Forum.Over.Net

Mladi, ljubezen in spolnost

Ščitnica in hujšanje

Default avatar

Nejcy

Kolegica se je zadnje leto začela zelo rediti, zato se je odpravila k zdravniku, ki ji je povedal, da ima zmanjšano delovanje ščitnice.Dobila je tablete za dva meseca, in sicer naj bi ji dal hormonske tablete T3.Sedaj je že mesec od začetka njenega jemanja in ne da se opisati z besedami, kako zelo je shujšala.Sicer se na kilogramih ji ne pozna tako dosti, na videz pa zelo.

Pa se mi je porodilo vprašanje, zakaj se te tablete, če povzročajo tako učinkovito hujšanje, ne uporabljajo posebej v te namene? Ali so kakšni hujši stranski učinki? Kolikor vem se jih dobi samo na recept.Kako te tablete sploh delujejo (prosila bi za malo natančnejšo razlago, saj se mi ne sanja)?

Hvala Nejč
Default avatar

??

Mene pa zanimo kako so ji to pri zdravniku odkrili? Kakšne preiskave je imela? Mislim da te tablete niso za hujšanje. Shujšala je zato, ker ji ščitnica spet normalno deluje. če bi pa zdrav človek jemal te tablete pa verjetno nebi shujšal.
Default avatar

Nejcy

Šla je na neke teste, ne vem točno.Verjetno imaš prav, a vendar, ščitnica lahko deluje tudi povečano, kolikor vem iz osnovnošolske biologije.Torej če ji deluje normalno, in kuri maščobe, zakaj ne bi delovala povečano in še bolj kurila maščobe? Ne znam povezati teh stvari nekako skupaj.
Default avatar

??

Tega pa ne vem. Pri meni so nekaj z ščitnico sumili in so rekli da bom šla a preiskave pol pa nisem. Daj plis vprašaj jo kaj so ji delali da so to ugotovli. In še je imela kkašne druge znake razen tega da se je debelila?
Default avatar

Nejč

Kolikor jaz vem, se je redila, čeprav je malo jedla, mislim pa da so samo krvni testi.Za kaj več jo bom pa vprašala.
Default avatar

nfwpo3erui

dobila je hormonske tablete in dvomim, da se tabletom reče T3,
TSH, fT3, fT4 je tisto kar pregledajo v krvi.

nejcy - apreveč si poslošila pojme. ti tableti nadomeščajo hormone, ki jih proizvaja ščitnica in med drugim "hranijo" tudi hipofizo, ki je v možganih.......

tvoji prijateljici se vzpostavlja normalno ravnovesje v telesu, zato hujša. prej se je pa skoraj brez razloga redila..

verjetno bo bolje, če pogledaš okrog kakšne telovadnice kot da te zanimajo instant recepti za hujšanje

lp
aleksandra
Default avatar

ariadne

če ti ščitnica deluje normalno, ti bi takšne tablete škodile, verjemi.
ariadne
Default avatar

nekdo nekje

Moja prijateljica ima tudi hude težave s ščitnico in jemlje tablete, ampak je ravno obratno. Skoz se redi in ima grozne probleme s težo.Kljub manjšemu vnosu hrane in telovadbi ne more shujšat.
Default avatar

nfwpo3erui

nekje sem prebrala, da morajo taki zmanjšati vnos hrane za 1/3
drugače pa je ščitnica strelovod za stres, tako da bi morala tvoja prijateljia res najti mir v sebi - kolikor v teh časih to seveda gre :))
Default avatar

amaranta

Ščitnica je žleza, ki uravnava presnovo. Če deluje premočno (hipertiroza), se presnova pospeši, zato je eden od simptomov hujšanje "brez razloga". Morda se nepoučeni osebi to zdi fino, vendar pa ostali simptomi niso tako simpatični: zvišan krvni tlak, stalno zvišan srčni utrip (120 na minuto in več), srčna aritmija, golšavost, izbuljene oči, tremor (tresenje rok), psihične težave itd. Pri bolniku se sicer ne pojavijo vsi ti simptomi hkrati, kljub temu pa je že to, da imaš dva ali tri od teh precej neprijetno. Hipertiroza se zdravi z zdravili za zaviranje delovanja ščitnice, včasih je potrebna tudi operacija ali zdravljenje z radioaktivnim jodom.
Tisti, ki jim ščitnica premalo deluje (hipotiroza) in je metabolizem zato upočasnjen, imajo drugačne simptome - predvsem sta to utrujenost in rejenje. V tem primeru morajo jemati hormon ščitnice, ki delovanje te žleze pospeši.
Motnje v delovanju ščitnice ugotavljajo najprej s krvnimi preiskavami.

Toliko na hitro o težavah s ščitnico. In še odgovor na vprašanje, ali bi lahko hormon ščitnice jemali kot tablete za hujšanje. Človek z normalnim delovanjem ščitnice bi morda res shujšal, obenem pa bi imel kup kar hudih zdravstvenih težav. Zato sta zdravo prehranjevanje in telesna aktivnost daleč najboljši način za uravnavanje telesne teže.