Hujšanje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Riževi vaflji

Default avatar

P E T

Zanima me, katere riževe vaflje kupujete, da so okusni in koliko stanejo.
Mercatorjevi polnozrnati so mi še kar všeč, samo imajo precej kalorij, tisti Sparovi so mi pa zanič, so pa koruzni po 0.89€, navadni pa po 0.99€, sem jih ravno včeraj nabavla. Pa še vlaknin nimajo prav veliko...
Kakšni pa so Mullerjevi in koliko stanejo ali pa DM-ovi.
Jaz jih pojem res veliko in zato zanje nisem pripravljena prav drago plačevati, pa tudi tistih oblitih ne maram.
Hvala za pomoč, P
Default avatar

ens3c

Hojla,

če riževe vaflje ješ zato, da bi shujšala, ne boš ne vem kako zelo uspešna. Kalorij morda res ni veliko, zato pa ima riž zelo visok glukemični indeks, kar pomeni, da se ti po zaužitju riža hitro poveča nivo glukoze (sladkorja) v krvi, s tem aktiviraš slinavko, da sprosti velike količine inzulina, da bi ta sladkor znižale, inzulin pa poskrbi da se ves ta sladkor shrani na varno v zaloge maščobe.

Veliko boljše boš naredila, če boš namesto vafljev ugriznila v surov korenček, če pa že nujno rabiš OH, pa si raje izberi kakšne polnozrnat kruhek.
Default avatar

P E T

Ens3c najlepša hvala za tako izčrpen odgovor, se bom skušala držati tvojih nasvetov.
Sem morala pa dvakrat prebrati, da sem pokapirala.

Sama ne hujšam, samo zelo, zelo pazim, da ohranjam svojo težo, pa tudi za nizki GI sem slišala ali pa kje prebrala samo mimogrede.
Default avatar

12345lolo

heii
zanima me koliko kalorij ima 1 rizev vafelj..
zanima me pa tudi to ali so rizevi vaflji primerni za hujsanje?
hvala
Default avatar

M2

Sploh mi ni jasno zakaj bi človek jedel te vaflje? V čem je fora? A zaradi lakote? Al zato da se pač nekaj gricka? Ker mislim, da se da to nadomestit s kakšno dosti bolj zdravo in okusnejšo zadevo..
Default avatar

cencha

Se strinjam z M2 - vaflje bi uvrstila v kategorijo sladic. Za hrustanje pa bi raje posegla po kakšni zelenjavi ali oreščkih.

Zadnjič je bilo po TV ( mislim, da pri oddaji dobra ura na SLO1), da se je na splošno pametno izogibati vseh živil, ki vsebujejo več kot 15% sladkorja. Ja, tudi pri takih in drugačnih "zdravih" kosmičih in žitnih ploščicah je dobro malo sestavo pogledati, ne pa slepo reklamam verjeti.
Na hitro ena smernica, ki lahko vsaj malo pripomore pri dilemi kaj kupiti.
Default avatar

Mišela

jaz jem tiste šparove, Natur, al kaj so... mislim da tele -> http://www.najcena.si/images/products/l ... afljig.jpg

vglavnem, 65 centov pridejo in so mi ful dobri, zato jih tud jem...pa ker kruha ne maram in se mi včasih zlušta namaz. en ma 26 kcal, ostalih vrednosti pa ne vem.
Default avatar

cencha

V razmislek en članek...

Riževi vaflji ne sodijo v želodec, temveč v smeti

Svarilo nemške potrošniške organizacije: v testiranih izdelkih odkrili veliko arzena, kadmija in rakotvornega akrilamida.

Riževi vaflji, ki so priljubljeno živilo predvsem veganov, so vse prej kot zdrav prigrizek za potešitev lakote med siceršnjimi obroki hrane, svarijo v nemški potrošniški organizaciji.

Rezultati testov 20 izdelkov, prodajanih na nemškem trgu (nekatere od teh je mogoče kupiti tudi pri nas), so namreč razkrili vsebnost zdravju škodljivih snovi. V večini izdelkov so analize potrdile veliko strupenega arzena, kadmija in rakotvornega akrilamida. Bili so tudi v biovafljih. Edini neoporečen izdelek po tem testu so Hippovi otroški riževi vaflji.

Odkritje je šokantno. Devet od vseh testiranih izdelkov je bilo sicer ocenjenih kot neustreznih, dva sta bila ocenjena kot pomanjkljiva, pet jih je bilo zadovoljivih, samo eden je bil dober, pa še ta po priporočilih potrošniške organizacije zgolj za priložnostno (občasno) rabo.

Kot vzrok za odkritje povečanih vrednosti zdravju škodljivih snovi v živilu navajajo pridelavo riža v naravnem okolju, ki je >obogatenoVsaj ponudniki bioizdelkov bi to morali vedeti in bi uporabljene surovine morali natančno preiskati, a tega največkrat ne storijo,Nemški pristojni organi za nadzor po nam znanih podatkih o tem doslej niso obveščali potrošnikov,V preteklem letu so inšpektorji odvzeli 30 vzorcev riža različnega porekla in do današnjega dne še pet vzorcev riža, ki se lahko uporablja tudi kot surovina za proizvodnjo riževih vafljev. Analize so bile opravljene na vsebnost več onesnaževal, med drugim težkih kovin (svinec in kadmij). Ta v nobenem primeru ni bila presežena.<

Ob pojasnilu, da ugotovljena vsebnost še ne pomeni nujno neskladnosti (če ne pomeni tveganja), je Škrkova dodala, da za rakotvorni akrilamid uradno še ni kriterija, saj Evropska agencija za varno hrano (Efsa) še proučuje toksičnost in zbira podatke, koliko se ga pri posameznih postopkih pojavi. Odkritje je šokantno, saj so bili neoporečni le eni izmed testiranih vafljev.

Odloči pa se vsak po svoje...

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic