Med.Over.Net

Urgenca

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

Posvet o urgentnih stanjih, bolečinah, povišani temperaturi in poškodbah. Kje poiskati pomoč?

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.

SRebolj

boleča in otekla noga

Default avatar

eolina

Pozdravljeni.

Pobrskala sem po forumu, da bi našla kakšen odgovor na svojo težavo, pa nisem nič našla, zato vas prosim, da mi "prisluhnete" in svetujete...

Prejšnji teden ( v sredo) me je v desni nogi, v mečih, na notranji strani vse do gležnja, začelo brez posebnega razloga boleti. Otekline ali rdečine ni bilo, bolelo me je samo na dotik. Naslednji dan sem obiskala svojo zdravnico, ki mi je svetovala, da naj nogo opazujem, da najbrž ni nič hudega, da je mogoče bolečina pogojena z menstruacijo, ki sem jo istočasno dobila in da če bi se pojavila oteklina, naj pridem nazaj.
V petek bolečina še ni minila, ampak se je "preselila" v predel nad gležnjem na notranji strani noge in zdelo se mi je, da je noga zatečena. Nisem šla k zdravnici, sem upala, da bo minilo.
Med vikendom se je vse še samo poslabšalo: noga je okoli gležnja otekla, bolečina je postala hujša, pekoča, ne samo na dotik, ampak tudi pri hoji sem v mišici čutila vsak korak. Bolečina in oteklina sta v spodnji tretjini meč in okoli gležnja, na notranji strani noge. Rdečine ni, noga je normalne temperature.
Danes sem bila pri svoji zdravnici, ki me je napotila na urgenco, da mi pregledajo kri in ugotovijo, ali imam mogoče krvni strdek v nogi. Izvid je bil negativen. To je seveda dobro, toda še vedno me skrbi, kaj me je doletelo? Od česa bi lahko imela takšno oteklino in bolečino? Naj povem, da me ni nič pičilo, nisem se udarila, čudno pa se mi zdi tudi to, da se bolečina in oteklina prestavljata vedno nižje (tudi nart ob pritisku zaboli).
Kaj bi to lahko bilo?

Najlepša hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.

zaskrbljena E.
Default avatar

SRebolj

Spoštovani!
Sicer je težko biti pametnejši od dveh zdravnikov, ki sta vas pregledala. To, da nimate tromboze (strdka) v nogi je vsekakor dober podatek. Noge zatekajo največkrat zaradi ven na nogah, stoječega dela, prekrižanih nog, skratka stanj, ki motijo odtok krvi. Ker vaše otekline ne vidim, se mi glede na opis ne zdi povsem nemogoče, da gre lahko morda ta oteklino gležnja - sklepa, posebej ker navajate, da je bolj lokalizirana (da ni po celotnem obsegu goleni, da je bolj na notranji strani). Podobne težave sicer lahko povzroča tudi okužba (npr. šen), vendar bi bila v tem primeru koža močno pordela. Zna se zgoditi, da bo zadeva minila kot je prišla, vsekakor pa opazujte ta predel, da opazite poslabševanje težav ali morebitne dodatne znake, tudi to, če se zadeva zmanjša preko noči, ko ležite in kaj poslabša preko dneva.
Lep pozdrav!
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

eolina

Pozdravljeni.

Hvala za vaš odgovor. Sem danes obiskala svojo zdravnico, a mi ni povedala nič konkretnega in tudi na nobene preiskave me ni napotila. Pravi podobno kot vi, da bo najbrž minilo, kot se je pojavilo in da naj bom pozorna, če bi se še kdaj pojavilo in mogoče celo ponavljalo - v tem primeru bi morali raziskovati dalje.
Toda meni vseeno ne da miru...
Oteklina se je danes pomaknila celo na podplat, tako da sem čutila pekoč pritisk, ko sem stopila na nogo. Gleženj je še vedno otečen, bolečina je na istem mestu. Je pa res, da je zjutraj noga manj otečena in boleča, kot popoldan, ko končam s službo (pretežno stoječe delo); danes sem imela možnost potem doma počivati in zdaj zvečer je stanje boljše kot je bilo takoj po službi: oteklina je manjša.
Napisali ste, da lahko noga zateče zaradi ven na nogah - so te vene vidne?
Bi lahko gleženj - sklep otekel brez razloga, oziroma zaradi stoječega dela in ali se to lahko s kakšnimi preiskavami ugotovi?
Šen pa najbrž res ni, ker je koža normalne barve.
Kar se tiče prekrižanih nog - v tem stanju mi taka drža ne odgovarja, me moti, tako da tudi če podzavestno nogi prekrižam, se takoj popravim.

Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.

E.
Default avatar

SRebolj

Pri venah gre lahko za razširitve ven in popuščanje zaklopk v njih, ki preprečujejo tok krvi nazaj. Če so razširjene bliže površine, so lahko vidne. Je pa res, da so otekline običajno na obeh nogah in ne le na eni (zato vas je zdravnica poslala na pregled za izključitev tromboze). Če je otečen sklep, se to lahko zgodi "brez razloga", ob tem pa je boleča gibljivost v sklepu. Opazujte, a ne bodite preveč zaskrbljeni.
Lep večer!
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

čelahko

Če se lahko vmešam,jaz sem imela iste znake pri globoki venski trombozi.Ker pa sem bila zelo mlada,verjetno niso na to pomislili,zato je kar dolgo trajalo do postavitve diagnoze.Sem imela srečo,da se je dobro končalo.
Default avatar

SRebolj

Seveda se lahko. Je pa bila eolina menda že v spec. ambulanti, kjer naj bi ji trombozo izključili. Če tega ne bi bilo, bi bilo to vsekakor prva stvar, ki bi jo bilo treba ob enostranskem zatekanju izključiti.
Lep pozdrav!
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

eolina

"čelahko" - saj tega me je najbolj strah, da me ne bi resno vzeli zaradi mojih let (včasih imam žal tak občutek); stara sem 28. Potem, ko bo pa res hudo ali celo prepozno s tole mojo nogo, mi bodo pa rekli: "Ja, kje pa ste hodili tako dolgo?" ...imam namreč že eno podobno izkušnjo, ko me je zdravnica poslala na UZ zaradi suma na žolčne kamne in ko sem stopila v ambulanto, mi je doktor rekel: "Vi pa že nimate žolčnih kamnov." Potem pa je položil tisto reč na mesto, kjr je žolč in ves šokiran izjvil:"Ja, pa res jih imate."
Res ne bi rada, da bi bilo kaj hudo narobe, ker nisem bila dovolj vztrajna, da bi prišla stvari do konca...

Dr. Rebolj, napisali ste, da je če je otečen sklep, boleča gibljivost v sklepu. Mene v sklepu ne boli, lahko ga normalno gibam, tako da mislim, da vzrok ni v sklepu (gležnju).
Pravite tudi, da so vene lahko vidne, torej lahko tudi niso vidne, sklepam. Kako pa vem, ali je vzrok v venah? In kaj v tem primeru? Se to kako zdravi?
Pa še nekaj bi vas vprašala: ali obstaja še kakšen test oz. preiskava za ugotavljanje tromboze poleg pregleda krvi? Nekaj sem slišala o tem, da naj bi v žile dali neko tekočino in potem nogo slikali in tako ugotovili, ali so žile normalno pretočne...

Že vnaprej hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.

še vedno zaskrbljena E.
Default avatar

SRebolj

Glede na to, da si ne nadejam, da vam po netu lahko zanesljivo postavim končno diagnozo, bo najbolje, da razjasniva tisto, česar se (po moje) bojite. Če pogledava najprej dejavnike tveganja, ki se uporabljejo za določanje verjetnosti te tromboze, torej možnost zvečujejo:
- aktivna rakava bolezen
- dolgotrajna nepomičnost ali paraliza uda
- večji kirurški poseg
med "zunanjimi" znaki je to bolj verjetno ob
- oteklini celotnega spodnjega uda
- da je obseg goleni na bolni strani vsaj 3cm večji kot na drugi nogi
- da po pritisku s prstom na mestu pritiska ostane vdolbina
- da so vidne razširjene podkožne vene

Preiskava kvi, ki so vam jo verjetno naredili je "D-dimer". Finta te preiskave je v tem, da je zelo malo verjetnosti da gre za trombozo, če je ta D-dimer negativen.
Torej: Če je po točkovanju gornjih točk možnost za trombozo majhna in d_dimer negativen, velja globoka venska tromboza za izključeno.
Tista preiskava z vbrizgavanjem kontrastnega sredstva v žilo se uporablja v dvomljivih primerih, še pred tem se uporablja lahko ultrazvok. Glede na vse dosedaj napisano sklepam, da vam nobena od teh ne bi prinesla nobene koristi.
Mislim, da so vašo težavo glede na storjeno do sedaj jemali resno in ste malce pretirano zaskrbljeni. Lep pozdrav!
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

eolina

Ponovno lepo pozdravljeni.

