Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

štiriletnica

Default avatar
moja štiriletnica ima še kar težave s tem kdaj povedat za lulanje in kakanje . Že pri 15 mesecih je bila suha podnevi in ponoči in sicer dva meseca ,potem je brez vidnega razloga začela vse nazaj in je bilo potrebno vrniti pamperske ,ker brez nijh enostavno ni šlo. To se je ponovilo še tri krat ,kot bi ji po dveh mesecih postalo to prenaporno . Sedaj je stara 4 leta in midva sva obupana pride dan ,ko ne pove nikdar in jo preoblačimo skoz, tko ,da nam zmanjka hlač , precej pestro je tudi ,ko med potjo zadiši in ne veva kako bi jo preoblekla in umila ,saj jo doma lahko stuširava. naj povem ,da je tretji otrok od štirih ,prva dva sta bila suha kmalu po prvem roj. dnevu ,čisto tamala pa pove za lulat samo ko germo na sprehod in se ji ne da več hoditi .
Res ne veva kaj naj še storiva, ponoči ima še pampersko , ker je vsako jutro polulana in če bi bila brez bi bila mokra in s tem vsa ledena .

IMA KDO KAKŠNO IDEJO ALI PAMETEN NASVET?
Default avatar
Zakaj pa je vi ne vprašate, oz. jo spodbujate, da gre lulat, ko se vam zdi, da bi bil že čas?
Ponoči še razumem, čez dan pa bi po moje že mogla lulat in kakat v kahlico ali stranišče. Če ne gre za kakšno bolezen.
p. u.
Default avatar
No, mi imamo tudi štiriletnico. Čez dan je bila popolnoma suha par mesecev pred tretjim letom. Prej, priznam, je nismo niti silili, ker ni kazala nobenega interesa za kahlo (na njej je samo sedela). Po pol leta pa so se začele pogosteje dogajati 'nesreče', ko enostavno ni povedala, ali pa smo jo vprašali, pa se ji ni mudilo, a že čez minutko so bile hlačke mokre. Videlo se je, da je fizično zrela, a jaz sem imela občutek, da se ji enostavno ne da, da nima interesa, čeprav smo jo spodbujali in spraševali. Potem sem se odločila in narisala mesečni koledar - za vsak dan, ko so bile hlače suhe, je nalepila nalepkico (sicer smo narisali piko) in konec meseca je dobila že dolgo željeno igračo. V celem mesecu sta bili le dve črni piki. Punca se je potrudila, vedela je, da jo čaka 'nagrada'. Ko je dobila igračo je vzkliknila 'zmagala sem'. In dejansko je, saj se od takrat nesreče ne dogajajo več. Nisem sicer zagovornik takih in podobnih metod, ampak v tej situaciji se je obneslo.
Ponoči pa je bila suha šele pri dobrih treh letih in pol. Tudi v tem primeru se je izkazalo, da punca nima interesa, da bi bila brez plenice. Ta je bila zjutraj namreč vedno polna. in jaz sem sprva mislila, da pač še ni sposobna zadržat vodo celo noč. No in potem jih je na lepem 'zmanjkalo' in evo prvo noč je bila suha. Polulala se je točno 3x.
Če je tvoja deklica fizično dovolj zrela, da zadrži vodo dlje časa, bi jo morda na nek način lahko vzpodbudili, da se potrudi in pravočasno pove, večkrat jo tudi spomnite (a spet ne pretiravat, sicer bo tole lulanje še zasovražila :-)) Morda na ta način išče pozornost. Ne vem, bo treba poskusiti.

Srečno n.
Default avatar
Po mojem ima krizo, ker ni več najmlajša v družini. Poleg dodatne pozornosti lahko poiskusiš tudi z ignoriranjem problema lulanja. Pri eni moji kolegici se je obneslo. Sicer letni čas ni ravno primeren, ampak, če ste doma na toplem, ji po mojem ne bo hudega.
Tudi ona je pri hčerinih 4 letih in pol pogruntala, da mokra plenica ni znak, da otrok ne more biti čez noč suh, ampak, da se otroku zjutraj ne ljubi vstati in iti do stranišča, ker je bolj enostavno napolniti pampersko.
Čez dan jo večkrat opomni, da mora iti na stranišče. Vendar, če ne gre in če se potem polula, naj sama pospravi za sabo, pomije lužo na tleh, se preobleče, opere polulane hlače in jih da sušit (seveda jih ti potem na skrivaj operi v stroju) Če nima kakšnih zdravstvenih težav, ji bo potegnilo.
Naša je imela eno obdobje, tam okoli treh let, ko se je tudi skoraj vsak dan polulala v hlače, predvsem zaradi lastne malomarnosti in občutka, ki smo ji ga seveda privzgojili, da ne bi bilo travm, da ni nič hudega, če se polula in potem se pač je, ker je tako bolj enostavno. Potem je pa ene dvakrat nismo takoj preoblekli in je sama ugotovila, da je vseeno neugodno in boljše, če gre na WC takrat, ko jo spomnimo.
Pri nas tudi velja pravilo, da dokler ne gre na stranišče, ne gremo od doma. Pa če jo tišči ali ne. Tako si zunaj vsak dve do tri ure lahko brez skrbi.

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic E-posvet