Med.Over.Net

Urgenca

Bolečina v levem delu prsnega koša

Default avatar

bara22

Lep pozdrav!
Včeraj pozno zvečer me je "stisnilo" malo pri srcu kot že precejkrat prej, toda nekaj trenutkov za tem pa me je tako zabolelo v levem delu prsnega koša, kot bi mi nekdo zasekal z nožem notri. usedla sem se in solze so se mi same ulile in niso hotele nehat tečt. Tako me še nikoli ni zabolelo. Bolečina je koj izginila toda nato sem precej težko dihala in jokala kot že dolgo ne. šla sem ven na zrak pa se mi je stemnilo pred očmi in nikakor nisem mogla dobit dovolj zraka. nato se je umirilo in kakšnih 4-5 minut za tem še enkrat ponovilo lovljenje zraka in šumenje v glavi. zunaj me je začelo zebst pa sem šla noter in se ulegla na posteljo ter počasi zaspala. danes zjutraj je vse u redu, le tišči me še okoli srca (zadaj na hrbtu in spredaj) ko vdihnem - ni bolečina, samo tišči.
Res bi prosila, če bi se dalo to dogajanje obrazložiti, ker bi si rada vsaj predstavljala zakaj se je to zgodilo, saj je bil občutek tiste pol ure včeraj res grozen. Je to srce, so pljuča, mišice...?? Bi morala na EKG??

Prosim za odgovor in že vnaprej hvala zanj.
Default avatar

SRebolj

Pozdravljena!
Zbadanja v prsnem košu izvirajo največkrat iz stene prsnega koša (torej ne od srca) in jih pogosto poslabša globok vdih ali premikanje (ter brez drugih težav) so kot take relativno pogoste in minejo same v nekaj dneh. Nelagodje v prsnem košu bi šlo lahko na isti račun. Tiščanje v prsnem košu, posebno če se poslabša ob telesnem naporu pa seveda terja pregled. Je 22 vaša starost?
Lep pozdrav!
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

bara22

Lep pozdrav,

Da, 22 je moja starost! ((Drugače sem športnica ter zelo aktivna mladinska prostovoljka brez kakšnih posebnih zdravstvenih težav.))

Se mi je zdelo vedno, da me ne tišči od srca ampak nisem znala drugače povedat. Zdaj vem.
Taka zbadanja se mi drugače dogajajo že od sedmega razreda osnovne šole, ampak se mi je vedno zdelo tko normalno, ker nekih hudih bolečin v prsih ni bilo, nič slabše se nisem počutila po "stisku" pa tudi hitro je tiščanje minilo kot ste rekli. Toda včeraj me je pa spredaj tako močno "udarno" zabolelo, da se mi je kr zvrtelo v glavi in me stisnilo na jok. Bi še nekako razumela, če mi nebi potem v dveh "napadih" vzemalo sapo in temnilo pred očmi... Tako sem se prestrašila, da si niti nisem upala vprašat nikogar razen vas, ker je z mano načeloma vse u redu... samo tega tiščanja se nekako ne morem znebiti.

Za obisk pri zdravniku se nisem odločila, ker mi načeloma nič ne "fali". Drugače pa moram povedat, da sem že dva tedna nazaj šla povprašat zdravnika, kaj me to boli na levi hrbtni strani prsnega koša pri vsakem vdihu (zadnje čase me namreč pri vsakem vdihu tko tišči da mi je že čudno ratalo), pa je rekla zdravnica, da je verjetno vnetje mišic in bo minilo v parih dneh ter mi dala zdravilo Zaldiar in naročila, da vzamem od 1-3 tablete (odvisno od bolečin). Vzemala sem 3 tablete na dan cel teden, tiščanje ni minilo, pa sem jih nehala jemat. Zdej po dveh tednih pa tole.

V teh tednih sem si parkrat namazala z Naklofenom območje, kjer "pritiskam" na steno prsnega koša na hrbtu pri vdihu, in začasno pomaga. V čem je fora?

Ob telesnem naporu (šport) me samo bolj tišči, pa potem neha. Parkrat moram bolj globoko vdihniti, da dobim več zraka, ampak sem se tega že navadila, ker sem mislila, da je pač normalno povezano z naporom. To včeraj me je pa popolnoma presenetilo in mi je res nejasno, ker me je tako močno zabolelo.

Mogoče je tudi krivo to, da sem imela ta mesec zelo naporen tako fizično kot psihično. Ponavadi zdravniki kar to vzamejo za opravičilo različnih težav, kajne :P

Moram pohvaliti Vas in forum, ki omogoča zaskrbljenim, da ne povzročamo vrst v čakalnicah pred zdravniškimi ambulantami kar brezveze! Res vam hvala za vaš čas in to da delite vaše izkušnje in znanje z nami, nevednimi...
Najlepša hvala,
Barbara
Default avatar

SRebolj

Hja, res radi pripišemo težave psihičnim vzrokom, je pa pogosto to tudi njihov resničen vzrok. Psiha nam lahko oponaša celo kopico bolezni (povedano na splošno in ne glede vašega primera). Zbadanja, ki jih opisujete so dejansko največkrat od mišic oz. iz stene prs. koša, kot napisano zgoraj (intenzivnost bolečine sama po sebi ne pove kaj dosti). Naklofen v kremi naj bi deloval protibolečinsko, čeprav je učinkovitost samega zdravila v kremi pri vaših težavah vprašljiva. Zaldiar je tudi zdravilo proti bolečinam in naj bi vam pomagalo prestajati zbadanje, dokler ne poneha.
Tiščanje v prsih ob naporu pa je zaradi številnih možnih razlogov teže opredeliti po netu in vam vsekakor predlagam ponoven pregled (spirometrija? EKG) in seveda ponovno omenite tudi zbadanje.
Lep pozdrav!
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

darko

lLepo pozdravljeni!
mene isto zbada po levi strani prsnega koša toda se potem bolečina razširi po celi levi strani telesa!Levo stran vratu mi kar zateguje in mi postane zelo slabo tako da moram hoditi sem ter tja da se malo pomiri!krvne preiskave in ekg je vse uredu!
hvala za odgovor!
Default avatar

SRebolj

Še vedno je lahko mišično-skeletna bolečina, ker pa se težava pojavlja skupaj s slabostjo predlagam, da ji pridete do konca pri zdravniku. Glede na skromne podatke o okoliščinah težko rečem še kaj več.
Lep pozdrav!
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

darko

Pozdravljeni!
Moj osebni zdravnik me je napotil k nevrologu in še čakam na vrsto,samo meni se to vsak dan pojavlja.Res pa je da se ukvarjam z hladilništvom in velikokrat popravljam tudi minus komore(zamrzovalne celice).In me zanima če ima tudi to kakšen vpliv. Ta občutek me doleti sedaj že vsak dan in to kakšne dve uri po tistem, ko vstanem in nekje popoldne ko zaključim z delom,ko se umirim,ko se že peljem domov,tako da moram ustavit in narediti par krogov okoli avta in se počasi umiri vse skupaj traja nekje 15 minut in potem se počutim utrujenega!!!!!
Hvala za odgovor lep pozdrav!
Default avatar

SRebolj

Kot rečeno....poleg omenjenih morda še bolečina, ki jo povzroča živec (nevralgija), bolj ali manj verjetnih vzrokov za bolečine v prsnem košu pa je še precej, dolgotrajnih težav pa ne bi pripisoval občasnemu delu na hladnem.
Lep pozdrav!
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

Anze

Pozdravljeni,
moja bolečina v pr.košu (leva stran spodaj in se širi tudi na sredino in desno stran) pa traja že skoraj mesec dni, in se ščasoma ne zmanjšuje. Ko se premikam je bolečina skoraj neobčutna, vendar ko se ustavim - vsedem pa se ponovno pojavi. Sem kadilec, vendar sem v zadnjih treh mesecih občutno zmanjšal kajenje, bolečina pa se veča. Zanima me kako si lahko sam pomagam (ketere inhalacije ali kaj podobnega), oz. če je zravniška pomoč res nujno potrebna.
V naprej se Vam zahvaljujem,
LP Anže
Default avatar

SRebolj

Glede na to, da težave trajajo že 1 mesec, bi bilo bolje opraviti pregled. Sami si boste težko pomagali drugače, kot s sredstvi proti bolečinam.
Lep pozdrav!
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

Niko Šot.

Pozdravljeni!
Jas imam tudi eno vprašanje glede bolečine v levem delu prsnega koša.
Pred dnevi sem vsaki dan,med počivanjem občutil,kako mi živec trza na levi strani pod prsnico.Pred dvema dnevoma pa me je začelo močno bolet,na levi strani želodca.Sedaj pa se že širi proti vratu,bolj intevzivno kadar vdihnem ali zakašljam.Če mirujem bolečina čisto izgine,ko pa dvignem kaj težjega,pa spet zaboli ali med hojo po stopnicah.Upam,da ni kaj hujšega in prosim za vaš odgovor,HVALA.
Lep pozdrav!
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni!
Trzanje mišice običajno ni znak bolezni. Bolečine v prsnem košu, ki so odvisne od gibanja ali dihanja običajno niso znak bolezni srca. Podobno tudi tako bolečino lahko poslabša dvig bremena. Tiščanje v prsih, ki ga poslabša telesni napor, pa je vsekakor razlog za zdravniški pregled, ki ga sicer predlagam tudi vam, natančneje je iz napisanega tip bolečine in okoliščine težje opredeliti.
Lep pozdrav!
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

Niko.Šot.

Da bolj natančno opišem bolečino,ko sem v sedečem ali stoječem polužaju in se močno nagnem na desno in pri tem globoko vdihnem me zelo zaboli na levi strani prsnega koša,ko pa izdihnem pa bolečina popusti.Na levo stran pa nekoliko majn boleče.Se mi pa tudi zelo pogosto spahuje in pri tem zaboli na levi stani prsegan koša.Hvala za odgovor,pa lep pozdrav!
Default avatar

SRebolj

Vsekakor bolj verjetno, da gre za kostno-mišično bolečino prsnega koša, morda bi jo del lahko pripisali tudi refluksu-zatekanju želodgne kisline v požiralnik.
Lep pozdrav!
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

jesokrat

Spostovani, zanima me kaj bi lahko bil vzrok za bolecine v levem delu prsnega kosa, bolecina se siri v ramo in proti vratu, ampak je tudi povezana z dihanjem oz, odpiranjem prsnega kosa. Trajala je tri dni in sem imela zmerno povisano telesno temperaturo 39°C. Vcasih imam tezavae ob fizicnem naporu, se pojavi zadihanost in hitrejsi utrip srca. Bolečina je nenadoma popustila, tako je tudi prisla. Moja zdravnica ni ugotovila nobeng fizicnega vzroka. Telesna teža je idealna, zmerno se ukvarjam sportom.
Default avatar

SRebolj

Žal iz navedenega ni možno sklepati kaj zelo zanesljivega.....lahko so bile bolečine v sklopu okužbe (posebno če ste ob tem kašljali), zadihanost in hitrejši utrip sta lahko povezani prav tako s tem, lahko s telesno kondicijo pa vse do pljučne embolije in še česa....
Lep pozdrav!
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

lacoste

Pozdravljeni sem 23 letni fant ki ima že nakaj časa natančneje kakšn mesec bolečine v levem delu prsnice ki se širi na levo roko včasih je tud ipekoč občutek na delu kjer so prsa oz. po domače joška pa me zanima kaj bi to bilo pa tudi v glavi je občutiti neko omotičnost ter neke vrsdte stres oz strah pred tem da se ne bi srce ustavilo kar na enkrat pa me nzanima kaj bi bilo hvala za odgovor
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni!
Nič takega ni napisano, da bi vam grozil zastoj srca ali podobno, najverjetneje gre za mišično bolečino, vnetje stika reber s hrustancem ali bolečina neke druge strukture v prsnem košu. Strah se mi zdi odveč, do zdravnika pa že zaradi trajanja težave le pojdite. Ostale težave bi bile lahko povezane tudi z tesnobo, zaskrbljenostjo, da vas ni napadla resnejša bolezen
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

Živa24

Pozdravljeni!
Stara sem 24 let, zdrava, redno se ukvarjam s športom. Včeraj sem se zbudila sredi noči zaradi neznosne bolečine med sredino levih reber in prsi. Vsak moj premik in globoko dihanje sta bolečino še ojačala, vse skupaj pa je trajalo kakšnih 10 min. Zbudila sem se potna, kar se mi ne zgodi niti poleti med najhujšo vročino. Takšno bolečino sem občutila že večkrat, včasih se razširi tudi do leve rame. Prosim za nasvet. Hvala in lep pozdrav
Default avatar

SRebolj

Tudi pri vas je mišično skeletna bolečina najbolj verjeten vzrok, pri pregledu verjetno ne bo najti nič posebnega in bi moralo s časoma miniti samo, predlagam pa vam ga vseeno, če se vam bo težava ponavljala.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.