Kajenje

Odgovarjajo: dr. Tomaž Čakš, dr. med.

vrtoglavice

Default avatar
Lep pozdrav!

Stara sem 34 let in sem prenehala kaditi pred 10 dnevi, že kakšen teden pa me mučijo vrtoglavice, sem nezbrana, pozabljiva. Ta omotičnost traja ves dan, tako da sem omejena pri svojem vsakadanjem delu. Prosila bi za kakšen nasvet, saj ne vem ali je to abstinenčna kriza lai kaj drugega?


Hvala za odgovor!

Urša
Default avatar
Pozdravljena Pia-lana

iz lastnih izkušen ti lahko povem, da so to odtegnitveni simptnomi, a bodo minili, le malo še zdrži, tolaži se s tem, da bi jih lahko bilo veliko več in hujših. Po moje imaš srečo, da te muči le omotica in koncentracija...

Drži se!

Karmen
Default avatar
Spoštovana!

To kar opisujete so dokaj značilni znaki abstinenčne krize. Poskušajte si pomagati s telesno aktivnostjo, če pa bo huje, lahko posežete po kakšnem od nikotinskih pripravkov (žvečilke, obliži).
V vsakem primeru pa vztrajajte!
Prav lep pozdrav in lep dan želim

dr. Tomaž Čakš , dr. med.
Default avatar
Hvala za odgovor,ki očitno res kaže na abstinenčno krizo. Medtem sem bila v laboratoriju,izvid je o.k edino levkociti so na zgornji meji 10.56, kupila sem si nicorete žvečilne gumije probala in izpljunila, ker sem od okusa skoraj bruhala. Če sem prav informirana bi morala telesna odvisnost prenehati v 3 tednih, upam da zdržim še 10 dni. Potrebe po cigareti hvala bogu nimam, ker sem večino dneva v omotičnem stanju, kot da sem pod dozo, začelo se mi je občasno tudi megliti pred očmi. No ja pa kaj čmo jamrat sej bo bolje.


L.P. Urša
Default avatar
Lep pozdrav!

Zanima me, kdaj se preneha telesna odvisnost od nikotina? Moje vrtoglavice se namreč po 1 mesecu nadaljujujejo, tako da sem že kar malo obupala. Nemogoče je biti zbran, ko hodim me zanaša, kot da sem pijana. Začne se zjutraj in konča ko zaspim.Prosim za odgovor.
Začela sem se že ukvarjati z mislijo...Ne ne bom, ampak do kdaj???
Hvala!
Default avatar
Spoštovana!

En mesec je pri prenehovanju kajenja relativno malo. Organizem je bil navajen na stalno stimulacijo s strani nikotina (sproščal se je tudi noradrenalin, ki povišuje pritisk), sedaj pa se mora počasi navaditi, da te stimulacije ni in da se prične normalno spontano izločanje noradrenalina. Telesna odvisnot od nikotina lahko traja od enega do treh mesecev, pri nekaterih še nekoliko dlje - vsak organizem ima svoje specifike. Svetujem Vam, da poskušate premagati te vrtoglavice z večjo telesno aktivnostjo, lahko tudi s pravimi zelenimi. Predvsem pa ne obupat!
Prav lep pozdrav in lep dan želim

dr. Tomaž Čakš , dr. med.
Default avatar
Hvala za odgovor, ne vem pa kaj s tem mislite pravim zelenim???
Default avatar
Mislim na zeleni čaj s teinom. Mi imamo izraz "čaj" tudi če prevremo kakšne kamilice, lipo ali bezek. Pravi čaj pa je le tisti iz listov rastline čajevca in je lahko različno fermentiran (črni, rdeči), zeleni pa je brez ali le z minimalno fermentacije. Angleži samo takemu čaju rečejo "tea".
Prav lep pozdrav in lep dan želim

dr. Tomaž Čakš , dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni ponovno!

Po štirih mesecih me še vedno muči vrtoglavica, pridružile so se ji še slabosti, roke so različno tople, enkrat me trese drugič mi je vroče, po hrbtu in roki me imam občutek kot da sem namazana z mentolom, depresija...A so to lahko še znaki abstinence ali se zadaj skriva kakšna nevrološka motnja. Prosim vas za mnenje saj sem že čisto obupana.


Hvala!
Default avatar
Spoštovana!

Ne obupujte!
Vse to, kar naštevate so seveda še vedno lahko znaki abstinenčne krize. Vsekakor ste sedaj v zelo kritičnem obdobju. Poskušajte tem simptomom posvečati čim manj pozornosti, zamotite se s telesno aktivnostjo, sprehodi, drugimi aktivnostmi. Ne razmišljajte, kaj vse to pomeni in da ste bolni. Ti simptomi so povsem normalna fiziološka reakcija in kot take jih vzemite. Zagotovo se bodo začeli umirjati, samo vztrajajte!
Prav lep pozdrav in lep dan želim

dr. Tomaž Čakš , dr. med.
Default avatar
Živjo, pia-lana,

Ravno pri 4 mesecih sem jaz v svojem občutenju in funkcioniranju padla najgloblje: depresija, nespečnost, vročina, nočno potenje, občutek, da bi najrajši iz kože skočila... Bilo je grozno, zato te popolnoma razumem. Toda, kot pravi dr. Čakš, zadeve se počasi umirijo. Že od 6 mesecev dalje je zelo v redu, sedaj, ko se bližam 8 mesecem, pa cvetim :-):-) Je pa res tudi, da je meni marsikatero od naštetih težav povzročila ščitnica, saj so mi ugotovili hipertirozo, ko sem se čisto obupana odvlekla k svoji zdravnici. Zato kakšen čvek s svojim zdravnikom ne zna škoditi.

Lepo se imej - bližajo se ti krasni časi! Mojca
Default avatar
pia.lana, morda pa imaš prenizek pritisk? Tudi jaz bi ti svetovala kot Mojca, obisk pri zdravnici.
Pa vztrajaj še naprej,
lp Sister
Default avatar
Res je. Tudi meni je bilo najhuje nekje od tretjega pa tja do šestega meseca. Pravzaprav, če dobro pomislim, še pred štirimi tedni je bila ful kriza. Sedaj sem preko tiste meje 6 mesecev in naenkrat je vse postalo "na easy". Kar naenkrat težav ni več. Želja po cigaretu je skoraj popolnoma izginila, pravzaprav na njega niti ne pomislim več. Tudi počutje je sedaj okej. Celo to se mi dogaja, da sedaj gledam na kadilce malo zaničevalno. Čeprav nisem zlonamerna oseba, me je to malo presenetilo. No, pa saj mi je verjetno zaradi vseh muk oproščeno. :)

Sem pa sedaj v novem boju - boju s kilogrami. Pridelala sem jih skoraj 10. Na trenutke se mi zdi, da je ta boj celo težji kot odvajanje od kajenja.

Lep pozdrav in uspešen boj!
Default avatar
Lep pozdrav!

Hvala za odgovor in spodbudo, vendar me motijo mravljinci po rokah zdaj že nogah in tudi slabo mi je, je pa res da sem že čisto panična saj imam vse znake za MS. To kar delam da sem si postavila diagnozo je res nesmiselno a kaj ko vidim vse črno in ne belo.Danes sem šla k zdravniku testirat tsh pa, da vidimo upam da je vse ok. Je pa res da sem se cepila za hepatitis B v dec. 08 ali je možna po tolikih mesecih reakcija?
Default avatar
Glede cepljenja na hepatitis B lahko rečem, da vaše težave niso povezane s tem.
Predvsem poskušajte pregnati paniko. Čim bolj je nekdo paničen,tem večje so lahko senzacije, ki jih opisujete. Vsekakor je dobro, da ste oddali tudi kri na test za delovanje ščitnice. Pri paničnih reakcijah pa se zelo pogosto pojavljajo simptomi, ki jih opisujete. Fiziološki vzrok za to je v tem, da ljudje, ki so prestrašeni, zelo hitro in intenzivno dihajo, kar privede do povečanega vnosa kisika (hiperventilacija) in preko določenih mehanizmov do motnje v metabolizmu kalcija. Posledica tega je mravljinčenje v rokah in nogah, občutek tiščanja v prsih in občutek oteženega dihanja, v skrajnih primerih pa tudi krči v rokah in nogah.Poskušajte se torej umiriti, umirite tudi dihanje (tukaj bi pomagala joga) in prepričan sem, da bo minilo tudi mravljinčenje.
Prav lep pozdrav in lep dan želim

dr. Tomaž Čakš , dr. med.
Default avatar
Hvala za tolažbo, jaz mislim da je moje dihanje normalno in ne pospešeno. Je pa res da sem s psiho čisto na tleh, ponoči slabo spim, zebe me, drevenim po celem telesu, zamegljen vid, ne vem ampak zdravnica pravi da to niso znaki Ms, jaz se spet tolažim da je to abstinenca in močno upam da ni ms.

lep pozdrav!
Default avatar
Lep pozdrav!


Danes sem dobila izvide ščitneice in je vse v mejah normale, bila sem pri zdravnici in mi je predpisaLA CAMPIX TABLETE, zanima me če je smiselno po 4 mesecih abstinence to uživat, je pa res da imam mogoče zdaj skoraj več težav kot v začetni fazi.( vrtoglavice, zmedenost, dvojni vid, nespečnost, depresija...) Kaj menite ali je boljše da pač potrpim še malo???

Hvala za odgovor!
Default avatar
Lepo pozdravljena!

Glede na težave, ki jih imate, vam svetujem, da vseeno poskusite s Champixom. Morda ostanete kar na polovičnem odmerku in mi sporočite, kakšno bo počutje. Lahko, da bo zadostovalo. Pomebno pa je, da jemljete zdravilo dovolj dolgo.
želim vam, da vztrajate in zdržite.
Prav lep pozdrav in lep dan želim

dr. Tomaž Čakš , dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni!

Včeraj sem vzela eno celo tableto, danes pa polovičko.Moje počutje je za malenkost boljše, opazila sem da so izginile slabosti, če dam lestvico od 1-10 sem na 3. Zelo sem utrujena, omotična in brezvoljna. Zanima me kakšne so vaše izkušnje, kdaj se začne stanje izboljšavati in pa prosila bi razlago zakaj se mi to dogaja bolj intenzivno kot drugim?

Hvala za odgovor in moralno podporo.


Lep dan vam želim!
Default avatar
Spoštovana!

Za to, da nekateri bolj intenzivno doživljajo abstinenčne simptome kot drugi je lahko več razlogov. Med temi so najpomembnejši: količina pokajenih cigaret (več pokajenih, hujša odvisnost), kako zgodaj je nekdo pričel s kajenjem (bolj zgodnji začetek v otroštvu, hujša odvisnost), individualne posebnosti (po neki teoriji naj bi določeni ljudje imeli hitrejšo razgradno neurotransmitorjev, zato hitreje zapadejo v abstinenčno krizo in težje prenehujejo; lahko pa še drugi individualno genetsko pogojeni dejavniki). Stanje ob jemanju tablet se mora pričeti izboljševati v nekaj dneh, ni pa nujno, da bo povsem dobro. Če v roku enega tedna ne bo dovolj polovični odmerek, pojdite na celega.
Vsekakor pa zdržite. navijamo za Vas!
Prav lep pozdrav in lep dan želim

dr. Tomaž Čakš , dr. med.

Moderatorji

dr. Tomaž Čakš , dr. med.
Tomaž Čakš