Mali oglasi

Ali je v vrtcu zdrava hrana?

Default avatar
ZAnima me, ali veste kaksna je hrana v vrtcih?

Ali je res pomfriju odklenkalo kot je bilo napovedano po nekih novih smernicah o zdravi prehrani v vrtcih in solah? Kaj pa vse drugo cvrtje in pohano meso?

Najbolj me pa zanima, ali se lahko pri prehrani uporabljajo vsi tisti nevarni E-ji, ki so sicer v kockah in vegeti!!! Tam je glutaminat (mislim, da natrijev), ki je sicer v hrani za dojencke in majhne otroke prepovedan.
Default avatar
Ja seveda je, kar brez skrbi bodi, V naši družini zelo skrbimo za zadravo prehrano, pa moram povedati, da sem z vrtčevsko hrano že 3 leta zelo zadovoljna. Ma kakšne pomfri, ga še ni bilo odkar je moj sine v vrtcu. Od cvrtja je samo tu in tam kakšen file ribe, pa še to ne prepogosto (na dva meseca 1x). Veliko je svežega sadja in zelenjave, rib, polnozrnatih testenin, jedi iz skute,....Meso je zelo kvalitetno - konjsko, teletina, govedina, perutnina,.....
Jedilnike pripravljajo prehransk strokovnjaki, tako, da so sestavljeni tako, da otroku zagotovijo ves potereben dnevni vnos hranil! Te pa seveda nesme zmotit kakšna hrenovka ali paštetka tu in tam.
Brez skrbi, zelo so poskrbeli na tem področju.
Default avatar
Hčerka že 3 leta v vrtcu, pa do danes še ni imela pomfrija. Paniran meso imajo pa tudi mogoče 1x mesečno. Tako, da meni je prehrana primerna in tudi takšna da jo radi jedo.
Default avatar
Tudi jaz opažam, da imajo zelo raznovrstno prehrano (take doma nikoli ne kuham, ker podlegam istim receptom) in tudi zdravo. Zanimivo je, da otroci kar radi jedo...
Default avatar
Jaz sem s hrano v vrtcu, ki ga obiskuje moj sin, izjemno zadovoljna. Imajo pestro prehrano.
Hm...kaj je zdravo in kaj ne je zelo relativno in tudi odvisno od posameznikovega pričakovanja.... Pri nas v vrtcu ni pomfrija, je pa kdaj kaj ocvrtega, na primer piščančji ali ribji file, za zajtrk oz. malico imajo včasih tudi bel kruh, sirovo štručko, na jedilniku se najde kakšna mesna musaka.....in podobne zadeve, ki jih marsikdo ne šteje pod skupino "zdrave prehrane". No za mene je to vse zdravo prehranjevanje, saj so jedilniki kljub temu zelo pestri in vedno zajemajo zelenjavno prilogo ter solato. Jaz sem pristaš teorije, da se lahko je vse v razumnih mejah. Vsak dan pa imajo tudi na voljo sadje ter nesladkano pijačo.
Če uporabljajo vegeto in podobne začimbe, pa ne vem. O tem bi morala povprašati v vrtcu.

lp,


N.
Default avatar
Kolikor vem jaz v našen vrtcu ne uporabljajo vegete.
Default avatar
Al' ste sami srečneži.

Prvi dan v vrtcu za zajtrk pašteta, tretji posebna salama, četrti za kosilo pohana perutnina. Za vse menije niti ne vem, ker še nismo bili čez cel dan.

Že prej smo pri starejšem otroku opazili, da je kdaj domov prinesel (če ne uspe pojesti malice po spanju) jogurt z 0,1 % maščobe, večinoma pa dobivajo tiste s 1,6, čeprav naj bi predšolski otroci jedli polnomastne izdelke. Kvaliteta sadja tudi ni vedno na višku. Pa kdaj imajo pice, pa kekse in še kaj bi našlo. Kakor vem, menije sestavlja vodja vrtca, ne pa kakšen strokovnjak za prehrano.

