Forum.Over.Net

Starševski čvek

hiša, nakup, strah

Default avatar

hiša ni še

Zanima me,če bi si v upali vzeti kredita 160.ooo evrov za 30 let. Res ne vem kaj naj narediva s partnerjem atako kot sedaj živiva pri starših in vsakdanjih kregih in obsojanjih ne moreva več. Bi si vi upali zakreditirati?Imava pa dohodkov mesečno 1600 evrov. Res ne vem kaj naj narediva a tukaj naju bodo požrli. Prosim za nasvete. Vem, da bo odločitev na koncu najina a me vseeno skrbi.

Lp
Default avatar

ninan

Ne vem od kod si, a precej izven Ljubljane dobiš za 100 000€ že lepo trisobno stanovanje. Tako bi bil kredit skoraj polovico manjši in bi se ga manj bala. Uspešno odselitev želim!
Default avatar

dudek

NIKOLI!!!! To je zelo dolga doba. Pa imava z ženo mesečno 2700 € dohodka.
Default avatar

hiša ni še

Sva iz Kranja službi pa imava v Ljubljani. Bi šla kam v okolico lj. Kaj pa bi nama priporočali? Joj res ne vem kaj naj narediva.

Lp
Default avatar

angie1

Pri takih dohodkih bi jaz raje razmišljala o stanovanju, kot pa da bi se za hišo zadolžila do grla in še čez. Če seveda nimata že komunalno opremljene parcele, ... Če bi bili odnosi doma nevzdržni, kot ti opisuješ, bi šla pa takoj stran, četudi v najemniško stanovanje.
Default avatar

dudek

Jaz bi si poiskal za začetek kaj manjšega, mogoče stanovanje, samo da bi šel od tam na svoje. Potem pa čez par let v kaj večjega. Med tem časom bi probal prišparat kaj denarja od plače ali pa z dodatnim delom. Res dobro premislita, upam, da vama bo uspelo in da bosta imela končno svoj mir.
Default avatar

norTON

menim, da ne potrebuješ toliko.
danes gradijo absolutno prevelike in prerazkošne hiše.
zakaj?
-večjo hišo potrebuješ samo eno obdobje (paziti je pri zasnovi)
- 4 mesece tako preživiš zunaj
Default avatar

e-Femme

Nikoli....Razmišljajta raje o nakupu stanovanja. S 160.000EUR ne bosta veliko hiše naredila, še posebej če bosta kupila parcelo in sta brez drugih prihrankov. Če ima 100.000 Eur bi še šlo a vendar je 160000 zelo veliko kredta pri vajinih dohodkih.
Govorim ti iz lastnih izkušenj...čez 4 mesece se selimo v novo hišo, imava dohodke enkrat višje kot vajini a niti v sanjah ne bi pomislila o tolikšni vsoti kredita.

Življenje je prelepo, da bi se morala zaradi hiše do konca življenja odrekati. Kupita si raje stanovanje..o hiški pa še vedno lahko razmišljati za naprej.

Srečno
Default avatar

hiša ni še

Samo, kakorkoli gledam cene stanovanj 50 kvadratov so tako astronomsko visoke. Res ne vem, kje bi lahko dobila stanovanje,najraje pa bi da je novo, ker če je staro imava potem spet stroške pri obnovi. Kaj mislite, da se da dobiti stanovanje novo za soliden denar?
Default avatar

e-Femme

Prodajajo se tudi obnovljena stanovanja...ali nekaj let stara stanovanja.

Če se da? Seveda se da, odvisno le, kje si želiš bivati, volje in od tvojih pogajalskih sposobnosti.
Default avatar

angie1

Kljub visoki ceni stanovanj bo stanovanje še vedno cenejše od hiše. Pa moraš računati, da je tudi vzdrževanje hiše precej dražje od vzdrževanja stanovanja, tako da ti zna ob astronomskem kreditu za hišo primanjkovati za to. Jaz se ne bi zakreditirala do skrajnih zmogljivosti. Je pa tudi odvisno od tega, kakšni so vajini pričakovani bodoči prihodki - mislim na to, ali zdaj toliko zaslužita, ker sta npr. čisto na začetku kariere, pa je v prihodnosti racionalno pričakovati občutno povečanje dohodkov, ali pa je, kar se tiče plač, to, kar imata zdaj, tudi to, kar bosta imela v prihodnje? Pa še v tem primeru lahko kasneje, če bosta bolj pri denarju, stanovanje prodata in kupita hišo.
Default avatar

ahP

Jaz pa bi se zakreditirala. Zakaj pa ne, saj je jasno da bosta imela službo skos in tako bosta lahko plačevala kredite. Tudi če se kaj zalomi, pač prodaš hišo in si še zmeraj lahko kupiš manjše stanovanje. Poleg tega pa je treba kdaj tudi tvegat v življenju in tudi računati na to, da enkrat (seveda upaš da čimkasneje) tudi kaj deduješ, itd...Naredita celoten plan, ne za hišo, ampak tudi za druge stvari, za način živjenja in pretuhtajta kaj pa kako.
Default avatar

nekaj za razmislek

A je res jasno, da bosta imela ves čas službo? In če slučajno eden od zakoncev umre, bo drugi sposoben sam odplačati kredit in preživeti družino? Koliko sta stara? 30? To pomeni, da se kredita ne bosta znebila vse do pokojnine? Koliko bodo stari otroci, ki bo hiša enkrat končana? 10? 15? Če 15, računaj, da bodo čez nekaj let odšli, vidva pa bosta sama v veliki hiši in z ogromnim kreditom.
Default avatar

18.13

Se strinjam z predhodnicami. Nikakor se ne bi spustila v tak kredit.

Ker kot izgleda situacija sedaj jo nikoli ne boš res dokončala, preplačala boš kredit, ker ga boš še jemala za pokritje magari študija otrok...................

Če je hudo se takoj odselita v kako privat varianto in mirno razmislita o stanovanju ali pa kaki vrstni hišici nekoč.

Razumeti moraš namreč tudi to, da službe niso več 100%, pa četudi si sprejet za nedoločen čas. Kredit je pa potrebno vračati vsaki mesec.

Pa še nekaj hiša ni vse v življenju. Je tudi ŽIVLJENJE samo. To pomeni, da morate tudi živeti. Iti na dopust in pustiti vsakodnevne tegobe vsaj za nekaj časa v miru.
Tudi otroci zahtevajo svoje. In ne bi rada bila v dilemi ali kupiti otroku hlače ali par litrov kurilnega olja več, da ne zmrzne ko gre zjutraj v šolo
Default avatar

hiša ni še

Ja, kar se tiče dohodkov, sem jaz šele nastopila prvo zaposlitev, moj pa tudi končuje magisterij in verjetno, da bodo dohodki nekoč večji. Kar se tiče velikosti hiše nebi delala več kot 120 kvadrato, ker je to čez glavo.
Stara pa sva 28 let. Skratka res nisva v rožnati situaciji a si želiva nekaj kjer bo mir in nama nihče ne bo kalil sreče.
Default avatar

ahP

Ja če tko razmišljaš, potem res ne moreš nič imeti v življenju. Potem lahko rečeš tudi, da ne boš imel otrok, ker kaj če obadva starša umreta, kdo bo imel otroke potem, itd.... Kot sem rekla, če se karkoli zalomi, še zmeraj lahko prodaš hišo , odplačaš kredit in to je to. Ne vem sicer kakšna je njuna situacija, kakšne službe imata, to morta pač sama odločiti koliko je tveganja. Sicer pa v življenju itak ni nič 100%. In verjetno bosta enkrat tudi kaj dedovala...ne vem.
Default avatar

kolegica

kolikor mi je poznano, so v Kamniku stanovanja in hiše po precej ugodnejši ceni kot drugje, le pozanimajta se malo in ne naredita neumnosti na hitro. Tako velikega kredita za hišo pa hm -tudi jaz ne!
Default avatar

norTON

ne poslušaj ziherašev in loti se gradnje.
Default avatar

hja

Sem proti kreditom. Slovenci smo bolniki, glede na to, kako zapufani smo.

Kako daleč pa si z izračuni? Kredit na 30 let banki skoraj dvojno preplačaš. 160.000 kredita za vaju, po 30 letih pa banka dobi 300.000 iz vajinih žepov! Mesečni obrok bi bil 800 eur (30 let!!!).
Ena primerjava: Najemnine za 3-sobno stan. so okrog 400 eur. Do številke 300.000 bi s takim mesečnim obrokom prišla v 60 letih (pri svojih 90 letih), s tem da nimata stroškov z vzdrževanjem. Vendar bistveno je, da je mesečni strošek v primeru najema 400 eur, kredita pa 800 eur. V dolgih 30 (ali več) letih bi vsak mesec imela veliko več od življenja s pol manj stroški bivanja!
Default avatar

angie1

Ne gre za ziheraštvo kar tako - obrok za tolikšen znesek kredita na 30 let bo znašal tam nekje 1.000 EUR. Še to v primeru, da bo posojilo zavarovano s hipoteko, kar verjetno oteži prodajo, če bi bilo to potrebno zaradi nezmožnosti odplačevanja posojila. Ostane jima v sedanji situaciji torej 600 EUR. Ali se s tem da preživeti, kriti vse stroške? Najbrž že, ampak je treba kar stisniti pas. Pa kaj bo, ko pridejo otroci? Vrtec? Meni nobena hiša ne predstavlja toliko, da bi se na ta račun odrekla vsemu ostalemu - npr. dopustom, potovanjem, .... Kot je rekla ena zgoraj - treba je tudi ŽIVETI, kar zame vsekakor pomeni nek dostojen življenjski standard, čeprav na manjši kvadraturi.