Med.Over.Net

Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med. • Mojca Klančar Dolinar, dr. med., spec. druž. med.

Vse o splošni medicini, boleznih, zdravniških pregledih, zdravljenju, diagnozah in o tem, kako si povrniti zdravje.

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.

SRebolj

Mojca Klančar Dolinar , dr. med., spec. druž. med.

Mojca Klančar Dolinar

Že od majhnega pa jo je privlačil zdravniški poklic, zato izbira študija ni bila presenetljiva. Na Medicinski fakulteti v Ljubljani je diplomirala leta 2003, pripravništvo in sekundariat je opravljala v Kliničnem centru v Ljubljani. Že med študijem jo je navdušila podeželska ambulanta družinske medicine s širokimi medicinskimi izzivi, zato je kasneje izbrala omenjeno specializacijo. Specialistični izpit je s pohvalo opravila leta 2012. Svoje paciente obravnava v ambulanti na Škofljici, ki je dislocirana enota Zdravstvenega doma Grosuplje. Nepokretne bolnike pa obišče na domu. V prostem času se kot ostali zdravniki stalno dodatno izobražuje in spremlja novosti. Znanje posreduje tudi mlajšim kolegom. Da lahko zadane naloge čim bolje opravlja in ublaži stres, ki je pogost spremljevalec zdravniškega poklica, pa si polni baterije in povrne nasmeh z druženjem s svojimi najbližjimi – možem, tremi otroki in starši. Z veseljem se povzpne na hrib ali goro ali se z družino odpravi na krajše potovanje. Če slučajno ostane še kaj časa, pa prebere kakšno leposlovje, napiše pesem ali ustvari kipec iz gline.

Visok krvni tlak in ishemija srca

Default avatar

jana13

Spoštovani,

Moja mama je imela bolečine v prsih, slabosti in slabo počutje, slabotnost, tresenje. Ugotovljen je bil visok krvni tlak okoli 200/120,kasneje so ugotili ishemijo levega dela srca in angino pectoris. Dobila je zdravila za zniževanje krvnega tlaka ENAP, ki so ji uspešno znižali krvni tlak na 135/90, bolečine je imela samo še občasno, ob večjem naporu. Sedaj jemlje vsak dan zdravilo Tritace, ki naj bi imelo manj stranskih učinkov, vendar se ji sedaj občasno pojavljajo bolečine v prsih , ki niso povezane z naporom. Ali menite, da bi morala ponovno preiti na jemanje Enapa ali bi lahko bil tudi kakšen drug vzrok za ponovne bolečine. Hkrati jemlje tudi zdravila za zniževanje želodčne kisline prej Ultop, sedaj pa Nexium. Hkrati vas prosim tudi za nasvet kaj je zanjo priporočljivo s takšno diagnozo. Česa bi se morala izogibati in kaj bi ji izboljšalo stanje.

Najlepša hvala za odgovor!
Default avatar

Janko Kersnik

Spoštovani!

Glede angine pektorsi bi bilo najbolje, da opravi obremenitveno testiranje, ki bo pokazalo, če potrebuje dodatno zdravljenje.

V načelu lahko počne vse, predvsem pa čim več telesnih dejavnosti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
cron