Med.Over.Net

ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Vsa vprašanja v zvezi z ginekologijo in porodništvom.

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Stanko Pušenjak

Kratek maternični vrat

Default avatar

tinask

Pozdravljeni,
potrebujem vaš nasvet kljub temu, da sem prebrala odgovore na podobno temo.Noseča sem 26tednov in 2/7, včeraj sem imela pregled pri osebnem ginekologu, ki mi je odredil bolniško in strogo ležanje zaradi skrajšanega materničnega vratu (25mm).Rekel je, da imam na izbiro ležanje v bolnici ali doma, če se bom resnično držala tega.Seveda sem izbrala ležanje na domu! Že od začetka nosečnosti mi govori, da je vrat kratek in vmes je že hotel opraviti cerklažo, ki pa sem jo zavrnila. Naj povem, da sem marca 2006 ob roku rodila sina kljub temu, da sem imela postavljeno enako diagnozo, vendar v bolj mili obliki.Ker bi rada delala do porodniške in hkrati ne želim ogrožati otroka, me zanima ali naj grem na pregled še kam drugam in pridobim drugo mnenje ali ubogam in ležim doma?Ali je zgolj iz dolžine materničnega vratu možno sklepati, da bo porod prehiter?
Hvala za odgovor.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

verjetno bom ponovil že 100x povedano:
1. raziskave z merjenjem MV md 22. in 24. tednom so pokazale, da pri enojčku dolžina nad 15 mm ni skrajšana oziroma ne pomeni večjega tveganja za prezgodnji porod pred 32. tednom
2. po 24. tednu se MV tudi sicer naravno lahko krajša
3. strogo mirovanje lahko podaljša nosečnost samo od takrat dalje, ko je MV že odprt in so jajčni ovoji izpostavljeni nožničnemu okolju, prej pa nikakor ne.
4. karkoli že merimo ali preverjamo, nič od tega tudi pri najboljših izvidih ne mre zagotoviti poroda ob terminu.

Skratka, navodila vašega ginekologa so močno pretirane, če boste ob omenjenem stanju kljub temu rodili prezgodaj, pa je zgolj "slepa kura zrno našla" in za takšno napoved ni bilo znanetveno dokazanega razloga.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

stanekali

Pozdravljeni,
v 24/3 tednu mi je ginekologinja izmerila 15mm kratek maternični vrat. Takoj sem dobila napotnico za bolnišnico. Dva dni kasneje je bil maternični vrat pri pregledu 12mm in sem bila še zaprta. Zdaj sem v 25/6 tednu. Vem, da je minil komaj teden dni, a sem skoz na trnih. Ležim v bolnišnici, prepovedane imam sprehode - samo do WC-ja in nazaj. Koliko možnosti imam,da donosim? Ali je možno,da se maternični vrat tudi podaljša? Kaj se še lahko naredi, da se stanje izboljša? Ali smo res čisto odvisni od biti ali ne biti??? Razen ESTIMA tabletk, ki jih dobivam vsak dan, sem dobila tudi zdravila za razvijanje pljučk (z vašega stališča gledano po nepotrebnem, če sem prav razumela). Ali lahko to cepivo tudi škoduje oz. kakšni so stranski učinki?
Hvala za odgovor in vašo potrpežljivost.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

vaš konkretni primer bi lažje ocenil, če bi imel svež podatek o trenutni dolžini in ustroju materničnega vratu. Podatek, da se je MV v 2 dneh domnevno "skrajšal" s 15 na 12 mm mi žal nič ne pove, kajti sama napaka v merjenju vsebuje tja do 20%, kar je pri 15 mm ravno 3 mm. Tudi sicer je MV živ organ, ki "dela", se krči in se spreminja, zato ta razlika ni signifikantna, še zlasti pa ne, če je notranje ustje zaprto in ne izkazuje lijaka. Ne vem torej kaj lahko pričakujete. Sam imam s preprostim prijemom uporabe nožničnih antiseptikov na osnovi mlečne kisline in rednimi UZ kontrolami MV dobre izkušnje in nosečnicam ob tem ni treba niti ležati niti se odpovedati normalnemu življenju doma. Večinoma predpišem tudi progesteron (v vašem primeru Estima). Edino kar odsvetujem v takšnem primeru so spolni odnosi. Za steroide se odločam individualno, po možnosti čim kasneje in ciljano, torej takrat, ko ocenim, da je res velika verjetnost poroda v naslednjem tednu dni. Pri več kot 5 mm MV je tveganje za porod v naslednjem tednu dni minimalno večje, če je dolžina MV stabilna in se progresivno ne krajša pa je tveganje tudi pri le 5 mm MV nizko. O stranskih učinkih steroidov ne bom več pisal, ker je vse to že znano, če ne pa so vam te učinke v bolnišnici dolžni našteti preden se vi strinjate z uporabo tega zdravila. Mene osebno najbolj moti zamolčan problem z rastjo ploda in njegovih vitalnih organov. Neredko se po uporabi steroidov čez 3 do 4 tedne pojavi vprašanje, zakaj je plod manjši in ali gre pri tem za zastoj rasti, za konstitucijski problem ali nič od naštetega in zgolj posledico uporabe steroidov. Zrelost pljučk ploda pred rojstvom je res pomembna zadeva, enako pomembno, pa ekstremno zanemarjeni del hierarhije odločanja pa je tudi ustrezna ocena tveganje za prezgodnji porod. Zdravilo namreč deluje le 7 do 10 dni in potem učinka ni več, ponavljati pa se ga ne priporoča, ker se stranski učinki množijo, glavni učinek pa ne.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

kitty23

Pozdravljeni,prej mi očitno ni oslalo vprašanja in sicer noseča 24t 5/7 včeraj sprejeta v bolnišnico ker me je vse tiščalo dol in pogosto sem hodila na wc. Noseča po ivf-et. Operirana endometriozanarejena ,resekcija črevesja...pri sprejemu v bolnišnico včeraj zvečer maternični vrat dolg 15 mm,lijak...danes zjutraj maternični vrat dolg še samo 9 mm. Dobila injekcijo za razvoj pljučk,estimo... lahko pričakujem predčasni porod? Imam predpisano strogo leźanje,brez vstajanja? Kako dolgo lahko preprečimo prezgodnji porod??? Hvala
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

na to vprašanje pa težko odgovorim. Skupek simptomov, ki ste jih navedli (tiščanje dol) ter tako kratek MV z lijakom so slaba kombinacija, ki kažejo na to, da je maternica aktivna in prehaja v fazo krčenja. Vprašanje pri tem je, zakaj? Morda gre za infekcijo? So vam vzeli bris nožnice na patogene bakterije? Imate kak težji urinski infekt? Kako je takrat šel ET? Mirovanje v tej fazi dogajanja žal ne bo kaj dosti pomagalo, smiselno pa bi bilo uvesti tokolizo. Sam bi poleg Estime uporabil še indometacin vsaj za nekaj dni, ker je to odličen tokolitik (ustavi popadke) in je dovoljen vsaj do 26., 27. tedna nosečnosti. Ja, in v vašem primeru se zdi uporaba steroidov za plodova pljučka utemeljena. Kako se bo obrnilo in kdaj pričakovati porod bi težko napovedal zgolj na trenutnih podatkih. Morda se bo dogajanje s smeri poroda le ustavilo? Če ne, pa je porod stvar enega tedna.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

kitty23

Vzeli bris na patogene bakterije in streptokok ter klamidijo-vsi brisi vredu. Kaj je to tokoliza? Imam krčke zato some ponovno pregledali,ugotovili maternični vrat 13 mm,dal pa mi je nitro dur obliž proti krčem. Torej pri meni ni možnosti da pridem vsaj do 28 tedna? Tudi s strogim leźanjem ne? Lp
Default avatar

Stanko Pušenjak

možnosti vedno so, zato velja gojiti optimizem, dokler se ne izkaže drugače. tudi Nitrodur je tokoliza (terapija proti krčenju maternice). Samo to "strogo ležanje" je precej "mimo strategija", ker pač ne pomaga. To povem predvsem zato, da ne bi razvijali kakšnih občutkov krivde, če ne boste uspeli zadržati nosečnosti in se boste pred tem kaj "premikali", šli na WC ali kam drugam, ker to nima nobene zveze.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

kitty23

Mogoče veste kakšne so možnosti preživetja otroka rojenega v 25 tednu? Je možno da se stvar pri meni umiri in s tako kratkim materničnim vratom pridem vsaj do 28 tedna? Hvala za odgovor.
Default avatar

Stanko Pušenjak

do 28. tedna vsekakor lahko še pridete in tudi še dlje, možnosti preživetja pri 25/26 tednih so okrog 70%, kar nas še bolj skrbi pa so trajne posledice ekstremno prezgodnje rojenosti, ki so še zelo pogoste in znašajo 30% in več. Bolj natančne informacije oziroma statistike bi vam lahko dali pediatri - neonatologi, ampak za enkrat tudi te informacije niso tako pomembne, dokler se otrok ne rodi. Lahko le povem, da z vsakim dodatnim dnem po 24. tednu nosečnosti otrok pridobi cca. 3% možnosti preživetja in za prav toliko tudi pade verjetnost trajnih posledic.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

stanekali

Pozdravljeni.
Nadaljujem z vprašanji (28.01.15). Stara sem 42 let in pri 20-ih letih sem imela konizacijo (mislim, da je to podatek, ki bi ga morala omeniti že prvič - se opravičujem). Danes sem v 26/6 tednu nosečnosti. V sredo (26/4) sem imela UZ, na katerem je ga. doktor ugotovila, da MV meri 9mm. Lijak je bil nakazan že prejšnji teden pri 15mm dolgem MV, vendar je bil zdaj še zaprt. Ga. doktor vztraja pri strogem mirovanju. Ali je tvegano oditi na vikend dopust (namreč že tretji teden ležim v bolnišnici)? Vnaprej hvala za odgovor.
Hvala, ker ste odkrit in poveste neposredno kar mislite. Zaradi vas sem manj prestrašena in gledam na vse bolj pozitivno.
Default avatar

Stanko Pušenjak

pravzaprav nimam kaj dodati. Kontrolirane, randomizirane in dovolj številčne preiskave, v katerih bi ene poleg vsega, kar dobijo še mirovale, druge pa ne, niso bile opravljene, zato je vse kar kdo trdi o pomenu mirovanja, nepreverjeno. Sama logika pa kaže, da je mirovanje brez smisla, saj bi se sicer dalo splav sprožiti samo s fizično aktivnostjo in bi ne potrebovali nobenih zapletenih komisij in posebne postopke, preden bi odobrili prekinitev nosečnosti ter to izvedli pri tistih, ki si nosečnosti ne želijo. Tega preprostega vprašanja si očitno nihče od protagonistov "strogega mirovanja" nikoli ni postavil. Tudi mirovanje ne vpliva na aktivnost maternice, gravitacija pa tudi popolnoma nič ne pomeni pri nosečnosti, dokler MV ni popolnoma odprt. Skratka, tisti, ki trdijo, da mirovanje izboljša prognozo pri skrajšanem MV očitno ne razumejo, za kaj sploh gre pri procesu splava in poroda in da ni bistvo mehanika temveč biokemija, torej nekaj 10 encimsko-biokemičnih procesov, ki sledijo drug drugemu in ko se enkrat pojavijo pravi popadki, ni več poti nazaj, preden se začnejo popadki, pa telesne aktivnosti na procese pospeševanja poroda prav nič ne vplivajo.
Če je modro oditi iz porodnišnice vam pa težko rečem, kajti pri 25 do 32 tednih nosečnosti je izjemno pomembno, kje se otrok rodi, če se ima roditi, o tem ali se bo zgodil porod ali ne pa vam ta trenutek ne bi znal povedati prav nihče (neodvisno od tega, kaj počnete). Na vašem mestu bi torej raje ostal v porodnišnici.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

stanekali

Pozdravljen.
Ponovno se vam oglašam, tokrat v 32.tednu in 5 dni. Z otročičkom še kar vztrajava v bolnišnici. Danes so mi na UZ izmerili 4mm kratek MV. Ga. dr. me "straši s predčasnim" porodom. Še bolj me skrbi zaradi medenične vstave. Če bi me lahko kakorkoli potolažili, mi razložili kakšna nevarnost obstaja zaradi medenične vstave, bi vam bila zelo hvaležna.
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

pravzaprav ne vem zakaj bi bila medenična vstava tak problem. Če se začne porod, se da še vedno narediti CR, v kolikor je potreben. Nekoč smo porajali skoraj vse otroke v medenični vstavi, le nekaj zdrave pameti, izkušenj in spretnosti porodniškega ukrepanja pri medenični vstavi je treba imeti in jih gojiti. Glede odločitve okrog potrebe po CR pri vas v primeru začetka poroda bi lahko rekel kaj več, če bi imel na voljo vse potrebne mere ploda kot so BPD, HC, AC in FL ter oceno plodove teže v času merjenja.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

dammar

Pozdravljeni!
V 23. tednu nosecnosti sem imela pri svojem ginekologu morfologijo. Pregledal me je tudi vaginalno in rekel da sem zaprta. Nato pa je naredil se vaginalni UZ in rekel da imam kratki maternicni vrat 25mm ki je lijakasto "y" odprt in da je lijaka se 14mm. Napotil me je v porodnišnico, kjer so mi po eni uri od prejsnjega merjenja namerili lijak 9mm. Od takrat sem v porodnišnici ze 16 dni. Dobila inekcije za dozorevanje otrokovih pljučk, estima vaginalno, spasmex, počitek. Moram povedati da sem se pred pregledom počutila odlično in tudi sedaj se. Zanima me vase strokovno mnenje. Hvala
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

na podobna vprašanja sem odgovoril že vsaj nekaj 100x v zadnjih nekaj letih. Vedno povem enako. Odločno sem proti temu, da se prezgodaj in panično odmerjajo steroidi, potem ste pa ženske noseče nadaljnjih mesec, dva in več kot polovica vas donosi preko 37 tednov in se potem sprašujemo, če bi bilo smiselno steroide ponoviti ali ne in če, kdaj. Vemo namreč, da steroidi niso povsem brez stranskih učinkov, čeprav to seveda ni rojstvo brez glave, brez rok ali z nedelujočimi ali slabo delujočimi organi. Ampak v tem "refleksnem ravnanju" kolegov se nič ne spremeni, ker očitno ni interesa, da bi si ustvarili boljši meter, komu in kdaj odmeriti steroide tako, da ti ne bodo odmerjeni prepogosto, torej toliko pogosto, da od žensk, ki so jim odmerili steroide, prezgodaj rodi <10%, znotraj 10 dni po odmerku steroidov pa skoraj nobena.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

dammar

Ponovno pozdravljeni!
Hvala za vas odgovor glede inekcij za dozorevanje pljuck. Prosim pa vas, da mi podaste svoje mnenje glede na opisan maternicni vrat in situacijo ki sem vam jo opisala. Moram pa vam tudi povedati, da imam zunanji maternicni vrat zaprt. Kaksno terapijo bi mi vi predpisali v moji situaciji?
Hvala!
Default avatar

Stanko Pušenjak

pravzaprav me ne zanima, koliko je lijaka ampak, koliko je preostalega zaprtega dela MV. Če je tega > 15 mm pri več kot 14 tednih, je to dovolj in ne rabi nobenih ukrepanj. Morda abstinenco od spolnih odnosov in uporabo vaginalnih antiseptikov. Lahko bi bili celo doma.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
Default avatar

dammar

Pozdrav!
Ja imela naj bi 9mm zaprtega lijaka. Moram vam tudi povedati da so me testirali na patagone bakterije, bp. Rada bi odsla v domaco oskrbo, ker se v bolnišnici ne počutim vredu, ampak me je strah za otročička, če bi slučajno doma prišlo do popadkov in da ne bi mogla pravi čas priti v Ljubljano, saj sem doma iz Krškega. Kaj vi mislite?
Hvala s spoštovanjem!
Default avatar

Stanko Pušenjak

ja, Krško je res daleč in vam nihče ne more obljubit, da boste v Ljubljano prispeli pravočasno. V tem primeru je bolje ostati v hospitalu v Lj. Predlagam filozofijo: nekaj tednov potrpljenja ni nič proti večnosti!
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak