Med.Over.Net

Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

ste že kaj praznično razpoložene?

Default avatar

k72

že kaj pečete? Izdelujete okraske?

pri nas smo nekaj že napekle, česa drugega pa še se nismo lotile.

no, včeraj sem uspela iz kleti prinesti škatlo, kjer imam modelčke za vlivnje, pa barve,.. samo več kot odpreti je še nisem uspela.

k.
Default avatar

katarina

:) pri nas smo v pričakovanju potovanja na švedsko. gremo 2.1. in nam bodo prazniki minili v tem pričakovanju.

sicer pa nikoli ne praznujemo. smreka ja, pa kaj spečem, sicer je pa vse konstantno enako .. umirjeno.
Default avatar

lev76

Ja, čisto malo pa res.

Idejo za voščilnice že imam, vse sestavne dele tudi, samo skupaj moram še "zložit".

Drugače pa bolj v pričakovanju potovanja,ki se začne pred Božičem in konča na Silvestrovo, z mojo drago prijateljico in njenim sinčkom in seveda z mojo princeso.
Default avatar

acjom

Ne pečem. Nisem ravno tak "gospodinjski" tip. Grem kar k mami na pecivo.:)))
Teh raznih okraskov in vsega dekoriranja pa imam že v službi poln kufer. :))
***************

Upanje je kakor nočno nebo. Nikoli ni tako temno, da ne bi odkrili vsaj ene zvezde...
Default avatar

mami od uroša

Nas sta posvojila, dva krasna človeka, ki za take praznike spravita skupaj naše in lastne vnuke in imajo cel žur. Drugi starši potem žurirajo po svoje, jaz se ponavadi najraje še zavlečem v svoj kot in probam čimbolj neboleče prestat te praznike.
Stanovanje pa, ja okrasim skupaj z otroci.
***...na koncu se vse uredi, če pa ne, pa še ni konec...***
Default avatar

ronka

mi smo ze zaceli izdelovat okraske in darilca za pod smrekco.nekaj malega bomo pa tudi spekli a ne se zdaj.se pa strogo drzimo proc od nakupovalnih centrov in trgovin...
Default avatar

Ati

Mi smo lani nekaj pekli, pa upam, da nam bo letos tudi uspelo kaj sladkega skupaj spravit... če bomo še po receptih delali, bo morda celo tako dobro da bomo lahko obiskom ponudili.
Predvsem pa bomo letos lahko prvič kičasto okrasili še zunanjost našega doma :)
Default avatar

WildWind

Počasi se tudi mi pripravljamo. Ravno par dni nazaj smo nabrali storžke doglazije, da jim bomo našprejali z zlato. Kupili nove lučke za fensi šmensi okrasitev hiše, peciva še nismo pekli, ampak je še itak čas.
Malce je strahu kako bova z ex dogovorila delitev kje bodo otroci čez praznike, ampak ta most bomo prečkali ko pridemo do njega....mene je pa strah kako bom preživela sama tisti del praznikov ko ne bo orok z mano:(
Bolj se bližajo prazniki bolj razumem tiste, ki jih med prazniki zagrabi depresija.....pa bo že....


WildWind
WildWind
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ability is what you're capable of doing.
Motivation determines what you do.
Attitude determines how well you do it.
Default avatar

k72

tisti dan, ko boš sama greš nekam v toplice na celodnevno kopanje. boš vidla kako fajn bo.


k.
Default avatar

Ay*

Tako kot WildWind, tudi mene je strah samote med prazniki... Ne vem še, kako bova z bivšim imela razdeljene praznike, po eni strani pa si kar želim, da bi bila mala cele praznike z mano...
Drugače pa že počasi delava okraske za smrekico, riševa motive za voščilnice, stanovanje in smerkico pa bova skupaj okrasili čez kakšnen teden.
Default avatar

patricija_d001

Tudi mene skrbi, kako bova "urejala praznike" v prihodnosti. Letos še ne bo težav, ker z malim, mojo drago prijateljico in njeno hčerko potujemo v tople kraje, naslednja leta pa...upam, da si bom tudi jaz že takrat našla kaj bolj pametnega za početi, kot misliti na to, da nisem s svojim sinčkom...sem pa že kupila smrekico, lučke, bunčke, voščila...ker je mali še premajhen letos še ne bo sodeloval pri postavljanju smrekice, prepričana pa sem, da bo užival, ko jo bo zagledal. Pekla tudi ne bova, ker naju čez božične praznike ne bo doma, prve dni v novem letu pa bova verjetno midva šla na obiske in darila:)
Default avatar

baleciaga

Seveda, pri nas se začne december z izdelovanjem okraskov in dekoriranja hiše. Potem pa ko pride prvi mož ( miklavž ) potem se začne tudi peka in priprave na božič. Sicer kake evforije pri nas ni, so pa decemberski dnevi res nekaj posebnega,ker vedno diši po cimetu,kuhanem vinčku in dobrih piškotkih :)
Default avatar

Carmen

Jaz sem danes prek sluzbe dobila koco na Starem vrhu, tako da bomo cez praznike na Gorenjskem. Ali je ze kdo smucal na Starem vrhu? Jaz namrec upam na cudez v obliki snezink.
S peko pa bom zacela ta vikend. Piskoti bodo v skatli zdrzali do Bozica - ce jih bom skrila pred otroki:-).
Default avatar

.Ta prava Monica

Jaz bi bila ful rada praznično razpoložena pa sem staknila sramne uši, ker sem mela zadnjič odnose z nekim albancem.Upam, da jih bo pips pomoril, se vsak dan špricam. mate kak nasvet zame.
Default avatar

katarina

Carmen: si falila koordinate. sneg se je preselil na dolenjsko. recimo v kočevje. :) že nekaj let ga imajo tam več kot mi tukaj na gorenjskem. :)
Default avatar

acjom

lahko nehaš, ker si že tečna.
***************

Upanje je kakor nočno nebo. Nikoli ni tako temno, da ne bi odkrili vsaj ene zvezde...
Default avatar

Ta prava Monica

[quote .Ta prava Monica]Jaz bi bila ful rada praznično razpoložena pa sem staknila sramne uši, ker sem mela zadnjič odnose z nekim albancem.Upam, da jih bo pips pomoril, se vsak dan špricam. mate kak nasvet zame.[/quote]

haha da nisi ti tanova od mojga bivšega mogoče..žena nisi ker ona ni tako primitivna,verjetno si ta nova,da ti grem tolk v nos.
Default avatar

NevaM

[quote Ta prava Monica][quote .Ta prava Monica]Jaz bi bila ful rada praznično razpoložena pa sem staknila sramne uši, ker sem mela zadnjič odnose z nekim albancem.Upam, da jih bo pips pomoril, se vsak dan špricam. mate kak nasvet zame.[/quote]

haha da nisi ti tanova od mojga bivšega mogoče..žena nisi ker ona ni tako primitivna,verjetno si ta nova,da ti grem tolk v nos.[/quote]

jaz pa mislim, da ni ta nova... mislim, da je samo ena izmed mnogih, ki ni imela priložnosti, da bi tat postala (referiram na "Priložnost dela tatu") in ena redkih, ki je tako primitivna, da svoje superiorne frustracije sprošča tukaj na forumu.

Pa ne mislim z tem, da si res dajala kakršnekoli prostiusluge za doktorat, ampak mislim, da vsak nima tako visokega IQ, da bi lahko delal doktorat :-). Priložnost je v tem primetu IQ, torej :-))))).

Upam, da boš pripela kako slikico iz potovanja, ko prideš nazaj :-)))), pa kakega fejst dedca še za nas slikaj :-))))). No, čeprav priložnosti za izvirne fotke fejst dedcev je več na Škotskem :-))))))))).
Default avatar

vbn

6 nasvetov za ločene starše z otroki


Decembrska praznovanja v "rabitih" družinah

Čeprav je ločitev boleča in travmatična izkušnja tako za starša kot za otroke, poskrbite, da bodo prazniki vašega sina ali hčerke vseeno polni radosti in veselega pričakovanja. Najpomembneje je, da otroku dovolite, da ima rad tudi drugega starša in da se čuti ljubljenega.


1. Z načrtom se vse izide

Z nekdanjim možem ali ženo se skušajta dogovoriti, kdaj bo otrok pri kom na kosilu, večerji, zabavi ali počitnicah. Bodite prilagodljivi, obzirno upoštevajte urnik nekdanjega partnerja in poslušajte otrokove želje - dovolite mu, da ima rad oba svoja starša.


2. Držite dano obljubo

Če ste z otrokom dogovorjeni ob določeni uri, nikar ne prelomite obljube. Po otroka pridite točno oziroma ga točno oddajte pri drugem staršu. Ko je otrok pri vas, mu posvečajte čimveč pozornosti in se ne ukvarjajte z drugimi stvarmi.


3. Bodite na zvezi

Če otrok praznike preživlja pri drugem staršu, ga pokličite ali mu pošljite voščilnico in mu zaželite vesele praznike. Ko se vrne k vam, pa skupaj še enkrat praznujta, čeprav je dan povsem običajen - ne pozabite, bistvo praznikov je čas, preživet z ljubljenimi, in ni vezan na točen datum.

Otroku pa dovolite tudi, da pokliče drugega starša, če praznike preživlja pri vas. Skupaj pošljita voščilnico, e-mail ali ga pokličita, če otrok še ni dovolj star, da bi lahko sam uporabljal telefon.


4. Pametno poklanjajte darila

Pri poklanjanju daril se uskladite z nekdanjim možem oziroma ženo - ne podarite otroku mobilnika, če veste, da mu ga bo poklonil tudi drug starš. Prav tako z darili ne tekmujte ali skušajte otroka kupiti - najlepše darilo, ki mu ga lahko date, je prijetno in brezskrbno preživet čas z vami, poln ljubezni in topline.


5. Naj otrok v praznikih uživa

Sprostite se, bodite veseli in uživajte lepe trenutke z otrokom. Ne obremenjujte ga s skrbmi in se vpričo njega ne pritožujte čez drugega starša. Če pri vašem nekdanjem partnerju dobi darilo, mu dovolite, da se tudi pri vas igra s tem darilom, če mu je pri srcu.


6. Zaposlite se

Če boste za praznike ostali sami, nikar ne bodite slabe volje ali se počutite krivo. Uživajte decembrsko vzdušje pri starših, s prijatelji ali na sprehodu po okrašenem mestu.

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic