Urgenca

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

sestavine čaj - kava?

Default avatar
Pozdravljeni!

Morda ni najbolj ta prav forum, pa vednar me zanima vaše mnenje o tem, kako na telo vpliva čaj in kako kava. V čem je razlika in kaj bi priporočali iz svojega stališča?

Hvala za kakršenkoli napotek in nasvet.

Če še povem da sem stara 36 let, nosečnosti so za mano, posebnih težav z zdravjem nimam.
Default avatar
Spoštovani!
Obe pijači vsebujeta metilksantine (kofein, v čaju še teofilin in teobromin). Gre za poživila, pospešujejo srčni utrip, širijo žile, prehodno povečajo krvni tlak. V priporočilih za zdravo življenje tega ni, torej uživanje ni "potrebno", manjše količine pa ne škodujejo. Priporočal vam torej ne bom nič (niste omenili, kakšne "učinke" bi radi dosegli :-)). V mojih študentskih časih pa je nekako veljalo, da se je po pravem čaju laže učiti, kot po kavi.
Lep pozdrav!
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
Spoštovani!

Upam, da ni nič narobe, ker se bom kar ''priklopila'' k tej temi. Jaz namreč čez dan popijem kar nekaj čaja, ker sem se navadila veliko piti (cca 2,5 litra tekočine na dan: liter čaja in liter vode, potem pa seveda še tekočina, ki jo dobimo s hrano, pa kakšen jogurt). Ne skuham ga po navodilih, temveč tako, da dam v litersko posodo samo 1 vrečko čaja in eno žlico rjavega sladkorja, stati pa ga pustim dve, tri minute. To imam potem za čez cel dan.
Ali je takšna količina, dolgoročno gledana prevelika za vsak dan?

Najlepša hvala za odgovor in lep večer!
Default avatar
Vašo metodo razumem, kot na nek način razredčeno eno šalico čaja na en liter. To za zdravega ni preveč niti kar se tiče tekočine, niti sama količina čaja.
Lep večer tudi vam!
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj