ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

HPV virus, genitalne bradavice?

Default avatar
Pozdravljeni!

Imam en problem. Stara sem 21 let in pred štirimi meseci sem imela rizični spolni odnos. Kmalu po spolnem odnosu (v naslednjih dnevih) sem čutila (neprijetno) povečano potrebo po uriniranju, kar je pomenilo, da sem morala hoditi ves čas na WC, vendar pa sem po navadi odtočila le kakšno kapljico, potreba po izločanju pa je ostala. Ves čas me je po malem tudi srbelo v nožničnem predelu.

Po kakšnem tednu se je zadeva malce umirila, vendar pa še ni bilo čisto dobro, zato sem čez kak mesec odšla h ginekologinji. Sestra me je poslala k osebni zdravnici na pregled urina, katerega izvid je bil negativen. Zato sem šla še enkrat h ginekologinji. Neposrednega stika z njo nisem imela, mi je pa sestra (verjetno po posvetu z njo) predpisala Canesten. Zdelo se mi je, da je bilo po zdravljenju res boljše, vendar še vedno ne čisto v redu.

Ker sem po 2 mesecih občasno še vedno čutila neprijeten občutek ob uriniranju občasno srbenje v nožničnem predelu, sem pred tednom dni odšla h ginekologinji. Le-ta me je tokrat pregledala in rekla, da imam Humani papiloma virus. Takrat še nisem prav vedela, kaj je to in sem jo le vprašala, ali je nevarno in če se vidi. Rekla je, da se vidi in da zaenkrat ni nevarno, ampak da določene vrste tega virusa povzročajo raka, kar je lahko opazno čez nekaj let. Dodala je le še to, da sta izcedek in maternični vrat v normalnem stanju in da se vidiva na pregledu brisa februarja. Menite, da mi je tokrat vzela bris ali je le pogledala stanje? Povedala mi namreč ni.

Predpisala mi je Virolex (mazilo za oko!), s katerim se moram mazati 6-krat na dan en teden.

A je Virolex ustrezno zdravilo?

Po pregledu sem bila malce šokirana in šla takoj na internet na lov za informacijami.

Glede na izrečeno s strani ginekologinje imam najbrž genitalne bradavice, a ne? Sama jih še nisem opazila. Čeprav jih zdravnica ni poimenovala s temi besedami, točno se spomnim, da je omenila le virus HPV.

Bi bilo lahko kaj drugega? A bi bradavice morala odstraniti? Če ja, zakaj mi zdravnica tega ni omenila?


Pa še ena stvar: je možno, da so težave z uriniranjem in srbenje povezani s HPV-jem? Naj poudarim še to, da so se nadloge začele že kmalu po spolnem odnosu (v naslednjih dneh), prebrala pa sem, da so bradavice neboleč pojav.

Kdaj imam lahko spet spolne odnose (naj povem, da jih v času od "okužbe" še nisem imela)? Je kondom zaščita pred prenašanjem?

Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Default avatar
Spoštovani,

kaj je ginekologinja naredila ob pregledu seveda ne morem vedeti, običajno pa se vzame citlološki bris z MV za ugotavljanje sprememb v smeri raka.Če imate spremembe ki so posledica delovanja virusa HPV, Virolex vsekakor ni pravo zdravilo. Pravega zdravila pravzaprav sploh ni, ker ga še ne poznamo.Na srečo pa 90% teh okužb premaga lastni imunski sistem v nekaj mesecih ali letih. Bradavic ni treba, se jih pa lahko odstrani.
TEžave z uriniranjem niso znak prisotnosti HPV, temveč gre za uretritis, torej vnetje sečnice, tega pa po spolnih odnosih lahko povzročajo različne bakterije. Če običajno antibiotičnop zdravljenje ne zaleže, gre verjetno za klamidijo, ki jo zdravimo povsem drugače kot običajne infekcije sečil(s tetracikini ali z azitromicinom).
Spolni odnosi so stvar vaše lastne presoje, vsekakor pa priporočam,da v naslednjih mesecih uporabljate kondome, vsaj, če ne želite postati člen v verigi prenašanja SPB naprej na druge.Sicer kondomi niso absolutna zaščita pred vsemi SPB, zlasti ne pred HPV, ki delujejo tudi po presredku in zunanjem spolovilu, vendar je to najbljše, kar obstaja.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak