Urgenca

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

Panični napad

Default avatar

Marko1986

Spoštovani!

Ker me je doletela pri 20. letih depresija sem si poiskal strokovno pomoč in sicer pri psihiatrinji. Hodim redno na terapije in jemljem Mirzaten (antidepresiv) in Seroquel (antipsihotik) počutje se je dratično izboljšalo napram prej.

Zadnji čas opažam, da me kje v množici, gneči, strahu, hujšemu stresu ..... doleti panični napad (vsaj jaz tako mislim po najdenih informacijah na netu) in sicer me doleti pospešeno bitje srca, tresenje, huda vrtoglavica, močna slabost, bolečine v pljučah, hudo potenje, tresenje in na koncu kot, da bom izgubil zavest. Zadnjič mi je prijatelj dal eno tableto Helexa mislim, da je to pomirjevalo in mi je zelo zelo pomagalo, v 5-10 minutah so vsi znaki izginili. Glede na to, da napade dobim večkrat na dan si ne znam pomagati, pomirjeval nimam, psihiatrinjo imam šele čez en mesec in me je ful strah kaj naj storim??
V spletni lekarni sem si naročil Herbionove kapljice za pomirjanje, mislite, da mi bo kaj pomagalo?

Kako si naj sam pomagam, če si sploh lahko? Očitno omenjena zdravila, ki jih jemljem ne preprečijo napada sicer pa niti moja psihiatrinja za napade ne ve ker se mi pojavljajo zadnjih nekaj dni. Bo to kar tako minilo kot je prišlo?

lp,
Marko
Default avatar

SRebolj

Spoštovani!
Pri vas bi šlo lahko tudi za obliko fobije, ko vam določene okoliščine, kot npr. odprti prostori, množica ljudi... sproži panični napad. Učinek Helexa v 5 minutah se mi zdi nekoliko prehiter in je možno, da je napad minil sam. Kako bi vam pomagale omenjene kapljice je verjetno bolj odvisno, koliko v učinek verjamete. Včasih pomaga lahko že prepričanje, da ne gre za nevarno telesno bolezen, ob napadu bodite pozorni na počasno dihanje, čeprav imate morda občutek, da ne morete do zraka. S helexom občasno ob napadu ni nič narobe, treba pa se je izogibati daljšemu jemanju zaradi razvoja odvisnosti. Vsekakor pojav novih težav in okoliščin pojasnite psihiatrinji. Če ne morete pravočasno do nje, se seveda obrnete lahko tudi na vašega zdravnika!
Lep pozdrav!
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

Duki

Dan.Mene je pa zadnje čase vsega strah,kamor koli grem ,v službo ,trgovino,na nogomet, v šolo po otroka,tudi v avtu.Občutek imam da bom padel okol,zagrabi me panika in samo čakam da pridem domov.Nimam več volje do dela,nikamo se mi ne da,z družino negrem nikamor ker se bojim,da bo spet kaj narobe.Obiskal sem psihiatra,dal mi je plisil,samo jih ne jemljem kre imam po njih glavobol.Kaj naj storim,rad bi bil tak kot pred temi težavami.HVALA
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni!
Lahko, da gre za tesnobo/depresijo/fobijo in za to ste prejeli terapijo. Verjetno si boste brez terapije težko pomagali. Če menite, da vam predpisani plisil (paroksetin) povzroča prvelike stranske učinke (ki so večinoma prehodni), je možno bolj postopno uvajanje zdravila ali predpis kakšne alternative. Ničesar od tega pa žal ne boste mogli opraviti sami. Tovrstno zdravljenje terja nekaj vztrajnosti in redne kontrole, tžko boste to rešili le z enim obiskom pri zdravniku.
Lep pozdrav!
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

majchy_slo

živjo! tudi jaz imam panične napade, vsaj tako zgleda...veliko sm že prebrala in zgleda da je to to...:S zanima me kam se lahko obrnem na pomoč, ker sama verjetnoo ne bom zmogla. ali mi lahko vi pomagate ali pa mi koga predlagajte. hvala že za napreej...lep pozdrav, maja
Default avatar

SRebolj

Živjo. Osebni zdravnik je najboljši in večinoma tudi edini potreben naslov za vaše težave in njihovo rešitev! Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

alma 27

POZDRAVLJENI!

Tudi sama sem imela podobne težave in naj vam povem, da mi antidepresivi ne pomagajo. Jemljem Plisil in vam povem že vnaprej - ognite se tega, če se le da. Meni je bilo po tem še mnogo huje in po prenehanju jemanja sem mislila, da se mi bo čisto strgalo. Nevarni so ti stranski učinki!!!
Default avatar

robi21

Hallo!

Žal se morm pridružiti vaši "anksiozni" skupini...

Pred tremi dnevi sem začel jemati AD (Cipralex) zaradi paničnih napadov, ki
mi jih je predpisal osebni zdravnik.

ZGODBA:

Iz petka na soboto nisem nič spal, nekaj pijače in ponočevanje...
V soboto pa sem bil povabljen na poroko 150km stran od doma + poletno vreme brez klime 40 stopinj v avtu...
Ne naspan,izčrpan sem se vozil po avtocesti nakar mi je ratalo slabo, zelo slabo in v trenutko so mi odpovedale tudi roke...
Z zadnjimi močmi sem se ustavil na bankini, od takrat naprej pa je šlo samo še na slabše...
Nisem mogel nadaljevati vožnje, srce je zbijalo, mravlinci po celem telesu, glavi, potil sem se, dušilo me je skratka mislil sem da bom izdihnil. Prijatelji so prišli pome, saj z avtom nisem bil zmožen narediti centimetra.

2 dni kasneje:

Optimist da se bo situacija umirila in z mislijo, da sem bil samo izčrpan, so se mi začele stvari ponavljati.

Ko sem se vsedel v avto so se simptomi ponovili. Nekaj dni kasneje nisem bil varen niti v lastni bajti več :S Z mislijo da me bo pobralo sem se odpravil k zdravniku, ki me je poslal na Golnik za srčne bolezni, alergijo ipd.

Ugotovili so, da je prišlo do hiperventilacije..
Minilo je 2.5 meseca jast pa sem še vedno na istem. To se mi ponavlja, nekaj dni je vse OK potem pa me spet napade..
Sedaj sem dobil te cipralex AD in sem šele na začetku.

Stiskanje zob, in rahlo napet vrat?? Ali lahko smatram da gre za enako zadevo vendar v lažji obliki?

Upam da se bom kmalu rešil te bolezni!!

Se še javim!
Default avatar

SRebolj

Mislim, da gre pri vsem napisanem za isto težavo. V boljšem položaju pa ste že s tem, da se zavedate porekla težav in mrzlično ne iščete nekih "telesnih" bolezni
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

robi21

Pozdravljeni!

Še enkrat se javljam!

Minilo je dobrih 18 dni, odkar sem začel jemati Cipralex zaradi paničnih napadov! Moram povedati, da so se napadi umirili vendar ne popolnoma.
Pravijo, da se prvi rezultati poznajo po 3 tednih, vendar če sem iskren so bili pri meni vidni že po nekaj dneh. Vendar se moram vprašati, ali to spet dela samo psiha češ " ker jem tablete se počutim varnega " ali je možno, da so se napadi umirili?

Hujšo obliko napada sem doživel 20.7.2009 ko sem se odpravil z punco na morje. Kot da bi se mi ponovilo vse tisto, kar se vam opisal v prvi zgodbi:

Pot me je vodila v Ankaran! Na avtocesti iz ljubljane proti primorski.Nekaj 10 min je bilo vse OK.
Kasneje sem ne hote pomislil na prejšno situacija. Kaj me je vzpodbudilo k temu si ne znam odgovoriti. Začel sem se spraševati kaj bi bilo in kako bi odreagiral, če bi me spet zvilo in glej ga zlomka. Iz pete na nogi je začela potovati neznanska vročina vse do prsnega koša, tam pa sem mislil da bom dobesedno eksplodiral!!! Za trenutek sem se totalno zgubil, kot da bi prvič vozil avto! Žgalo me je v prsih, dlani sem imel čisto mokre, mrzle skratka nočna mora.Vse je prišlo tako hitro! Spet sem se znašel v stiski! ( Avtocesta, 130km/h, sončno vreme, punca ki jo peljem, vse isto kot prvič, kar sem opisal v prvi zgodbi?!!)
NEE!! Nisem se ustavil na bankini.. Vztrajal sem pri vožnji, punco sem prijel za stegenj in takoj je vedela za kaj se gre. Mokra, mrzla dlan jaz pa sem komaj zamomljal naj mi da požirek vode! Tudi tok se nisem mogel skoncentrirati da bi normalno prašal za vodo. Govor mi je skoraj nehal funkcionirati... Vse skupaj je trajalo 1-2 min vendar se nisem ustavil! Pot sem nadaljeval in še malo pospešil. Mislil sem da me bo spet pobralo, sploh vam ne morm opisat občutkov. Ne vem od kje sem črpal moč vendar sem to stisko nekako premagal. Po parih minutah sem se umiril. Ne čisto vendar veliko. Ko sem prispel na cilj sem se nekako pomiril, vendar ne za dolgo. Po vožnji sem se malo spočil na plaži a se nisem mogel sprostiti. Tudi družba mi ni ugajala, pa tja vse do večera. Naslednjih 5 dni je minilo brez večjih problemov.

Kot sem omenil sedaj sem proti koncu prve škatlice tabletk. Po koncu prve se bom naročil k osebnemu zdraniku, da bova podiskutirala o tej zadevi. Kakršna koli informacija kako se v panični situaciji pomiriti je vsekakor dobrodošla! Veliko si olajšam ko probleme delim z vami!

Se javim do takrat pa Stay Strong!

pozdrav!
Default avatar

SRebolj

Saj ne da ni nobenih učinkov, ampak tisti pravi, zaradi katerih to zdravilo imate, naj bi res bili nekje po +- treh tednih. Psiha tudi tu seveda dela svoje in dokler dela pozitivno, je vse OK, da pa bi kljub "napadu" že govorila o učinkovitosti ali neučinkovitosti terapije, pa je res prezgodaj. V panični situaciji se je največkrat koristno skoncentrirati na počasno in umirjeno dihanje, predvsem pa ne voziti avta dalje, saj vam napad krepko preveč moti pozornost. Upam, da se glede na trajanje terapije težave kmalu umirijo.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

mzupani6

Pozdravljeni!
Tudi jaz imam panične napade, moja diagnoza je anksiozna depresija in že nekaj časa jemlje Cymbalto, pred tem pa sem 4 leta jemala Cipralex. Že kakšno leto dni imam težave, ker me popade strašna panika, kadar se mi pritisk poviša. Včasih se mi poviša celo na 160/80, bila sem pri kardiologu, pa je s srcem vse O.K. Lepo mi je pojasnil, da je to psihičnega izvora, pa da mi najbrž nagajajo tudi hormoni (stara sem 52 let) in da naj takrat vzamem xanax za pomiritev.Ko mi tako naraste pritisk, me postane strašno strah, da me bo zadela kap. Moja psihiatrinja je pred nekaj meseci odreagirala tako, da je začela vpiti name, da me bo res zadela kap in mi to kar naprej ponavljala. Jokala sem in jo prosila, naj mi to ne govori, vendar je najbrž mislila, da mi bo s tem pomagala, da bom pač odreagirala obratno in si rekla, da se mi to ne bo zgodilo. Vendar ni dosegla željenega učinka, ravno nasprotno, še bolj se bojim in ko si merim pritisk me sedaj že pri 140/80 popade strašna panika. Že nekaj časa jemljen xanax 0,25 (polovico zjutraj, polovico zvečer), če pa me popade panika, pa vzamem celega.
Ima tudi kdo od vas takšne težave? Kako si naj pomagam ob takšnih napadih in si dopovem, da to sploh ni visok pritisk in da me ne bo zadela kap?
Vesela bom vsakega odgovora in pomoči, saj sem po vsakem takšnem napadu dva ali tri dni čisto na tleh.

Hvala in lep dan vsem!
Default avatar

olive

Na www.nebojse.si obstaja forum prav za panično motnjo in še vse kaj drugega. Meni je na začetku to kar pomagalo - predvsem me je pomirilo, ko sem videla, koliko ljudi ima enake ali podobne težave.

Xanax je take vrste zdravilo, da se ga lahko navadiš - torej ni najboljša 'bergla'. Med antidepresivi pa za paniko priporočam izključno aurorix. Res pomaga (no, meni je in mnogim drugim tudi) pa še drugače deluje kot večina drugih antidepresivov, ki imajo kopico stranskih efektov ter omejitev.

Sicer pa čim manj tuhtat o vsem skupaj. :)
Default avatar

StoyC

ne morem verjet ampak imam identičen problem kot robi21. Podobna zgodba - utrujen sem hotel na kopališče, v avtu je bilo 40 stopinj in sem hotel do prijateljice, potem pa skupaj na bazen. Na titovem mostu pri 100 km na uro se mi stemnilo pred očmi, vroče, stiskalo v prsih, nakar sem vklopil vse ventilatorje na maximum in vsa okna odprl. Iz ventilatorjev je toplo pihalo, veter je bil prevroč zunaj,... takoj za mostom sem ustavil in stopil iz avta in 5 min skakal okoli avta da sem se ohladil. Po 500 metrih sem prišel do prijateljice in ona je vozila na kopališče in domov ampak se celi dan nisem mogel ohladit in bil sem napet. To je bilo lani. Letos pa me je panični strah vročine in vožnje avtomobila. V službi sem v masardi brez klime na sončni strani, kjer je zjutraj ob 7 28stopinj ob 11 pa 30 stopinj celzija. Panika me je it v sluzbo ker vem da bo spet PREVROČ dan za mene, zato dnevno sedaj jemljem lexaurin. Avta si ne upam vozit in me oče vozi v sluzbo in domov. V sluzbi nimam dosti dela in zato dosti "gledam v zrak", kar je še huje ker me nič ne zamoti in samo študiram kak mi je hudo vroče, kak se mi vrti, kak ne morem jest od vročina, da imam mehka kolena, težke roke, in na koncu da bom omedlel. Ko gledam vreme vidim da bo še 1 teden vroče čez 30 stopinj zunaj in danes je nedelja in me je STRAH it v sluzbo. Kot da še to ni dovolj greta oče in mama na morje za 10 dni, in bom spet moral se vozit domov v avtu z 40in več stopinjami, ker ni sence na parkirišču. Poletje je še dolgo in vroče kaj naj naredim?? Je to panika pri meni ali iz muhe delam slona. Aja cel dan se skrivam v sobi in se "hladim" za prihajajoči se teden - pa saj to ni normalno. Star sem 27 let in nočem vsak dan jest lexaurina ker baje lahko postaneš odvisen. Klimo v sluzbi mi obljubljajo že cel mesec tak da iščem kratkoročno rešitev, ker mislim da jo bodo čez kaki mesec ali dva res nabavili. Ali bi moral k zdravnici? Strah me je antidepresivov in vse povezano s psihiatri tak da bi to rad rešil sam s seboj.

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj