Forum.Over.Net

Vrtci in varstvo otrok

Toliko varušk, ste vse na črno - kako morete - in mnenje na spodnji post o grozni varuški iz Ljubljane?

Default avatar

Zgrožena

V tem letu se je nabralo toliko varuš, vsak dan ena izgubi redno službo in si reče, bom pa otroke pazila. Drugega si jaz res ne znam predatavljat. Ne pišite mi, kako vse to delate iz ljubezni in kaj vse nudite otrokom. Nato pa beremo tule razne grozljivke kaj nekatere varuške delajo z otročki, ko jih slučajno kje mamica nenapovedano sliši, zaloti.

Vsem, ki ste res prave , "zlate" varuške, pa tale post ni namenjen, upam le, da ne delate na črno, zaradi vas in otrok, nesreča nikoli ne počiva.

Vam staršem pa polagam na srce, dobro se prepričajte komu puščate svoje otroke, ne poslušajte priporočil drugih, sami se pozanimajte, bodite z varuško, naj vas sprejme in preživite z njo nekaj časa, kajti urco dve se lahko dela, dalj časa pa res ne in bodite pozorni tudi na skupino otrok,prostor kjer jih čuva, če nima dodatnega le za varstvo in pazi v svoji dnevni sobi, lepo vas prosim no ali skupina kjer jih je več kot 4 ali 5 ne nasedajte, tam jim gre le za zasluzek. Enako ne nasedajte cenam, kar je preko 300 evrov je predrago, ni vredno. Pomnožite to z 5 in plača 1500 je ogromna mar ne. Ne rečem, da si je katera ne zasluži, ampak večina je takih varušk, ki je čez noč ostala brez šihta in zdaj po sili razmer merka otroke. Jaz taki osebi, ki je včeraj delala še nekje drugje in danes čuva otroke nikoli ne bi dala merkat svojega otroka.

Ta post sem napisala, ker mi je dal misliti spodnji post, ko ena mamica razlaga kako je dobila varuško iz Ljubljane, ki so jo vsi hvalili in imeli za vse dobro, v resnici pa je bila groza. In take varuške, ki to sploh niso in ne znajo biti, kajti varuška ne more biti vsak, otroka čuvat in vzgajat ni hec, ni kar tako in nato take ženske mečete slabo luč na vse ostale varuške, ki pa so res prave varuške v vsem soju besed. Pamet v roke in upam, da vas vse take čim prej dobi inšpekcija. Vsem ostalim pa, ko doživite tako varuško,ki to sploh ni in ne zna biti, javite to še ostalim staršem,če je tu oglaševala, javite še tu, ne dovolite da odrasla oseba maltretira male otročke, groza res. In če ste tiho, je enako kot, da ste zraven. Jaz bi tako varuško prijavila takoj inšpekciji. Res sem jezna, da se to lahko dogaja, kot sem brala v spodnjem postu.

Kaj pa mislite ostali in tiste prave varuške, niste prizadete, ko tiste kvazi mečejo slabo luč tudi na Vas? Dajmo mal debate o tem no, me res zanima.
Default avatar

ena mamica vesela

Kokikokrat sem že rekla , merodajno je koliko časa že varuška varuje otroke , kako dolga je njena praksa.

Sami imamo varstvo pri gospej , katera pazi otroke 15 let in ja , ima prijavljeno. Ima več otrok , vendar na našo željo staršev po družbi , da se jim olajša kasneje prehod v vrtec.

samo prebiram vas , nas je vodilo srce in tisti prvi občutek. Pa nima naša varuška vile in soban , ima pa ogromno srce v skromnem in toplem domu.

v ljubljani so cene 300 eurov , če delimo z urami dnevno zasluži 1 euro in 15 centov na uro , vključimo še hrano , previjanje , itd..
Ni malo , a tudi veliko ne za tisto kar dobimo. Mi smo več kot zadovoljni.
enako srečo želim pri varuškah tudi vam ! iz srca !
Default avatar

atea

varuške
le kdo lahko razpravlja o tej temi ?
varuške so različne tako kot smo vsi ljudje različni
pa naj mi da kdo recept kako postati dobra varuška
pa naj mi da kdo recept kako biti dobra mati
kdo lahko zagotovi, da so varuške ki imajo dejavnost prijavljeno tudi dobre
kdo lahko zagotovi, da so vse varuške in vzgojiteljice v vrtcih dobre
g. zgrožena- premislite malo o svojem pisanju
kdo sploh lahko sodi o kakovosti ?
Default avatar

