Kardiologija

Odgovarjajo: Andraž Cerar, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine

globoka venska tromboza in posledično pljučna embolija

Default avatar
Lep pozdrav!
Pred kratkim sem prebolela vensko trombozo in lažjo pljučno embolijo. Vzrok so bile Kontracepcijske tablete. Stara sem 19 let in sem občasna kadilka. Me pa zanima če lahko po tej bolezni, kdaj še prižgem kakšno cigareto ali ne? ker jemljem marivarin vem da je alkohol v tem času prepovedan, za cigarete pa mi ni omenil nihče. zato vas prosim za odg.

LP Suny
Default avatar
Zelo ste me presenetili s stavkom "za cigarete pa mi ni omenil nihče". Upam, da ste na tekočem s stališčem uradne medicine in vseh vlad v Evropi, po katerem zdravju škoduje tudi pasivno kajenje. Glede na to, da ste že preboleli vensko trombozo vam zelo odsvetujem kajenje in priporočam, da se držite daleč od prostorov v katerih kadijo.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar
Zanima me to da kako veš da so bile vzrok kontracepcijske tablete? Kako so to dokazali? Si že prej mela kakšne znake da ti kaj bo? kaj te je takrat bolelo?? Kaj je venska tromboza?
Default avatar
vem da vsi govorijo da je kajenje zdravju škodljivo in da ni priporočljivo itd. vendar zanima me kako vpliva na nekoga kot sem jaz ko je prebolel tako bolezen? ne nasplošno, kakšne so posledice, če nekdo kadi ampak po tem kar sem prebolela jaz? namreč v izvidih ki sem jid dobila iz bolnice je navedeno da sem občasna kadilka, vendar mi kajenja nihče ni prepovedal, tako kot npr. alkohol zaradi marivarina, zato me zanima kako in kaj je s tem?

LP
Default avatar
Tudi jaz sem v prejšnjem mesecu prbolela masivno pljučno embolijo. Sedaj se zdravim z Marivarinom. Vsak teden hodim na polikliniko na pregled krvi.
Moj INR je bil na zadnjih treh kontrolah 2,3, 2,3, 2,1, včeraj pa 1,3.
Ker je bil rezultat tako slab, sem polega Marivarina dobila še Heparin v injekcijah, ki si jih dajem sama.

Ker sem začetnica bi prosila, če da mi lahko svetujete glede prehrane.

Vem da ne smem uživati preveč hrane ki vsebuje vitamin K, pa tudi ne preveč C vitamina.

Kako naj ugotovim, katero razmerje je najboljše.

LP
Slavi
Default avatar
Verjetno vam je znano, da pri vsaki na novo sintetizirani snovi raziskovalci ugotavljajo kako deluje na rastline, živali in končno na človeka. Taki poizkusi v večini primerov trajajo 10 in več let in take raziskave stanejo milijone ameriških dolarjev. Od snovi, ki učinkujejo na človeško telo postanejo "zdravila" tista, ik imajo mnogo več koristnih učinkov kot škodljivih. Tako je v primeru Marivarina.
Nasprotno tem ugotovitvam so ugotovitve o škodljivosti določenih snovi, ki navidezno nimajo škodljivih učinkov. V primeru nikotina in drugih snovi, ki so v tobaku je ugotovljeno, da imajo te snovi zelo škodljiv vpliv na napredovanje ateroskleroze v arterijah in na nastajanje tromboze v arterijah in venah. Enako so ugotovili v primeru kontracepcijskih tablet. Na osnovi teh ugotovitev ne preseneča zdravniško priporočilo, da ogroženi bolniki opustijo kajenje in jemanje kontracepcijskih tablet.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar
Spoštovani.

Moja mami (53) je imela septembra opravljeno koronografijo na glavni arteriji in eni manjši žili (slednje niso uspeli popolnoma 'odmašiti). Vzstavljen ji je bil stent. Jemlje vsa predpisana zdravila.
Pred tem je nekaj mesecev tožila o tiščočih bolečinah nekje pri želodcu, bolečina se je širila navzgor proti vratu in levi roki. Po koronografiji je bila tudi na rehabilitaciji v toplicah.
Problem je v tem, da jo še vedno 'tišči', bolečina pa se širi navzgor proti levi dojki. Navadno jo začne boleti na sprehodu, vendar pa se bolečina včasih pojavi tudi brez telesnega napora. V torek jo je še posebno hudo bolelo, tako da je po telovadbi (organizirano v okviru društva) komaj prišla do osebne zdravnice. Ta jo je napotila na urgenco, ter na napotnico napisala naj ji med drugim opravijo tudi pregled pri katerem se v kri vbrizga neko barvilo in se nato slikajo žile. Tam jo je sprejela neka splošna zdravnica, ki se ji niti ni dalo prebrati izvidov...skratka vse preizkave (kri, EKG, ne vem ali še kaj drugega) kažejo da je vse OK. Pregleda z barvilom ji niso opravili, češ da mora zdravnica napisati drugo napotnico. Zdravnica na urgenci se je s kardiologinjo dogovorila za ponovno koronografijo. Datum dobi po pošti.
Sicer obremenitveni test ni posebno slab.
Srčne ishemije niso mogli ne potrditi ne zavrniti.

