Med.Over.Net

Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Imate težave s ščitnico? Morda težave z nepravilnim delovanjem žlez, nadledvičnih žlez, jajčnikov...? Zastavite vprašanje, ali preberite že objavljene strokovne odgovore. asist. dr. Katja Zaletel, dr. med., KC, Klinika za nuklearno medicino

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog

Edi P

Hipotiroza?

Default avatar

MarjetaM

Pozdravljeni!
Pred kratkim sem odkrila ta forum in imam kar nekaj vprašanj, na katera ne vem odgovora, zato se obračam na Vas.
Nekje od avgusta dalje sem opazila na sebi neke spremembe. Začelo se je z utrujenostjo, bolečinami v križu in mravljinčenjem (predvsem) leve roke. Najprej sem mislila, da je to zaradi preobilice dela in sem komaj čakala na dva tedna dopusta. Ko sem se vrnila z dopusta, je bilo stanje še vedno enako oz. slabše. Od avgusta do zdaj sem se zredila za pet kilogramov, pa sem pazila kaj in kako jem, pa tudi začela sem z telovadbo. Sodelavke so opazile, da imam včasih "grozne" podočnjake. Jaz se tolažim s tem, da je to od nespečnosti in pogostih glavobolov. Glede na to, da ima težave s ščitnico tudi moja teta, mi je svetovala, naj obiščem zdravnika, da je skoraj sigurna, da gre za hipotirozo. Naj še dodam, da sem ravno včeraj pri zobozdravniku brala članek "Težave s ščitnico v zrelih letih" in sem se našla prav v vseh pokazateljih.
Pa še nekaj podatkov: stara sem 29 let in imam dva otroka (7 in 4 leta), visoka sem 169 cm in imam 85 kg.
Ali menite, da so te težave res primerne za obisk zdravnika? Nočem, da bi delala gužvo za nekaj brez potrebe.
Hvala za Vaš čas, ki ste ga porabili za moj odgovor!
Marjeta
Lep pozdrav, Marjeta
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Nekatere težave, ki jih navajate, predvsem utrujenost in pridobivanje telesne teže, lahko govorita za hipotirozo. Vsekakor priporočam določitev TSH, oziroma pregled pri tirologu.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

MarjetaM

Hvala za Vaš odgovor! Vsekakor se bom oglasila pri svojem zdravniku.
Lep pozdrav, Marjeta
Default avatar

MarjetaM

Pozdravljeni!
Odločila sem se, da vendarle obiščem svojega osebnega zdravnika. Danes sem dobila izvide krvi, odvzete pred enim tednom. TSH 5,12 (0,35-4,94), T3 4,89 (2,63-5,7) in T4 11,41 (9,01-19,05). Pri hematoloških preiskavah sem imela povišan CRP 9,3 (do 8). Kaj naj zdaj to pomeni? Naročena sem šele prihodnji teden, mene pa kar malo skrbi. Hvala za Vaš odgovor.
Marjeta
Lep pozdrav, Marjeta
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Glede na navedene izvide gre pri vas za blago hipotirozo (premajhno delovanje ščitnice). Verjetno bo potrebno nadomeščanje ščitničnih hormonov (Euthyrox, Eltroxin...).Priporočam pregled pri tirologu.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

lilia

Spoštovani,
prosim za nasvet v mojem primeru.
Od leta 2000 imam hipotirozo. Vsa leta sem jemala vobenol in kasneje euthyrox 100g. Poleg tega sem jemala tudi Logest. Do novembra 2007 je bilo vse v redu do menstruacije ob kateri me je obupno bolela glava.Ker nič ni pomagalo sem si izmerila pritisk. Bil je 140/100. Pri dežurnem zdravniku so mi naročili, da moram Logest nemudoma nehati jemati saj je moj normalni pritisk bil 100/70 ali 90/60 (trenutna starost 40 let).
Z jemanjem Bioprexanila se je pritisk normaliziral v dveh do treh tednih. Težava je nastopila, ko sem v decembru imela menstruacijo 14 dni, ginekolog pa je ugotovil, da ni bilo ne ovulacije, ne menstruacije ampak je šlo za luščenje sluznice. Dobila sem Novofem (najblažje vrednosti), da sem prenehala krvaveti. Pritisk se je ponovno povečal na povprečno 140/100 kljub jemanju Bioprexanila. V tem času sem zelo neodporna in sem v dveh mesecih že dvakrat imela virozo.
Pri privatni diagnostični firmi so me pregledali in svetovali znižanje Euthiroxa iz 100 na 50g.
Ali je možno, da to drži in da Euthirox vpliva na moj pritisk?
Hvala.
Default avatar

MarjetaM

Ponovno se oglašam. Včeraj sem bila v Ljubljani, pregledala me je dr. Molnar-jeva. Naredila je ultrazvok in rekla, da ni v redu. Potem sem šla še na odvzem krvi. Izvide naj bi dobila v roku dveh tednov. Ali to pomeni, da bom potem jemala tabletke? Zdravnica mi je rekla, da verjetno. Ali je sedaj vse odvisno od izvida krvi? Pa še to: je potrebno pri prehrani imeti kakšno dieto, ali velja "zakon" zdravega prehranjevanja.
Hvala za odgovor!
Marjeta
Lep pozdrav, Marjeta
Default avatar

Edi P

Spoštovana ga.lilia!

Pri vas gre za hipotirozo (premajhno delovanje ščitnice). Pri nezdravljeni hipotirozi se lahko pojavi zvišan krvni tlak, kadar pa je hipotiroza ustrezno zdravljena je vzrok za zvišan pritisk iskati drugje.Tudi nekoliko prevelik odmerek Euthyroxa ni vzrok za povišan tlak.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Edi P

Spoštovana ga. MarjetaM!

Zdravljenje bo odvisno od izvida ščitničnih hormonov in protiteles. Posebna prehrana pri Hashimotu ni potrebna, priporočam mešano prehrano mediteranskega tipa.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

MarjetaM

Pozdravljeni!

Danes sem dobila izvide pregleda, ki so:

TSH: 5,353 (0,35-5,5)
FT4: 11,6 (11,5-22,7)
FT3: 5,94 (3,5-6,5)
antiTg: 214,3 (do 60)
anti TPO: >1300 (do 60)

Napisano je, da je pacientka klinično in laboratorijsko evtirotična. Kaj to pomeni? Pri UZ ščitnice piše, da je ščitnica povečana.
Pod diagnozo pa piše kronični limfocitni tiroiditis (Hashimoto). Terapija pa Euthyrox 50 ug dnevno. Med terapijo je potrebno kontorlirati TSH pri osebnem zdravniku čez tri mesece, nato pa enkrat letno. Ali to pomeni, da mi ni potrebno nič več v Ljubljano? Moj osebni zdravnik vse stvari jemlje bolj na "easy", pa ne vem, če bo to potem v redu. Svetovana je uvedba substitucijske terapije. Ali to pomeni za vse življenje?

Mogoče se Vam zdijo vprašanja čudna, vendar se v poplavi vseh informacij, ki jih zasledim, ne znajdem najbolje. Pa še moj zdravnik je ta teden na dopustu, ker so počitnice.
Zahvaljujem se za Vaš čas in odgovor!
Marjeta
Lep pozdrav, Marjeta
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Pri vas gre za Hashimotov tiroiditis, delovanje ščitnice pa je še normalno (evtirotična faza). Glede na to, da je TSH na zgornji meji normale ste pričeli prejemati Euthyrox (tiroksin).Zdravljenje v tem primeru je navadno trajno. Ob jemanju Euthyroxa je potrebno občasno kontrolirati TSH.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

prevarana

Še jaz bi nekaj vprašala Edija P. Jaz že okrog 6 let jemljem Eutirox 5 mg dnevno, prej pa VObenol. Diagnota: Hipotiroza po vnetju. Enkrat letno imam preglede, oziroma zadnje čase na pol leta, ker mi vedno pokaže FT4 od 57-59 vrednosti. Imam gomolj na ščitnici, ki so ga punktirali in ugotovili, da je vse v redu. Nikoli nisem imela nobenih težav in je bilo to odkrito slučajno. Edino kar je bilo, sem imela nekaj težav s kožo na obrazu, zdaj pa ne več. Zakaj je ta FT4 tako povečan, ne morejo ugotoviti in so me spet naročili čez eno leto. Doživljenjsko pa moram jemati Eutirox. Če gledam vrednosti pri ga. MarjetiM, ima vse v mejah normale (v primerjavi z menoj). anti TG in anti TPO pa meni niso pregledovali. Hvala za mnenje.
Slavica
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Predvidevam, da sta ob Euthyrox 50 ug dnevno, TSH in FT3 v mejah normale. V tem primeru je dejansko zelo nenavadno, da je FT4 tako visok (skoraj 3x normalna vrednost). V tem primeru je možno, da gre za laboratorijsko napako, ki je lahko posledica metode, ki jo uporabljajo za določevanje FT4, ali pa gre za neodzivnost (rezistenco) na ščitnične hormone, ki je genetsko pogojena. FT4 je v tem primeru visok že od vsega začetka (še pred uvedbo zdravljenja z Euthyroxom). AntiTg in antiTPO so označevalci avtoimunskega vnetja ščitnice. Določimo jih v začetku za potrditev diagnoze, kasneje njihovo določevanje nima posebnega pomena.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

MarjetaM

Pozdravljeni!
Ponovno se obračam na Vas. Euthyrox jemljem že mesec dni (50 ug dnevno). Utrujenost je minila, kar pomeni, da se počutim malo bolje in se mi več tako ne spi. Mi pa čedalje bolj pogosto "mravljinči" leva roka, včasih pa tudi desna. Skrbi pa me zaradi telesne teže. Priznam, da se včasih ne morem upreti sladkarijam, ampak v glavnem se držim zdrave prehrane. Sem pa v tem mesecu pridelala še dodatne 3 kilograme. Trikrat na teden delam na orbitreku po 45 minut. V službi sem osem ur na nogah, saj delam v trgovini. Že od nekdaj sem imela željo po treh otrocih, vendar si niti ne upam, ker sem že sedaj pretežka. Ali bi morala povečati dnevni odmerek Euthyroxa? Kontrolo imam v začetku maja. Hvala za Vaš odgovor.
Marjeta
Lep pozdrav, Marjeta
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Glede na navedeno je odmerek Euthyroxa pri vas verjetno ustrezen. Trenutno pri vas odmerka Euthyroxa ne priporočam spreminjati, temveč počakati na kontrolo v začetku maja. Pridobivanje telesne teže gre najverjetneje na raćun prevelikega vnosa kalorij, možno pa je, da je tudi odmerek Euthyroxa nekoliko premajhen.Vsekakor je potrebno paziti na vnos kalorij.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

MarjetaM

Pozdravljeni!
Danes sem dobila izvide krvi, ker sem imela kontrolo. Po dveh mesecih in pol jemanja Euthyrox-a 50 ug so moji izvidi sledeči:

TSH: 9,17 (prej 5,12)
T3: 3,61 (prej 4,89)
T4: 12,28 (prej 11,41).

Izvidi so torej slabški kot pred začetkom jemanja tabletk. Pri osebnem zdravniku imam pregled jutri. Naj dodam, da se počutim veliko slabše, pogosto imam obe roki mravljinčasti, energije nobene, po nogah me trga kakor bi imela revmo, teža je spet narasla, pozabljivost, zmedenost, živčnost, zaprtost, ...
Kaj mi svetujete?
Hvala in lep pozdrav!
Marjeta
Lep pozdrav, Marjeta
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Glede na navedene vrednosti TSH in ščitničnih hormonov je odmerek Euthyroxa premajhen. Priporočam Euthyrox 75 ug dnevno in ponovno kontrolo TSH čez dva do tri mesece.Zdravilo je potrebno jemati zjutraj na tešče.

LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

MarjetaM

Pozdravljeni!
No, bila sem pri svojem zdravniku, ki mi je predpisal 100 ug dnevno Euthyrox-a. Zdaj je že dober teden in nekih drastičnih sprememb še ni, se mi pa zdi, da je mogoče malenkost bolje. Kontrolo imam čez 2-3 mesece. Tabletko pa jemljem zjutraj na tešče že od začetka.
Hvala za vaš odgovor! Se javim, ko bodo spet kakšne težave.

Lep pozdrav, Marjeta
Lep pozdrav, Marjeta
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Upam, da je odmerek Euthyroxa ustrezen in, da bodo vaše težave izzvenele.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

jelena

Pozdravljeni,
imam podobne težave kot MarjetaM, s to razliko da sem stara 48 let, redim se brez vzroka imam pa težave s sklepi in zaradi tega bi zelo rada prišla na staro težo. Kako naj se prijavim za pregled pri dr. Pirnatu lahko tudi kot samoplačnik?
Hvala za odgovor in lep dan.
Jelena