Starševski čvek

Prosim pomoč - rabim zares dobrega odvetnika

Default avatar

obupana**

Mož je bil poleti napaden s strani "znane" osebe (dobil je s pestjo po obrazu). Ker se je branil sta oba akterja padla po tleh, posredoval je možev brat in ju razdvojil. Napadalec se je odpeljal neznano kam, še predno je prišla policijo, ker jo je poklical moj mož. Podan je bil zapisnik, po svetovanju policista je mož šel na urgenco, kjer je bila ugotovljena lažja telesna poškodba. Ta zdr.dokument je bil dan na policijo.

Čez nekaj časa (ne vem 2-3 mesece) je bil mož klican na zagovor, ker ga je napadalec obtožil za napad. Nato smo prejeli pojasnilo s strani (mislim da) sodišča, da se zadeva vrne nazaj na policijo, ker ni potrebna obravnava (ma nekaj takega).

OK, smo mislila da je zadeva v neki meri zaključena.

Danes pa prejmemo domov pismo odv.družbe da nas napadalec toži za odškodnino, ker so mu bile zadane lažje telesne poškodbe. Hoče kar 1.700 eur.

Po pripovedovanju policista naj bi šlo že za starega znanca policije, proti kateremu je podano že več ovadb.

Res sem žalostna da je svet tako pokvarjen in zakaj se potem človek vpraša da smo tako nastrojeni proti južnjakom. Tip je od dol, brez službe, pijančuje, ustrahuje vse v bloku, kjer živi moževa mama in ravno to je bil povod spora, ker je grozil tašči da jo bo prebutal, mož pa se je želele z njim samo mirno pogovoriti, napadalaec pa sloh ni nič poslušal in kar napadel fizično.

Nočem da se zadeva zaključi tako da mu plačamo, ker s tem bi izgledalo tako kot da smo krivi, pa je šlo samo za obrambo. Želela bi dobrega odvetnika, da bi vedel svetovati. Saj ne morem verjeti da bi mož, ki še mravlji ne bi storil nič hudega, ker se je na nek način postavil v bran svoji mami, plačal za nekaj kar ni kriv.

Zares hvala vsem ki mi boste pomagali z informacijami.
Default avatar

Ta prava Monica

poskusi na pravniki.net
drugače pa v imeniku najdi pic 01 5211888 -pa poprosi naj ti priporočijo odvetnika,ki se ukvarja s to vrstnimi primeri -odškodnine itd..
lp
Default avatar

merenge

Če ti nek odvetnik piše, da njegov klient hoče od tebe denar, se moraš najprej zavedati, da mu nisi dolžna plačati ničesar. Tudi jaz si lahko najdem odvetnika in pošiljam okrog zahteve, naj mi ljudje plačajo odškodnino za kaj vem kaj že.

Plačati ste dolžni šele po sklepu sodišča. Za kar vas bo pa tale moral tožiti in s tožbo na sodišču tudi uspeti.
Default avatar

sandymandy

Nekako tako je kot je napisala Merenge. V tvojem prieru je veliko pomanjkljivosti, saj vem za podajo primera je to zate dovolj, zame pa veliko premalo. Nisi napisala, a je ta drugi zadobil kakšno telesno poškodbo, ali se smatra kot lahka,...vse je odvisno od tega ali bo to prišlo samo do sodnika za prekrške (za kar bi verjetno mož že dobil poziv) ali celo do sodišča (če gre za težje poškodbe, ali bo napadeni tožil zaradi kd ogrožanja varnosti, lahke ali hude telesne poškodbe ali kaj podobnega. Ne vem. Dejstvo je, da mora ta osebek terjat od tebe premoženjskopr. zahtevek v postopku o prekršku ali pred sodiščem- pravdna zadeva. Dokler on nič ne pokrene, in ne sprejmeš s strani prekrškovnega organa ali sodišča ničesar, je to tudi, kar delaj- ne počni ničesar, oz. mož. Dejstvo je, da očitno policija ni zaznala prekrška, saj bi v nasprotnem primeru stekel postopek o prekršku. Joj, veliko je stvari nasplošno. Ampak, načeloma je tako kot sem ti napisala (malce preveč;-))))
Default avatar

jhlkjhljk

Aleksandra Jurakk. Pražakova; Lj. - na obravnavno se pripravi, ni podkupljiva in je poštena. Zame so to odlike dobrega odvetnika.
Default avatar

obupana**

Sem šla gledat v papirje. Prejeli smo:

Okrajno sodišče ...v zadevi o prekršku na obdolžilni predlog PP LJUBLJANA MOSTE zoper obdolženega (oba akterja) sklene:

...ni stvarno pristojno za vodenje postopka o prekršku po predlogu PP LJUBLJANA MOSTE ....zaradi prekrška po 6/2 zakona o varstvu javnega reda in miru in se obdolžilni predlog odstopi v reševanje predlagatelju postopka PP LJUBLJANA MOSTE.

Obrazložitev:

Sodišče ugotavlja da ni stvarno pristojno. Za očitani prekršek je mogoče izreči samo globo zato je za odločanje o prekršku pristojen prekrškovni organ. SODIŠČE ZLASTI MENI, DA TELESNIH POŠKODB OBDOLŽENCEV NI MOGOČE ŠTETI KOT TELESNIH POŠKODB DRUGIH OSEB....V konkretnem primeru se torej obdolžencu ne očita storitev prekrška katerega zakonski znak bi bila tudi povzročitev telesne poškodbe, iz obdolžilnega predloga pa ne izhaja niti morebitna individualna odgovornost posameznega obdolženca pri nastanku telesne poškodbe drugega, zaradi česar ni mogoče upoštevati razloga iz 1.alineje 2.odstavka 52.člena ZP-1, zato je za odločanje o tem prekršku pristojen predlagatelj.

Pravni pouk: Zoper ta sklep ni pritožbe, možno pa je sprožiti spor o pristojnosti.


Evo, tako sem jaz naivnica mislila da bo končno mir, saj me take stvari res prestrašijo in nikoli nismo nikomur nič zadali, v sebi verjamem da se dobro povrne z dobrim, ampak sem zares žalostna, da so osebki na svetu pokvarjeni in nam kratijo srečo.

Sandymandy: še pismo odvetnika: navaja kar vse povprek, hude, srednje in lažje telesne bolečine, večkrat rentgenizirana, izpostavljena rent. sevanju, dokolenski mavec, njen dragoceni čas s čakanjem v natrpanih čakalnicah, duševne bolečine zmanjšujejo življenske aktivnosti....MISLIM DA SE TI BRUHA, SAJ SO VSI VIDELI DA SE JE VESELO ODPELJAL NA NEREGISTRIRANEM MOTORJU NEZNANO KAM. Na urgenco pa je prišel šele sredi noči, medtem ko se je incident zgodil popoldan. Moj mož je naprimer šel na urgenco takoj po zapisniku policije, nič čakal...Me prav zanima če se napadalec ni dal brcniti s strani kakšnega prijatelja, glede na to, da je že kmalu po pretepu govoril po gsm-ju s prijatelji, da se slišijo če bo potrebno koga nalomiti.

V obdolžilnem predlogu PP LJUBLJANA MOSTE navaja še ves potek dogodka po opisu in ugotovitev, da sta oba zadobila poškodbo, ki je opredeljena kot lahko telesna poškodba.


Punce, hvala vam res, vsak vaš stavek me navdaja z upanjem, da se bo kljub vsemu vse dobro rešilo, no vsaj upam.
Default avatar

obupana**

...pa da ne bo kdo mislil, da gre za žensko...odvetnik navaja vse za osebo...je bila večkrat rentgenizirana...sem samo prepisala, pa se čudno bere.
Default avatar

sandymandy

Dobro si napisala. Zdaj imam pa čisto predstavo.
Bom skušala bit čimbolj razumljiva. Zadeva ne bo šla pred sodišče, saj se je sodišče samo razglasilo kot stvarno nepristojno. Postopek bo vodil prekrškovni organ-policija, ki bo v postopku tudi izdala odločbo o prekršku- oz. sprva samo sklep o izreku sodbe (a ga je mož že dobil?). V njem bo spisano-v izreku, da je bil kršen 6/2 čl. ZJRM (NASILNO IN DRZNO VEDENJE- Kdor koga udari, se kaznuje z globo od 80.000 tolarjev do 150.000 tolarjev) =GLOBA- denarna kazen- katera se plača v določenem roku, če ne se prisilno izterja- to bosta dobila oba. Dobila bosta sklep o izreku prekrška, v katerem bo pravni pouk, da moraš NAPOVEDAT PRITOŽBO, v 8. dneh, ko prejmeš tA IZREK. Šele potem boš dobila prepis odločbe o prekršku z obrazložitvijo vred (najbrž opis iz zapisnika, izjave,...). Takrat pa se bo lahko mož pritožil na tista dejstva, ki so navedena v obrazložitvi, če se z njimi ne bo strinjal.
Aja, pa še to. Če bo ta druga oseba želela terjati od moža takšno odškodnina, bo morala pa na pravdo s tem premožpr. zahtevkom, v kar pa močno dvomim, da bo uspela.
Default avatar

*lunca*

Glede na to, da je bil tudi mož poškodovban, naj v primeru tožbe vložil nasprotno tožbo v enaki ali višji višini zahtevanega zneska. če nimate prič dogodka oz. se ne da ugotoviti, kdo je bil prvi napadalec in kdo se je branil (tako ali tako bo verjetno postavljen tudi sodni izvedenec), potem sodišča največkrat razsodijo po deljeni odgovornosti (vsak kriv 50%) in se temu ustrezno zniža tudi odškodnina (ponavadi ugotovljena s strani izvedenca). Odškodnino bo lahko glede na poškodbe dobil samo za telesne bolečine, ne pa ta zmanjšanje življenjskih aktivnosti (ne gre za trajne) in težko tudi za strah. Kot sem že rekla, enak zahtevek lahko vloži mož proti njemu.

LP
Default avatar

žž

Sprašujem ali se mi splača zaradi sodnijskih stroškov tožiti dolžnika za 1.000€ ,
da me nebi potem še dosti stali stroški sodišča.

Hvala za mnenje