Med.Over.Net

Pediatrija

Odgovarjajo: Tatjana Grmek Martinjaš, dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine

Zmedena

Default avatar

bubko

Pozdravljeni, Tanč!

Malo sem zmedena zaradi različnih pristopov:

Hčerka je stara 9 mesecev in pol (velika 75cm, težka 10.300g). Na zadnji posvetovalnci naj bi ji pregledali urin in kri, ampak sem urinsko vrečico napačno pritrdila in ni nič ostalo v njej. Pa so rekli, da ni problema, da to ni tako pomembno, ker bodo itak vzeli kri. Zanima me, zakaj pa je potem sploh potrebno dati vodo, če se vzame kri in se tam vse vidi? Isto staremu fantku pred nami pa so pregledali vodo (je moral kar tam počakati, da napolni vrečico, ki so mu jo oni namestili).
No, potem so ji vzeli kri in je imela hemoglobin 104 (spodnja meja je baje 106), pa je sestra ob pregledu izvida rekla, da naj dajemo pač več živil z veliko vsebnostjo železa, da druga ne bo potrebno, pediatrinja pa je vseeno napisala recept za sirup Legofer, naj ji dajem eno dozico (7,5ml) dnevno. Farmacevtka v lekarni je pa rekla, naj dajem 2x dnevno 7,5ml.Torej sem v pol ure dobila 3 različne informacije - od sestre nič sirupa, od P eno dozico, od farmacevtke pa 2 dozici.
Na nekem forumu je ena mamica pisala, da ima petmesečna hči hemoglobin 103 in noben ni niti omenil pomanjkanja železa ali celo zdravljenja s sirupom.

Pa še zadnje - dobila sem recept za flurove tabletke, ki naj bi jih hči obvezno jemala, ker pri 9m še ni imela nobenega zobka (pač tako je P povedala, da ona, ki nima pri tej starosti še nobenega zobka, mora še posebno zato jemati tabletke). Naj povem, da je bila ta pediatrinja samo začasno, ker je naša na dopustu, naša pediatrinja pa ne predpisuje fluorovih tabletk (so mi povedale znanke).

Skratka, malo sem zmedena in sem se glede pomanjkanja železa pač sama odločila za srednjo varianto (ji dajem 7,5ml sirupa dnevno, dokler ne bo steklenička prazna), za fluorove tabletke pa se še nisem odločila (recept zaenkrat čaka na mizi).

Se opravičujem, ker sem bila dolga, ampak bi vas lepo prosila za mnenje glede jemanja sirupa in fluorovih tabletk pa še o nujnosti pregleda urina, ker sem ob tej neenotnosti rahlo zmedena.

Najlepša hvala in lep pozdrav.
Default avatar

Tanč

Pozdravljeni, bubko,
priznam, da bi od tega bila zmedena tudi jaz:)))
Lahko vam odgovorim, kako stvari potekajo načeloma, po smernicah. Ampak, medicina se ravna tudi po intuiciji (kot prepovedani in nepriznani metodi-vendar je slab tisti zdravnik, ki ne upošteva svoje notranje govorice), izkušnjah, podobnih primerih, pričakovanjih...
Urin naj bi po navodilih za izvajanje preventivnih programov pregledovali pri preventivnih pregledih, dogovorjeno je, da ga pregledujemo ali v 6. mesecu, ali v 9. mesecu, po potrebi (če ima otrok nepojasnjene vročine) pa kadarkoli. Tako naj bi "presejali" populacijo, oz. našli morebitna vnetja sečil ali druga bolezenska stanja. S krvjo pa najdemo npr. slabokrvnost. Tako da ena preiskava ne more nadomestiti druge, ker iščeta vsaka svojo stvar. Če pa je mislila pediatrinja, da bi v primeru vnetja sečil itak na krvi videla, da so kazalci vnetja povišani (levkociti v krvi), pa ima tudi prav.
Kar se tiče slabokrvnosti: slabokrvnost v starosti 9 mesecev nam kaže otrokovo prehrano. Torej, če po 6. mesecu uspešo uvajamo GH, predvsem pa morda mesec kasneje meso, ima otrok v tej staorsti običajno kri primerno. Slabokrvnost običajno pokaže, da otrok ne uživa povsem pestre, mešane prehrane. Dogovorno zdravimo slabokrvnost v tej starosti, če je hemoglobin pod 105. Ker imate ravno mejne vrednosti, je pediatrinja vejetno kolebala, ali naj vas zdravi popolnoma (torej dnevno okoli 4 mg železa na kilogram telesne teže), ali pa naj samo doda železo za zapolnitev zalog. Bi rekla, da se držite kar navodila pediatrinje, s tem, da otrok uživa pestro zdravo mešano otroško hrano.

Fluorove tabletke bi bilo bolje, da predpiše pedontolog, če meni, da otrokovo zobno stanje to zahteva. Načeloma naj bi predpisovali, ampak, ker v tej zadevi ni enotnih smernic ne s strani pediatrije ne s strani otroškega zobozdravstva, je stanje malo zmedeno. Vprašajte še na forumu otroško in mladinsko zobozdravstvo.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46

Moderatorji

Tatjana Grmek Martinjaš , dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine
Tanč