju najdla zdravila v torbici.Zoloft 50mg, Zolrix 10 mg in Lamictal.Bila sem šokirana ker že nekaj časa živim s njim in mi ni povedal dasploh jemlje zdravila.Povedal je da so to zdravila njegove babice.Potem ko nisem tej zgodbi verjela mi je povedal da je slagal psihijatra o svojih simptomih da bi dobil bolniške.Poleg zdravil moj partner tudi ekcesitvno pije enkrat tedensko do enkrat na dva tedna okoli 2 litra vina ali en liter žgane pijače.Prosila bi Vas za Vaš komentar cele situacije.Mogočo dijagnozo in resnost situacije.Namesto da prihvati mojo pomoč me optužuje da jaz imam psihične težave in mi je delal ljubosumne scene in me skoz laže.Od zdravila se je zredil in ima okoli 100kg in spi več kot 12h na dan.Povedal mi je da je njegova dijagnoza Ponavljajuća depresija srednje stopnje, in da ne ve ime svojega psihijatra ampak mu žal ne verjamem.

Prosim za nasvet in se iskreno upam da mi boste pomagali.Hvala.
Najlepši pozdrav.
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni
Da bi nekdo z lažmi od psihiatra dobil tako zdravljenje, je skrajno neverjetno. Zakaj bi si kdo izmislil tako zapleteno pot do lažne bolniške pa še bolj. Verjetno pa pri vas nastopata dva problema, torej vajin medsebojni odnos in pa njegove zdravstvene težave, pa, kot navajate, dodatno lahko še težave z alkoholom. Eno samo diagnozo je težko postaviti zgolj iz navedene terapije, saj se ne uporablja za eno samo bolezen in ne želim niti navajati raznih diagnoz, saj vam ne želim prepuščati ugibanja, kakšno "diagnozo" naj bi imel. Ker gre za odraslega človeka, vam tega ne sme povedati niti njegov zdravnik. Priporočam vam, da se pogovorite z možem. O zaupanju, odnosu, ki vas moti, pa tudi o zdravstvenih težavah, če jih je pripravljen deliti z vami.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj