Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Hranjenje ponoči

Default avatar

PIA

Kolikokrat ponoči se še "mora" hraniti 4 in 5-mesečni dojenček?
Mi se hranimo še vedno na 3 ure. Zdi se mi, da se zbuja zaradi napenjanja, ne zaradi lakote, a mu vedno ponudim dojko, da se umiri in zaspi nazaj.
Default avatar

acjom

Mojo pupo sem hranila ponoči do 5. meseca. Potem pa sem ji dala zvečer flaško z raznimi "linoti" in je spala vso noč.
***************

Upanje je kakor nočno nebo. Nikoli ni tako temno, da ne bi odkrili vsaj ene zvezde...
Default avatar

Jacqueline

Moja enoletnica se je danes ponoči dojila... hmm.., 10krat? Sploh ne vem. Malo v tolažbo tistim, ki imate tudi vsako noč šiht :-)
Default avatar

koko*

NAš je vsako noč spal od 23. pa do 5 zjutraj, ko se ke malo "podojil" in dalje spal. Zdaj pa ko se ne dojimo pa se on lepo prebudi ob 4 zjutraj in veselo cvili do 5-6. pol pa dalje spi do 9-10. V tem vmesnem času pa še sama ne vem če mu naj dam jesti ali pa ne? Če mu že dam mu dam polovično količino kot čez dan.

<img border="0" alt=""
Default avatar

drejka1

Mojo 4.mesečnico dajemo spat po kopanju okoli 22h. V najslabšem primeru se zbudi okoli 3h, a poje komaj kaj, večkrat pa mi prespi celo noč - 9.ur. A to je čisto odvisno od vsakega otroka, veliko prevzgojiti se tu verjetno ne da. Ravno včeraj sem govorila z očetom treh sinov in je rekel, da prvi se je do 3. leta zbujal po enkrat na noč, zadnji dve leti pa zaspi ob 8h in začne rogoviliti okoli 5h, ker se je naspal. Drugi otrok se še sedaj pri 3. letih zbuja dvakrat na noč, ker ne more zaspati nazaj, trtji enoletnik pa prvo 7 mesecev ni in ni hotel zaspati, šele okoli 5h je zaspal in potem nekaj čez dan, zadnje čase, pa gre spat že ob 1h.
Default avatar

barbara*

moj 4,5 mesečnik je pred dvema mesecema več spal kot zdej :)) spat gre cca. ob 8h ... zbudi se pa od 12h do dveh enkrat ... ga dam k meni v posteljo in potem nimam več pojma kolkrat se doji ... sigurno pa ene 3x .. vmes ima še kakšno urco samogovore in gruljenje ... pa potem spet zaspi nazaj ... vstajava okrog 9h.

tudi jaz mislim da ni mali vedno lačen ... ampak če pa s takim užitkom vleče dojko ... seveda se mu prilagodim :)


6-letnik še vedno nebi sam zaspal nazaj :)) in sredi noči pravtako pride k nam v posteljo ... da nam je bol toplo :)


B.
Default avatar

neprespana

Mi se pri 31.mesecih še kar dojimo ponoči, včasih se priklopi po 10x na noč. Pa mu pustimo, da lahko vsaj napol spimo. Sem ga že pustila jokati in mu nisem dala zize, grozen jok. Ja po kakšni uri sem se naveličala poslušat.
Mislim pa, da bi tam nekje pri 5 mesecih lahko otroka že navadili na red. Včasih so rekli, da mora otrok najkasneje pri 6 mesecih prespat celo noč. Pri nas bo verjetno pri 60 mesecih!
Čim več spanja vsem!
Default avatar

Li Ann*

Pri 4 - 5 mesecih je naša punca spala celo noč. Sedaj pri 11-ih mesecih smo pa že kakšen mesec več ali manj vse noči pokonci in se 1-2x na noč tudi dojimo!!!! Tak je ta "narobe svet"!!!
Srečno!
Li Ann*
Default avatar

Bacilka

Otrok se hrani ali carta toliko, kolikorkrat potrebuje, da je njegova potreba zadovoljena. Očitno narediš tisto, kar v tistem trenutku tvoj dojenko potrebuje, zato se tudi umiri. Ne štej trenutke nežnosti, ki jih ponudiš svojemu otroku, kajti mogoče se otrok zbuja samo zato, da te začuti...

Bacilka.
Default avatar

una1

Našega smo hranili do 4. meseca ob štirih zjutraj (je bil že na flaški), pa okrog šestih, potem je prespal kar do šestih, potem pa je spal že do devetih. Dva meseca smo spali čudovito, okrog 6. meseca pa se je začelo vrtenje, jokanje v spanju ipd. Pa ne zaradi lakote, ker nikoli ni hotel jesti. Obračal se je na trebušček, potem pa ni znal nazaj na hrbet. In tako vso noč. Še vedno slabo spiva z možem, naš fantek pa v bistvu zelo dobro, samo tako hudo živahen je tudi ko spi.
Sicer pa sem nekje prebrala, da če otrok dobi čez dan dovolj kalorij, ponoči bolje spi oz. prespi tudi vso noč. Ampak kaj, ko so si otroci tako različni: čisto vsak nasvet in priročnik tudi ne more pomagati.

Mirno spanje in lepe sanje vsem
Default avatar

Sara & Jan

Pri 5-ih mes sem jaz še po 4x, 5x na noč dojila. Sedaj pri 11-ih pa po 2x.
Lp, Sara)
Default avatar

Jala

Danes je pol noči prespala v naročju. Kolikokrat je jedla, nisem štela, ker sem čisto koma ponoči, se ne prebudim do konca. Recimo med 5 in 6x. Stara je 8,5 mesecev. Čez dan je obilno, tako da lačna ni. Dobiva pa v tem obdobju zobke. Najbrž jo prebuja tudi moževo smrčanje in ne more sama zaspati nazaj. Vem, da bi bistveno bolje spala, če bi jo prestavili v drugo sobo - ki je nimamo.
Default avatar

tejasn

Ko je že Una omenila - tudi meni je patronažna rekla, da otrok bolje spi, če več poje čez dan, predvsem pa popoldne in zvečer. Jaz sem to sprobala pri moji 1-mesečnici, ki jo popoldne in zvečer namesto na 3 dojim na 2 uri (ker mala zelo rada je, to ni noben problem), zadnji obrok pred spanjem pa je včasih tudi samo 1 - 1,5 ure za predzadnjim. In res sem ugotovila, da ima potem daljša obdobja med nočnim hranjenjem in mi potegne tudi po 4-5 ur (sicer pa samo 2-3 ure). Poskusi, morda bo tudi pri tebi vžgalo.
Default avatar

PIA

Hvala punce! Bom poskusila z bolj pogostim popoldanskim hranjenjem.
Default avatar

Meja

Mi se pri petih mesecih in pol ponoči še vedno hranimo na tri ure:((
Pri treh mesecih nam je spal skoraj celo noč zdaj pa tkole:(((
Ko sem začela z gosto hrano sem mislila, da bo kaj bolj pa nič od tega.

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic