Med.Over.Net

Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med. • Mojca Klančar Dolinar, dr. med., spec. druž. med.

Vse o splošni medicini, boleznih, zdravniških pregledih, zdravljenju, diagnozah in o tem, kako si povrniti zdravje.

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.

SRebolj

Mojca Klančar Dolinar , dr. med., spec. druž. med.

Mojca Klančar Dolinar

Že od majhnega pa jo je privlačil zdravniški poklic, zato izbira študija ni bila presenetljiva. Na Medicinski fakulteti v Ljubljani je diplomirala leta 2003, pripravništvo in sekundariat je opravljala v Kliničnem centru v Ljubljani. Že med študijem jo je navdušila podeželska ambulanta družinske medicine s širokimi medicinskimi izzivi, zato je kasneje izbrala omenjeno specializacijo. Specialistični izpit je s pohvalo opravila leta 2012. Svoje paciente obravnava v ambulanti na Škofljici, ki je dislocirana enota Zdravstvenega doma Grosuplje. Nepokretne bolnike pa obišče na domu. V prostem času se kot ostali zdravniki stalno dodatno izobražuje in spremlja novosti. Znanje posreduje tudi mlajšim kolegom. Da lahko zadane naloge čim bolje opravlja in ublaži stres, ki je pogost spremljevalec zdravniškega poklica, pa si polni baterije in povrne nasmeh z druženjem s svojimi najbližjimi – možem, tremi otroki in starši. Z veseljem se povzpne na hrib ali goro ali se z družino odpravi na krajše potovanje. Če slučajno ostane še kaj časa, pa prebere kakšno leposlovje, napiše pesem ali ustvari kipec iz gline.

preveč železa in premalo holesterola

Default avatar

ella

Pozdravljeni!

Imam zelo malo informacij, ker je prijateljica šele dobila izvide, vendar je zelo zaskrbljena saj so ugotovili da ima preveč železa in premalo holesterola. Stara je 27 let, je zelo utrujena, ima temne podočnjake in je zadnje čase živela zelo stresno.
Danes ima slikanje glave, ker še ni jasno kaj ji je.

Na kaj kažejo njeni izvidi glede holesterola in železa, se mi zdi da ni čisto tipično imeti take izvide, ponavadi je premalo železa ali preveč holesterola.

Hvala za vaše mnenje.

lp

ella
Default avatar

Janko Kersnik

Spoštovani!

Premalo holesterola je za odraslo osebo irelevnaten izvid. Preveč železa pa le, če ga je zares zelo veliko, saj bi potem lahko šlo za posledćno bolezen jeter - cirozo (po menogih letih, ne pa pri njeni starosti). Opisane teažve morajo imeti druge vzroke.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Diagnostične preiskave za vsakdanjo uporabo z navodili za bolnike
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."