Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Hipertiroza - Bazedovka

Default avatar
Spoštovani g. doktor!

Tudi jaz bi vas prosila za vaše mnenje in nasvet.



Izvidi ultrazvoka z nuklearke 31.07.2007

TSH: 0,000 antiTG: 94,8
FT4: 59,1 antiTPO: 152,6
FT3: 29,86 TSI:29

Mnenje:
Klinično in laboratorijsko hipertirotična. UZ ščitnice: je normalne velikosti hipoehogene lisaste zgradbe. Mnenje: Bazedovka. Priporočena zdravila: Athyrazol (14 dni 2x2, nato 2x1), Byol (1x1 zjutraj, 1xpolovica zvečer) ter Helex po potrebi zvečer(za umiritev in boljše spanje).


Stara sem 45 let, visoka 162cm, tehtam 49kg (shujšala za 3kg, kljub redni prehrani).
Athyrazol jemljem od 01.08.07, Byol pa okoli tri tedne dalj, ko je bil pulz okoli 90 v mirovanju. Stalno sem bila utrujena, hiper prebava, hujšanje, občasno me obliva vročinski naval, menstruacija se je prekinila začetek maja letos (že dve leti mi je po dva meseca in več izostaja), otekanje nog, predvsem gležnjev, včasih tudi okoli oči.

Trenutno sem v bolniški. Počutje je veliko boljše, saj redno jemljem tablete in res počivam. Pulz se v mirovanju giblje okoli 67. Izogibam se stresnim situacijam itd.
zelo me pa moti veliko potenje (vročinski naval), tudi ponoči, ko se zbudim in se samo obrnem v postelji ter čez dan mi kar naenkrat postane vroče za znoret, kot bi tekla v hrib, po čelu mi kar lije pot. Toplomer pa kaže 35°.
Zelo rada bi vedela za vzrok teh nepravilnosti ter kaj mi je storiti.

Eden izmed znanih simptomov za Bazedovko so tudi izbuljene oči, ki pa jih jaz na srečo nimam in tudi upam, da jih ne bom imela. Kaj lahko storim, da ne pride do tega, saj to je pa res še pika na i poleg vseh nevšečnosti.

Zanima me tudi kaj je priporočljivo in kaj ni priporočljivo jesti.
Koliko lahko telovadim, saj nimam skoraj nobenih mišic več in vse visi.

Opravičujem za dolgo pisanje, obenem pa se zahvaljujem za vaše odgovore, ki jih z veliko radovednostjo pričakujem.

Prisrčna hvala ter lep pozdrav.
Default avatar
Spoštovani!

Pri vas gre za bazedovko (avtoimunsko hipertirozo). Težave, ki jih navajate (navali vročine, potenje...) so verjetno posledica hipertiroze, deloma dodatno tudi motenj menstrualnega ciklusa.Pričakovati je izboljšanje stanja, ko se bodo stabilizirali ščitnični hormoni. Posebna prehrana pri bazedovki ni potrebna, osebno priporočam mediteranski tip prehrane. Zmerna telovadba in gibanje, kolikor sami občutite da zmorete, je priporočljiva.Vsekakor je pri zdravljenju bazedovke potrebna tudi zvrhana mera potrpljenja. Stanje se navadno umiri po približno enem letu zdravljenja.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Pozdravljeni!

Hvala za hiter in jedrnat odgovor.

Glede izbuljenih oči niste nič napisal, zato bom tudi jaz misel na to zanemarila.

Vam in vsem na forumu želim odlično zdravje.

Lep pozdrav :)))
Default avatar
Spoštovani!

Endokrina oftalmopatija (EO) zelo pogosto spremlja bazedovko. Ni enostavnega priporočila glede ravnanja, ki bi preprečil pojav EO. Verjetno je najbolje, če čimprej vzpostavimo normano delovanje ščitnice, oziroma odpravimo hipertirozo. Zelo koristno je tudi opustiti kajenje, če gre za kadilce.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Spoštovani, imam rahlo obliko bazedovke. Zdravim se brez zdravil. Moje počutje je ze vec kot pol leta slabo. Na zadnjem pregledu krvi so odkrili povišan SR (30). Ali je povišan SR lahko povezan z boleznijo ščitnice, ali je vzroke za povišan SR treba iskati drugje? Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Default avatar
Spoštovani!

Bazedovka (avtoimunska hipertiroza) ne povzroča zvišane SR. Vzrok za zvišano SR je iskati drugje.
LP
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Pozdravljeni,

po drugem porodu sem zbolela za autoimuno hipertirozo - Bazedovka. Zdravili so me s Propiltouracilom in po pol leta se je stanje lepo umirilo. Po 9 mesecih sem z jemanjem zdravil prenehala. Od takrat (minilo je 3 leta) hodim na redne kontrole za sčitnico in je vedno v redu. Na zadnji kontroli pred mesecem dni sem imela vrenost TSH 1,87.
Že nakaj časa si želim še enega otroka in se zanj ne upam odločiti zaradi strahu pred ponovitvijo bolezni. Mi lahko kaj svetujete? Naj raje opustim misel na še enega otroka ali obstaja kakšna pot, ki bi bila varna zame in za otroka?

Hvala vam za odgovor in lep pozdrav!
Default avatar
Spoštovani,

glede na navedene izvide je pri vas bazedovka v remisiji (umirjenem stanju). Delovanje ščitnice je normalno. Za načrtovanje nosečnosti s strani ščitnice ni zadržkov. Med samo nosečnostjo ni pričakovati posebnih težav zaradi bazedovke, je pa potrebno kontrolirati TSH in ravni antiTSH R protiteles. Po porodu je približno 70% verjetnost, da se vam bazedovka ponovi.
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Moderatorji

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog
Edi P