Med.Over.Net

Urgenca

Kašelj in bolečine v prsih

Default avatar

Maja

Dober dan!
Nekaj časa nazaj sem vam že pisala zaradi podobnih problemov. Pred enim tednom sem začela kašljat, sedaj sem dobila še rahlo povišano temperaturo (do 37,5 stopnij). Sedaj pa me je začelo boleti v prsih, največkrat takrat,ko zakašljam,včasih tudi pri vdihu. Ne vem, ali lahko počakam do ponedeljka ali naj se odpravim prej k zdravniku,saj me ta bolečina v prsih skrbi. Srčni utrip je med 72 do 90, pritiska si nisem merila. Malo mi teče iz nosa.
Hvala za pomoč in lep dan!
Maja
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni!
Bolečina v prsnem košu ob kašlju je dokaj pogosta težava. Zbadajoča bolečina, ki jo sproži globok vdih, kašelj, premikanje običajno izvira iz stene prsnega koša, mine običajno v nekaj dneh ali vsaj skupaj s prehladom in največkrat pomaga že lekadol. Druga stvar je seveda morebitno dušenje, splošna prizadetost, tiščanje, ki ga poslabše napor kar terja takojšnjo obravnavo.
Lep večer!
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

Maja

Dober večer!
Hvala za odgovor. Duši me ne, sem pa ugotovila, da me v ležečem položaju bolj boli,kot pa če sedim. Tudi ob naporu (prej sem npr. pospravljala stanovanje) mi ni bilo kaj slabo oziroma nisem imela kakršnih koli posebnih težav. me je pa začelo boleti v prsnem košu okrog 17.00, prej je bilo ok.
Torej lahko mirno počakam do ponedeljka na svojega zdravnika? Priporočate do takrat še kaj drugega, saj ne bi rada okužila še svojega sinčka, čeprav je tudi on začel močno kašljati.
Hvala in lep večer!
Maja
Default avatar

SRebolj

Take okužbe se prenašajo kapljično, torej ne kašljajte vanj, umivajte si roke, stikov z njim pa seveda ne morete pretrgati. Seveda se lahko okuži od vas, tako kot tudi obratno (če kašlja tudi on, se je to verjetno že zgodilo, ali pa sta se oba okužila od nekoga tretjega). V napisanem pa ne najdem alarmantnih znakov.
Lep pozdrav!
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

Laraa

Pozdravljeni,
V ponedeljek zjutraj sem se počutila v redu. Popoldan sem začutila bolečine v prsnem košu. Začela sem kašljati. Proti večeru sem dobila vročino. Ta je trajala do torka, visoka je bila do 38.6 stopinj. Zdaj že dva dni nimam vročine, vendar še vedno zelo kašljam in bolečina ni izginila. Ali je možno da me bolijo mišice, zaradi kašljanja? Ali lahko imam pljučnico?
Hvala za pomoč in lep dan!

Lara
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni
Bolečine v prsnem košu ob in zaradi kašlja so zelo pogoste in nič posebno sumljive. Običajno res izvirajo iz struktur v steni prsnega koša. Glede na trajanje težav in ostalo sicer dvomim, da bi imeli pljučnico, a zgol iz opisa je žal ni možno ugotoviti.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

Circlestars

No, mene pa zanima bolečina v žlički v prsih, na rahel pritisk s prstom, že en mesec in pol. Bil sem dvakrat prehlajen po 10 dni, stoje seveda. Ampak, tega ne povezujam s tem, ali pač!?

LP D.
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni. V žlički je malo nižje od prsnega koša, na pritisk tam lahko boli želodec, mišice in še kup stvari, na povsem rahel pritisk je bolečina bolj verjetno sicer nekje iz stene trebuha kot pa iz organov v njem, a kot rečeno, to je bolj ugibanje. če ste starejši gospod, je treba izključiti tudi srčne vzroke bolečine (čeprav sicer ne bolijo na pritisk).
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

M.m.

Pozdravljeni.

Včeraj sem vam pisala, ampak iz mobilnega telefona in nisem prepričana da ste sporočilo prejeli. No, danes sem bila ponovno pri zdravniku in me je poslal domov da naj še malo počinem ... ;)

Začelo se je tri tedne nazaj ko sem se močno prehladila ... po prehladu ki ga je dva dni spremljala rahla vročina (max 37,4) se je začel močen kašelj ... kašljala sem "produktivno" in tako močno da sem dvakrat skoraj ali celo bruhala (slino, sluz - niti sama ne vem) .. Kašelj do slabosti. Teden dni kašlja in začelo me je boleti na hrbtu, pod lopatico. Bolelo je me zelo, zelo močno ampak sem sklepala, da je to zaradi kašlja in zdravnika nisem obiskala takoj. V tem času sem se zdravila z sirupom za lažje izkašljevanje in pa spila sem nekje tri dalerone v prašku. Po nekaj dneh bolečin sem odšla k osebnem zdravniku. Diagnoza: vnetje mišic, zdravljenje: Terapija naklofena, toplotni obkladki. Po desetih dneh bolečina še kar traja... intenzivna. Danes sem bila ponovno pri zdravniku, saj sem včeraj klicala in povprašala če naj še jemljem tablete, saj me ni minilo in so mi rekli da pridem. Ko sem prišla so me ponovno poslali domov, tableto po potrebi in obkladke. Kaj naj si mislim? Verjamem, da vnetje mišic potrebuje svoj čas, ampak to da me po terapiji naklofenov boli enako kot prvi dan (ko kašljam, vdihnem, kihnem ali kolcam se dobesedno zvijam, če nisem pojedla tablete oz ko tableta popusti saj me neverjetno boli. Dvakrat sem se zjokala od bolečine, ko sem se zjutraj zbudila - tako hudo je.. pa sama zase samozavestno rečem, da bolečino dobro prenašam. Ampak tale je nadležna. Zbode me in potem ostane tak pekoč občutek na istem mestu ... naj povem tudi da me je bolelo najprej zadaj sedaj pa tudi pod desno pazduho, nekje 10cm nižje, ob določenih gibih, če pa zakašljam ali hitro vdihnem pa je boleče. Zelo.
Zanima me, če bi bilo potrebno, da bi mi recimo pregledali kri ... ? Bilokaj?? ... zdravnik mi je le poslušal pljuča in potipal boleče mesto .... prosila bi za nasvet.
In se vam vnaprej lepo zahvaljujem ter želim lep dan oz lep konec tedna.

M.
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni
Vaše včerajšnje sporočilo me ni doseglo. Vaše težave se mi samo po sebi ne zdijo nenavadne, ob intenzivnem kašlju so take bolečine sploh pogoste. Terapija je res z zdravili proti bolečinam in pa čas, pa seveda je bolje takrat, ko prenehate s kašljem. Pri tovrstnih bolečinah so krvni izvidi normalni zato dvomim, da bi bila od tega kakšna korist, vsaj kar se tiče bolečin. Ob intenzivnem kašlju lahko (sicer zelo redko) poči kakšno rebro, terapija pa je prav tako počitek in analgetik. Če ne drugega, povprašajte vašega zdravnika, kako povečati učinek zdravljenja bolečine (npr naklofen + paracetamol, ali kakšna druga primerna zdravila)
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

M.m

Pozdravljen g. Sašo,

najlepša hvala za vaš odgovor. Verjamem, da bo minilo. Bala sem se le zaradi
tega, ker toliko časa traja. Tako da, še enkrat hvala in lep pozdrav!

M.
Default avatar

M.m

Pozdravljeni g. Sašo...

Jaz imam le še eno vprašanje. Mi se trudimo za otročka že leto in nekaj... in brala sem da naklofeni niso priporočljivi v času nosečnosti niti v času ko poskušamo zanositi. In me zanima, torej, jaz naklofene še jemljem - ali bi mogla ta mesec uporabljati zaščito? Ali bi mogla zaključiti z jemanjem v času plodnih dni in naprej seveda in bi bilo tako v redu?

Hvala za vaš čas.

M.
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni še enkrat :-)
Ja, za naklofen velja, da mora biti zdravljenje z njim na začetku nosečnosti ali med poskusi zanositve omejeno res na nujne primere, v čim manjšem odmerku in čim manj časa. Striktno prepovedano sicer ni, vsekakor pa se je jemanju bolje izogniti, če ni "nujno potrebno"
Lep vikend in seveda veliko sreče pri vaših družinskih načrtih!
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

M.m.

g. Sašo,

hvala za Vaš čas in hvala za lepe želje.

Vse dobro želim tudi Vam!

Lp, M.
Default avatar

davidkralj87

Kašelj in bolečine v prsih

Dober dan

Danes me je začelo močneje boleti na desni strani prsnega koša ampak somo ub kašlanju,
ker delam na terenu me zanima a naj obiščem zdravnika?

hvala za odgovor
Default avatar

SRebolj

Čeprav se bolečina v prsnem košu ob kašlju razvije zelo pogosto, je iz tako malo podatkov težko napisati uporabnejši odgovor.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

DejanT

Pozdravljeni!

Že več mesecev kašljam suh kašelj, torej se ne morem izkašljati, imam občutek, da me tudi duši, od kašljanja predvidevam, da me tudi prsa bolijo. Šel sem zdravniku, kateri mi je sodeč po krvi rekel da imam virozo, dobil sem FOLKODIN za izkašljevanje, ki pa mi nič ne pomaga. Vročine nimam. Imam alergijo na pršice, vendar dvomim, da je to razlog. Prosim, če mi lahko kaj svetujete.

Lep pozdrav.
Default avatar

SRebolj

Kašelj se lahko po preboleli okužbi zavleče tudi do dva meseca zaradi t.i. bronhialne preodzivnosti. Folkodin ne vpliva na izkašljevanje ampak na draženje na kašelj,tudi tu ni pričakovati, da bi po njem nehali kašljati, saj gre za zdravilo, ki blaži simptome in ne zdravi vzroka). Če kašljate še dlje, pa bi bil morda čas za pogovor o potrebi po slikanju pljuč.
Lp
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

Colouring

Pozdravljeni,

jaz imam tudi probleme z bolečino v prsih in grlu istočasno. Začelo se je danes zjutraj in me je bolelo le ob globokem vdihu. Zdaj popoldne pa sem začela tudi kašljati in je bolečina hujša. Pred tem sem bila skoraj 1 mesec prehlajena in sem nato imela tudi vnetje ušes in sem bila na antibiotiku, Od konca jemanja antibiotika je že 15 dni. Vse skupaj se je nakako umirilo in sem bila do sedaj že par dni vredu. Torej sklepam da je to nova okužba in nima povezave s prejšnjo. Skrbi me pa zato ker sem noseča v 38 tednu in da ne bi slabo vplivalo na otroka. Vročine zaenkrat še nimam. Ob požiranju me grlo ne boli. Kako mi lahko svetujete in kaj bi lahko bilo?

Hvala in lep pozdrav
Default avatar

SRebolj

Take bolečine so pogoste spremljevalke (najpogosteje virusnih) okužb in kašlja in v zgodbi ne najdem nič “sumljivega”, net in forum pa seveda nista ne pregled in ne diagnostika. Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.