Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

pije preveč alkohola?

Default avatar

cedevita

Pozdravljeni!
Če moški pri tridesetih popije 2 ali 3 piva na dan,skoraj vsak dan, ob petkih po najmanj 4 in vec, ali to pomeni da je odvisen od alkohola? pravi, da mu ustreza okus in da ne pije zato, da bi se opijal. meni se zdi to absolutno preveč. sicer je tudi njegov oče alkoholik.
Default avatar

medicinecssrcem

Zdravega pitja alkohola ni, obstaja le varno pitje. Varno pitje se pojmuje kot ena
merica (ena merica je približno I dcl vina ali 2,5 dcl piva ali malo šilce (0,3 dl) žgane
pijače in vsebuje okoli 10 g čistega alkohola.) alkohola na dan, zaužita ob večjem
obroku. Pitje alkohola se popolnoma odsvetuje otrokom ali mladini, nosečnicam in
doječim materam, osebam z duševnimi motnjami in boleznimi, pri nekaterih telesnih
obolenjih (boleznih jeter, visokem krvnem tlaku..), osebam, ki jemljejo zdravila,
odvisnim od alkohola in drugih drog ter pred in med tveganimi situacijami, kot so
vožnja, delo s stroji ali nevarnimi snovmi, športne aktivnosti...

Alkohol deluje na številne organe v vašem telesu, a primarno zaviralno na možgane.
Večje količine popite pijače vedno povzročijo spremembe v počutju, zaznavanju,
reagiranju in vedenju.
Hitro pitje ("forsirano", z namenom takojšnjega opitja) povzročijo večjo pijanost, kot
bi jo pričakovali glede na količino alkohola v krvi.Kombinacija alkohola in zdravil ali
drog lahko dodatno škoduje zdravju in ogrozi celo življenje. Učinki se ne le seštevajo,temveč množijo.


Zame to absolutno preveč in spada na žalost med tiste, ki jih uvrščamo med zasvojence z alkoholom.Če bo hotel sam prenehati z kroničnim pitjem alkohola se bo moral odločiti sam....... a to je včasih že prepozno.
Verjemi pa da je to tudi genskega izvora.

lp pozdrav in upam da sem ti kaj pomagal
Dip.med. teh. jerry
Default avatar

medicinecssrcem

ŠKODLJIVA RABA ALKOHOLA


Pomembno je, da vemo, koliko lahko spije odrasla oseba, ki se odloči, da bo pila alkoholne pijače, ne da bi ogrožala svoje zdravje. Seveda ni nujno, da toliko tudi spije.
Količino popite alkoholne pijače merimo z enotami (mericami) alkohola. Ena enota vsebuje 10 g čistega alkohola. Toliko alkohola vsebuje 1 dl vina ali 2,5 dl piva ali 0,3 dl žgane pijače.
Zdrav odrasel moški sme popiti 2 enoti ali 20 g čistega alkohola na dan brez tveganja za svoje zdravje (toliko alkohola vsebuje 2 dl vina ali 1 veliko pivo ali 2 šilci žgane pijače ali 1 dl vina in 2,5 dl piva ali 1 dl vina in 1 šilce žgane pijače ali 2,5 dl piva in 1 šilce žgane pijače). Na teden bi to pomenilo 14 enot alkohola razporejenih na več priložnosti pitja. Ob eni priložnosti pitja pa lahko spije največ 5 enot alkohola (to je na primer 5 dl vina ali 12,5 dl piva ali 5 šilc žgane pijače ali 3 dl vina in 5 dl piva ali 4 dl vina in 1 šilce žgane pijače in podobne kombinacije).
Ženske imajo nižjo toleranco za alkohol, se prej opijejo in postanejo hitreje odvisne. Zato je priporočena količina zanje nižja kot za moške. Zdrava odrasla ženska sme popiti 1 enoto ali 10 g čistega alkohola na dan brez tveganja za zdravje. Na teden bi to pomenilo 7 enot alkohola razporejenih na več priložnosti pitja. Ob eni priložnosti pitja pa lahko spije največ 3 enote alkohola ( to je na primer 3 dl vina ali 7,5 dl piva ali 3 šilca žgane pijače ali 2 dl vina in 2,5 dl piva ali 5dl piva in 1 šilce žgane pijače in podobno).
Za moške starejše od 65 let veljajo enaka priporočila kot za ženske.
7
Marsikje slišimo ali preberemo, da je zmerno pitje dobro za zdravje. Res je bilo ugotovljeno, da je najnižja umrljivost med osebami, ki spijejo: moški eno enoto na dan, ženske pa pol enote na dan. Zato so alkoholu, zlasti rdečemu vinu, pripisali zdravilen učinek. V kasnejših raziskavah pa se je pokazalo, da so osebe, ki so zmerno pile, tudi sicer zmerno živele: zmerno so se prehranjevale, manj so kadile ali pa ne, se zmerno gibale. Njihov, v celoti zmeren način življenja, je bilo tisto, kar pripomoglo k boljšemu zdravstvenemu stanju te skupine. V skupini abstinentov, ki so bili bolj ogroženi, pa je bilo veliko kroničnih bolnikov, ki so zaradi svoje bolezni opustili alkohol. Zanimivo je bilo, da so imeli bolniki – abstinenti v preteklosti bolj nezdrav način življenja z več kajenja, pitja in nezdravega prehranjevanja. Vzrok za višjo umrljivost v tej skupini ni bila abstinenca, pač pa pretekle nezdrave navade oziroma bolezensko stanje.
Zato medicinska stroka ne priporoča pitja alkoholnih pijač oziroma vina za zdravje, pač pa le določa še varne meje. Antioksidante, ki jih vsebuje vino, pa zaužijemo, če jemo grozdje in številne druge vrste sadja in zelenjave.
Umrljivost povezana z alkoholom
umrljivost
M: 1 enota
količina alkohola
Ž: 0,5 enote
8
Če se želimo izogniti škodljivim posledicam alkoholnih pijač, je pametno upoštevati še sledeča strokovno utemeljena priporočila:
1. Alkoholnih pijač nikoli ne pijemo za žejo.
2. Nikdar ne pijemo alkohola na prazen želodec, ampak le ob jedi.
3. Nikoli ne vozimo pod vplivom alkohola, niti se ne vozimo z opitim voznikom.
4. Nikoli ne pijemo alkohola za moč pri fizičnem delu. Alkohol se ne razgrajuje v mišicah, ampak obremenjuje jetra, ne glede na to, koliko smo fizično aktivni. Energijo za delo dobimo iz hrane, zlasti iz škrobnih živil.
5. Nikdar ne pijemo alkohola za blažitev čustvenih stisk in lajšanje življenjskih težav.
6. Nosečnice in doječe matere naj ne pijejo alkoholnih pijač. Za razvijajoči se zarodek je posebej nevarno občasno opijanje.
7. Nikdar ne ponujamo alkoholnih pijač otrokom in mladini. Starši naj pomagajo organizirati mladostnikom zabave brez alkohola.
8. Spoštujemo osebe, ki ne pijejo, in jih ne silimo k pitju.
9
Nepoznavanje nevarnosti alkohola ali življenjske okoliščine pa vendarle marsikoga spravijo v situacijo, ko zmerno pitje ne uspe več. Tedaj govorimo o odvisnosti od alkohola, ki je bolezen. Znaki odvisnosti od alkohola so: dobro prenašanje vedno večjih količin alkohola, močna želja po pitju alkohola kljub zavedanju o škodljivih posledicah, oslabljen nadzor nad količino popitega alkohola in nazadnje pojav abstinenčne krize, ki se kaže z občutkom tesnobe, tresenjem rok, znojenjem, slabostjo, prividi. S ponovnim zaužitjem alkoholne pijače se ti znaki zopet umirijo. Kdor je odvisen od alkohola, ne more sam prenehati piti, ampak potrebuje strokovno pomoč in zdravljenje. Zavedati se je treba, da odločitev za nov začetek in izboljšanje duševnega in telesnega zdravja ni nikoli prepozna.

Upam da ti te podatki kaj pomagajo lp
Dip.med. teh. jerry
Default avatar

Bina.

Absolutno! Sama količina sicer za 30-letnega moškega ni problem, ampak če jo zaužije enkrat na teden, ne pa vsak dan. Ni toook hudo, je pa odvisnost!
Default avatar

ZOJA

temu se reče,da rabi dnevno dozo.seveda je odvisen.Kako to,da ravno vsak dan rabi "Okus"?
Tudi jaz obožujem okus vsnilijevega sladoleda,pa ga zato ne jem vsak dan,ker mi škodi( širina tazadnje)
Default avatar

amča

Alkoholik.

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren