Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Povišan krvni tlak/stres???

Default avatar

aleksis

Pozdravljeni,
Stara sem 30 let, ne kadim, tehtam 52 kg, svinjsko meso in alkohol uživam v zmernih oz. majhnih količinah. 2. maja sem rodila, 14-dni pred porodom sem imela povišan krvni tlak (največ 160/100) in uživala tablete Metyldopa (ne vem, če sem napisala prav) 250 mg 2-krat dnevno, terapija je bila uspešna, tlak se mi je normaliziral v 2-dneh in ostal normalen do poroda. Po porodu je bil tlak brez tablet spet normalen. Dobra dva meseca po porodu me je občasno začelo boleti v prsih, kot nekakšno zbadanje, enkrat ne levi, drugič na desni strani, včasih tudi na sredini. Občasno me tudi "trga" v rokah (večkrat v levi). Ker me je občasno bolela tudi glava (predvsem tiščanje v sencih) sem si izmerila krvni tlak (klasičen aparat mi je pokazal največ 150/90, elektronski pa tudi do 155/115). Seveda sem se prestrašila in postala zelo nervozna. Vzela sem sredstvo za pomirjanje in zjutraj sem imela še v postelji tlak 120/70. Sedaj se mi je zadeva ponovila, spet tlak visok podobno kot prvič. Vzela sem samo kapljice za pomirjenje in po njih imela zvečer tlak 130/80 in zjutraj 140/85. Sem zelo dovzetna za stres, zaradi dojenčka ponoči tudi slabo spim in večkrat vstajam. Od povišanega krvnega tlaka v nosečnosti naprej imam fobijo pred merilnimi aparati, imam občutek, da mi tlak naraste
že ko ga vidim, srce mi začne divje razbijati...Kaj priporočate? Kako nevaren je tlak, ki ga povzroča stres? Kakšno kontracepcijo mi priporočate?
Hvala za odgovor!
Lep pozdrav!
P.S. Dojim ne več od 2-meseca otrokove starosti!
Default avatar

Boris Cibic

Med številnimi vzroki, ki podpirajo nastanek povišanega krvnega tlaka, zavzemata psihična obremenitev (skrb za dojenčka?) in stres (meni vzrok neznan) zelo pomembno vlogo. Dvomim, da niste bolnica z visokim krvnim tlakom in da so sedanje, občasne visoke vrednosti tlaka posledica duševnih obremenitev.

Skušajte živeti z občutkom, da so sedanje težave prehodne, torej, da niste bolnica. Ne bojte se meritev tlaka. Lahko boste premagali strah pred tlakomeri, sicer jih zanemarite. Mislim, da ni zadržkov za kotracepcijo. Pred dokončnim mnenjem ali vas ogroža kronično povišan tlak, so potrebne razne preiskave, tudi če spadate v družino hiertonikov oziroma srčnih bolnikov. Lahko se še oglasite.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

aleksis

Malo ste me zmedel z odgovorom...predvsem naslednji stavek..."Dvomim, da niste bolnica z visokim krvnim tlakom in da so sedanje, občasne visoke vrednosti tlaka posledica duševnih obremenitev." Glede na vsebino vašega celotnega odgovora, sklepam (in upam), da se vam je beseda "niste" zatipkala. Vseeno najlepša hvala za odgovor!

Lep pozdrav!
Trenutno se mi tlak "vrti" okoli 115-120/75-80! V redu, ne?!?
Default avatar

Boris Cibic

Res je. Opravičujem se za tipkarsko napako.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si

Moderatorji

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog
Boris Cibic