Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

UZ srca

Default avatar

maca1

Spoštovani,
Prosim vas za nasvet. Pred mesecem dni, po tednu dni kar stresne situacije mi je postalo slabo,bila sem omotična, začelo me je peči v zgornjem delu prsnega koša.Na urgenci so mi naredili EKG in dobila sem dva vpiha nitroglicernina.Od tu so me odpeljali v bolnišnico s sumom na infarkt. V bolnici so mi naredili še en EKG, ki pa je bil normalen, internist je rekel, da dežurna zdravnica ni pravilno odčitala EKG. Tudi rentgen p/c je bil v mejah normale. Ostala sem na opazovanju in nato na svojo željo odšla domov. Sicer me že nekaj časa mučijo ekstrasistole. Opravila sem samoplačniški pregled UZ srca. Zanima me ali naj opravim še cikloergometrijo, ki se jo pa kar nekako bojim.
Prosim za razlago UZ srca, tam kjer se mi zdi, da odstopa od normale:
zadnja stena minimalno zadebeljena. Krčljivost levega in desnega prekata je dobra, iztisni delež je ocenjen na 75-80%, ohranjena sistolična in motena diastolična funkcija levega prekata.
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.
Default avatar

Boris Cibic

Razmeroma visoka vrednost iztisnega deleža kaže na normalno delovanje srca. Motena diastolična funkcija je manjša motnja, ki je lahko prisotna pri zdravih ljudeh oziroma pri nekoliko zvišanem krvnem tlaku. Ekstrasistole so zelo dosti krat prisotne pri stresnih stanjih. Če bolnika hudo motijo, mu predpišemo blaga pomirjevala ali sredstva za njihovo pomiritev.

Preizkusa z obremenitvijo se vam ni treba bati. S to preiskavo se ne mudi, zlasti, če še ne morete hoditi hitro ali v hrib brez večjih težav.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

maca1

Hvala za vaš tako hiter odgovor. Imam pa še nekaj vprašanj. Prej so se mi VES pojavljale skoraj izključno v mirovanju, zadnje čase pa tudi v gibanju. Ker me ovira skeletno obolenje, nisem močno fizično aktivna, hodim pa na umirjen enourni sprehod prav vsak dan. In ravno zaradi tega, ker nisem "natrenirana" se cikloergometrije bojim. Po mojem laičnem mnenju se mi zdi, da če nisi v dobri fizični kondiciji, ni dobro naenkrat močno obremeniti srce.
Katere bolezni srca izključi UZ? Kaj pomenijo amputirani R zobci od VI do V 3?
Hvala za odgovor in lp
Default avatar

Boris Cibic

Pri obremenitvenem testiranju je vselej prisoten zdravnik, ki bolnika ves čas preiskave opazuje in sprašuje. Že pred preiskavo ugotovi, če ni zadržkov zanjo. Kar opravite jo!

Amputirani zobci R od V1 do V3 dopuščajo sum, da je ena žila v srcu zožena ali zamašena.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

maca1

Ta EKG mi je bil narejen v bolnišnici 6.10., ko je bil podan sum na infarkt. Ti amputirani zobci pravite, da dopuščajo sum na zamašitev ali zožitev žile v srcu. Ali bi se na UZ, ki sem ga opravila, to videlo?
Ali mi grozi infarkt, če je žila zamašena? Čisto sem prestrašena.Ali bi bile potrebne še kakšne preiskave? Saj z neprestanim strahom, kaj se ti lahko zgodi je težko živeti.Pisala sem vam tudi, da imam ekstrasistole. Predvčerajšnjim so me zbudile ob 4-ih zjutraj in niso ponehale tri ure. Bilo je grozno-vsak drugi utrip-preskok, štirje utripi-preskok, pa spet na dva utripa. Ali so morda povezane s tem?
Upam, da me boste potolažili.
Hvala in lp
Default avatar

MRAVLJINČENJE

POZDRAVLJENI. ZANIMA ME KOLIKO STANE SAMOPLAČNIŠKI PREGLED ULTRAZVOKA SRCA IN RENTGEN ŽIL? ŽE NEKAJ ČASA MI MRAVLJINČI JEZIK IN ZADNJE DNI ME OBČASNO BOLI VENDAR NE CEL. JE MOŽNO DA JE TO KAKŠNA KAP ALI SE KAJ PRIPRAVLJA? BILA SEM NA EEG IN JE VSE V REDU. KAJ JE TO ŠE LAHKO DRUGO? JR LAHKO KAJ NEVARNEGA? STARA SEM 20 LET. NAJLEPŠE HVALA ZA ODGOVOR.
Default avatar

MRAVLJINČENJE

JAZ SEM VAM PISALA PREJ KOLIKO STANE UZ SRCA. ŽE DVE LETI IMAM ZA KAK TEDEN KAR HUDE BOLEČINE V NOGAH. TO MINE ČEZ ČAS PA SPET BOLI. JE MOŽNO DA JE SLABA PREKRVAVITE? TO MRAVLJINČENJE VČASIH NE MINE DVA DNI NATO PA MINE ZA NEKAJ UR IN SPET. ALI PA MI ČEZ DAN VELOKOKRAT MINE IN SPET ZAČNE. KO MI JE PRVIL ZAČELO SO MI ZRAVEN MRAVLJINČLE ŠE USTNICE IN DESNI DEL OBRAZA ZADNJE ČASE PA SAMO JEZIK. VČASIH JE TAKŠEN OBČUTEK KODA SEM SE POHARALA VČASIH MRAVLJIČENJE VČASIH ČUTIM ČISTO MALO. LEPO VAS PROSIM ZA ČIMPREJŠEN ODGOVOR
Default avatar

MRAVLJINČENJE

SPET VAM PIŠEM JAZ GLEDE MRAVLJIČENJA. POZABLA SEM VAM POVEDAT DA ŽE EN MESEC JEMLEM B KOMPLEKS TABLETE KER JE ZDRAVNIK SUMIL DA STISKA KAK ŽIVEC PA NE POMAGA NIČ. PREGLEDALI SO MO TUDI KRI PA JE V REDU.
Default avatar

MRAVLJINČENJE

prej sem vam pisala pa sem se nekaj spet spomnila. to mravljinčenje je bilo prej le robu jezika sedaj pa je na sredini in gre vedno bolj nazaj pa tudi zaboli me večkrat na sredini. je možno da me lahko kap pri 20? vem za primer ko se je zgodilo. je možno da so to znaki multiple skleroze? slišala sem da je včasih psihično ampak pri meno zagotovo ni. kakšne preglede mi priporočate? bi morala iti v bolnišnico?
Default avatar

MRAVLJINČENJE

včeraj sem vam pisala glede mravljinčenja jezika. pozabila sem vam povedat da imam na sredi januarja mri možganov. mislite da bi morala imeti še prej kakšne preiskave pred tem? je možno da je kakšna žila zamašena ali kaj drugega srčno žilnega?
Default avatar

maca1

Spoštovani dr. Cibic, težko čakam na vaš odgovor. Ne vem zakaj mi še niste odgovorili, morda, ker se je na moj post obesil post mravljinčenje?
Hvala za vaš odgovor in lp
Default avatar

Boris Cibic

Ko sem se po praznikih vrnil na delo, sem moral nujno opraviti več nalog in nisem takoj odgovoril na vsa prispela vprašanja preko med.over.net.
Sedaj imam pred sabo šest vaših sporočil. Razumem vas, da nestrrpno čakate na odgovor.
Iz vsebine vaših sporočil povzemam, da so vaše težave lahko posledica prekrvavitvenih motenj v možganih. Napisali ste, da ste napoteni na mri pregled možganov, ki ga boste opravile šele meseca januarja prihodnjega leta. Niste napisali katero zdravilo vam je predpisal izbrani zdravnik in kaj meni nevrolog. Ali je že izključil multiplo sklerozo? Pri prekrvavitvenih motnjah v možganih nekoliko pomaga zdravilo Nimotop.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Boris Cibic

Po pomoti odgovarjam z veliko zamudo.
Beseda infarkt pomeni, da en manjši ali večji del srca ne deluje zato, ker ne dobiva krvi zaradi zamašene žile. Tako spremembo v srcu ugotavljamo z raznimi preiskavami (EKG, scintigrafija srca, UZ). Na malokrat se zgodi, da težko natančno ugotovimo manjše spremembe v srcu, dokler ne napravimo koronarografije. Iz vaših podatkov ne morem reči, da je potrbna. Lahko brez skrbi opravite obremenitveni test. Kot sem vam že sporočil, je v času obremenitve ves čas prisoten zdravnik, ki bolnika skrbno kontrolira in preiskavo prekine, kadar je to potrebno, lahko že pri majhni obremenitvi. Vzrok za nastop ekstrasistol bi težko opredelil. Vsekakor je potrebno ugotoviti zakaj nastajajo in jih ustrezno zdraviti.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

mravljinčenje

pišem vam glede mravljinčenja. nevrolog je rekel naj počakam na pregled mri.je pa rekel da je možno da je multipla skleroza kar se meni včasih zdi da je.saj me leto in pol začnejo za nekaj dni hudo bolet noge in nato naenkrat izgine. zanima me ali je to tudi znak da ko pijem se mi zaleti?pijem nromalno vodo in se mi ogromnokrat zaleti. zdravnik mi je dal b kompleks tablete. kaj pomeni motnje prekrvavitve v možganih? je to nevarno? me lahko zaradi tega kap?zakaj se to dogaja?da so motnje) je to nevarno? se z mri ugotovi slaba prkrvavitev? hvala za vaš odgovor.
Default avatar

Boris Cibic

Napisali ste, da nevrolog sumi, da so vaše težave posledica multiple skleroze. Motnje prisotne pri tej bolezni so mi premalo poznane, da bi vam odgovoril ali se bolniku s tako boleznijo lahko zaleti pri uživanju hrane. Več boste lahko izvedeli od nevrologa.

