Genetika v nosečnosti in NIPT

Odgovarjajo: prim. Anamarija Brezigar, dr. med., spec. Klinične genetike, spec. pediater

Downov sindrom

Default avatar

hel1

Pozdravljeni!

Moj stric ima Downov sindrom. Rodil se je kot 13. otrok, v 14-ič pa je imela njegova mati spontani splav. Ko je nosila otroka, ki se je rodil z Downovim sindromom, je bil ravno čas druge svetovne vojne. Takrat so prišli k hiši nemci in spraševali po partizanih. Eden od nemških vojakov jo je s puškinim kopitom udaril v trebuh. Ona je kasneje sklepala, da se ji je rodil mongoloid, zaradi tistega dogodka (zaradi udarca ali zaradi strahu, ki ga je doživela ob vsem tem). Je možno, da bi bil to lahko vzrok? Jaz tega nisem nikoli verjela. Bolj sem sklepala, da je to lahko vzrok njene starosti. Ob njegovem rojstvu je bila stara že dobrih 43 let.

Na nekem forumu sem zasledila, da se lahko Downov sindrom razvije kadarkoli v nosečnosti ali celo kasneje ko se otrok že rodi. To prvič slišim. Je v tem kaj resnice?

Koliko pa je danes povprečna življenska doba mongoloidnih otrok? Moj stric jih šteje že 64. Približno eno leto se mu pojavljajo neki prisluhi, kot, da mu hoče nekdo škodovat ali ga zasrupit. Podobno, kot pri shizofreniji. Se pojavlja shizofrenija tudi pri mongoloidih?

V naprej hvala za morebitne odgovore.
Default avatar

Anamarija Brezigar

Strah in stiska in udarci na rojevanje otrok z Downovim sindromom ne vplivajo, zelo močno pa vpliva starost matere.
Otrok ima Downov sindrom vedno že od spočetja naprej. Lahko pa se dogodi, vendar redko, da v mlajši dobi ni prepoznan.
Danes se povprečna življenjska doba ljudi z Downovim sindromom, ki nimajo pomembnejših prirojenih napak notranjih organov, približuje povprečnemu preživetju drugih.Tudi oni lahko zbolevajo za različnimi boleznimi,kot vsak drug.
LP
Prim. Anamarija Brezigar, dr. med. spec. klinične genetike in spec. pediatrije

***************************
Medgen d.o.o.
Medicinska genetika
tel.:01-510-71-30
fax.:01-510-71-31
mailto:[email protected]
http://www.medgen.si

Moderatorji

prim. Anamarija Brezigar , dr. med., spec. Klinične genetike, spec. pediater
Anamarija Brezigar