MLM

No,se moje mnenje-cuvam otrocke ze dolga leta-imela sem le malo pavze,ko sem rodila svoje..Zase lahko zagotovo trdim,da so moji varovanci ljubljeni in so pri meni kot doma..S starsi navezemo tople,iskrene vezi-pridejo na roj.dan-moj,mojih otrok,jaz grem k njim....Ko se varstvo zakljuci,imamo vedno poslovilno zabavo in stike se dolga leta naprej..Vem,kaksna sem ,vem,da ne igram in ljubim te otrocke iz dna srca..Prvi vtisi,ko me starsi spoznajo,so ponavadi dobri in ceprav delujem morda prevec strogo in avtoritativno,kmalu spoznajo,da sem topla,da otrocke ucim in naucim lepih stvari in zase vem,da sem odlicna varuska in odlicna mati svojim otrokom..Danes,ko druzina izgublja na vrednotah zaradi tempa zivljenja,se mi zdi pomembno,da zacnemo negovati in zalivati nase rozice ze od malih nog(nase otrocke)..Varuske DAJEMO VELIKO IN VELIKO LAHKO VZAMEMO..lp
Default avatar

Janja S.

Daj,no-zgrozena...A se ti ne zdi,da prevec povelicujes delo na crno in prijavljeno delo?Ce varuska dela na crno,ne pomeni,da nima rada otrok in obratno..To sploh nima veze..Cena pa je odvisna od mnogo dejavnikov..Mi smo prvic pri sinu placali takrat 20.000 sit,pred 3 leti za hci 75.000,zdaj pa pocasi razmisljamo in izbiramo,komu zaupat nasega tretjega skrata..Ampak moja sodelavka placa varusko 400 eur,cuva 4 otroke..Marsikdo bo zdaj rekel-saj zasluzi 1.600 eur na crno..Pa kaj,saj zasluzi..Glede na to,kaj mi govori o njenem varstvu,otrocek uziva in so prezadovoljni..Cena ni merilo za dobro ali slabo..Jaz tudi morda ne zasluzim 1.900 eur za svoje delo,ampak tako je in to je moja placa..Ampak za varstvo bi hotela pa vec,saj ni kar tako-ce varuska kaj vlaga v otroka,drugace pa je itak boljsa kaksna babica..Je pa zanimivo,kako sva midva izbirala varuske..Meni je bila vsec kar vsaka,mozu pa le ena in tisto smo izbrali..Je kar dobro izbral,skoda,da je sla zivet na drug konec Slovenije..Je pa res,da v tisti uri ,ko imas ogled,ne mores postudirat osebe,kaksna je..Pa tudi na uvajanju ne..Je kar dobro,ce imas kaksno osebo,ki je pri njej cuvala malo dlje casa..Zdaj,ko se odlocamo za varusko-nekaj smo jih ze obiskali,pa se nic dogovorjeno,ponovno zaupam mozevi odlocitvi..Mislim,da sem tudi jaz ze bila pri tisti gospe,o kateri je govora spodaj-iz Vica(okolice)..Pri tej gospe me je zmotilo,da je prevec nakladala o svoji pedagoski izobrazbi,vendar se nikoli ni nic pocela..Pa moj je rekel,da je hladna ko "spricar",se igrat ne zna topline..Tako da bova se malo poiskala in izbrala..Kaj-to je pa tombola,vendar zeliva priporocila in ze nekaj otrok,ki so jo imeli za varusko..Vsaka se lahko hvali,kako je ze cuvala,vendar ce ti z dejavnostjo sele zacenjas,so to samo besede..Moje mnenje,pac..Cestitke varuskam,ki imate rade nase baby-je..Lahko noc
Default avatar

A

Ja, zgroženi gre očitno v nos denar, ki ga varuške zaslužijo s čuvanjem otrok. Niti pomisli pa ne, kakšno odgovornost nosi varuška. Nič ne rečem, da je vsakkdo primeren za varuško. Daleč od tega. Kdo ti pa lahko zagotovi, da so vzgojiteljice v vrtcu takšne kot so na uvajanju? Sama sem delala z vzgojiteljico, ki je bila pred starši sladko kot med, ko pa so odšli je popolnoma spremenila svoje vedenje. Otroci so se večino časa oklepali mene, od nje pa so bežali. Kaj praviš na to, Zgrožena. Nad tem ravnanjem bi res lahko bila zgrožena. Tako da je lahko marsikatera varuška ,ki dela na črno veliko boljša od vsake vzgojiteljice v vrtcu.
Default avatar

lilali

Se popolnoma strinjam, da registracija ne daje garanicje, da je nekdo dobra varuska in obratno, tudi varuska na crno je lahko krasna. Vendar, dolocene reci, ki se v varstvih na crno lahko dogajajo, se v vrtcih vendarle ne morejo. Naj omenim samo tiste zgodbe o gospeh, ki otrokom skuhajo cajcek, po katerem cudezno spijo ure in ure... Sicer pa, kar se tice varuske v zgornjem postu, sem absolutno mnenja, da jo je treba prijaviti. To, da dela na crno, je sicer od vsega skupaj se najmanj hudo, je pa najlazje preverljivo in dokazljivo. Torej: na tem se jo lahko ustavi. In ne mi reci, da je morda ze prijavila dejavnost. Ce bi jo, bi mamica to vedela, saj bi dobivala racune za svoja placila. In tudi ne verjamem, da jo namerava prijaviti, saj verjetno ne zeli deliti denarja z drzavo. Jaz bi jo prijavila zaradi vseh otrok ki se še/se bodo varujejo pri njej.
Default avatar

Zgrožena

Moj post je bil namenjen IZKLjUČNO LE TAKIM VARUŠKAM KOT JIH OPISUJE ENA MAMICA V SPODNJEM POSTU! In verjamem, da takih oseb ni malo.

Prepričana pa sem tudi, da če se kdo že gre varovanje, le zakaj to ne bi prijavil in imel lepo legalno, za svojo varnost, za varnost otrok in staršev. In res je, to ni nobena garancija da je varuška boljša, je pa že neki dokaz več, da je resna, odgovorna, da to ne dela kar v tri dni.
In ne gre mi v nos nič, kajti prava varuška naj služi, vse kar dobi je premalo, kajti delo z otroci nima cene, je preveč vredno. Spoštujem to resnično, kapo dol pred pravo varuško!
Le tisti spodnji post me je resnično šokiral in začudena sem tudi od kje toliko varušk na kupu,ta zadnja leta, ko je pa to delo res težko, garaško in predvsem zelo-zelo odgovorno. So res vse za to? Želela bi, da starši spoznajo dobro in slabo varuško, da le malo precenijo komu zaupat otroke, mogoče sem res koza, ker me skrbi zato ja, bolje da sem tiho. Kajti take slabe varuške mečejo slabo luč tudi na tiste dobre in žal mi je tega!
In seveda lahko razpravljamo prav vsi, saj gre za naše otročke, nikomur ne sodimo, le razpravljamo, vsaj jaz. Ne napadam, ne sodim, če kdo misli obratno se opravičujem, le res sem šokirana, da nekomu zaupaš otroka, še več, da ima taka ženska dobra priporočila in na koncu tak epilog.In še naprej bo pazila otroke, mar ni to absurd?
Default avatar

Bi bla privat

Po moje pa ne bi bilo toliko rompa in pompa, če bi vse lepo legalizirali. Če bi naša vlada seštela 1 + 1 bi videla, da je otrok preveč za v vrtce in da se siva ekonomija na tem področju širi. Sem diplomirana vzgojiteljica z daljšo delovno dobo, trenutno delam v šoli, kaj pa bo drugo leto jeseni, ko je predvideno manj otrok in bova dve vzgojiteljici preveč, ne vem. Njaraje bi v svojem domu odprla privat skupinico - sem že spraševala za s.p., pa se ne da. V to smer bi morali vsi razmišljat, pa bi bilo - legalizirat, omejit število otrok na eno varuško, pa določene standarde upoštevat - tudi preverjat
Default avatar

ejgaa

Nisem vsega brala, toda vsi tisati ki zagovarjate varuške na črno, češ, kakšno odgovornost nosijo.....
Če se vašemu otroku kaj zgodi in bi želeli to varuško tožit...za npr. odškodnino...me zanima, kdo bi potegnil na kratko.

Menim, da bi varuška plačala le kazni iz naslova dela na črno, vi se pa pod nosom obrišite, saj z njo nimate nikakršne pogodbe, pa četudi bi jo imeli, dvomim, da bi sodišče odločilo v vaš prid, torej vprid tožeče stranke (staršev).
Default avatar

cutty

Pa jst ne vem, a ste ljudje kle na tem forumu, al samo še materialisti, kaj te briga DENAR!!!!!!!!
Kok boš dobil, pokasiral, res se ne zavedate, da nosimo veliko, veliko odgovornost, ki je vam prihranjena, zakaj ste tako grde nekatere mame in samo obsojate!!! Pa se postavite na naše mesto, pa vas tako javno osojajo in linčajo, dejte mal odraslosti prosim, saj ste ja starši!!!
In tudi mi imamo odgovorno delo, tiste ki smo pri pameti.....
Default avatar

Oracena

a si pomislila, da bi mogoče izdala kakšno knjigo z navodili? samozavesti imaš očitno dovolj, pamet je pa druga zgodba?
Default avatar

cutty

oracena nikoli, nisem pomislila, ker vsak otrok je svoja zgodba, kako lahko pomisliš na navodila, kaj preden maste otroke preberete navodila, kako se jih dela, kako rodi in kako vzgaja? Kaj ste pri pameti? Res niso vse za varuške, res so nekateri otroci bolj zahtevni in res, da se vsak otrok razvija drugače....zato moraš imeti šesti čut jst pravim temu. Zaupati nekomu xy je težko, tega se predobro zavedam, povem pa lahko, da se mora mama, dobro razumeti z varuško, to je predpogoj!!! Pa tudi otrok sam pove a sprejme človeka ali ne!
Default avatar

jelka*

In ravno zato, ker cena varovanja otrok v Sloveniji še ni dovolj cenjena, raje delam v tujini kot live-out nanny, kjer pošteno plačajo to delo in pošteno zaslužim za najemnino, stroške in celo še nekaj prišparam. Dokler me tu ne vzamejo za ceno, ki jo jaz postavim, me žal ne bo nazaj.
Če se mamicam zdi cena varstva predraga, naj pač ostanejo doma in tako (po njihovem mnenju) prišparajo denar. Zato pa pravim dostikrat, da je otroka lahko narediti in kazati okoli navidezno sliko "one big happy family" , kot pa pa otroke imeti.
Default avatar

giggles

kje pa si zaposlena če mi lahko prosim zaupaš?
Drugače pa tole ko berem res groza.Jest sm študentka predšolske vzgoje, zadnji letnik,izkušnje z otroki pa 4 leta+nečakinja in nečak.Tako malo za informacijo,ker se zavedam kako pomembni sta izobrazba in izkušnje.Vsem vzgojiteljicam bi rada samo povedala, da se ne obremenjujte s starši, kajti kot same zelooo dobro veste,da je včasih več dela z njimi kot z otroki.Zakaj?Preprosto...toliko let izobraževanja o vzgoji otrok in nikjer nobenega izobraževanja o vzgoji staršev.Na žalost ali na srečo! Odvisno. Na žalost zato, ker ko enkrat začneš resnično delati v teh vodah ugotoviš, da ne znamo delati s starši.Vemo le,da moramo biti vedno nasmejane,čeprav nam je avto tisti dan povozil psa,vemo da ne smemo povedati nič,nič prav nič direktno (kaj smo opazili pri otroku in zakaj je do tega prišlo,ter kako to popraviti).Problem je, da vedno ko ugotovimo negativne opazke pri otroku, je vedno vedno namreč vzrok pri starših.In spet se opravičujem,v živo si tega ne bi upala povedat..no waaay :) Ampak jaz sem pač za resnico.Fora pa je, da starši ne slišijo radi resnice.Tako je, tudi jaz je mogoče ne bom,ampak se bom potrudila resnico sprejeti.Torej,to je bilo tisto na žalost (na žalost smo se učili le o vzgoji otrok, starši pa nevem kje iskati pomoč...mogoče kakšni psihoterapevti,saj delajo na osebnostni rasti človeka,ali pa socialna delavka,kaj pa vem? ).Zakaj pa je tisto-na srečo nas ne učijo o delu s starši? Ker potem bi mogla biti to nova smer,pomoje že kar doktorat.Saj s starši kot sem že omenila delajo drugi za to usposobljeni ljudje.Pa bilo bi kar diskriminatorno za tiste ki si želijo le dela z otroki ali za tiste ki bi si želeli delat le z odraslimi.Ampak! Ko se začneš o tem učiti in SPLOH ko začneš dejansko realizirati znanje v prakso, ugotoviš kako pomembno je sodelovanje s starši, saj se ravno pri njih otrok nauči popolnoma vsega kar kasneje "s seboj" prinese v vrtec.Tam smo pa me potem zadolžene za razvijanje vseh spretnosti in sposobnosti,ane? Tako je...ampak ko starši kar drezajo in komplicirajo in jim ni nič všeč, prosim drage vzgojiteljice pomislite na to,da vemo kaj in zakaj tako delamo in se ne pustite nizko spuščati.Kajti na svetu je toliko različnih ljudi, da bodo vedno,vedno od nekoga padale negativne kritike.In se ne bo dal!ne ne,oni imajo prav (čeprav nimajo) in delajte pač tako kot rečejo za ljubi mir.Zapomnite si,da takšni ljudje nujno potrebujejo neko pomoč, saj jim v otroštvu verjetno ni bila ponujena zadostna varnost in ljubezen ali pa je bila le ta pretirana.In tako se načenja duša človeka...(Preberite si Sanja Rozman-Peklenska gugalnica),ko nista ne ena in ne druga skrajnost dobri za zdravo delovanje v življenju nasploh.Vzgojiteljice smo se tega naučile, se v to poglobile in o tem 4 leta študirale.Nekaj pa že more biti na tem,ne?
Za nekatere starše bi samo navedla nekaj par izredno nesmiselnih in izredno čudnih izkušenj, ki sem jih doživela s starši..

- Očka se zelo razjezi,ker punčka poleti nima obutih nogavic,čeprav je imela obute natikače,takšne ki so na ježka ??????????????????

- starši se razjezijo, ker smo v torbo pozabili dati plastenko s sokom ?????????????????

- mamica grozi da nas bo dala na 24ur, ker je bil otrok (sicer gibalno oviran) par korakov stran od vzg. (mogli bi ga držati za roko ves čas)-čeprav vzg.vemo da tako nikakor ne razvijamo otrokove samostojnosti
???????????????????????-ampak kot sem že omenila,v nekaterih primerih je treba bit pač tiho in kimati.Mamica misli na škodljivo,pretirano varnost otroka, me pa o samostojnosti,ki je v današnjem življenju tako zelo pomembna.

- očka pokliče neko vzg. in jo grdo kara, češ da je fantek prišel domov polulan in da ne menjamo plenic (očka ni pomislil, da se otrok tudi med potjo lahko polula) ??????????????????

-otrok pride domov in bruha, zato mamica kliče ravnateljico, da so imeli za kosilo sigurno postano hrano. ????????????

- mamica zahteva vpogled v vzgojiteljičin dnevnik, ker se ji nekaj ne zdi prav ??????????????????????? zahteva pojasnilo kako bo lahko vzg. izvedla nekaj, kar bo pri otroku razvilo določeno sposobnost, če pa ona ve da to ne more bit tako. ???????????????

Halo??Halo? Mislim en velik haloooo???? Enkrat nam je ena na seminarju zelo lepo rekla: Ve ste strokovnjakinje na tem področju in ne starši! Kako bi se pa oni počutili, če bi ve prišle v njihovo službo in jim govorile, da to in ono nimajo prav,pa čeprav so oni strokovnjaki na njihovem področju.
Ali je kakšen starš,ki se s tem ne bi strinjal? Čeprav spet iz izkušenj vem, da bi bilo veliko takih, ki bi trdili drugače.
Bistvo vsega je, da vsakega starša posebej "pogruntaš" in si pri določenih zelo pazljiv.Saj pravim, nam je pač težko, ker se v času študija nismo učili o starših ampak o otrocih.Imeli smo se lepo, to nas je veselilo,potem ko pa prideš delat, pa vidiš da ni samo to.To je treba sprejet in konec.Nikoli ne bo drugače.Sama sem osredotočena na delo z otroki,popravljam napake staršev in če so bo le dalo, staršem na lep in prijateljski način razložit kaj je najboljše za njihovega otroka.Čeprav spet nastopi problem, ker starši pač vedno sami najboljše vejo kaj je dobro za njihovega otroka. Na to nas v šoli na srečo opozorijo.Zato moramo bit spet dodatno pazljivi, da staršem ne smemo dajati občutka kot da vemo kaj je tisto najboljše za njihovega otroka, ampak jim nekako moramo dati vtis, da jim pri tem samo pomagamo in jih pri vzgoji otrok samo dopolnjujemo.Pa čeprav bo otrok mamico tepel, pa ji bo ukazoval pa ji skakal po glavi.Ne! ne smemo rečt: ne delate prav, s tem škodujete svojemu otroku, v življenju ne bo vedel kaj je prav in kaj ne,kaj se sme kaj se ne sme,ne bo razvil pravilne komunikacije in ne bo razvil pravilnega odnosa do okolja in soljudi,hudo mu bo ker mu bo šlo zaradi nepravilnega vedenja v življenju vse narobe,ne bo navezal pravilnih stikov, vedno bo v konfliktih itd.
Ja, točno tako bi najraje povedal, pač ne smemo.Kajti,starši takrat razvijejo obrambni mehanizem in bo samo slabše.Ja ja,tako je dragi starši.Ni samo vzgoja otrok, sproti odkrivamo tudi metode in tehnike in načine in nevem kaj še vse, da sodelujemo z vami v miru in s srcem. Za kaj takšnega pa je potreben ogromen napor, sploh ko nimaš nikakršnega znanja o tem. Zato mislim, da so vzg. mnogokrat užaljene.Le kdo ne bi bil? Zavedamo se kako se trudimo in želimo vse najboljše za vašega otroka, v zahvalo pa dobivamo kritike in ponižanja.Kako bi se vi počutili? Delate dobro in kakovostno, potem pa vsake toliko malo negativnih pripomb.Zakaj že?-aha, ker opravljam dobro delo, saj res. :) malo nesmiselno,ne?
Okej, ampak..spet-to velja za nekatere starše.Prosiiiiim,naj si nihče ne predstavlja da sem to govorila za vse!Ker potrjujem to, da tega nisem nikoli rekla! Po večini imam super fajn izredno čudovite izkušnje s starši.In tudi jaz se kar z vsemi razumem, tudi s tistimi "ta napornimi".Ampak le zato ker sem skozi mnogo lepih knjig odkrila način kako delovati v živjenju, da ne bi prihajalo do konfliktov,pa tudi v šoli ti izkušene profesorice ogromno povedo,pomagajo in stojijo ob strani, kadar ne veš kako sodelovati z malo bolj zahtevnimi starši.
Jaz pravim: Bravo vzgojiteljice!!!
Za varuške pa nevem kaj naj rečem, ker se ne spoznam na te zadeve.V igri je ogromno zaupanja.In da vam še nekaj povem, za tiste ki mislite da izobrazba ni pomembna.OOOOO pa še kako! Niso 4 leta študija kar tako nekaj brezveze.Vzgoja je resnično pomembna za otroka.Sanja Rozman lepo piše o tem, kako so včasih mislili da se otroka pač varuje in da to zna vsak.Nekateri to še vedno mislijo.Ko pa pogledaš danes koliko teorije o tem je razpisanega, se pa kar malo zamisliš.Teorija vzgoje in razvojna psihologija in vsi ostali predmeti,joj kako so pomembni! Do takrat si le misliš..pa zakaj je ta knjiga tako debela,kaj se ima o tem predmetu sploh toliko za povedat??Ko pa se predmetu odkriva vsebina, šele vidiš kako pomembno je vse to za pravilen in zdrav razvoj vašega otroka.Samo poglejte si dejstvo, da že skoraj ni otroka, ki ne bi poskusil kakšne droge.Samo primer..no, potem je vzgoja pravilna ja?Nekaj ne štima v tem današnjem svetu.O tem si lahko veliko preberete,zakaj do tega prihaja.Odkrili boste izredno stvar...da se začne vse pri starših,torej pri vzgoji, ki jo otroku ponujate.Najbolj,naaaaaaaaajbolj pomembna pa je predšolska vzgoja.Otrok ima takrat namreč v možgančkih največ povezav.Nikoli več jih nimamo toliko.
Ko odrastemo je ostalo to kar smo si v predšolskem obdobju zatisnili v te povezave, ki so se zdaj skrčile v eno samo.Sepravi, kaj si mislimo o naravi,je odvisno od tega kako smo jo kot otrok doživljali.
Zato trdim, da če se le da poiščite varuško, ki ima za vašega otroka ustrezno izobrazbo.Verjemite, potem vzgoja postane načrtna tako kot bi morala biti povsod in pri vseh.Pri vseh ostalih varuškah bo vzgoja spontana.To pa zna biti zelo nevarno za vašega otroka.
In zapomnite si!
NAŠA NALOGA NI, DA BI BIL OTROK TRENUTNO SREČEN, NAŠA NALOGA JE PRIPRAVITI OTROKA NA ŽIVLJENJE! Prosim preberite si to 10x in se v to poglobite..Zakaj je temu tako...

Lep pozdravček,
Giggles
Default avatar

Tudi vrtci niso več kar so bili!!

za gigles, toliko povedanega, uh, kdo bo to bral, naj jaz napišem v parih stavkih! Vzgoja otroka se začne že, ko raste v trebuščku, otrk že takrat vse čuti in srka vase, kakor od prvega dne, ko se rodi,če se starši tega zavedajo, bo njihov otrok zrastel v tistega ta pravega, ki si ga vsak želi. V kolikor vzgoja doma zataji in nato zataji še vzgoja in predvem ljubezen v varstvu fazi do 3 leta, je narejena ogromna škoda, ki je skoraj nepopravljiva. zakaj pa vsi strokovnjaki tumbajo, naj bo malo dete vsaj do 3 leta v varstvu, ki mu bo ljubeče, ljubeče in še enkrat ljubeče, torej magari tudi v varstvu babic, dedkov, kajti nekako do 3 leta potrebuje največ ljubezen, varnost, meje in to mu lahko da le človek, ki ga ljubi, ima rad, človek, ki se lahko ukvarja z njim, kar pa v popvali polno zasedenih vrtcev, temu ne morem trditi, vrtci so postali kot tovarne, po tekočem traku.
dandanes se odločati komu zaupat naš zaklad, svojega otročka, je živa loterija, največ mnenje, tistih zdravih je še vedno takih, da do 3 leta oskrbo doma, ali pri babicah, dobrih varuškah, ki vedo kaj delajo, šolane, ne ženske, ki to delajo le zaradi denarja ali izgube služb... in nato po 3 letu vrtec, da se otrok izoblikuje naprej za ta kruti svet. Ampak resnica pa je žal taka, da jih vsi terate po vrtcih, zdaj sploh, ko ima drugi zastonj, se pa sploh vprašate kaj tam dobijo, kaj se tam dogaja z vašim otrokom, lahko vam predstavljajo odlične programe, rišejo pravljice, dejstvo je, da vrtci pokajo po šivih, da je število otrok preveč za eno ali dve osebi, dve osebi nista nikoli 8 ur skupaj, torej ima nekaj časa 14 ali 22 otrok le ena oseba, haloooo, si vi sploh lahko predstavljate kakšen kaos je to, nekaj ga vidite že ko uvajate svoje otroke v tako vzdušje , ko se vse dere, kriči, žal mi je danes naših otrok, ker mora predtavljat vse to bedarijo, ki jo delamo odrasli. Torej kaj mi bo ustanova, kjer so baje šolane osebe, ko so te šolane osebe, le še tekoči trak in moj otrok od njih nima nič, potem je že bolje, da mu dam neko ljubečo pametno osebo, ki mu bo dala prve leta življenja veliko več kot ena vzgojiteljica, ki ga niti potolažila ne bo, ko jo bo potreboval in ne zato, ker to noče, ampak ker ne more, imeti 22 otrok v naročjih in vsem izkazovati ljubezen. zamislite se v kaj terate svoje otroke!
Default avatar

giggles

to se pa čist popolnoma strinjam.Ampak le glede tega da je otrok v vrtcih preveč.Definitivno preveč.Tu mač! se še bolje sliši.Tudi vzgojiteljice smo nad tem ZGROŽENE,ker pač neki čudni izračuni tam pri naših politikih kažejo da je za 2 vzgojiteljici 22 otrok čisto povsem normalno.Grrrrrrrrrrr!!!!in sem hudičevo jezna ko sploh pišem o tem!In ne samo jaz.Ker mi grejo na živce tisti neumni pametnjakoviči,ki imajo po vsej verjetnosti razvito eno in edino logiko.In to je matematična!
Verjamejo v neke čudne izračune in formule in nevem kakšne še vse hude računske operacije izvajajo, da v teh ustanovah (nevem kako je drugje) glede na njihov magic izračun pride le 0,80 hišnika in 0,75 čistilke???? what the??? haloo? sramota za take "pametne" hudo izšolane ljudi.Da se grejo celo življenje dajati okrog nekih številk, da bi pa kdo meu jajca pa stopil v kakšen razred ali vrtec in dejansko tam ostal 8 ur,potem pa naj si upa govorit o številkah! Če se mene vpraša, ti ljudje nimajo pojma.Na žalost je tako,kajti ne poznajo vrednosti kakovosti vzgoje!!! Kajti-če bi poznali to vrednoto,bi bilo marsikaj drugače.Tako da se glede tega popooooolnoma strinjam.Na žalost zaradi tolikšnega števila otrok,z otrokom ne moremo delati individualno,tako kot so nas učili.Osebno tukaj nimamo kaj.Ne bom se pa strinjala da je potem boljša vzgoja pri babicah in dedkih.To je pač preveč posplošeno mišljenje.Kdo bo vašega otroka vzgajal ni kar tako.Jaz osebno vem, da svojega otroka babicu in dedku noo waaay!! Pač jih toliko dobro poznam, da vem da je njuna vzgoja preveč spontana,nenačrtovana in velikokrat napačna.Rajši v vrtec,kjer je pač ogromno otrok.Bom pa z druge strani gledala: dandanašnje življenje je en velik hiter tempo,obkrožen z množico ljudi.Zakaj potemtakem ne bi otroka privadila na takšno življenje že zdaj in ne potem, ko se zaradi tega pomanjkanja ne bo znašel kasneje v odraslosti in bo imel hude probleme na navajanje.Kot si omenila, svet danes je krut.In kot sem povedala in bom še enkrat, da naša naloga ni da bi bilo otroku trenutno lepo, ampak je naša nujna naloga otroka pripraviti na to kruto življenje.
In tudi se ne bom strinjala kar ste pisali o vzgojiteljicah.Zavedamo se namreč še predobro kakšno je naše delo.Če ti je to delo všeč in veš kaj delaš in če si pri pouku dobro poslušal profesorice,potem res veš kaj delaš.Verjamem pa,da niso vse vzgojiteljice takšne kot bi si jih vi in otroci želeli.In za to naj bi bila kriva tista "stara" generacija.Vsaj do takšnih ugotovitev smo prišle me,ki se še šolamo ali tiste,ki so ravnokar zaključile s šolanjem.
Tako da, ja...res dobro dobro premislite kam daste svojega otroka
Default avatar

varuška babica

Joj, giggles, koliko si pa stara? Govoriš tako, kot da si požrla vso pamet tega sveta, kar se orok tiče? Svojih še nimaš, kajne? No, ko jih boš imela, boš drugače razmišljala.
Saj imaš prav, da morajo starši paziti, komu zaupajo svoje otroke.Je preveč žensk, ki mislijo samo na denar, na otroka pa ne.
Zato je najboljša varianta(če je možna), da ostanejo otroci doma do 3 leta, potem pa v vrtec. Tudi razvojni psihologi so si edini, da otrok v tem starostnem obdobju do 3 leta potrebuje najprej ljubezen, toplino, razumevanje. Kaj od tega dobi v jaslih?
Sama sem babica in ćuvam svojega vnućka in ob tem neskončno uživam. Žal pa mi je, ko se spomnim, kako je bilo, ko je bila moja hčerka stara 1 leto: bila je v privat varstvu do 3 let, potem pa v vrtec.To varstvo pa je bilo bolj tako, tako: ženska je varovala 5 otrok v svojem enosobnem stanovanju v 5 nadstropju stanovanjskega bloka.Se ne spomnim, da bi kdaj šli ven. Ampak kaj sem hotela: druge možnosti ni bilo.Edina pozitivna stvar je bila, da je bilo to v neposredni bližini doma, tako, da nisem izgubljala časa še z vožnjo.
Sedaj pa se je hčerka sama odločila, da mi bo v varstvo zaupala vnučka, pa je na območju, kjer bi lahko dobila jasli, pa tega ni hotela.
Tako midva z malim skupaj preživljava dneve od 8 zjutraj pa do 6 popoldan.
Vzpostavila sva ritem, ki malemu odgovarja. Vsak dan ima sveže kuhano hrano. Veliko se "pogovarjava", gledava knjigice, se igrava, sva zunaj na pesku, pri mucu in kužku, opazujeva ptičk, greva na sprehod, itd.
V vrtcu se mu vzgojiteljica gotovo ne bi mogla posvečati v taki meri.
Res je, da bi imel "sošolce", vendar je pri tej starosti(kot so te učile profesorice-kot sama praviš) to drugotnega pomena, ker so malčki še individualisti in se še ne znajo skupaj igrati.

Tvoja misel: "zakaj ne bi otroka že takoj navadila na kruto življenje" in ga zato vključila v množico otrok, se mi pa sploh zdi bedna.Če se malo postaviš v kožo ubogih malčkov:ves dan preživijo brez mame in ostalih domaćih; so v obdobju, ko potrebujejo močno čustveno navezo, ki pa jo sistem onemogoča (se spomnim frustracij sosedove deklice, ko je "njena" vzgojiteljica zbolela in so dobili drugo).Ali je potemtakem naloga vzgojiteljic izpolnjena,(po tvoje), ker so deklico na tak način navadile na krutost današnjega vsakdana?
Praviš, da ni vaša naloga(vzgojiteljic), da bi bilo otroku trenutno lepo! Torej, naj(po tvoje) že malčki stari od 1-3 leta doživljajo krize, bojazni in strese, zato, da se navadijo na kruto življenje! Halo!!! Upam, da si se samo nerodno izrazila in da v resnici ne misliš tako, ker je to popoln nesmisel.

Če bi morala zaupati varstvo svojega otroka tebi, bi prej gotovo dobro premislila!Upam, da je vzgojiteljic, ki podobno razmišljajo, čim manj- v dobro naših malčkov.
Default avatar

Tinchi

Mislim Giggles, iz katerega planeta pa si ti priletela????? Tako samovšečne, samozaverovane, jaz jaz jaz sem najboljša, največ vem, naj naj naj vzgojiteljice-to be pa že dolgo ne. Pa daj mi povej, kakšna strokovnjakinja moraš bit, da otroka previješ in da ga objameš in da ga stisneš in da mu daš pozornost. S emi zdiš kot ena, ki bi otroke pustila same ves čas, naj se sami igrajo, naj se znajdejo, saj jih je treba naučiti krutega življenja. Mislim, pa zakaj si ti študirala?????? Zakaj v življenju si si želela postat vzgojiteljica????? Ker imaš rada otroke?????? Ma, ne zdi se mi tako. Imam hčerko staro tri leta, v vrtcu od marca letos. Če bi imela moja hčer takšno vzgojiteljico kot si ti, bi naredila tak halo v vrtcu, da bi bil joj. Pa nisem zahtevna mama (v odnosu do vzgojiteljic), nisem težila, če je bila polulana, če je premalo pila, če je v nogavičkah hodila po peskovniku, če je... ma blo je dost stvari... Edino, kar si želim od vzgojiteljice je da jo ima rada, da ima rada otroke nasploh, vse drugo je nepomembno. Ne želim si pa takšne čarovnice kot si ti!!!! Veš, draga moja, življenje te še prehitro postavi na realna tla, ni treba da jih (otroke) VE (podobnega razmišljanja) postavljate prej kot je to potrebno. Glede samostojnosti pa: ali vas niso učili v šoli, da smaostojnost pride sama od sebe, ko je otrok dovolj zrel???? Moja se je teden dni nazaj (3 leta stara) odločila, da ne bo imela več pleničke, ne bo zizala. Čisto sama, nisem forsirala, pa je že prava mlada dama.

Res si ne želim takšne vzgojiteljice kot si ti!!!!! Pejt se preusmerit na kakšno drugo šolo, ker v službi ne boš srečna!!!!

Tinchi