Forum.Over.Net

Življenje, ah to življenje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, specializantka TA psihoterapije, doktorandka SFU Dunaj

So trenutki, ko smo srečni, ure, ko smo zadovoljni in dnevi, ki jih moramo preživeti. Vprašajmo, svetujmo in poklepetajmo o stvareh, ki se nam zdijo pomembne.

Mirjana Frankovič , specializantka TA psihoterapije, doktorandka SFU Dunaj

MirjanaFrankovic

klanje kokoši v Kmetiji

Default avatar

darja5

Totalno sem razočarana nad POP tv, da je dovolil kaj takega. To je nagnusno, primitivno izživljanje enih imbecilnih članov neke kvazi kmetije, na POP-u pa so se spustili še nižje od njih, ker so to dovolili. Čeprav sem nekaj kadrov te Kmetije ujela zgolj pomotoma, med preklapljanjem, je čisto dovolj, da lahko ocenim, da je vse skupaj en velik poden. In Špela iz HIT-a naj kar tam na tej kmetiji ostane, jutranje budilke tudi ne bom več poslušala ...
Vse za denar, a ne? In potem se čudimo, da se otroci izživljajo nad mačkami, psi ... saj jih sami napeljujejo na to, da je to čisto normalno početje. Sramota in beda je cel ta projekt!!!
Default avatar

Ena*

Kak pa misliš da se drugače kokoš zakolje??
Default avatar

Marko

In zakaj se po tvoje otroci izživljajo nad mačkami in psmi. Zato, ker POP tv kaže kako se kuro "zakolje". A ti si do zdaj mislila, da kokoš uspavajo?
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345
Default avatar

mouse

[quote darja5] To je nagnusno, primitivno izživljanje enih imbecilnih članov neke kvazi kmetije[/quote]
Kmetije sicer ne gledam in ne vem, kdo tam nastopa, ampak ti bi pa morala vedeti, da imbecilnost pomeni hujšo stopnjo duševne nerazvitosti. Kar ne pomeni, da lahko rečeš imbecil vsakemu, ki se neumno obnaša. Če se duševni bolniki "neumno" obnašajo, se tega ne zavedajo. Če na se nekdo postavi pred kamero in dela neumnosti, je pa to zavedno in zato še toliko slabše.

Sicer pa, pojdi na forum "Domače živali", tam so že vroče debate na to temo ...
-------------------------------------------------------------------
Think of how stupid the average person is.
Then realise half of them is stupider than that.
Default avatar

Paco Moralles

Če hočeš jesti meso se je pač treba sprijazniti z "umorom".
Nekoč sem imel kokoši in zajce, pa sem jih moral poklati, ker živih ni hotel nihče pojesti.
Ali misliš, da tiste kure in kravice, pa prašičke iz marketov in mesarij pred smrtjo hipnotizirajo????
Zdaj me pa kat zmerjaj z morilcem!
NE RABIM POTRDILA, DA SEM NEUMEN, IMAM POTRDILO O DRŽAVLJANSTVU!
Default avatar

darja5

To sploh ni poanta tega, kar sem napisala... ampak ali je to res treba kazati na tv???
Ja, mislim, da prizori nasilja lahko vplivajo na vedenje nekaterih,najsi so to otroci, mladostniki ... Prav tako je možno, da je kakšen bolj občutljiv otrok pomotoma videl ta prizor in bil ob tem šokiran.
Vama je oddaja verjetno všeč, zato želim prijetno gledanje še naprej.
Default avatar

mouse

[quote darja5]Ja, mislim, da prizori nasilja lahko vplivajo na vedenje nekaterih, najsi so to otroci, mladostniki[/quote]
Potem morajo ukiniti dnevnik, večino filmov in precej risank.

Ne vem, kaj se je dogajalo v tej oddaji, zato ne morem komentirati oddaje. Sem pa kot otrok videla, kako je moja teta kokoški odsekala glavo in čez par ur sem jedla to kokoš in nimam nobenih travm.
Sem pa že slišala otroka, ki je gledal, kako neka ženska molze kravo in je rekel: "Jaz ne bi tega mleka, jaz bi tistega ta pravega iz tetrapaka."

Res se lahko zamislimo, kaj naši otroci vedo o pridelavi hrane. Pa ne samo hrane živalskega izvora. Slišala sem tudi že komentarje: "Kaj te ma žito s kruhom, kruh je ja iz moke!" - in to ne od otrok, ki se jim nevednost oprosti.

Še enkrat - ne zagovarjam mučenja živali, ne zagovarjam oddaje kmetija, ker sploh ne vem, o čem se je tam šlo.
Se mi pa zdi, da otroci vidijo veliko (pre)več drugačnega nasilja, da so ga tudi sami deležni, da bi morali vedeti, od kod pride hrana, in da nihče nima travm, ker je odrasel na kmetih in jedel pujčke, s katerimi se je prejšnji dan igral v blatu.
-------------------------------------------------------------------
Think of how stupid the average person is.
Then realise half of them is stupider than that.
Default avatar

atza

Celo mladost sem pri babici gledala kako se kolje kokoš in potem jo tud jedla.....in sem relativno normalna....

Darja5, mislim da malenkost pretiravaš....
Default avatar

ANDREJAJA

Tud jaz mislim, da klanje kokoši ni problematično. Sploh pa je niso mučili, ker ji je odsekal glavo. Včasih so kokoši klali tako, da so jo z ostrim nožem pičili za uho- pa še kri prestregli. Sama sem to kri, kot otrok, večkrat jedla pečeno z jajčki. Sicer mi oddaja "kmetija" ne potegne.
Pač- tako je življenje....
LP
Default avatar

nastjaa

Gledala sem ta del kmetije, kure niso mučili, kako so se pa obnašali zraven pa je že druga pesmica. Ras se ne sme reči imbecilno, to je žalitev za imbecile. Malo spoštovanja do hrane nam vsem manjka, sploh do mesne hrane.
Default avatar

Nuova

Gre za to ali žival ubiješ za hrano ali pa se norčuješ preden jo ubiješ in še po smrti nekoč živega bitja rezgetaš in plešeš ples sreče, ker si nekaj štosnega, super fajnga naredil.

Logiš, da moraš žival ubiti za hrano...kaj eni take neumnosti sploh pišete. Razlika pa je ali jo ubiješ iz zabave, pa da bi gledanost bila višja, oz. so ti možati deci bolj deci ker se znesejo nad nič-vredno-kuro; potem je POPTV isti kot divji lovci, ki ubijejo celo žival samo za 2 okla (slona), ali kita za olje, ali tigra za kožo, penis,.... se pravi denar!

Razlika je kako žival ubiješ, poudarjam še enkrat!
Zato so pa tudi uvedli da se žival ne ubije več na kmetih, kjer so jih zašuštrali in je bika moral 3x ustreliti, ker ga ni znal fentati ali kot eni poudarjajo, mora biti žival pred smrtjo na smrt prestrašena, ker je meso potem boljše...hvala lepa, takšno meso nočem jesti, kjer je bik čutil oz. je moral čutiti, da bo umrl, moral se je mučiti,...!
In hvala bogu se sedaj žival odpelje v zato ustrezne prostore in hip - zadeve je hitro konec.

Problem so tudi klavnice in reja živali za to, ki so skoz v slabih in umazanih prostorih, kjer ne vidijo sonca...tudi takšno meso je vprašljivo.

Skratka, POPTV ne bi smel prikazovati izživljanja par velikanov nad malo živalco, pa čeprav je samo kura. Še dobro, da komu ni prišlo na idejo kakšno mučenje,...čudno?!

In ja, tudi Dnevnik je poln grozot, vendar se ne prikazuje toliko mučenja na ljudmi ali živali, tudi filmi so bolj na ravni "šparanja takšnih prizorov"...so pa seveda tovrstni prikazi. Vendar je razlika Dnevnik, ki prikazuje realnost in filmi, ki so igrane zadeve, kot pa ena bedna reality oddaja Kmetija, ki zavestno prikazuje take zadeve, za svoj namen, za gledanost, za dobičkonost, kar tega ne bi bilo treba (prikazovati klanja). To ni isto, kot Irak, svet ali Umri pokončno 2.!

Me je pa Špela res razočarala! In potem se vidi, kako te lahko plehkost hitro potegne stran od človečnosti, razuma in humanosti!
Default avatar

AnNAIS

[quote Nuova]Gre za to ali žival ubiješ za hrano ali pa se norčuješ preden jo ubiješ in še po smrti nekoč živega bitja rezgetaš in plešeš ples sreče, ker si nekaj štosnega, super fajnga naredil.[/quote]

Najboljš, da naslednjič razglasimo dan žalovanja in se vsi z minuto tišine poklonimo umrli živali! :) Ma dej no, kaj blebetaš... zakaj človek ne bi smel biti vesel, če je ubil kuro in bo kmalu imel dobro kosilo? Naj grejo s slabo vestjo v kuhinjo, pretakajo solze nad izgubo mladega življenja ali kaj? In po tvojem pisanju sodeč, bi morali kokoš peljati v posebno ustanovo, da jo pravilno ubijejo? Ma dej dej. Seveda to velja za krave, ker je precej bolj kompleksna žival, ampak kuro...

Sploh pa ne vem, kje vidiš ti kakšno mučenje. Kuri so odsekali glavo, pika. To se tako pač dela. Sploh pa se mi zdi pohvale vredno to, da so to sploh zmogli - marsikdo ne bi, bi pa potem vseeno z veseljem pojedel piščančka, kupljenega v Mercatorju.

In če še rečeš, da je Dnevnik bolj mil od klanja kokoši, potem pa res ne vem... Irak je pa res pravljica v primerjavi s tem, kaj so ubogi kokoški naredili na Kmetiji! Podtaknjene bombe na vlakih, kaj pa je to takega. Smrt milijonov ljudi... ah, to pa našega mulca že ne bo tako pokvarilo, kot če vidi nečloveški in krvoločen umor kure!!

Face it, tako je življenje, tako se pridobiva meso in ta kura je bila čisto realna. Zakaj pa ne bi tega ljudje videli, če že pridno jejo meso?
Default avatar

Marko

[quote Nuova] Razlika pa je ali jo ubiješ iz zabave, pa da bi gledanost bila višja, oz. so ti možati deci bolj deci ker se znesejo nad nič-vredno-kuro; [/quote]
Kakšna pa je razlika? Pa kdo jo je ubil iz zabave? Ubili so jo za kosilo. Nisi videla kurje obare? Nekateri so to delali prvič, zato se mi zdi čisto normalno da so se ob tem "zabavali".

[quote Nuova]
In ja, tudi Dnevnik je poln grozot, vendar se ne prikazuje toliko mučenja na ljudmi ali živali, tudi filmi so bolj na ravni "šparanja takšnih prizorov"...so pa seveda tovrstni prikazi. Vendar je razlika Dnevnik, ki prikazuje realnost in filmi, ki so igrane zadeve, kot pa ena bedna reality oddaja Kmetija, ki zavestno prikazuje take zadeve, za svoj namen, za gledanost, za dobičkonost, kar tega ne bi bilo treba (prikazovati klanja). To ni isto, kot Irak, svet ali Umri pokončno 2.! [/quote]

In zakaj po tvoje vrtijo Umri pokončno 2, za izobraževanje mladine? Kake strelaš! Ubit kuro, da ji odsekaš glavo je pa virtualna resničnost al kak?
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345
Default avatar

darja5

Seveda to velja za krave, ker je precej bolj kompleksna žival, ampak kuro...

No, pa razloži malo razliko med kompleksno kravo in nekompleksno kuro. Če gre za kosilo, boš pa ja sposoben zaklati tudi kravo.

Zakaj mešaš stvari in napihuješ kar ti odgovarja (smrt milijonov ljudi ...), saj dobro veš, da samih prizorov teh umorov ne prikažejo. Hvala bogu, vsaj to! Čeprav se mi zdi, da bi nekateri tudi take prizore z veseljem pogledali. C'est la vie!
V tej oddaji so se pa prav izživljali s klanjem kure, prikazali vsak detajl in to se mi je zdelo odveč.
Nuova, popolnoma se strinajm s teboj.
Mouse, hvala za opombo o imbecilih. Nisem imela namena žaliti pravih duševnih bolnikov.
Sicer je pa tema za mene zaključena.
Default avatar

243

pol pa postante vegeterjanci če vas to tolk moti.
najbolj lajate tisti ki se nikol na nobeni kmetiji niste delal, pomagal, ...ne veste kako kmet prezivi... lubljanske afne.
Default avatar

tupiste

Sej ni point v klanju, ampak gre se za nek način, čustva ljudi do tega. Čudim se, da ti ljudje, niso pokazali prav nič čustev , sploh če so to prvič počeli. Njim je bilo to smešno in zabavno, no meni pač ni, ampak nismo vsi ljudje isti, a ne?
V oddaji pa se je dogajalo tudi nekaj svinjarij, kot so jahanje krave, smrt kure, zaradi udarca s palico, mastitis krave----ljudje, kako se lahko ob taki oddaji zabavate? In res je, tukaj sploh ni fora mesa, klanja....ampak fora je to, da iz tega delajo šov, bolj se kaj takega zgodi, raje predvajajo. In pač meni se tudi ne zdi način , da se v takih šovih to dela, ker sploh ni nobene potrebe. Meso naj bo za preživetje, kar pa pri njih ni bil problem, saj so imeli hrane več kot dovolj in jim tega ni bilo treba.
Čudim se, da se vsi zgražate, ko berete kako je nekdo mučil mačko, psa....ampak ob tej oddaji pa se zabavate in to se vam ne zdi prav nič spornega? Dvojna morala? Kaj pa če bi vam predvajali po tv-ju ubijanje mladih mačk, to tudi delajo na kmetijah, množično. Nekatere po glavi s kolom, druge zabrišejo v vodo, enim odsekajo glave, vržejo v reke....a če bi vam pa to predvajali, bi se vam tudi zdelo zabavno? Saj tako vendar je na Kmetijah, a ne, to je čista realnost, kam pa mislite, da gredo mladi mački, pha? Sej vsi vemo.
Vsi vemo kaj se dogaja, a ni vse za na tv in delati šove iz tega, samo to je fora.Vrjamem pa, da se kar nekaj osebkov najde, ki v tem uživajo.
Default avatar

Paco Moralles

[quote darja5]To sploh ni poanta tega, kar sem napisala... ampak ali je to res treba kazati na tv???
Ja, mislim, da prizori nasilja lahko vplivajo na vedenje nekaterih,najsi so to otroci, mladostniki ... Prav tako je možno, da je kakšen bolj občutljiv otrok pomotoma videl ta prizor in bil ob tem šokiran.
Vama je oddaja verjetno všeč, zato želim prijetno gledanje še naprej.[/quote]
Aja, ko pa letijo po zraku človeške roke, noge, jetra, čreva in kar je še teh delov, je pa vseeno.
NE RABIM POTRDILA, DA SEM NEUMEN, IMAM POTRDILO O DRŽAVLJANSTVU!
Default avatar

AnNAIS

[quote darja5]Seveda to velja za krave, ker je precej bolj kompleksna žival, ampak kuro...

No, pa razloži malo razliko med kompleksno kravo in nekompleksno kuro. Če gre za kosilo, boš pa ja sposoben zaklati tudi kravo.

Zakaj mešaš stvari in napihuješ kar ti odgovarja (smrt milijonov ljudi ...), saj dobro veš, da samih prizorov teh umorov ne prikažejo. Hvala bogu, vsaj to! Čeprav se mi zdi, da bi nekateri tudi take prizore z veseljem pogledali. C'est la vie!
V tej oddaji so se pa prav izživljali s klanjem kure, prikazali vsak detajl in to se mi je zdelo odveč.
Nuova, popolnoma se strinajm s teboj.
Mouse, hvala za opombo o imbecilih. Nisem imela namena žaliti pravih duševnih bolnikov.
Sicer je pa tema za mene zaključena.[/quote][quote darja5]Seveda to velja za krave, ker je precej bolj kompleksna žival, ampak kuro...

No, pa razloži malo razliko med kompleksno kravo in nekompleksno kuro. Če gre za kosilo, boš pa ja sposoben zaklati tudi kravo.

Zakaj mešaš stvari in napihuješ kar ti odgovarja (smrt milijonov ljudi ...), saj dobro veš, da samih prizorov teh umorov ne prikažejo. Hvala bogu, vsaj to! Čeprav se mi zdi, da bi nekateri tudi take prizore z veseljem pogledali. C'est la vie!
V tej oddaji so se pa prav izživljali s klanjem kure, prikazali vsak detajl in to se mi je zdelo odveč.
Nuova, popolnoma se strinajm s teboj.
Mouse, hvala za opombo o imbecilih. Nisem imela namena žaliti pravih duševnih bolnikov.
Sicer je pa tema za mene zaključena.[/quote]

Razlika v klanju krave in kure je v tem, da kuro ubiješ z enim zamahom, za kravo je pa cel proces in lahko marsikaj zajeb** in ZATO je treba kravo klati v klavnici, da ne trpi preveč, kure pa ne, ker pri enkratnem zamahu s sekiro pač žival ne trpi. Razen če misliš, da ima eksistencialistične v minuti pred zakolom in se ji odvrti celo kurje življenje pred očmi.
Kaj sploh sprašuješ to, kot da ti ni jasno, jao.

Kar se tiče TV in filmov versus kura pa takole: res, da ne pokažejo umorov ljudi, ampak si upaš trditi, da je zato, ker ne pokažejo, stvar manj grozovita in jo v tej "tekmi" premaga obglavljenje kure?
Poleg tega se sprašujem, če svojim otrokom (ali pač bodočim, whatever) pustiš gledati akcijske filme, trilerje, igrat računalniške igre, kjer se pobijajo, itd? Ker če jim, pomisli malo kakšen učinek bi TO lahko imelo nanje, ne pa to, da vejo od kje pride meso, ki ga jejo.

Sploh pa mi ni jasno, kaj imate s tem, da "so bili pretirano veseli in niso pokazali nobenih čustev" ob zakolu kure? Kaj bi pa po vaše morali narediti? Jokati, zganjati sceno?
Jokaš pa lahko ob tem, ko poslušaš dnevnik in "dan žalovanja" je precej bolj primeren za dogodke, o katerih tam poročajo, kot pa za obglavljenje ene kokoši.

In tako, kot je rekel 243: nehajte jesti meso, ker če tukaj toliko pljuvate po tem, potem ne smeste niti jesti mesa ali ste pa pač dvoličneži.

Tako.
Default avatar

darja5

[quote Paco Moralles][quote darja5]To sploh ni poanta tega, kar sem napisala... ampak ali je to res treba kazati na tv???
Ja, mislim, da prizori nasilja lahko vplivajo na vedenje nekaterih,najsi so to otroci, mladostniki ... Prav tako je možno, da je kakšen bolj občutljiv otrok pomotoma videl ta prizor in bil ob tem šokiran.
Vama je oddaja verjetno všeč, zato želim prijetno gledanje še naprej.[/quote]
Aja, ko pa letijo po zraku človeške roke, noge, jetra, čreva in kar je še teh delov, je pa vseeno.[/quote]
No, pa povej, kdaj si nazadnje videl kaj takega na TV - resnične prizore, ne filme. Da so naredili en tak reality show na to temo.
To me pa res zanima.
Default avatar

AnNAIS

Kaj je bilo prej, ne vem, ker nisem gledala, zadje čase pa kdaj pogledam, tko da vem, kaj se dogaja.
Oddaja se ne kliče "Brcni kuro" ali "Leteče kurje glave" ampak KMETIJA in to je na kmetiji pač nekaj čisto naravnega.

Pa tudi ne moreš primerjati, če bi človeku odsekali glavo in to prenašali ali če jo kuri.

Moje mnenje pač.