Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Ti, ti, nosečnica na bolniški...

Default avatar
Veliko berem zadnje čase o nosečnicah in o tem, kako izkoriščajo bolniške ter o tem, da zdaj nekateri ginekologi tudi ob hudih težavah, ki pa seveda ne padajo v prave predalčke, ne dajo bolniške.

Menim, da se sedaj več nosečnic slabše počuti, ker so vse starejše in ker je delo v službi bolj naporno, stresno in traja dlje časa. V materinski knjižici (nekaj let stari) so lepo našteti kazalci ogroženosti: npr. delo z računalnikom več ur tedensko, starost nižja od 19 ali višja od 34 let, fizična, psihična obremenitev, uroinfekt, anemija, iskalka zaposlitve, dela stoje ipd. Zdaj pa mora biti takšna nosečnica na lepem sposobna polno delati. Če bo morda splavila, vendar ni dokazov, da so splav povzročili zgoraj našteti dejavniki! Tudi stres na delovnem mestu se pri nosečnici ne priznava, čeprav je npr. na nekem ministrstvu pred kakim letom mamica 2 otrok zaradi šikaniranja naredila samomor, prej pa je bila nekaj časa zaradi stresa celo na bolniški. A nosečnica bo morala odslej prenašati tudi take stvari!

Verjamem, da katera izkorišča bolniško, a vsekakor ne vse, ki jih vidimo in za katere mislimo, da to delajo. In če pogledamo: ženska je noseča le 1x, 2x, redkokatera večkrat. Ni vsaka na bolniški in tudi tista, ki je na bolniški vso nosečnost, je to le največ 7 mesecev, od tega pa ZZZS plača 5.5 mesecev. Če pa nosečnica dobi dopust, potem je breme ZZZS-ja le 4 mesece! In to za polno bolniško. (Neumno je seveda, da če ZZZS že odobri bolniško, da je v nekaterih primerih nosečnica ne more prekiniti in dobiti dopust, saj bi le-tega plačal delodajalec, ZZZS pa bi prihranil denar za npr. 1 mesec). Večina nosečnic pa je v breme ZZZS-ja le kak mesec! In rezultat je, da je veliko več možnosti, da se bo otrok sploh rodil, da bo donošen in umirjen.

O tistih nenosečih, ki pa resnično izkoriščajo vsakoletno bolniško, da delajo na njivi in kje drugje, je veliko manj besed.

Mislim, da bi tiste, ki poznajo toliko izkoriščevalskih nosečnic, naredile veliko bolje, če bi nosečnico, ki po njihovo krši navodila, ki se sprehaja po nakupovalnih centrih oz. hodi na morje, prijavile (saj bi potem ZZZS ukrepal, da ne bi zapravljale našega denarja), ne pa, da se sedaj vnaprej obsoja vsako nosečnico, saj bo (in že) to škodi tistim, ki bolniško resnično potrebujejo.
Default avatar
Lahko trdiš, da če je nosečnica v bolniški, niti iz hiše ne more?

saj pa nimajo vse zapovedanega strogega ležanja.

Poznam primer, ko je hotela kolegica med nosečnostjo samo za štiri ure v bolniško, štiri ure pa je hotela delati, pa se njen šef ni strinjal s tem, in jo je rajši poslal v polno bolniško.

Mislim, da ni na nevoščljivih sosedah, da nadzirajo, kaj počne kakšna bodoča mamica, ampak je to stvar strokovne presoje zdravnika. Če ta oceni, da je bolniška potrebna, naj bo ženska v bolniški, pa če tudi gre potem vsak dan za rekreacijo malo v Mercator.
Default avatar
Se strinajm z Blanko

Jaz sem bila večino nosečnosti na bolniški. Ne zato ker sem si to želela, ampak zato ker sem na začetku nosečnosti krvavela in pa pred nosečnostjo sem imela operacijo pregrade.

In jaz sem se želela delati, vendar sem zaradi prevelikega rizika raje ostala doma. In seveda poslušala očitke, da nosečnost ni bolezen in kaj delam na bolniški.
Default avatar
Mislim, da ni stvar sosedov in širše javnosti, da bi presojali in odločali, če je nosečnica upravičeno v bolniški ali ne! Vsaka bodoča mamica se sama in z svojim izbranim zdravnikom in ginekologom odloči, če se čuti sposobno fizično, psihično in seveda zdravstveno opravljat službena bremena.
Če te prav razumem, potem po tvoje nosečnica na bolniški niti ne bi smela zapustiti stanovanja in se odpraviti na sprehod ali trgovino?!
Vsem nosečnicam želim lepo in mirno nosečnost, ter zdravega otročka!
Default avatar
"Mislim, da bi tiste, ki poznajo toliko izkoriščevalskih nosečnic, naredile veliko bolje, če bi nosečnico, ki po njihovo krši navodila, ki se sprehaja po nakupovalnih centrih oz. hodi na morje, prijavile ...."

---------
Mislim, da si čisto mimo usekala. Kdo pa lahko prepozna "izkoriščevalsko" nosečnico?
Kdo pa je pooblaščen in ima sredstva za to?
Sosedova Francka?

Ne, zdravnik, in zdravniške komisije. In tako naj ostane.
Default avatar
Sem že rekla, da ne bom več na to temo. Ampak ker mi post deluje provokativno in v smislu, da bo čimveč odgovorov
(enak post tudi na forumu nosečnost), ne morem, da ne bi.
Se strinjam z mitrije.
Tvoj zadnji odstavek ni na mestu.

Toplo ti priporočam v branje:


LP, Ana
______________________________________
Spet se mi je na bolš poslabšal;).
Default avatar
Nobeni nosečnici ne zamerim, če je na bolniški in je sploh ne obsojam.
Sama nisem in tudi prvič nisem bila, ker nimam težav in sem rada v službi.

Zamerim pa dolge bolniške za nego otroka pri seveda "normalnih boleznih". Otroka mora res imeti mama v prvih dneh bolezni, kasneje pa se partnerja o čuvanju lahko dogovorita oziroma poiščeta ustrezno varstvo. Izjema samohranilke.
Sicer pa omenjene bolniške kažejo splošen odnos zaposleneg do službe in je čisto realno, da kakšnega poklicnega napredovanja oz povišice ne more takšen delavec pričakovat. Seveda je vse odvisno od interesov posameznika.
Default avatar
Oh Blanka ne bodi tako nevoščljiva. Saj ne boš imela nič več, če bo kakšna več na bolniški. Vsaka nosečnica, ki je upravičena do bolniške naj jo dobi.

Za nosečnice je priporočljivo, da grejo na sprehode in tudi na morje.

Hvala Bogu, da ti ne odločaš o bolniških za nosečnice!

Vsem nosečnicam želim lepo nosečnost in zdravega dojenčka,
Anna
Default avatar
Pa saj to vsi vemo: da je to, česar človek ne privošči drugemu, natanko to, kar bi želel tudi sam, pa do tega iz takšnih ali drugačnih razlogov ne more.

Babe, ki se vtikajo v nosečnice na bolniški, počnejo to izključno iz foušije, ki ji držita štango splošna hudobija, zadrtost in trdostrčnost.

Kaj ko bi se gospe začele brigat zase?????


666
**********************************************

Pot v pekel je tlakovana z dobrimi nameni!
Default avatar
Evo moja izkušnja. Prvo nosečnost sem delala do 33. tedna ko so se začeli popadki in sem morala na bolniško. Šla sem z velikim veseljem, ker delam v prvih razredih oš in sem se s težavo z velikim trebuhom podila za razigranimi 7-letniki. Drugič sem začela krvaveti v 6. tednu in ginekolog je rekel; bolniška do konca. Krvavitev se je začela ravno med počitnicami in v resnici sem si zelo želela iti delat. Ko sem mu to omenila je rekel, da moj poklic pač prinaša takšne obveznosti, ki so nezdružljive z rizikom splava in da mi tega nikakor ne priporoča. Da pa naj se sama odločim. Po tehtnem premisleku sem se odločila ostati na bolniški, ker si nisem želela v primeru splava očitati da sem sama kriva. Nisem uživala na bolniški in sem hodila na sprehode in tudi v btc, priznam, ker bi doma znorela. Tudi ginekolog mi je po 12. tednu napisal v izvid; priporočljivo gibanje.
Tako da ni vse črno ali belo, Blanka. In kot je napisala ena prej, sosedova Francka res ne moe presojati, kdaj nosečnica krši pravila....


lp Andreja
Default avatar
Vidim, da nekatere niste razumele mojega posta, ki leti na debate tudi na tem forumu pred časom, ko se je na veliko pisalo, kako gre vsaka na bolniško, ki le malo pojamra, potem pa jo srečajo npr. na Šmarni gori. Polno takih kršiteljic je bilo naštetih. Zato sem napisala, naj tako raje prijavijo, če ji zavidajo in mislijo, da krši dogovore, ne pa, da na splošno očitajo nosečnicam, da so na bolniški.

Anna, mislim, da me napačno razumeš. Napisati sem hotela, da nosečnice ne morejo dobiti bolniške kar tako. Mislim, da tudi zaradi govoric, ki se zadnje čase pojavljajo in pa seveda, ker gredo npr. na morje, čeprav v odločbi piše, da morajo biti doma in mirovati (o tem je pisalo tudi v Nedeljcu, pa tudi že dr. Pušenjak ima tako mnenje).

S postom sem hotela povedati, da so zadnje čase za bolniško nosečnic prestrogi kriteriji in da se ogromno govori o izkoriščanjih bolnišk, kar škoduje tistim, ki bolniško potrebujejo.

Sem pa zdajle naletela na novo presojanje Ane - glede bolniške za otroke, češ, da je dovolj, da si ob otroku le prve dneve.
Default avatar
Jaz bi dala vse da bi lahko hodila v službo. Vmes sem na lastno željo prekinila in šla za dva dneva v službo in prišla domov kot ena kamikaza. Jaz pa nobeni ne privoščim strahu in bolečin, ki sem jih dala čez. Ja, in tud jaz sem šla kdaj pa kdaj v trgovino - kaj a naj od zraka živim? so bili dnevi, ko sem se počutila izvrstno in takrat sem šla na sprehod in so bili dnevi, ko je blo za umret....
Aja pa š eto - prvo nosečnost sem krvavela in trapa neumna hodila v službo. Vsak odmor (učim v šoli) sem letala na wc menjat vložke, zadrževala urin, ker nisem mogla vsakih 5 minut na wc, .... in splavila. takrat sem si rekla da me en klinc briga za ZZZS, državo ali pa druge babnice, ki z veseljem natolcujejo.

LP
Default avatar
Pomota.

Mislila sem napisati da se NESTRINJAM z Blanko.
Default avatar
Saška, razloži mi vendar, v čem se ne strinjaš? Očitno na tem forumu niste pozorno brale in opazile, da podpiram bolniško in povedala sem, da je praktično vsaka upravičeno na bolniški. Jasno je, da če si na bolniški, se spočiješ in imaš dovolj energije, da greš tudi v trgovino in na morje. Vendar vam povem, da kontrole komisije so, da bodo vse bolj pogoste in če vas ne bo doma, bo z bolniško konec. In vaš ginekolog bo krepko premislil, ali vam da ponovno bolniško. Žal bo zaradi tega 3x premislil tudi pri vsaki naslednji nosečnici.
Default avatar
A lahko vprašam kaj je narobe če gre nosečnica na morje, na dopust, kjer ji ni potrebno kuhati, pospravljati, likati, ali morda 4-5 ur sedeti na neudobnem trdem stolu, da pride na vrsto za zdravniški pregled , kaj je narobe ,če si zaželi svežih hrustljavih žemljic in se odpravi v trgovino (kontrola lahko pride prav v teh 20 minutah) in v končni fazi, če si gre kupit za obleči, ali nabavit za novorojenca, v okviru svojih zmožnosti. Vse to se še vedno ne da primerjati z 8 urnim delovnikom, da ne omenjam zahtevnosti in nevarnosti na delavnem mestu......

O vsem tem že 100-ič, a kaj ,ko fovšija je vedno bila in med slovenci vedno bo, in če ima zavod svoj prav in svoj zakon tako je.
Nosečke, pa smo prestrašene , vsaka se znajde malo po svoje, kakšne na račun svoje neodločnosti in neznanja ali groženj na delovnem mestu izgubijo otroka, pa kaj zato, a ne, bo pa še enkrat zanosila, ni omembe vredno!!!!!!

Življenje gre naprej, forum se bo nekega dne vžgal od našega nerganja, naredile pa še vedno ne bomo ničesar, ker to ni v naši moči!!!!

Da ne govorim, o tem, kako sem bila besna, ko sem prebrala odločbo, kjer je bilo , kljub zdravnikovem priporočilu za krajše sprehode, napisano, da skoraj ne smem nosu pomoliti iz stanovanja.....

Bila sem korajžna in si privoščila v okviru svojih zmožnosti, če bi prišli kontrolirati (bi jim najprej oči spraskala), potem pa reševala, sicer še ne vem kako, ampak bi.

Uf, tole je bilo pa malce euforično in veliko besno, ampak tako je!!!!
Default avatar
Draga Blanka!

Zelo mi je žal, ampak Tvoj post sem čist drugač razumela.

Zakaj ne morete napisati vse v prvem postu, da bi ljudje razumeli kaj mislite. To se zadnje čase večkrat dogaja, da ženske neki mislijo in napišejo čist v drugem tonu, da si ostale uporabnice drugače razlagamo.

Lep pozdrav,
Anna
PS Nehaj se obremenjevat z bolniško nosečnic.;-)
Default avatar
Mislim, da manjka neka vmesna varianta med bolniško in rednim delom. Vsi se strinjamo, da bi bilo treba vsako nosečnico razbremeniti stresa in prehudih fizičnih naporov in vseh ostalih nevarnosti. Seveda pa to ni stvar ginekologov in ZZZS, pač pa bi morali iz nekega drugega fonda finančno stimulirati delodajalca, da bi lahko začasno razbremenil ali prerazporedil nosečnico na drugo delovno mesto. Mogoče bi imelo to tudi kaj pozitivnega vpliva pri zaposlovanju mladih žensk. Sicer pa tudi jaz mislim, da nosečnica, ki je v BS, pa si privošči živeti kolikortoliko normalno (sprehodi, nakupovanje, izleti) ni nobena izkoriščevalka in je res malce neprimeren poziv k njihovi prijavi. Kdor se ne strinja, naj poskusi ostati zaprt v hiši recimo 14 dni, pa bo že dobil občutek, kako pa to zgleda nekaj mesecev. Tista, ki potrebuje strogo ležanje, bo seveda odležala celo nosečnost, za vse ostale pa je rekreacija gotovo bolj koristna. Malce strpnosti ne škodi, pa tudi če se nam v določenem trenutku zdi, da ostali vse dobijo in vse izkoristijo. To so vedno posploševanja, ki dajo popačeno sliko, če pa bi šli od primera do primera, bi se pa hitro pomirili. LP!
Default avatar
Obremenjujem se zato, ker sem do svoje bolniške zelo težko prišla, pa čeprav sem jo resnično potrebovala.
Default avatar
Ne strinjam se z tem, ko si napisala da naj jih prijavijo.
Saj ne vedo za kaj so na bolniški.
Kot sem že prej napisala, da sem bila sama na bolniški, ker sem imela 6 mesecov pred nosečnostjo operacijo in ker sem na začetku krvavela. Doma sem bila preventivno. Počutila sem se odlično.

V nosečnosti sem se veliko gibala, bila zunaj, hodila v trgovino in na morje, saj mi ginekologinja ni predpisala strogega ležanja.

In so me ljudje spraševali za kaj pa sem doma, saj sem videti zdrava.
Najraje so mi govorili da nosečnost ni bolezen in da včasih ni nobena bila na bolniški zato ker je bila noseča.

Vendar je potrebno te ljudi ignorirati saj ne vedo zakaj ste na bolniški. Ve same veste zakaj ste in samo ve si bi potem očitale ko bi šlo kaj narobe.
Default avatar
Kaj pa če počivaš, spiš, ne pričakuješ nikogar- se ti ne ljubi nobenga gledat in poslušat, skratka hočeš svoj mir in ne greš odpret vrat? Saj ti ne morejo ukazat , zdaj pa na vsak zvonec reagiraj.

lp

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic