Med.Over.Net

Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Imate težave s ščitnico? Morda težave z nepravilnim delovanjem žlez, nadledvičnih žlez, jajčnikov...? Zastavite vprašanje, ali preberite že objavljene strokovne odgovore. asist. dr. Katja Zaletel, dr. med., KC, Klinika za nuklearno medicino

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog

Edi P

hipotiroza po vnetju

Default avatar

BarbaraPe

Spoštovani dr. Pirnat,

sprašujem za kolegico, ki si je 8 mesecev po rojstvu tretjega otroka (še doji) dala kontrolirat šč. hormone zaradi zelo slabega počutja.
Izvid:
TSH 93,27
T4 0,523 (12-22)
T3 0,641 (2,8-7,1)
Na izvide iz tirološke v LJ še čaka, dobila pa je Eutyirox 50 enot na dan. prvo noč po odmerku jo je zelo tresel mraz in nabijalo srce (ali je mogoče za začetek odmerek previsok?).
Pod eno pazduho ima oteklino, ki ni boleča, ampak je moteča. Ali je mogoče to posledica ščitnice?
Ali je bolezen huda, glede na tako visoko vrednost TSH in nizek T3 ter T4?
V kolikšnem času po začetku jemanja zdravil se lahko pričakuje izboljšanje?
Najbolj hudo pa ji je, ker tudi če bi še tako rada, ne more skrbeti niti za najmljašega otroka. Ali mogoče veste, če partnerju pripada bolniška za primer, da mati ni sposobna skrbeti za 8 mesečnega otroka, pa ostala dva (vožnja v vrtec, šolo...)?

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav!
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Glede na navedene izvid gre pri vaši kolegici za izrazito hipotirozo (premajhno delovanje ščitnice).Oteklina pod pazduho najverjetnee ni direktno ovezana s premajhnim delovanjem ščitnice. Morda gre za bezgavko? Euthyrox 50 ug dnevno je primeren za prva dva do tr tedne, kasneje bo potrebno 100 ali več ug dnevno.Počutje se bo izboljšalo čez 4 do 6 tednov. Glede na to, da je mama bolna,mislim, da pripada bolniški dopust očetu.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

BarbaraPe

Hvala vam za odgovor.

Splošna zdravnica pod pazduho ni otipala povečanih bezgavk, tako da gre najbrž kaj v povezavi z dojenjem.
Prosim vas še za par odgovorov.
Ali je možno, da hipotiroza izgine glede na to, da je kolegica 8 mesecev po porodu (če se gre za poporodni tiroiditis) kljub tako izraziti hipotirozi?
Kakšne posledice lahko pusti na zdravju tako visok TSH in nizke vrednosti T3 in T4?
Zanima me še, ali se da pri Vas naročit na pregled (lahko samoplačniško) tudi v bolnici v Šempetru pri Novi Gorici?

Že v naprej se zahvaljujem za odgovor in želim lep dan.
Default avatar

prekla

Spoštovani,
tudi jaz imam to diagnozo, s tem, da so moje vrednosti hormonov naslednje:

TSH 138,535
FT4 5,1
FT3 2,29

UZ ščitnica je povečana hipoehogeno lisaste zgradbe. Terapija Euthyrox 50 14 dni, nato 75 14 dni, nato 100 dnevno.
Zanima me, če je to huda hipotiroza, glede na to da FT3 in FT4 nista tako nizka kot pri gospe, TSH pa je še veliko večji??
Ali je doza primerna? Zdaj sem na 100 Eutyroxa dnevno in me pogosto stiska v vratu-grlu in v prsnem košu. Kontrolo imam 15.11. na vaši kliniki. Ali je smiselno tudi kaj prej kontrolirati hormone pri osebnem zdravniku?

Hvala za odgovor in lep dan.
Default avatar

Edi P

Spoštovana BarbaraPe!

V sklopu poporodnega tiroiditisa se lahko pojavi tudi izrazita hipotiroza, ki po nekaj mesecih lahko tudi izzveni, tako, da se lahko preneha z nadomeščanjem ščitničnih hormonov. Verjetnost, da bo potrebno trajno (stalno) nadomeščanje ščitničnih hormonov, pa je pri izraziti hipotirozi,večja. Za klinično sliko so odgovorne nizke ravni ščitničnih hormonov, visok TSH nima vpliva. Trajnih posledic ni pričakovati, stanje se popolnoma normalizira. Samoplačniških pregledov Šempetru ne opravljam, vsekakor pa je možno pregled opraviti na Polikliniki ali v MC Barsos.

Lp

Spoštovana "prekla"!

H ipotitoza je tudi pri vas dokaj izrazita. Odmerek Euthyrox 100 ug dnevno je primeren.Glede na to, da imate kontrolo 15.11., predhodna kontrola ščitničnih hormonov ni potrebna.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

paulaa

Pozdravljeni!
Imam diagnozo Hashimotov sindrom, že leto in pol, vendar so ščitnični hormoni zaenkrat v normali. Zanima me:
- če kljub temu, da so hormoni še normalni, lahko pride do določenih simptomov (utrujenost in depresivnost, za kateri ni kakšnega vidnega vzroka in težave z dihanjem, kjer so s pregledi ovrženi kakršnikoli drugi vzroki; sicer pa vse naštete težave niso prisotne konstantno),
- ali obstajajo statistični podatki o tem, koliko v povprečju traja stanje, ko je ščitnica avtoimuno vneta, kot pri meni, pa hormoni še ostajajo v normali-ali lahko upam, da bo trajalo več let, preden ščitnica začne preslabo delovati,
- ali lahko z določenim načinom življenja (npr. izogibanje preobremenitvam...) vplivam na to, da bi mi hormoni ostali čimdlje v normali. Stara sem namreč 42 let, in ko poslušam težave, ki jih imajo nekoliko starejše kolegice v pred in po menopavzalnem obdobju, se mi zdi že brez morebitnih težav s ščitnico vse skupaj dovolj obremenjujoče.Poleg tega so mi že zgoraj opisane težave v veliko breme, glede na to, da se sicer zelo rada gibam.
Lep pozdrav in hvala za odgovor.
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Kadar so ravni TSH in ščitničnih hormonov, pri Hashimotovem tiroiditisu, v mejah normale, vzrok za utrujenost, depresivnost in slabo počutje ni ščitnica, ampak je vzrok iskati drugje.Hipotiroza (premajhno delovanje ščitnice) se pri Hashimotovem tiroiditisu pojavi pri približno 3% bolnikih letno. Z izogibanjem stresu, zdravo prehrano in veliko gibanja morda lahko preprečite pojav hipotiroze, vendar žal ne obstajajo klinične študije, ki bi to potrdile.Vsekakor pa je zdrav način življenja koristen za ohranjanje zdravja nasploh.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

tipson

Lep pozdrav, 8mescev po porodu sem šla na pregled ščitnice, TSH sem imela 44,029, FT4 9,2 in FT3 4,19, dobila sem diagnoza:hipotiroza, terapijo pa evtyrox 50 prvih 10dni, potem pa 100. Na ultrazvoku so mi ugotovili povečanje ščitnice do II.stopnje, ter hipoehogen gomolj (0.6cm), na drugem pregledu po mesecu dni so bili izvidi normalni TSH 1,715, FT 19,1 in FT 4,64, na dan pregleda evtyrox-a nisem vzela, je to prav? Diagnoza sedaj je sekundarna hipotroza, zanima me ali se lahko takšna hipotiroza še popravi? Lahko sama kaj storim v tej smeri?

Pomembno je omeniti tudi da od kar jemljem polni odmerek 100 Evtyrox, mi izpadajo lasje in zgubila sem 4kg, kljub temu da jem normalno.

V pričakovanj vašega odgovora, Silvia
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Glede na navedeno gre pri vas za hipotirozo (verjetno po avtoimunskem vnetju ščitnice, oziroma v sklopu poporodnega tiroiditisa), ki je ob Euthyrox 100 ug dnevno ustrezno urejena. Pri poporodnem tiroiditisu se včasih ponovno vzpostavi normalno delovanje ščitnice. Stanje navadno ocenimo po približno letu dni jemanja tiroksina (Euthyrox). Precej velika verjetnost pa obstaja, da bo potrebno trajno nadomeščanje tiroksina. Izpadanje las je verjetno posledica hipotiroze in ne jemanja Euthyroxa. Hujšanje pa je normalen pojav ob normalizaciji presnovnih procesov v telesu.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Glede na navedeno gre pri vas za hipotirozo (verjetno po avtoimunskem vnetju ščitnice, oziroma v sklopu poporodnega tiroiditisa), ki je ob Euthyrox 100 ug dnevno ustrezno urejena. Pri poporodnem tiroiditisu se včasih ponovno vzpostavi normalno delovanje ščitnice. Stanje navadno ocenimo po približno letu dni jemanja tiroksina (Euthyrox). Precej velika verjetnost pa obstaja, da bo potrebno trajno nadomeščanje tiroksina. Izpadanje las je verjetno posledica hipotiroze in ne jemanja Euthyroxa. Hujšanje pa je normalen pojav ob normalizaciji presnovnih procesov v telesu.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar

Angie123

Tudi sama imam težave s ščitnico, HIPOTIROZA PO VNETJU, vsakodnevno prejemam Euthyrox in sicer (tor. -čet. + sob. in ned.) 175 mq in (pon. in pet.) 200 mq. Doza Euthyroxa se mi ponavadi letno, po kontroli pri ZD. zveča. Ali je možno, da je doza (mq) povezana s telesno težo?
Pred kratkim sem imela čudno menstruacijo in sem se že naročila pri ginekologu. Ali je tudi tukaj možna povezava s ščitnico?
Kako bi delovanje ščitnice vplivalo na nosečnost?
Za odgovore se vam že vnaprej zahvaljujem ;)
Default avatar

Edi P

Spoštovani!

Odmerek Euthyroxa pri hipotirozi je povezan s preostankom delovanja ščitnice in tudi telesno težo, pomembna pa je tudi resorbcija zdravila iz prebavil. Pri motenem delovanju ščitnice se lahko pojavijo tudi motnje v menstrualnem ciklusu. Vsekakor je priporočljiv obisk pri ginekologu. V primeru nosečnosti je potrebno določiti TSH in prilagoditi odmerek Euthyroxa. V nosečnosti so navadno potrebni večji odmerki Euthyroxa. Kadar je odmerek ustrezen ni, zaradi hipotiroze, pričakovati nikakršnih težav v nosečnosti.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog