Med.Over.Net

Starši in otroci

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, specializantka TA psihoterapije, doktorandka SFU Dunaj

Za naše navihance je potrebno biti iznajdljiv, domiseln, ustvarjalen, igriv, vesel, nasmejan, iskren, vztrajen, včasih zaskrbljen ... Preberite izkušnje in zaupajte svoje.

Mirjana Frankovič , specializantka TA psihoterapije, doktorandka SFU Dunaj

MirjanaFrankovic

spolnost po porodu???

Default avatar

nena

Živio!

Povejte mi punce kako je bilo z vašimi spolnimi odnosi po porodu?
Jaz sem rodila pred devetimi tedni, vse lepo zaceljeno, prvi ginekološki pregled opravljen (boleč). Baje da je vse ok. Spolni odnos pa tako boleč,da smo kar odnehali . Boli me nekje notri, kot da imam matrnico ali kaj vem kaj nekje čisto spodaj. Ali je katera to doživela in ali bo minilo?

hvala
Default avatar

Minnie

Mene tud mal peče, pa boli (po dejanju samem mam čist razbolen, kot da sem glihkar rodila), ampak nekako gre. Mislim, da bo sčasoma minilo. Sem pa sedem tednov po porodu. Z malo potrpežljivosti in dobre volje, pa bo šlo :))
Default avatar

koko*

Moj prvi odnos po porodu je bil nekje med 3 in 4 tednom. Rahlo je res bolelo amapak je šlo. Drugič je že manj bolelo, dalje pa je bilo že ok. Tudi pregled je bil brez problemov. Zadnjič pa sem mislila da bo me raztrgal, bilo pa je 1,5 mes po p. Sem ga vprašala če mu je tič zrasel ali kaj, ampak izgleda da sem imela vse samo nižje in sem zato čutila taki pritisk. Sva pač nehala, drugi dan je pa bilo vse po starem.

<img border="0" alt=""
Default avatar

drejka1

Sama sem 11. tednov po porodu in tudi ni še vse OK. Pregled me sicer ni bolel, me je pa G opozorila, da smo po porodu do prve menstruacije dosti bolj občutljive za vnetja, ker imamo porušeno hormonsko ravnovesje, drugače povedano, večkrat se umivajte splovilo (samo z vodo, ob vnetju za 4 ure damo not tampon namočen v probiotičen navaden jogurt).
Midva sva tudi okoli 7 tedna prvič poskusila z odnosom, a ni šlo (no, sama sem imela zelo težaven porod in imam zašit ves maternični vrat, ki je sedaj velika brazgotina). Tudi včeraj sva poskusila, a je mož, ki je še tako nežen, nehal takoj, ko je videl, da me boli. Nima smisla prehitevati. Prvič, ker smo sedaj dosti manj vlažne, kot pred porodom (spet zaradi hormonov), zato se priporočajo lubrikatne kreme, drugič, ker smo zašite in nas bolijo brazgotine, sama imam malo bolj postrani, v desno, sedaj maternični vrat. Sicer imamo pa nožnico veliko širšo kot pred porodom, zaradi česar bi moralo biti lažje... No, dosti je tudi na psihični ravni, pa najsi smo še tako sproščene in si želimo odnosov. Skratka, ne prehitevati. Mnoge mame pravijo, da so šele po pol leta mogle imeti zadovoljujoče odnose. Bomo že malo počakale, sicer pa obstaja še toliko drugih oblik nežnosti - midva se sedaj še bolj crkljava in spoznavava, kako je še marsikaj tako lepo, kot odnos ali celo še lepše.
Default avatar

koko*

Ženske prav smilete se mi, res. Jaz sem imela sicer naporen porod (3 ure popadkov na full in na 1,5 min) ampak tudi lahek. Nič raztrgana, nič šivana. In sedaj sem obupno potrebna, mož že ne razume tega. Je pa rekel da se mi je vse zmanjšalo in nimam nožnice nič večje, česar se je bal;-)

<img border="0" alt=""
Default avatar

Ana*

Jaz sem po porodu že pet mesecev in še občasno čutim neprijetno bolečino. Pa tudi tam kjer sem imela šive čutim bolečino, čeprav nisem imela preveč težkega poroda.
Default avatar

Bu

Sem 9 tednov o porodu. Pregled je bil OK, ker imam zelo dobro G in je vse delala počasi, pa prej opozorila, tako da sem bila čisto sproščena in ni bilo panike.

Prvič sva poskusila 7 tednov po porodu in je bolelo, potem sem nabavila Multi-gyn gel in pomaga. Nič ne boli.
Default avatar

www.

Punce za hitrešje okrevanj po porodu in celjenje ran svetujem umivanje z deo intimom v katerega stresemo polovično stekleničke eteričnega olja tea tree. Preprečuje vnetja, blaži eventuelno srbenje, celi rane ......... kombinacija je več kot odlična in spolnost po porodu dost manj boleča.

lp
Default avatar

rozika

www!
Olje zliješ v katerikoli deo intim?
Default avatar

PIA

Kje se pa dobi Multi-gyn gel?
Default avatar

Bu

Dobi se v lekrni. Meni ga je priporočala prijateljica in mi je res v redu.
cron