Verjetno res zvenim nekoliko pretirano zaskrbljeno, pa saj me najbrž tudi razumete - gre za moje zdravje. Ne morem si pomagati, vendar me odgovor, da bo vse skupaj odšlo, kot je prišlo, ne zadovolji, saj je za tako stvar nekje sigurno vzrok, zato težim...
Torej, po vašem mnenju je tromboza izključena.
Kljub temu me še nekaj zanima: ali je možno, da bi d-dimer bil v začetku bolezni nižji, po kakšnem tednu pa višji? Ali pa da bi bil test lažno negativen?
Naj omenim še to, da je pred 3 leti trombozo imela sorodnica mojih let, ki je od vseh dejavnikov tveganja imela le kontracepcijske tabletke, noga jo je samo bolela, niti otekline ni bilo. Naredili so ji UZ in krvne preiskave, diagnozo sta postavila 2 zdravnika.
Mogoče sem ravno zaradi tega sama bolj panična.

Včeraj zvečer sem na oteklini pri gležnju opazila drobne žilice (enake, kot so se pojavile v nosečnosti na drugih mestih). Kaj bi to lahko pomenilo? Danes je oteklina manjša kot včeraj, bolečina pa še vedno enaka in na istem mestu.

Iskrena hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.

E.
Default avatar

SRebolj

D-dimer je v primeru negativnega rezultata zelo zanesljiva preiskava. 100% pa v medicini ni nič. Razširjene žilice ne nastanejo čez noč, lahko pa, da so postale bolj vidne, lahko iz zunanjih razlogov. Če so te žilice take, kakršne si predstavljam, ne pomenijo nič posebnega. Še vedno pa je PREGLED osnova postavljanja in izključevanja možnih diagnoz! Lep pozdrav!
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

eolina

Hvala za vaš odgovor.
Oteklina je že dosti manjša, le bolečina nič ne izginja.
Če do ponedeljka ne bo boljše, bom zopet obiskala svojo zdravnico.

Lep pozdrav.

E.
Default avatar

eolina

Zopet lepo pozdravljeni.

Samo nekaj bi vas še vprašala - ali je možno, da bi bila otekla in boleča noga posledica talnega ogrevanja v hiši?

Že vnaprej hvala za vaš odgovor.

E.
Default avatar

SRebolj

Ne, to bi bilo zelo neverjetno. Lep pozdrav!
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

izidor

pozdravljeni v službi mi je stroj pritisnil gleženj ob zid gleženj mi je takoj zatekel na nogo lahko stopim tako da zvin verjetno ni
Default avatar

SRebolj

Tudi če lahko stopite, ni rečeno, da ni zvin...zvito, počeno ali le poškodba mehkih tkiv okrog gležnja
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

eldin

Pozdravljeni!


Jaz imam eno vprašanje... Meni je v četrtek zvečer, brez kakršnega koli vzroka začel naotekat glezenj in čez dva dni se mi je še pojavila pekoča bolečina kaj bi lahko to bilo???
a je možnost, da se mi je to pojavilo od prenapornega dela, ker sem bil na nogah dnevno po 16-17 ur?? čudno mi je to, da imam to sam na desni nogi in oteklina je z notranje strani...

za vaš odgovor se ze vnaprej zahvaljujem ...
Default avatar

SRebolj

Tako na pamet je možno, da je prišlo do vnetja sklepa, izvina..... Možnosti za otekanje pa je še cel kup, zato je takle odgovor bolj ugibanje.
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

JOŽI

Mož ima bolečine v predelu srca že kakih 14 dni, potem je imel bolečine v mečih in na stegnu danes pa sta mu zatekli obe stopali.
Kaj narediti?
Default avatar

SRebolj

Nikakršnegs podatka niste napisali o možu, njegovi starosti in boleznih, a univerzalen odgovor je, da je ob bolečinah v prsnem košu potrebno kontaktirati zdravnika. Simetrične otekline po nogah so manj sumljive od enostranskih, a vseeno bodo potrebovale pregled živega zdravnika
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

acoacocacoaxo

Zdravo mene samo zanima ce je mozno pri mocnem zvinu (sem slikal) teden dni kasneje se vedno oteklina in zelo trda na otip bolecine imam samo pri gibanju stopala hoja skoraj normalna z bolecinami
skrbi me ker nisem prevec pocival po poskodbi
hvala za odgovor
lp

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj