Pediatrija

Odgovarjajo: Tatjana Grmek Martinjaš, dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine

Težave s prehrano

Default avatar
Spoštovani!

Naš mali je star 6 mesecev in pol in imam nekaj težav s prehrano.

Žal mi je mleka zmanjkalo že v 3. mesecu, zato je bil potem hranjen z adaptiranim mlekom, ki ga je od začetka lepo sprejel, pri 4 mesecih pa je začel stekleničko zavračati, zato sem začela uvajati GH in zelo hitro sva bila na tem, da je zjutraj in zvečer še spil mleko, čez dan pa je jedel mlečne kašice in sadje. Žličko je zelo hitro sprejel. Ponoči se že od starosti 2 meseca in pol ne zbuja več in seveda posledično ponoči ni več hranjen.

Pri dopolnjenih 5 mesecih je spet prišlo do revolta do stekleničke, ki ga pa tokrat ni bilo več možno premagati, tako da od takrat mleka sploh ne
mara več in tudi zjutraj in zvečer poje mlečno kašico, čez dan pa mu dajem zelenjavo in sadje.

Žal se zdaj že kakšne tri tedne znaki zavračanja kažejo tudi pri mlečni kašici in bojim se, da bova prišla do tega, ko tudi kašice nikakor ne bo več hotel pojesti. Po nasvetu naše pediatrinje sicer vztrajam pri tem, da mu zjutraj in zvečer še ponudim mlečno kašico, se pa vedno bolj zmanjšuje količina kašice, ki jo poje - nekje okrog 100 ml uspe pojesti, potem pa trmasto zapira usta. Dodatno količino mleka sicer dobi s tem, da ga pretentam, ker mu mleko "skrijem" v kakšno zelenjavno kašico, npr. v pire krompir, a ta količina ni velika, približno 100 ml na dan. Sadne kašice, v katere je dodano adaptirano mleko, namreč tudi zavrača :-(

Otrok že od rojstva ni ravno dober jedec in tudi zjutraj, po 12 urah brez hrane, ne poje prav veliko. V celem dnevu ima 4 obroke: zjutraj ob približno 7. uri (ml. kašica), okrog 11. ure (zelenjavna kašica), okrog 15. ure (sadna kašica) in zvečer ob približno 19. uri (ml. kašica). Poskušala sem zmanjšati čas med obroki in tako vriniti še enega, a ne gre, ker enostavno zavrača hrano, če še ni dovolj lačen.

Zdaj se je začelo dogajati to, da se povečuje njegov glavni dnevni obrok (ob 11. uri). Zelo rad ima namreč zelenjavo, predvsem razne kombinacije s krompirjem. Ko sva mlečni obrok prvič povsem nadomestila z zelenjavnim, je pojedel približno 150 ml, zdaj pa poje že 300 do 350 ml in včasih še kar odpira usta. Popoldan ni kaj dosti lačen in sadja običajno ne poje več kot kakšnih 150 ml. Če mu dopoldan ponudim sadje in popoldan zelenjavo, se pa situacija obrne in dopoldan poje le 150 ml, popoldan pa 300 do 350 ml. Ali ni to malo preveč za en obrok? Predvidevam, da za otroka velja enako kot za odrasle: raje več majhnih obrokov, kot en velik. Kaj naj torej storim, naj še naprej poskušam uvesti en dodaten obrok? Naj otroku enostavno ne pustim, da poje 350 ml na enkrat? Res ne vem :-(

Drugače je pa tako: ob rojstvu je imel 54 cm in 4,15 kg, pri 6 mesecih pa 71,5 cm in 7,40 kg. Največ teže je pridobil v prvem in drugem mesecu, in sicer 1,1 in 0,76 kg, v naslednjih mesecih pa le po približno 0,4 kg na mesec. Je vitek, a telesno zelo močan, stalno je v gibanju, ni videti, da bi imel premalo energije. Njegova teža me ne skrbi :-) Najbolj me skrbi, da bi povsem odklonil mlečne kašice, saj vem, da otrok še nekaj časa za uravnoteženo prehrano potrebuje mleko.

Kaj mi lahko svetujete, predvsem glede količine hrane, ki jo ponudim v enem obroku?

