Forum.Over.Net

Starševski čvek

Smrt v zibki povezano z kajenjem v nosečnosti

Default avatar

tudi jaz pišem

Zdajle pa samo čakam, da te kadilke zgrizejo...

Sama sem absolutno proti kajenju v nosečnosti in ob otrocih. pred prvo zanositvijo sem kadila, ampak sem takoj, ko sva se z možem dogovorila, da začneva delati na dojenčku, prenehala. Potem sem spet občasno kadila od otrokovega 2-4 leta - nikoli vpričo otroka, nikoli v stanovanju, vedno zunaj. Potem sem dokončno prenehala, ko sva se odločila za drugega bebija. No, zdaj pričakujemo tretjega dojenčka in se lahko pohvalim, da že dobrih 5 let ne kadim več. Pa mi čisto nič ne manjka.
Default avatar

kli

Nisem kadilka samo vprašanje koliko je kajenje povezano.
Kaj pa otroci 60,70 let nazaj so tudi opisani že primeri itd. in verjetno mame niso imele dostop do cigaret kot danes.

Se pa strinjam da je kajenje tako ali drugače škodljivo.
Default avatar

alea

Grozljivo, da sploh kdo kadi med nosečnostjo!

Ampak zdaj sledijo zgodbe v stilu "Moja mami je kadila, pa meni čisto nič ne manjka!" ali pa "Sosedi je umrl dojenček pa ni nikoli niti poskusila cigarete!"
Default avatar

Morag

Joj, kako je tole detece na sliki podobno moji vnukinji (saj vem, čisto izven konteksta, ampak glede na to, da sem babi šele čisto malo časa....)
Default avatar

teichi

ja normalno....mislim, meni je nedopustno,ce vidim nosecko s cikom...groza...

pa sem bla strastna kadilka, pokadila eno vcasih tudi dve skatlici na dan...ko pa sem zvedla,da sem noseca, nisem mogla se naprej zarad svoje obupne razvade unicvat zivljenja,se nekomu...zakaj ze? ce sem bla sama tok neumna in unicevala svoje zivljenje,ga enostavno nimam pravice se nekomu...pa razne butaste izjave,da je bolje pocasi se odvajat od kajenja...ja valda...vse je v glavi in ce tam znas postimat, potem to ni problem...sam vedet mors kaj so prioritete..zdrav otrok ali potesitev razvad?
Default avatar

Žogica Nogica

Ah, zgrizejo naj kar same sebe, če ne zmorejo ne prižgati čika vsaj v dobro svojega nerojenega otroka. Ne prevzemam nikakršne odgovornosti. :)

LP
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Naučil sem se, da nihče ni popoln dokler se ne zaljubiš vanj. (Andy Rooney)
-------------------------------------------------------
Slovenec ti odpusti vse, samo uspeha ne! :)
Default avatar

xxy

Kot prvo bi bilo potrebno vedeti, kakšne vrste raziskava je zgoraj navedena. Brala sem npr. raziskavo, kjer so strokovnjaki ugotovili, da je višina IQ premosorazmerna z višino številke človekovih čevljev. Torej da imajo tisti, ki so inteligentnejši, tudi višjo številko noge.:)) Pa je bilo potem, ko si se poglobil v raziskavo, očitno naslednje dejstvo, ki prej ni bilo omenjeno: raziskovalci so imeli vzorec otrok med 5. in 15. letom, vsi pa so delali enake IQ-teste.:))) Tako je kar veliko kvazi revolucionarnih odkritij v bistvu čisto neresničnih in neuporabnih.

Torej pomembno je, kakšen je bil vzorec teh družin, pri katerih so raziskovali smrt dojenčkov v posteljici. Če so raziskovali 100 primerov smrti v posteljici in so raziskovalci kao naključno izbirali ravno matere kadilke, ni rezultat čisto nič čuden, hkrati pa niti malo osupljiv. Poleg tega je vprašanje, ali so res izbrali smrt v posteljici ali pa so kot vzorec vzeli kar vse dojenčke, ki so do enega leta umrli v spanju - ne glede na razlog (nekateri so morda umrli zaradi pljučnice, drugi zaradi zadušitve, to pa ni smrt v posteljici).

Torej samo to, da so nekje neki "raziskovalci" odkrili neke "osupljive" rezultate, mene ne prepriča. Potrebno bi bilo videti celotno raziskavo in kako je potekala.
Default avatar

xxy

Ja, še to. Raziskovalci namreč lahko nekaj dokažejo, če to na vsak način hočejo dokazati oz. če hočejo priti do nekih šokantnih odkritij. Verjetno bi zelo enostavno lahko tudi prišli do zaključka, da je smrt v zibki povezana z dojenjem otroka. Da je namreč 90% otrok, ki so umrli v zibki, bilo dojenih. Na prvi pogled revolucionarno odkritje, ki pa je to samo na prvi pogled. Namreč jasno je, da bo velika večina dojenčkov do 7., 8. mesecev (do takrat najpogosteje umirajo v zibki) dojena, saj je večina otrok do te starosti dojenih. In če so ti raziskovalci nalašč zbirali predvsem matere kadilke, ki so jim otroci umrli (ostale pa so nalašč zanemarili), je kristalno jasno, zakaj je rezultat tak, kot je.

Dobra strokovna raziskava je po mojih izkušnjah zelo redka. Zato tudi kar apriori ne morem verjeti v nobeno, če ne poznam ozadja.
Default avatar

Kleo

Se strinjam z xxy.
Pred časom sem npr. zasledila podatek, ko je neka "raziskava" pokazala, da je smrt v zibki pogostejša pri otrocih, ki spijo skupaj s starši. In takih "raziskav" je na tone.

Itak pa se strinjam s tem, da je kajenje škodljivo, še posebej v nosečnosti.
Default avatar

bomba

No jaz pa sem slišala za primer,kjer je dohtar rekel nosečnici,da naj še naprej kadi ker je to za telo in posledično za otroka, večji škoda in šok,kot če ob ugotovitvi nosečnosti nehaš kadit.Torej potemtakem,tiste,ki kadite tudi ko zanosite se zakajajte naprej ker s tem koristite otroku????!!!!


To je verjetno edinstven primer na svetu katerega neupam reči,da je to res zraslo na dohtarjevem "zelniku".No upam,da ni!!!!
Default avatar

alenka1974

jaz sem pred nekaj meseci nosečnico vprašala ali je ljudje nič grdo ne gledajo ker kadi, pa je tako rekla: delam na ginekološki, in slišim kaj zdravniki rečejo nosečnicam, in kaj potem povedo meni.

od zdravnika niti ne moreš pričakovat da bo kajenje reklamiral. koristi pa prav gotovo ne.
Default avatar

Ariadne

[quote bomba]No jaz pa sem slišala za primer,kjer je dohtar rekel nosečnici,da naj še naprej kadi ker je to za telo in posledično za otroka, večji škoda in šok,kot če ob ugotovitvi nosečnosti nehaš kadit.Torej potemtakem,tiste,ki kadite tudi ko zanosite se zakajajte naprej ker s tem koristite otroku????!!!!


To je verjetno edinstven primer na svetu katerega neupam reči,da je to res zraslo na dohtarjevem "zelniku".No upam,da ni!!!![/quote]

če je nosečnica zaradi odvajanja od kajenja res v hudem stresu, se lahko tolerira kak cigaret na dan, ne pa da isto kadi naprej.
Default avatar

bugnavilea

Ma raziskave gor al dol ... jaz bom rekla sam toliko ... Če ženska med nosečnostjo kadi, se že takoj vidi, koliko je pripravljena storiti za svojega otroka. In če se že v nosečnosti ni bila pripravljena odpovedati eni takoj škodljivi zadevi kot je cigaret .. kaj šele potem kasneje. :(( BIla sem strastna kadila 10 let, ko sem zanosila in ni mi bilo lahko, vendar sem kajenje opustila tisti čas, ko sem bila noseča in tisti čas ko sem dojila. Tudi kasneje, ko sem še kakega prižgala, ni bilo to NIKOLI v pričo otroka ali doma, ampak vedno zunaj. Sedaj ko sem spet noseča pa mi niti na kraj pameti ne pade, da bi prižgala cigaret.

A je res tako težko potrpet tisti mesec, dva ko se odvajaš in ti je hudo, če veš da tako ne škodiš svojemu otroku?!!!
Default avatar

predlagatelj

[quote xxy]Brala sem npr. raziskavo, kjer so strokovnjaki ugotovili, da je višina IQ premosorazmerna z višino številke človekovih čevljev. Torej da imajo tisti, ki so inteligentnejši, tudi višjo številko noge.:)) Pa je bilo potem, ko si se poglobil v raziskavo, očitno naslednje dejstvo, ki prej ni bilo omenjeno: raziskovalci so imeli vzorec otrok med 5. in 15. letom, vsi pa so delali enake IQ-teste.:)))[/quote]
Ne verjamem. Kje si to brala?
Default avatar

Mamica kr tko

V vsakem članku ali knjigi, kjer se piše o smrti v zibki, je omenjena tudi povezava s cigaretami. To ni torej nič novega.
Še na Wikipedii, se mi zdi.
Default avatar

xxy

[quote predlagatelj][quote xxy]Brala sem npr. raziskavo, kjer so strokovnjaki ugotovili, da je višina IQ premosorazmerna z višino številke človekovih čevljev. Torej da imajo tisti, ki so inteligentnejši, tudi višjo številko noge.:)) Pa je bilo potem, ko si se poglobil v raziskavo, očitno naslednje dejstvo, ki prej ni bilo omenjeno: raziskovalci so imeli vzorec otrok med 5. in 15. letom, vsi pa so delali enake IQ-teste.:)))[/quote]
Ne verjamem. Kje si to brala?[/quote]

Pa ne verjemi.:)) Brala pa sem v neki bukvi v zvezi s statistiko (naslova se mi niti približno ne da iskati), kjer je ta primer naveden kot primer popolnoma napačno zastavljene raziskave. Pa tudi nek predavatelj je točno to raziskavo na nekem predavanju omenil kot tako. Tukaj gre res za skoraj neverjetno bedasto opravljeno zadevo, je pa drugače cel kup raziskav, ki sicer niso tako v nebo vpijoče butaste, so pa vseeno tako slabo narejene, da njihovi izsledki niso za nikamor.
Default avatar

goldy*

[quote bugnavilea]Ma raziskave gor al dol ... jaz bom rekla sam toliko ... Če ženska med nosečnostjo kadi, se že takoj vidi, koliko je pripravljena storiti za svojega otroka. In če se že v nosečnosti ni bila pripravljena odpovedati eni takoj škodljivi zadevi kot je cigaret .. kaj šele potem kasneje. :(( BIla sem strastna kadila 10 let, ko sem zanosila in ni mi bilo lahko, vendar sem kajenje opustila tisti čas, ko sem bila noseča in tisti čas ko sem dojila. Tudi kasneje, ko sem še kakega prižgala, ni bilo to NIKOLI v pričo otroka ali doma, ampak vedno zunaj. Sedaj ko sem spet noseča pa mi niti na kraj pameti ne pade, da bi prižgala cigaret.

A je res tako težko potrpet tisti mesec, dva ko se odvajaš in ti je hudo, če veš da tako ne škodiš svojemu otroku?!!![/quote]

Točno tako.Potem pa pišemo tukaj o neodgovornih starših,ki puščajo otroke neznencem,jim zmrznejo,.....
Nevem zakaj se ženska odloči za družino,če se določenim stvarem NIKAKOR nemore odpovedati,cigaret pa sploh!!

Skratka močno se strinjam s tem kar je napisala Bugi!!!!Kot bi sebe brala.
Default avatar

alojz

Vzrok za smrt v zibki so cepljenja.
Default avatar

gaga--

[quote alojz]Vzrok za smrt v zibki so cepljenja.[/quote]

Aha, pajade. Potem noben otrok do treh mesecev ne bi umrl, pa so ravno takrat smrti najpogostejše. Pa tudi v državah, kjer sploh ne cepijo otrok, je smrt v zibki ravno tako pogost pojav. Eni bi pa res čisto vse prevalili na cepljenje.