Pri boleznih, ki dopuščajo sum za prizadetost možganov (v vašem primeru mravljinčenje), je pogostoma, vsaj na začetku težav, težko ugotoviti ali so težave posledica motenj prekrvitve možganov ali pa bolezni samih možganskih celic. Pri vaši starosti bi težko posumil na prekrvitveno motnjo v možganih zaradi ateroskleroze. Izgleda, da bo slika bolezni jasna, ko boste opravili še mri pregled.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

MRALJINČENJE

kakšne pa so bolezni možganskih celic? ali pa motnje prekravivite v možganih? je to zelo nevarno? saj se ne sekiram zaradi tega kaj preveč, le zanima me ker me moti. zadnje dni me v desno oki nekaj vleče kot živec. videt ni nič. pa na trenutke mi postane slabo. kar naekrat.mislite je to povezano? je pa možno da je od hrane.
Default avatar

MRALJINČENJE

prej sem vam pisala o mravljinčenju. zanima če če se zaradi motnje prekrvavitve ali bolezni možganskih celic hujša? ali zgubiš kilograme? najlepše hvlala za vaš odgovor.
Default avatar

Boris Cibic

Podatki, ki ste mi jih sporočili v dosedanjih sporočilih kažejo na prizadeto funkcijo možganov. Taka motnja nastane zaradi številnih vzrokov, ki jih lahko opredeli nevrolog na osnovi različnih preiskav. S preiskavami bo nevrolog ugotovil, ali so motnje posledica motene prkrvitve dela možgan ali pa posledica obolenja samega možganskega tkiva. Od izvidov preiskav bo odvisen način zdravljenja. Mislim, da je morebitno hujšanje bolj verjetno posledica zaskrbljenosti in nezadostnega uživanja hrane, kot pa neposredna posledica možganske prizadetosti.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

MMA

Spoštovani g. doktor,

prosim vas za nasvet in pomoč. Star sem 38 let, normalne teže. Že nekaj časa imam občasno občutek špikanja pri srcu in občutek slabosti. To se včasih zgodi v mirovanju, včasih pa po rekreaciji. Lani sem zaradi teh slabosti bil na EKG-ju in ultrazvoku srca. EKG sinusni ritem 65 min, intermediarna srčna os. Ultrazvok srca normalen premer levega preddvora LA= 4,4 cm, normalne dimenzije levega prekata LPd= 5,8 cm, LPs= 3,5 cm, normalna debelina miokarda 1,1 cm, trivialna mitralna regurgitacija, ostale zaklopke so morfološko in funkcijonalno normalne, normalna sistolna funkcija LP, EF= 6 7%, diasolna disfunkcija LP prve stopnje, E/A= 49/96 cm/s, IVRT= 109 ms, krivulja TDI kaže na diasolno disfunkcijo, E/A 6,8/10,6 cm/s, S= 6,3 cm/s. Pri kardiologu sem imel krvni tlak povišan 143/97, drugače ga imam v meji normalnega. Kaj bi bil lahko razlog mojih slabosti? Ali so potrebni še dodatni pregledi npr. obremenitveni test.

Hvala za odgovor.
Default avatar

Boris Cibic

Težave navedene v dopisu (zbadanje pri srcu predvsem v mirovanju) ne kažejo na organsko prizadetost srca, pač pa na funkcionalne motnje zaradi stresnih vplivov.
V dopisu ste navedli vrednost krvnega tlaka izmerjenega pri zdravniku. Škoda, da niste napisali še kakšne so vrednosti, ko si merite krvni tlak v popolnem mirovanju.Glede na izvid ultrazvoka (diastolna disfunkcija levega prekarata) in na navedeno vrednost krvnega tlaka dopuščam možnost, da je pri vas prisotna blaga hipertenzija.
Priporočam zdrav slog življenja (nekajenje, dovolj gibanja, omejitev uživanja kave in alkohola, skrb za normalno telesno težo, itd.), po potrebi blaga pomirjevala (Persen?) in po presoji izbranega zdravnika zdravljenje povišanih vrednosti krvnegaq tlaka
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si