Hvala za odgovor in LP.
Default avatar
Pozdravljeni, daphne,
ker je otrok užival adaptirano mleko, vam svetujem, da uvedete jogurte in skute, ki so zelo koncentrirana oblika mleka in v malih količinah vsebujejo vse tiste snovi, ki so potrebne za otrokov razvoj. Ostalo pa skrijte v gosto hrano.
Uvedite navadni jogurt (ne sadnih, če že, potem naredite pretlačeno sadje doma in dodajte navadni jogurt brez sladkorja, isto velja za sadno skuto), najprej po žličkah, nato enega celega za zajtrk ali popoldansko malico.
Otrok bo tako dobil vse potrebne sestavine. Če pa bo zavračal tudi mlečne izdelke, se je morda za vprašati, zakaj je temu tako. Pogosto namreč vidimo, da mleko zavračajo tisti, ki imajo kakšno od alergij (morda ne tisto klasično, posredovano z IgE protitelesi).
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar
Pozdravljeni!

Še vedno imam problem. Ko razmišljam o mleku oz. o mlečnih izdelkih, se mi vedno bolj zdi, da bi z njimi raje še počakala. Ne vem, kakšno vlogo tukaj igra dednost? Namreč, sama sem kot otrok imela hude probleme z mlekom, slabo sem prenaša kravje mleko (po njem sem bruhala), vendar so me z njim silili (predvsem babica, ki me pazila med tednom), ker se takrat (v 70. letih) še ni toliko govorilo o alergijah, kot se govori danes, pa so mislili, da si le zmišljujem :-(

Da sem na mleko alergična, so ugotovili šele takrat, ko sem že hodila v prvi razred OŠ. Povezana naj bi bila s pomanjkanjem želodčne kisline (tako so nam jo razložili) Hkrati so ugotovili še množico drugih alergij na hrano, tako da sem imela večji del OŠ zelo strogo dieto, brez vseh mlečnih izdelkov, brez jajc, brez pšenice, brez drobovine, brez morskih rib in školjk, brez hrušk (ker menda odvzemajo želodčno kislino), brez čokolade. Uživati sem morala veliko jabolčnega kisa. Na koncu OŠ se mi je stanje skoraj povsem popravilo, ostala naj bi mi le preobčutljivost na jajca, umetna barvila in konzervanse. Čeprav se mi zdi (preverjala tega nisem), da je tudi ta preobčutljivost do danes minila, se tem živilom še vedno izogibam. Ostal pa mi je zelo hud fizični odpor do mleka, skute, navadne in kisle smetane ter navadnega jogurta (slabo mi postane že samo, če jih vidim ali zavoham). Brez problema jem le sir in sadni jogurt.
Te svoje probleme sem sicer omenila pediatrinji, a jih zaenkrat ni komentirala :-(

Je možno, da ima moj sinko podobno preobčutljivost na mleko, kot sem jo imela jaz? Je to dedno? Tudi moja mama in brat ne marata mleka, a nista imela nikoli takih problemov kot jaz. Moj oče pa mleko naravnost obožuje, enako moj mož :-)

Je morda smiselno, da pri malem še počakam z uvajanjem skute in jogurta?
Če ja, do kdaj?

Hvala in LP.
Default avatar
Pozdravljeni, daphne,
seveda je ta povezava zelo pomembna. Če je pri vas bil ta problem z mlekom, potem je to pomemben podatek. Res je, da včasih težav pri hranjenju, polivanju, driskah, neuspevanju, nemiru in zavračanju hranjenja niso pripisovali alergiji na kravje mleko. Tudi večji otroci, ki niso marali mleka in so jih dobesedno posiljevali, so lahko imeli alergijo na KML. Sedaj pa to vemo in tudi to, da je družinska obremenjenost izrednega pomena. Še posebej, če je nosilec alergij mati.
Ker pa pišete, da brez težav uživate mlečne izdelke, mleka pa ne marate in imate težave, je morda pri otroku poleg alergije na kravje mleko za razjasniti tudi morebitno intoleranco na kravje mleko (tu ne gre za alergijo, temveč za neprenašanja zaradi pomanjkljivo delujočega encima laktaza).
Pogovorite se ponovno z vašim pediatrom, meni so to zdi dovolj pomembna situacija, da bi jo razjasnila.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar
Pozdravljeni!

Hvala za odgovor. Bom res še malo počakala z mlečnimi izdelki in našo pediatrinjo še enkrat pobarala, kako je z morebitno intoleranco na mleko.

LP
Default avatar
Spoštovani!

Da ne bom še enkrat pisala celotne štorije, vam vprašanje zastavljam kar pod to temo.

Pred 3 tedni so se pri našemu malemu na komolcu začele pojavljati lise suhe kože (okrogle ali ovalne). Najprej sva z možem mislila, da gre za odrgnino, ker je bil mali kar naprej na tleh, stalno v gibanju, pa se je seveda drsal po podlagi. Na alergijo nisva pomislila, ker v tistem času nisva uvajala nobene nove hrane. Mazala sva jih s kremo in je bilo malo boljše, ko pa nikakor niso izginile in so se začele širiti, sva šla včeraj na pregled. Pediatrinja je potrdila, da gre najverjetneje za blago alergijo na hrano. Dobili smo napotnico za testiranje.

Zdaj pa glede na mojo zgodovino z alergijami in prejšnje probleme s prehrano našega otročka (kar sem opisala v prejšnjih postih) razmišljam o dveh možnih razlogih za to alergijo. Rada bi le vaše mnenje, ali razmišljam v pravi smeri, saj bo do testiranja zaradi dolgih čakalnih dob verjetno preteklo še precej časa.

Torej:
1. možnost: alergija na mleko. Dokler je mali še pil prilagojeno mleko, sem ga hranila s Hippovim hipoalergenskim mlekom (Hipp HA). Zdaj mu dajem mlečne kašice. Ker tudi nad temi ni ravno navdušen, sva pristala pri Milupinih, ki jih še najbolje sprejema (nad Hippovimi se bolj zmrduje). To pa so kašice, ki že vsebujejo adaptirano mleko. Seveda to mleko ni hipoalergensko. Je možno, da je se alergija na mleko skrivala, dokler sem mu dajala izključno HA mleko, zdaj, ko v hrani dobiva "navadno" adaptirano mleko, se je pa pokazala?

2. možnost: alergija na gluten. Otroku sicer ne dajem izdelkom z glutenom, je pa v zadnjem mesecu nekajkrat dobil Hippov otroški piškotek. Vsega skupaj je pojedel 5 ali 6 piškotkov, pa še to le ne celih (običajno jih tako "uniči", da večji del piškotka vržemo stran). Je možno, da bi se alergija pokazala pri tako majhni količini glutena, ki ga je dobil? Zdaj mu piškotka nisem dala že od nedelje in koža se mu je nekoliko izboljšala, zato sva se z možem namenila narediti preizkus: ko (če) bodo ekcemi povsem izginili oz. ko bodo že zelo zbledeli, mu bova spet dala piškotek in opazovala, ali bo prišlo do kakšne nove reakcije v obliki ekcema. Je to dobra ideja?

Lep pozdrav,
daphne
Default avatar
Prej sem pozabila napisati, da je otrok zdaj star malo manj kot 7 mesecev in pol.
Default avatar
Pozdravljeni, daphne,
HA mleko ima le delno hidroizirane mlečne beljakovine in otrok, ki ima alergijo na KML, bi tudi ob HA formuli imel težave. Lahko pa se je alergija sedaj še stopnjevala, ko ste uvedli adaptirano mleko.
Alergija na gluten ne obstaja! Obstaja le alergija na pšenico. Vse v zvezi z glutenom pa je glutenska enteropatija ali celiakija, pri kateri gre za
preobčutljivost na gluten (ki se ne posreduje preko IgE protiteles kot pri alergiji, pač pa z IgA in IgG protitelesi). Pri celiakiji so sicer tudi možne kožne spremembe, vendar ne med prvimi znaki pri dojenčkih po nekajkratnem uživanju glutenskega živila.
Lahko pa gre za alergijo na pšenico, saj so kravje mleko, jajce in pšenica najpogostejši alergeni dojenčkovega obdobja.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46

Moderatorji

Tatjana Grmek Martinjaš , dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine
Tanč