Kaj svetujete? Je ponovna koronografija potrebna? Ne bi bilo smiselno prej opraviti tistega pregleda z barvilom?

Hvala,
Cvetka
Default avatar
Draga sunset baby,ti se pa resno igraš z življenjem,pa tako mlada si še.
Jaz sem bila 10 let starejša od tebe,ko sem zbolela za GVT.Sicer nisem nikoli kadila,ampak mi v tvojem primeru niti na misel ne bi prišlo,če naj še kakšno cigareto prižgem.Jaz se prav trudim,da bi čimbolj zdravo živela.So mi pa takrat tudi rekli,da je od kontracepcijskih tablet.Zdaj je ravno 10 let od tega.Kako dolgo pa si ti te tablete(kontracepcijske)jemala,preden se ti je pojavila tromboza?
Lp in čuvaj se!
Default avatar
Hej še ena z gvt!
Ma ne igram se z življenjem, vendar samo vprašam, kajti nobena informacija ne škodi kajne;)
drugače pa sem jih jemala 2 meseca, 3jega pa sem ravno začela takrat ko se je pojavila gvt in pe! Kaj pa pri tebi po kolikem času?
Kaj pa sedaj imaš kakšne težave pri kateri stvari ali ne? koliko si pa bila stara ko se ti je to naredilo?;)
LP
Default avatar
Zdravo
Jaz sem bila stara ko sem zbolela 30 let.Tablete(kontracepcijske) pa sem jemala enih 8 mesecev približno.Marivarin sem jemala9 mesecev,potem pa še dolgo plaviks.Imam tudi znižan protein c,zato plaviks.Vendar so se zdaj zdravniki odločili,da ni treba nič jemati,če se pa slučajno ponovi(Bog ne daj),potem bi bila terapija doživljenska.Ne smem pa nobene hormonske terapije.
Baj
Default avatar
Vsebina vašega dopisa dopušča sum, da se pri vaši mami ponavljajo napadi bolečin zaradi krčev srčnih žil. Zelo sem pogrešal podatek, katera zdravila mama dobiva in če ob napadih bolečin vzame zdravilo, ki vsebuje nitroglicerin. Izključiti je treba gastroezofagealno refleksno bolezen.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar
Verjetno so vam v laboratoriju, kjer kontrolirajo protrombinski čas (INR), dali ustrezna navodila glede prehrane. Na splošno priporočamo, da bolnik uživa uravnoteženo mešano (njegovo običajno) hrano. Odsvetujemo uživanje večjih količin ohrovta, cvetače, brokolija, špinače, paradižnikov in prašičjih jeter.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar
Spoštovani,

hvala za vaš odgovor.

Mami si vsako jutro 'zalima' nitroglicerinski obliž in jemlje še sledeča zdravila:plavix (prve tri mesece, zdaj ne več), aspirin 100, Tritace (2,5 mg), Concor (2,5 mg). Upam da sem prav zapisala.

Naj dodam, da je osebna zdravnica mojo mamo napotila tudi na gastroskopijo, kjer so ugotovili da ima kilo na želodcu in rahlo vnet želodec. Za zdravljenje je dobila zdravili Ultop in Atoris (40mg), prvega jemlje približno od 1.9.07, drugega je dobila kasneje, saj se težave niso izboljšale. Nekaj časa je jemala Ultop zjutraj in Atoris zvečer, sedaj že kakšen teden jemlje samo drugega. Sta bolezni lahko povezani? Kako ugotoviti kaj je narobe?

Mi lahko prosim razložite kaj pomeni diagnoza krči srčnih žil, kako resna bolezen je to in kako se zdravi in/ali preprečuje?
In kaj je gastroezofagealno refleksno bolezen?

Prosim za odgovor, z veseljem posredujem še druge informacije, ki bi jih morebiti potrebovali.

Hvala lepa,
Cvetka
Default avatar
Pri napadih bolečin pri srcu se zdravniku postavlja vprašanje ali so pri bolniku srčne žile vedno zožane in vedno prepuščajo premalo sveže krvi. Ko je srce potrebuje ob naporih ali pa se žile samo občasno zožijo (skrčijo) in so sicer razmeroma zdrave. V takih primerih ne pride v poštev operacija in bolnika zdravimo z zdravili. Tako stanje ugotavljamo predvsem pri ženskah. Iz vašega dopisa povzemam, da mama jemlje najboljša zdravila.
Gastroezofagealna refleksna bolezen se imenuje bolezen, pri kateri ima bolnik bolečine v žlički zaradi uhajanja želodčnega soka v požiralnik. Bolnikom zelo pomaga Ultop. Če zdravniki ugotovijo obstoj te bolezni, dajo bolniku vedno ustrezna navodila glede zdravil in prehrane. Domnevam, da te bolezni mama nima. Zdravljenje naj nadaljuje s sedanjimi zdravili in vzame po potrebi še pomirjevalo.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar
Spoštovani,

še enkrat hvala za hiter odgovor.

Mami je dobila navodila glede prehranjevanja in se jih strogo drži. Večkrat na dan po malo hrane, drži dieto, ki je predpisana za bolnike s koronarnim obolenjem.
Naj dodam da hodi že več kot 5 let obvezno vsak dan na enourni sprehod v zmeren klanček in ni prekomerno hranjena ter se je že prej pretežno zdravo prehranjevala - nič masti, masla ipd., sedaj je še zamenjala navadno olje za olivno...

Če prav razumem sklepate, da so bolečine, ki jih še vedno občuti posledica občasnih krčev žil in ne morebitnih želodčnih težav, ki jih ima?

Če smem, bi vas še vprašala:
1. Ali je ponovna koronografija, na katero so jo naročili, v maminem primeru smiselna in potrebna?
2. Je bolje predtem opraviti še pregled z 'barvanjem' krvi in slikanjem ter kje bi to lahko opravila samoplačniško (verjetno je tudi v primeru da pregled plačamo potrebna napotnica?)?
3. Ker zdravila ne zdravijo koronarne bolezni sklepam, da ne bo nikoli bolje - bolečine bodo stalno prisotne?
4. V kolikšni meri bolezen ogroža njeno življenje? Najbližji smo stalno v strahu...

Hvala še enkrat in lep pozdrav,
Cvetka
Default avatar
Zaradi tehničnih težav vam odgovarjam z zamudo in brez dosedanjih pisnih izmenjav.
Verjetno so zdravniki ponovno koronarografijo z namero, da bi pri vaši mami natančno ugotovili stanje srčnih žil. Zato podpiram njihovo željo. Če mama še ni opravila "scintigrafije" srca, jo priporočam. Morda ne bo potrebna koronarografija.
S sodobnimi zdravili in z zdravim načinom življenja se bolnik močno zoprerstavi napredovanju ateroskleroze. V posameznih žilah se lahko zmanjšajo aterosklerotične spremembe, zato ne hodite brez upanja na zboljšanje bolezni.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar
jaz imam še vedno velik problem in sicer kajenje:/ dozo sem namreč že močno zmanjšala a še vedno sem na najšvohnejših cigaretih, pa še to le kadar sem živčna in je res nujno...upam da s tem ne bo kaj narobe vendar se res ne morem upreti:( kaj pa vi mislite je to hudo nevarno če kadim kljub temu da so najšvohnejše cigarete?
Default avatar
Ker nisem bil in nisem kadilec, ne bi znal pravilno odgovoriti na vaše vprašanje. Po informacijah s katerimi razpolagam, vsebujejo tudi "najšvohnejše" cigarete škodljiv nikotin in druge škodljive strupene snovi. "Strupen" vpliv cigaret na naše žile je toliko večji, čim večje število cigaret dnevno pokadimo. Če ste že zmanjšali kajenje, se potrudite, da ga povsem opustite.
Težko bo, vendar bodo težave po preživeti krizi povsem izginile. Nagrada bo daljše in lepše življenje.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar
Spoštovani ,pred letom in pol sem prebolela gvt leve noge dolg 3 cm v veni cavi,vzrok so bile kontracepcijske tablete in 9 urno potovanje,en mesec sem si morala dajati fraksiparin nato pa še pol leta nositi elastično nogavico ,naredili so teste na trombofilijo pa so negativni,nisem pa imela nobene terapije več ker jo baje ne rabim,ne smem pa nikdar več jemati nobenih hormonov ,skrbi me ,ker me noga večkrat boli in tudi d-dimer je bil že nad 500.Zanima me če po novih smernicah ne prdpisujejo več vsaj začasne preventivne terapije.Stara sem 41 let.normalno težka ,aktivna,poskušam čimbolj zdravo živeti ,a noga me večkrat grozno boli posebno ponoči a zdravnik pravi ,da je to normalno.Kaj lahko svetujete',lp NINA
Default avatar
Žal niste v dopisu navedli zakaj nastane bolečina v nogi predvsem ko ležite. Zdravnik vam je rekel, da je to normalno. Verjetno je še povedal, da je bolečina normalen pojav, ko ugotovimo vzrok zanjo.Zato si moramo prizadevati, da bolnika v tem pgledu pozdravimo. Verjetno so vam zdravniki, po končanem zdravljenju gvt, povedali kako naprej, npr. preventivno dajanje zdravil (?). Vtis imam, da so bolečine vsaj delno posledica lege telesa. Ali se motim? Glede preventivnega jemanja antikoagulantnega zdravila nimam zadostnih podatkov. Mislim, da ga hematologi ne predpisujejo.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si

Moderatorji

Andraž Cerar , dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine
ACerar