Avto.Over.Net

Avtomobilska zavarovanja

Odgovarjajo: strokovnjaki Zavarovalnice Triglav

Kako lahko prenesem bonus na svojega partnerja? Kaj naj storim v primeru prometne nesreče? Ali se lahko vozim s svojim vozilom, če mi je zavarovanje poteklo? Odgovore na ta in vsa druga vprašanja v zvezi z avtomobilskimi zavarovanji dobite na tem forumu.

strokovnjaki Zavarovalnice Triglav

ZavarovalnicaTriglav

Veljavnost EVRO obrazca, poročila o prometni nesreči

Default avatar

Kenga

Pred par dnevi je imel partner prometno nesrečo.
Na ABC stezi je ugotovil, da nima dobroimetja, zato se je preusmeril na levi pas, med dva kamiona. Ko je kamion pri plačilnem okencu speljal, je drugi kamion speljal za njim, naravnost v stoječe vozilo mojega partnerja in pri tem zadel levi blatnik in odbijač.
Šofer kamiona je norel in kričal, grozil s policijo. Partner je poklical prijatelja, ki je bil nekdaj policist in ta mu je svetoval, naj prizna krivdo, ker je menjal vozni pas.
Na kamionu ni bilo videti posebne škode.
Izpolnila sta evro obrazec, partner je podpisal, da je kriv in se dogovorila, da bodo s podjetja, čigar last je kamion, sporočili višino škode, ki bi jo partner poravnal sam - v primeru previsokega zneska pa bi dal kupon in tako izgubil procente bonitete pri zavarovanju.
Danes je partner poklical lastnika kamiona, ki je rekel, da zahteva 1000 € oziroma kupon. Škoda, nastala pri nesreči, absolutno ne bi mogla doseči take vrednosti. Že na obrazcu je šofer zapisal tudi luč, ki pa je v taki višini, da sploh ni mogla biti poškodovana.
Pred tem se je partner pozanimal še pri enem prometnem policistu, ki pa mu je dejal, da je bila krivda za nesrečo absolutno na strani kamionarja, ker nevemkateri člen zakona pravi, da se je potrebno pred speljevanjem prepričati, da je pot prosta.
Poklical je tudi na DARS, uslužbenka, ki je bila takrat v službi, je pregledala posnetke. Na posnetku se jasno vidi, da je partnerjevo vozilo stalo 15 sekund, nato je kamion treščil vanj. Posnetka DARS ne more izročiti (le na podlagi policijskega naloga), tudi tehnično niso dovolj opremljeni - izdajo lahko le sliko.
Na koga se lahko obrnemo glede pojasnitve krivde? Ali je podpisano poročilo o prometni nesreči edino veljavno?
Šofer kamiona je podpisal, da se je zaletel v stoječe vozilo, to lahko potrdita še sopotnik v vozilu in uslužbenka DARSA. Po drugi strani pa je partner priznal krivdo, ker se mu v tistem trenutku ni zdela velika škoda in se mu je mudilo domov (otroka bi morala peljati k zdravniku).
Naj partner sedaj zahteva razjasnitev krivde? Ali to pomeni sodišče? Kje bi še lahko pred tem dobil izvedensko mnenje, da bi se lahko sploh odločil, kako naj ravna naprej? Če se bo zadeva predolgo vlekla in predstavlja dodatne stroške, je verjetno najbolje dati kupon in izgubiti dele bonitete. V vsakem primeru bo to dobra šola.
Svoje vozilo bo partner poskusil čimprej popraviti, naročil je že nove dele.
Najlepša hvala za vaš odgovor!
Default avatar

Bruno

Najprej vam lahko povem,da je rok za prijavo nesreče potekel,zato je tudi policija zakonsko omejena,da obravnava nesrečo.Ta pot bi bila najlažja,saj bi se ugotovila nesporna krivda voznika tovornjaka.
Posnetke kamere,katere hranijo na dars-u pa vam ne morejo izročiti kot dokazno gradivo,razen,če jih zahteva policija za razjasnitev okoliščin nesreče.
Evro poročilo ima veljavnost kar nekaj časa,tako da s vam ni potrebno bati,da bi le to preteklo.Predlagam pa vam,da predate primer odvetniku,saj boste sami težko kaj uredili,oz bo trajalo precej časa.Pa gotovo bo potrebno izvedeniško mnenje.
Če je avo nevozen,ga lahko popravite iz naslova kasko zavarovanja,in kasneje,ko bo primer rešen z vašo zavarovalnico uredite zadevo.
Lahko vprešam našo odvetnico za mnenje,če želite.
Toliko zaenkrat,pa lepo pozdravljeni!

--
Bruno Sneberger
**************************************
B&M Zavarovalna pisarna
Bruno Šneberger s.p.
Kermaunerjeva 17,1000 LJ
tel. 051/625-611
e-mail:[email protected]
Default avatar

Kenga

Hvala za hiter odgovor.
Kakšen pa je rok za prijavo nesreče na policiji? Mogoče bi vseeno lahko dobili slike situacije z DARSa, v tem primeru bi morala verjetno poklicati lokalno policijsko postajo (kjer je cestninska postaja). Partner namreč cele dneve dela in pride domov relativno pozno, zato jaz poskušam urediti zadevo, on med službo tega ne more urejati.
Glede evro obrazca je verjetno težava v tem, da je na njem partner podpisal krivdo, kar se je nato izkazalo za napako in bi moral svojo izjavo spreminjati.
Kako bo pa zavarovalnica obravnavala kamionarjeve nerazumne zahteve po povračilu škode, ki pravzaprav ni nastala? Meni so to zdi poskus goljufije.
Kakšen je postopek pri zavarovalnici, če partner da kupon? Ga bo zavarovalnica poklicala, da podpiše krivdo? Kaj se zgodi, če takrat razloži okoliščine nesreče?
Kje lahko zaprosim za izvedeniško mnenje, ali to predstavlja velik strošek?
Lepo prosim še za mnenje vaše odvetnice, da si ne bi nakopali dodatnih stroškov in komplikacij.
Hvala še enkrat za vaš čas in odgovore!
Lp
Default avatar

Bruno

Zadeve ne boste mogli urejati vi,ampak samo vaš partner.
Pišite mi na osebni mail,pa se domeniva.
pozdrav,Bruno
**************************************
B&M Zavarovalna pisarna
Bruno Šneberger s.p.
Kermaunerjeva 17,1000 LJ
tel. 051/625-611
e-mail:[email protected]
Default avatar

Kenga

Spoštovani gospod Bruno,
še enkrat iskrena za vaš čas in pomoč. S tem, da ste prisluhnili in dali svoje mnenje, ste naredili več kot so bili pripravljeni narediti na zavarovalnici, kjer imamo številne police, med drugimi tudi to avtomobilsko.
Veliko uspeha pri vašem delu in vse dobro v prihodnjem letu!
Lp
Default avatar

Bruno

Najlepša hvala,enako tudi vam.
Bruno
**************************************
B&M Zavarovalna pisarna
Bruno Šneberger s.p.
Kermaunerjeva 17,1000 LJ
tel. 051/625-611
e-mail:[email protected]
Default avatar

gaga25

Pozdravljeni!
Mene pa zanima veljavnost evro obrazca,oziroma do kdaj ga moram oddati v zavarovalnico?
Hvala!
lp
Default avatar

ZavarovalnicaTriglav

Pozdravljeni,

upamo, da bo tale odgovor še pravočasen in se vam hkrati opravičujemo za nepričakovan časovni zamik.

V kolikor prav razumemo vaše vprašanje, sprašujete o roku za oddajo evropskega poročila o nezgodi. Načeloma velja, da morate o škodnem dogodku zavarovalnico obvestiti v treh delovnih dneh.

Lep pozdrav,

Moderatorji

strokovnjaki Zavarovalnice Triglav
ZavarovalnicaTriglav