Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

otrok začel zavračati hrano, pljuva ven

Default avatar
Pozdravljene! uporabila sem iskalnik in našla samo še eno pismo obupane mamice, ki ga prilagam spodaj. Mi imamo 9mesečnega fantka in iste težave. Lepo prosim za kakšen nasvet. Hvala iz srca.

**********
Pozdravljene!
Prosim za nasvete pri hranjenju naše 10 mesečnice. Namreč že pred 10 dnevi je ugotovila, da lahko hrano, ki jo ima v ustih tudi pljune ven. To ji je tako všeč, da zdaj to nonstop ponavlja. Pri obroku ene 5 žličk normalno poje, potem pa se začne "hecat in igrat", hrano "prskne" ven, da leti vse okrog. Če jo kregam in odločno rečem ne, se ona samo smeji. Zdaj jo že 3 dni, ko začne tako pljuvati, neham hraniti,odnesem krožnik, jo dam ven iz stolčka in smo kao zaključile (seveda ji po pol ure še enkrat ponudim, ker se dete ne more najesti od 5 žličk, ampak se vedno zgodba ponovi). Čeprav se mi zdi, da dete ne more biti sito, pa ona sploh ne protestira, da bi mogoče še jedla. Se čisto strinja, da ne dobi več.
Kaj narediti, da jo odvadim tega pljuvanja, saj sva obe umazani, pa še stolček zraven in vse okrog, pri vsakem obroku.
Default avatar
Živjo!

1. naj ji ne daje spet jesti čez pol ure, ampak čez dve-tri uri, ko je čas za nov obrok (oz. če bo ful sitna, je očitno lačna).

2. tudi od par žličk se otrok lahko naje, moji sta tudi tako kak obrok jedli, še vedno imam včasih občutek, da nista siti, ampak vseeno zdržita do naslednjega obroka. Ko začne pljuvat ven, je pač konec. Če normalno napreduje s težo, se ni za sekirat.

Lp, Mateja
Default avatar
ta ugotovitev, kaj se da početi z usteci in jezikom, je všeč mnogim našim sončkom, tudi naš je nekaj časa brnel kot traktor in škropil vse okolisebe. pa kakšno žličko pojedel, pa spet.
bo minilo, ta faza spada k učenju poglavja, kako jem in kaj vse zmorem.
Default avatar
ja upam da je res faza....celo kosilo mi je spljuval...čez 4 ure...ni hotel niti poskusiti sadja....zvečer je bil lačen....je hitel jesti..in zbruhal.....grozno. se mu dopade....da pljuva je zabavno zgleda, ko se mamica muči in govori ne ne ne....pa še usta odpre, da ima kaj ven pljunit....mali lump.

ne vem kaj je bolše...ali se delati da ni nič in ga loviti z žlico naprej....ali mu vzeti in dati kasneje.....???

kako se ti mulčki spomnijo za sproti delati mamici sive lase :o(
Default avatar
zjutraj sem mu dala drobtine kruha v usta....jih je požvečil potem pa kot čingum izstrelil ven.....ne vprašajte kje vse je tisti kruh!!
Default avatar
[quote Kjara]ja upam da je res faza....celo kosilo mi je spljuval...čez 4 ure...ni hotel niti poskusiti sadja....zvečer je bil lačen....je hitel jesti..in zbruhal.....grozno. se mu dopade....da pljuva je zabavno zgleda, ko se mamica muči in govori ne ne ne....pa še usta odpre, da ima kaj ven pljunit....mali lump.

ne vem kaj je bolše...ali se delati da ni nič in ga loviti z žlico naprej....ali mu vzeti in dati kasneje.....???

kako se ti mulčki spomnijo za sproti delati mamici sive lase :o([/quote]

pljuva že ker mu je všeč, samo bruha pa ne, tega pa takšni še ne znajo (mislim izzvat bruhanja kar za hec).

pa nič nisi napisala, se še dojita? ker pri nas je bila GH do 1 leta dodatek, vedno je bilo potrebno na vrh dojenje. in ja potem se otroci najejo tudi od par žličk. pa pri hrani mu ne dajaj pijače, ali pa pred hranjenjem, otroci imajo hitro pol trebušček če tudi samo od tekočine. samo da os pa pol hitro lačni
Default avatar
Sreča ne ne dojiva se več...hm..že doooolgo ne :o(

danes sem se ves dan delala da nisem nič opazila....kot da ne pljuva...pa je nekajkrat ponovil in jedel naprej še kar ok.

upam da sem našla rešitev.....pa spet ni verjetno prav, da otrok počne kar se mu zljubi in se mamica dela da ni nič....verjetno pri večjih je treba biti kaj bolj odločen, mislim jim ne smeš vsega pustiti in čakati da bodo pozabili?

hvala vam vsem za odgovore....sreča to pa vem ja, da ne znajo bruhati sami...bognedaj še to se mi manjka??!!

če bo še katera delila kako izkušnjo z mano bom vesela!
Default avatar
jaz cuvam eno deklico,ki pri starosti 26 mesecev se vedno hrano pljuva ven..vedno sem odreagirala,vse od njenega 1 leta,ko je zacela..Problem nastaja le v tem,da sem jaz huda,doma pa se ji smejijo..Prvih nekaj zlick ze poje,ker je lacna,potem pa zacne pljuvati..Takrat zakljucim s hranjenjem in vedno ostro povem,da ne sme..Ampak je tezko,ce ima otrok razlicne poglede-nekje je zabavno,drugje je kregana..Poskusi s tonacijo glasu in spremembo obraza,da bo videl,da ni zabavno zate,pa morda bo..Ce bi moji starsi tako reagirali,bi se to koncalo,ne pa,da traja ze vec kot leto dni..Tako da resnicno poskusi,da otrok dojame,da to ni lepo in da si zaradi takega obnasanja jezna..Najvecji hc je v tem,da moje druge varovanke-mlajse od nje,recejo-ti,ti..S tem ji povedo,da je to grdo..Zanimivo,a ne??Ostale se zavedajo,da se to ne dela in sploh ne poskusajo,odkar vidijo mojo reakcijo..Pa srecno..
Default avatar
Pazi...ja sej tega me je strah. Zgleda da nekateri pozabijo, drugim se vsidra v obnašanje.....sem probala z umikanjem hrane....in ga okregala pa se mu je zdelo še bolj zanimivo....on mi je pljuval v obraz...jaz pa sem se hudovala....pol sem pa zamenjala taktiko....če pljune...ven ....dela brr....sem mirna...nadaljujem s hranjenjem.....pol pa čaka kdaj bo mamica popenila....ne umikam hrane...ker mi poje premalo....in čez nekaj časa poje še malo...in še malo.....vsaj zaenkrat je tako.

Pravzaprav ne odreagiram z ničemer...kot da ni nič....sem pa vzela tvoj nasvet na znanje......samo pa res čudno da starši te punčke...da se ji še smejejo....sej so blesavi??! s tem jo še bodrijo naj še pljuva...kaki pametnjakoviči? hvala ti za nasvet.

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic