Starševski čvek

božična darila !?!?

Default avatar
Stvar je taka: pri nas se za božič in novo leto nismo obdarovali.
Odkar pa je brat poročenin ima otroke, je svakinja vpeljala božička. Za božič se vsi zberemo pri starših in tam božiček nastavi darila - vedno tudi za vse ostale, ne samo za njune otroke.

In jaz sem spet v zadregi, kaj komu kupiti, ker nimam pojma, s čim bi se ustregla. Nimamo namreč toliko stikov, da bi poznala njihove želje. Tako imam še teden dni, da kupim darila za: brata, svakinjo, njuna 2 otroka (2 leti, 5 mesecev), mamo, očeta, še enega brata. Sem v totalni paniki, saj 1. mi je to obdarovanje noro, 2. ne morem priti praznih rok, ker meni kupijo darilo, 3. pojma nimam, kaj naj jim kupim!?!?!?!

Vrednost: do 5€ na osebo, več ne dam, ker mi je že to too much, pa ne ker bi bila skopuška, ampak ker se mi zdi noro takole obdarovanje. Meni so prazniki, da se skupaj dobimo, kako rečemo, kaj dobrega pojemo.
Default avatar
Če gre za neko novo navado, ki ti je ob vsem tem še odveč, bi jaz naredila takole:
Za otroka bi kupila kakšno malenkost, npr. knjigico. Vsem ostalim pa bi dala ali kakšno doma narejeno stvar, marmelado, liker, piškote ...
ALi pa potrdilo oz. nekaj v stilu, da si namesto daril za tiste, ki že imajo vse, podarila tistim, ki nimajo. Se pravi, da si darovala v dobrodelne namene, namesto, da si kupovala darila.
Default avatar
Za otroke npr. lahko kupiš, za oba skupaj sani, za ostale pa sem jaz v Merkurju kupila škatle za pecivo. Napolnila jih bom z domačimi piškoti, pa eno mašno bom gor napopala in to je to.
Škatla je pa ravno okrog 5 €.

Sicer je pa malo uporabnih daril, ki bi jih dobila za ta denar.
Žal, ampak saj vidiš kako je vse drago. Malo si pomagaj z domišljijo.
Default avatar
za brata:pena ali gel za britje,toaletna vodica
svakinja:kakšna kozmetična stvar
otroci:2 leti-slikanica,5 mesecev-copatki,igrača
mama:kozmetika,doma pečeni piškoti,doma skuhana marmelada
oče:nekaj od kozmetike
brat:nekaj od kozmetike

če ima kdo kakšen hobi,pa izberi kaj za hobi
Default avatar
Kaj pa kakšna družinska košara za brata z družino (medenjaki, kakšna knjigica za otroka, panetone, kava,.. malenkosti ki so jim všeč) in še eno za starše in brata, napolniš glede na okus.
Default avatar
Jaz vsakemu v bližnji družini kupim kakšno malenkost, ki ne presega 5e. Lani sem vsakemu kupila en par nogavic, letos že imam kavico in čokoladice. Ti pa je že zgoraj ena lepo napisala, da lahko narediš kakšna domača darila. Nečakinjam kupim več......
Default avatar
nočem biti nesramna, samo da z bratom nimaš toliko stikov, da bi....
moj brat je mojim otrokom stric, jaz njegovemu teta. se družimo vsaj enkrat na mesec. in posledično vemo kaj kdo ima .......


še ena klavdija
Default avatar
Za 5€ pridejo v poštev samo kake sladkarije.

Sicer pa, če nisi ravno brez denarja, bi jaz vsaj za otroke (tvoje nečake) in brata ramislila o malo večjem darilu (za 10-15€). Konec koncev so to vendarle tvoji najbližji, znesek pa je še vedno majhnen, a spet ne toliko, da ne bi mogla kaj koristnega kupiti (nogavice, dišečo svečo, svečnik, kako oblačilo za otroka, voščene barvice, knjigico).

Pa ne gre za to, da bi bila pristaš norega obdarovanja za vsako ceno, sploh ne za tiste, ki se težho prebijajo iz meseca v mesec, ampak iz tvojega pisanja razberem, da denar sicer imaš, ampak ti ga je škoda dati za darila za tvojega brata in njegovo družino. Se mi zdi, da si vendarle malce skopuška.

POglej, oni vse organizirajo, verjetno pripravijo večerjo (ki tudi stane vsaj 5€ na osebo), se veselijo skupnega druženja, tebi pa je težko prinesti kaj več kot flašo vina in bombone za otroke.
Default avatar
Jaz osebno prisegam na stvari, ki se porabijo in ne na kramo, ker se ti potem samo valja. Torej hrana - kakšna boljša kava, dobri piškoti, boljše vino, ipd., celo kozmetičnim stvarem bi se izognila, če ne bi poznala njihovega okusa.

Moje mnenje.
Default avatar
Pri nas Božiček v bistvu nosi samo otrokom, vendar če gremo okoli novoletnih praznikov kam na obisk, naredim "družinske pakete", kot je že ena zgoraj napisala. Notri dam uporabne stvari, kot npr. domače piškote, kavo, bonbonjero, vino, nogavice, kuhinjske krpe, prijemalke za vročo posodo, pravi čaj, morda kakšen rokovnik, za nečakinje otroška kozmetika, špangice, rokavice, šal, itd.
variant je cel kup.
Default avatar
Jaz pa te čisto razumem. Tudi mi doma nismo vajeni tega. So nam pač kupili stvari takrat, ko smo jih potrebovali in ne kar nekaj, samo da bi bila za praznike darila.Kvečjemu kako sladkarijo in nogavice (ali gate:) za MIklavža.
Pri tašči je pa čisto drugače. Nori za Miklavža, božič, rojstne dneve in to ne z majhnimi darili. Potem sem pa v zadregi, ker
1. ker ne vem kaj naj ji podarim, ker vse ima. Piškotov ne morem, ker je sama izvrstna pekarica, na masaže in v savno sovraži hoditi, praholovcev tudi noče, kozmetike tudi ne uporablja...
2. ker mi je potem škoda (glede na to, da smo podnajemniki in šparamo za stanovanje) kar tako zagoniti denar za eno nepotrebno in neuporabno stvar

No, letos bo dobila koledar z vnučki. Za kako prilogo pa še nimam ideje.
Default avatar
Hvala vsem za odgovore, se priporočam za še kakšno idejo!

samo na kratko da odgovorim klavdiji: smo zelo daleč narazen doma, se sicer slišimo po telefonu redno, ampak takrat pač ne govorimo o tem, kaj is je kdo kupil pa kaj bi rad imel.

pa katki: obdarujemo se za rojstne dneve, od nekdaj je bilo tako. in tista darila so bolj bogata kot za 5€. božično obdarovanje pa mi ne potegne, ker sem mnenja, da samo trgovce filamo z denarjem, pač potrošništvo, ki mi res ne sede.

kosilo kuhamo skupaj, se dobimo malo prej in vsak kaj pomaga pri kuhanju, pripravljanju mize ... res, čisto preprosto in domače, ni tisto, da samo prideš in se fino naješ in greš. tudi peciva vsak nekaj prinese zraven, tako da ni mama obremenjena še s tem, čeprav potice si pa ne pusti vzeti! :))))
Default avatar
Nisem še tretja klavdija, se pa popolnoma strinjam s k72. Stiki z bratom ali sestro mi pomenijo več kot vsa darila tega sveta.
Default avatar
pri nas je podobna situacija. Nečakom kupiva igračko ali knjigo, odraslim pa kaj uporabnega, oz. najraje kavo, vino, čaje (kakšni boljši sadni čaji in dišeča svečka), mon cheri ali rocheje, paket mešanega suhega sadja.... v glavnem, nekaj za pojest ali popit.

meni je tudi mimo kupovanje spominkov, ki so za zbiranje prahu na policah. Da bi pa porabila za darila celo plačo, pa mi je tudi too much.

uživajte.
Default avatar
Uf, kaj vse mi je prihranjeno, ker nimamo takih potrošnikov v družini.
Default avatar
Pri nas se za rojstne dneve potrudimo, prej izvemo za želje in potrebe in kupimo tisto, kar si želijo.

Za tele praznike in pri poplavi daril, poleg tega pa itak vsak vse ima, smo pa za odrasle letos rešili tako, da sva z možem šla na kmečki turizem, naročila domače suhomesnate izdelke, med, domače marmelade in malinove likerje in bodo vsi dobili to, bodo vsaj lahko porabili.
Nisem pa pristaš steklenice vina in bomboniere, ki zamenja 7 lastnikov v 10ih dneh.

Za otroke sorodnikov in prijateljev pa tudi za te praznike izvem, česa si želijo. Se kar veliko vidimo in takrat s tamalimi podebatiram, kaj so pisali dobrim možem. Do zdaj mi je vedno uspelo v toliki meri, da se prižgejo tiste nepozabne iskrice v njihovih očeh. Se mi zdi smiselno malo povrtat in kupit tisto željeno stvar, čeprav majhno, kot nekaj v tri dni le zaradi darila.

Ja, nekaj energije se splača vložit v to obdarovanje, saj na koncu si s tistimi iskricami najboljše obdarovan itak sam.
Default avatar
Jaz tudi uživam v božičnim darilih. In rada se potrudim, težko pa razumem tiste, ki jim je to odveč. Zelo malo je treba, nič razkošnega, neko pozornost, ampak naj bo dana z veseljem.
Default avatar
do sestre 240 km
do mame 110 km
do brata 45 km

in se redno družimo,
predvsem se usklajjujemo tako, da se vsi dobimo naenkrat pri enem.
Za odrasle ponavadi veš kaj imajo radi. Brezveznih daril pri nas ne kupujemo. Letos smo rekli, da se odrasli več ne bomo obdarovali, oz. vsaj ne s kupljenimi darili. Tako sem jaz za odrasle skuhala čokoladni liker.
Za otroke je pa tako, predvsem za predšolske, da ponavadi svoje najljubše igrače nosijo zraven in opaziš kaj imajo oz. katere vrste igrač jim ležijo.

en namig - jaz sem 5 mesečnemu nečaku kupila od Tomy - pingvina za v vodo, ki poleg tega, da plava po vodi zraven še poje pesmico oz. oponaša utapljanje.


ga imajo pri nas v Pikapolonici in Interšparu ceneje

Pa nisem hotela biti nesramna, samo se mi zdi, da sploh ko so otroci se načeloma družine se bolj močno zbližajo.
Default avatar
Ce ti ni do dajanja daril in ce ne praznujes bozica, potem ne iti na vecerjp. Ce ti je pretezko dati kaj od sebe, pa ne hodi na vecerjo.
Otroci so veleli daril, pa ceprav skromnih, pomembna je pozornost.
Pravis da ne dajate daril, PRILAGODI SE! Novi casi so draga. Ce se pa noces, pol pa bodi doma in pojej ves priskrtan denar
Default avatar
moje mnenje:
za odrasle skodelico za čaj (so že pod 1€ in v čajnici zavitek božičnega čaja, lahko še mogoče jajčko za čaj). ne nazadnje lahko vsem isto, le motivi na skodelicah se lahko razlikujejo.

za 5 mes. ropotuljica
za 2 letnika pa kako igračko.

lahko pa enostavno bratu in njegovi ženi kupiš eno darilo: npr. komplet dveh brisač pa vsakemu svoj dush gel.

saj ni nujno da je paketov pod smrečico toliko kot ljudi na zabavi, pač na pakete napišeš nalepke z imeni.

za otroka je že dobro, da sta ločena paketa, ker pač dve letniku je težko razložit da je božiček tako zavil, ker kaj pa vem mu je zmanjkalo papirja.