Tako, da očitno vsi vrtci niso na tekočem, kaj je zdrava prehrana za otroke.
Default avatar
Paketa - jaz bi se na sestanku sveta staršev pritožila in zahtevala poostritev glede otroške prehrane. Mislim, da je to vaša pravica. Poskušaj podati predlog vašemu predstavniku sveta staršev on pa naj v vašem imenu naprej to posreduje na sestanku.
Default avatar
Saj glede jogurtov in kvalitete sadja smo že povedali na roditeljskem sestanku in jogurtov z 0,1 % maščobe od takrat dalje nisem več videla.

Si bom morala enkrat vzeti čas in preveriti predpise glede prehrane v vrtcih. Če pa ima katera to v malem prstu, se priporočam za linke.
Default avatar
Mah, moj enoletni sin je komaj začel obiskovat jasli ta teden in moram rečt, da sem presenečena, kaj vse se znajde na njihovem jedilniku... Še ne enoletni otrok naj bi jedel za zajtrk pašteto, salamo, za kosilo lignje v omaki (kako naj jih prežveči, če ima samo dva zobka...). Za malico dobijo krhelj jabolka, ki ga naš še ne zna samostojno nest v usta in ugriznit.. Pa tudi količinsko se mi ne zdi dovolj, kljub temu, da je tam vse pojedel kar so mu dali, je domov prišel sestradan. Starejša hčerka se pa nikoli ni mogla navadit na vrtičkarsko hrano. Medtem, ko doma je skoraj vse, v vrtcu ne je nič.
No ja, mene predvsem moti to, da dojenčkom ponujajo za zajtrk takele stvari kot so pašteta in salama.
Default avatar
[quote Peketa]Saj glede jogurtov in kvalitete sadja smo že povedali na roditeljskem sestanku in jogurtov z 0,1 % maščobe od takrat dalje nisem več videla.

Si bom morala enkrat vzeti čas in preveriti predpise glede prehrane v vrtcih. Če pa ima katera to v malem prstu, se priporočam za linke.[/quote]

Predpisi določajo samo kriterije za varno hrano ter kakovost živil, ne pa sestave jedilnikov. Je pa Ministrstvo za zdravje izdajo SMERNICE zdravega prehranjevanja v vzgojno varstvenih ustanovah: http://www.mz.gov.si/fileadmin/mz.gov.s ... ernice.pdf , ki so, kot že beseda pove le smernice oz. priporočila. No, moja izkušnja je, da vrtci (vsaj večina) trudijo ravnati po teh smernicah.
Default avatar
Drage dame me prav zanima kako boste na prehrano reagirale v šoli, kjer jo vsaj nudijo kakšnokoli že.

V srednji šoli je pa topel obrok utopija. Nanje pa ne pomisli nihče.

Tukaj se pa jajcate če otrok v vrtcu dobi pašteto. Pašteta je lahko narejena v kuhinji in ni industrijska.

In ne - ne verjamem vam, da toliko energije in časa posvetite samo kuhanju zdrave hrane + animiranje ( kako mi gre za beseda na k ) otrok + da o higieni bivalnega prostora ne govorimo + dnevno gibanje v naravi...........................
Default avatar
[quote stanka.]Drage dame me prav zanima kako boste na prehrano reagirale v šoli, kjer jo vsaj nudijo kakšnokoli že.

V srednji šoli je pa topel obrok utopija. Nanje pa ne pomisli nihče.[/quote]

Kako da ne?

Kar je osnovne šole tiče, je po predpisih potrebno, da zagotovi vsaj en obrok, marsikje pa tudi kosilo.

V srednji šoli žal res povsod ni tako - a vsaj kak prigrizek si dijaki lahko kupijo. Je pa stvar vzgoje, ali bodo segli po pomfriju ali pa bo jabolku. Glede kosila dijakov: so pa že dovolj stari, da se lahko v pripravo kosila doma vključijo tudi oni, ne da vedno čakajo starše....
Default avatar
Draga Stanka,
ja, jaz se jajcam (kje vraga si najdla ta izraz!?) zaradi paštete, ker res mislim, da ni potrebno, da to zajtrkuje mali dojenček. Govorim o dojenčku, ki še ni dopolnil 1 leto ne o srednješolcu! Pa ne kompliciram drugač glede hrane, moja starejša tudi poje kdaj kako pašteto in tudi kaj drugega nezdravega, ampak za 11 mesečnika se mi to ne zdi primerno.
Default avatar
[quote Ally*]
Je pa stvar vzgoje, ali bodo segli po pomfriju ali pa bo jabolku. [/quote]

Samo ne pozabi na dejstvo, da 16-letni fant od jabolka ne bo sit...

Kar se pa tiče prehrane v vrtcu in šoli - mislim, da se tako vrtci in šole vedno bolj držijo predpisov in priporočil, ki jih dobijo glede zdrave prehrane. Nikoli pa hrana ne bo všeč vsem otrokom. In gotovo je tudi to, da nobenega otroka ne bo pobralo zaradi koščka kruha s pašteto, pohanega zrezka... ali kake druge manj zdrave hrane, ki jo bo občasno dobil na krožnik.

Menda se ja doma ne prehranjujete tako zelo zdravo, brez vseh prekrškov in priboljškov?! (pa ne zdaj napisat, da je priboljšek lahko tudi jabolko...)
Default avatar
[quote kolora][quote Ally*]
Je pa stvar vzgoje, ali bodo segli po pomfriju ali pa bo jabolku. [/quote]

Samo ne pozabi na dejstvo, da 16-letni fant od jabolka ne bo sit...
[/quote]

Cel dan res ne. A fant lahko doma zajtrkuje, v šoli malica (sadje, jogurt ali drug mlečni napitek, štručka...) in ima potem doma kosilo.
Default avatar
Moti me kruh, ki je skoraj izključno bel ali le pikico obarvan, pudnigi in skutke z nekajmesečnim rokom trajanja, ponozrnatih reči še nikoli ni bilo, hrenovke, salame in pašteta so kar pogosto.

Pri nas so v JASLIH otroci, stari +/- eno leto, dobili pico in industrijske žepke iz listnatega testa in z marmelado (trdo in nagravžno sladko!).Veste, kaj je pisalo na jedilniku: zelenjavno - mesna zloženka in biskvit s sezonskim sadjem. ITAK!!!!!
Default avatar
No naš štiriletnik je sicer alergik, tako da ima prilagojeno prehrano, je pa to tudi vzrok da redno spremljam jedilnike.Tudi pri nas so jogurti z 1,3 maščobe (me ne moti), so pa vedno navadni in nesadni ki so polni e-jev.
Zanima me nekaj, kako da ste vse tako prepričane v dobro piščančjega mesa? jaz namreč nisem, kakšna je kvaliteta pa sploh ne.Naš mali lahko je samo goveje ali telečje, nima alergije na piščančje meso kljub temu pa ga ima kot prepovedano živilo, a mu ga zaradi pestrosti damo max.1x na 14 dni in sem kuharici povedala da ga kdaj pa kdaj lahko dobi, pa mi je sama odsvetovala, ker pravi da je včasih tako čudno da sploh ne ve al naj ga otokom da ali ne:( . Torej kaj je tisto dobro v piščančjem mesu?Da bi dobili konjskega ali kakega zajčka lahko sanjamo in se ne sprenevedajmo.Je pa res kar nekaj sadja, zelenjave pa za moje pojme pre-premalo.npr. poleti v sezoni bučk, jih niso imeli niti 1x, tudi blitve ali špinače ne...
aja je pa za zajtrk tudi nutela itd., pa marmelada je tudi kupljena, torej polna dodatkov, ogromnokrat topljeni sirček,...
To da bi kdo gledal ali so e-ji ali ne pa ne verjamem. Naš je alergik na obilo dodatkov(lecitini, stabilizatorji itd) in to res spremljam in v takšno prehrano se je potrebno poglobit, ker je ogromno skritega (npr. e321=citronska kislina itd) in tega od vrtca ne pričakujem.Jaz sama prinesem ogromno stvari ravno zato, da jim je lažje, pa da ma mali dovolj pestro prehrano.
Evo bel kruh me pa ne moti, ker ima črn preveč barvil(dokaz je koža našega malčka ki reagira), sicer sama doma pečem kruh in moko kupujem v mlinu in sicer iz eko pšenice.
Res zdravo prehranjevanje vzame ogromno časa in energije, včasih bi kar obupala in ja Stanka vsemu kar se tebi zdi očitno škoda časa ga mi porabimo ogromno, zato da živimo tako kot se nam zdi da smo vredni, čisto, kvalitetno življenje.Tudi z animiranjem otrok, a se sploh zavedaš kaj vse odkrijem pri sebi, kaj zmorem in kaj bi lahko bil celo moj mali talent in sem nase ponosna mali pa neskončno srečen, ker je znova zmogel in spoznal nekaj novega, zanimivega,...in vse to zdaj lahko sanja in zato ponoči ne joka ampak se od srca smeje in to je polovica moje mesečne "plače".Pa se ne žrtvujem in ne izgubljam časa ampak živim in uživam življenje.Pač vsak po svoje?
Default avatar
[quote af8]sicer sama doma pečem kruh in moko kupujem v mlinu in sicer iz eko pšenice.[/quote]

Kje pa raste ta eko pšenica? Če je eko, potem v neokrnjeni naravi (čist zrak, zemlja - tudi sosednja - ki že toliko in toliko let ni bila tretirana s fitofarmacevtskimi sredstvi in umetnimi gnojili, potem pa motika...). Po moje te je mlinar lepo "nategnil" - tudi zato, ker ima pšenico po vsej verjetnosti uskladiščeno v silosih - vso skupaj. Pa tudi proces mletja je kontinuiran in ne more ločiti kdaj melje katero pšenico.... Potem pa gre še moka v silos.... V procesu mletja in skladiščenja se torej pšenica/moka večkrat premeša. Če bi že od kakega kmeta dobil "eko" pčenico, se je ta pomešala z ostalo.
Default avatar
Pri nas sem pa že večkrat opazila, da dobijo otroci za pop. malco happy hippo. Mislm halooo? Kako pa naj se moj petletnik naje tega? Zadnjič pa so dobili neke paketke bonbonov in kruh.???!!! In pri nas piše jedilnike dipl. ing. vodja prehrane. Mislm!! Še dobro, da vsako leto izbruhne pri ta malm alergija in potem je v vrtcu prpravljeno hrano - torej svežo in kvalitetno. Drugače pa jo jejo pripeljeno iz drugega vrtca in postano v velikih posodah.
Aja, pa še to. Ta večji je doma jedel vse, potem pa kar naenkrat ni jedel kuhane zelenjave in je nehal pit mleko. Pa sem imela možnost videt - mleko so dajale kar s smentanco, k nastane ob ohladitvi (kdo pa to pije!??), zelenjava je pa bla taka, ko da se je dva dni kuhala (brez barve in vidno razkuhana). Pa smo nekako preživeli. Potem pa je šel večji v šolo. Tam je šele kvaliteta na vrhuncu. Za dop. malco burek, pa pizza, pa sendviči, paštete - bljak - sem mu že takoj po dveh mesecih odpovedala malco, kosila mu pa žal ne morem. Mogoče najdem kako rešitev drugo leto, ko gre še ta mal v šolo