Med.Over.Net

Kako živeti z rakom?

rekonstrukcija dojke/zaključni posegi

Default avatar

6ica

Imam narejeno rekonstrukcijo dojke s tkiva trebuha, operacija je bila decembra lani. Zdaj septembra sem naročena na končne posege- liposukcijo "žepkov", ki so ostali na trebuhu in oblikovanje bradavice in kolobarja. Zanima me, če je katera imela te posege, ali je res to vse narejeno isti dan, ter da greš tudi isti dan domov. Zdravnik mi je sicer to tako povedal, pa vseeno se mi zdi veliko za en dan. Kako je potem po posegu, počutje in te obrobne zadeve? Zdaj delam po 4 ure, kaj pa lahko pričakujem potem? Nihče mi ne ve povedati, na koliko časa naj računam, ker moram približno povedati v službi, koliko časa bom še polovično aktivna. Edina bolnica z isto operacijo, ki jo poznam, pa je bila v tem času na čakanju in mi tega ne more povedati.

Lep pozdrav. 6ica
Default avatar

ONA

Pozdravlena 6icA IN ŠE KATERA, KI MI LAHKO POVE KARKOLI O REKONSTRUKCIJI DOJK. Sama ti ne morem nič povedati o tvojih vprašanjih, ker še nisem naredila niti prvega koraka po odstranitvi obeh dojk.Od zadnje OP pri meni je eno leto in še vedno imam okrog brazgotine kar močno zatečeno in obarvano kožo od obsevanj. Zanima me:
-kdo odobri ta poseg
-kje in kdo ga opravi
-koliko časa traja predpriprava in bivanje v bolnišnici - kje v kateri, če nisi iz LJ, a si operiran v tebi bližji ali vedno v LJ
-Kakšen je izgled na mestu, kjer ti vzamejo tkivo
-kakšen je izgled nove-ih dojk
-kolko bolečin od 1-10 si čutila prve dni po OP in koliko še pozneje
-ali obstaja še kakšna možnost razen te, ki so jo opravili tebi
- si ti zadovoljna ali bi se odločila drugače, če bi imela to možnost...

Prosim babike povejte!
Default avatar

6ica

Pozdravljena!
Kdo odobri, niti ne vem, ker sem imela obe operaciji (odstranitev in rekonstrukcija) narejeni v enem dnevu, operacija je trajala 6 ur. Nisem pa imela nobenih obsevanj ali kemoterapij, tako da je bilo to izvedljivo in priporočnjivo. Mislim, da bi pri svojem osebnem zdravniku morala dobit napotnico za kirurga plastika. Mogoče da napotnico tudi onkolog, h komur hodiš na kontrolo? Saj so stvari povezane med sabo. Verjetno tudi on lahko presodi, ali si že pripravljena na novo operacijo. Jaz sem z Gorenjske in sem bila operirana v Ljubljani. Predpriprava ali kar bi to že pomenilo, pri meni je šlo za usklajevanje terminov obeh operaterjev, je trajala sicer mesec in pol, sicer pa mislim, da po pridobitvi potrebnih izvidov čakalna doba ni dolga, odvisno od plastika. Ker je za tako operacijo predvidena posebna operacijska soba na oddelku plastike, je treba stopit v vrsto, pa mislim, da več kot mesec ne bi smela čakat. Edino če imajo prednost nujni primeri, npr tak kot moj, ko je oboje istočasno izvedeno. Odstranitev je bila nujen poseg, rekonstrukcija pa ne. V bolnici sem bila en dan pred operacijo zaradi določanja pozicije bezgavk, ta dan na onkološkem in še sedem dni po operaciji na plastiki. Vzeli so mi tkivo s trebuha, zdaj čakam na te dodatne posege, ker je po odstranitvi ostal višek kože na konceh reza, to je potrebno "poglihat". Sama brazgotina je v obliki polmeseca od enega boka do drugega. Prestavljen je tudi popek, ker je koža. ki manjka, potegnjena dol. Manjka pa približno 15 cm kože. Zate, ki praviš, da imaš odstranjeni obe dojki, ne vem, ali bi zadoščalo vse s trebuha, vem pa za primer, da je bila kako leto ali dve ena pacientka, ki je dala tkivo z zadnje plati, za vsako dojko eno ritnico. Menda je potem krasno okrevala in hodila v hribe. Ne predstavljam si, kako je preživela prvi dan po operaciji, ko se ne smeš premakniti, ležati je treba samo na hrbtu. Meni in še marsikateri drugi je po pripovedovanju zdravnikov in sester bilo to najtežje. Ocenit ne znam, vem, da sem doživela še kaj hujšega kot to. Če že treba, nekje ocena okoli 5, se pravi, se da zdržat, sploh ker veš, da bo kmalu bolje. Huje je prenašat zobobol ali glavobol ali vneta ušesa. Te bi ocenila s 7, recimo, kako puljenje nohtov pa z 10. hehe.
Kakšen je izgled trebuha? Zaenkrat kar v redu, le brazgotina je malo žilasta, tukaj mi bilj paše hrvaška beseda "ožiljak" ali nekaj podobnega, ker je pri konceh ko klobasica. Mislim pa, da se da ti zbrusit nekako, in da potem mogoče tudi ne srbi toliko. Je na nerodnem mestu, tam se ravno začne pas in se zdaj poskušam navadit na hlače z nizkim pasom, ki pa mi padajo dol;)
Nova dojka je še "na pol", je bolj čvrsta od zdrave, ampak okoli šivov kakor da bi bilo še malo otečeno, ni v istem nivoju. Ker delajo iz tega še kolobar in bradavico, ne vem, ali je že v redu za to, bom počakala, da plastik to vidi. Je pa en del menda malo slabše prekrvavljen in je tkivo trdo, lahko se zgodi, da je odmrlo, in če se vname, sledi še ena operacija in tisti odmrli del odstranijo.
Bolečine pozneje? Jaz sem izgleda en zelo trpežen primerek, bolečin skoraj nisem čutila. Bolj strah pred bolečino, ker imam majhno hčerko in je po operaciji ves čas tacala po meni.
O ostalih možnostih nekaj piše v eni Jani ne dolgo nazaj, kaka dva ali tri tedne, obstaja pa tudi posebna brošura, ki so jih izdali lani v jeseni, mislim da bi jo morala dobiti pri onkologu ali na stojnici Europa donna v avli onkološkega, tam kjer so ambulante. Vem, da sta dve, ena je o raku dojk, ena o rekonstrukciji. Tam boš dobila vse informacije. Pa mislim, da bi pri onkologu dobila tudi vsa navodila. Prosi za razgovor, pa ti bo svetoval glede na tvojo telesno konstrukcijo. Zate bi mogoče bila še možnost silikonskih vstavkov, pa mislim, da je napornejša in dolgotrajnejši postopek, ker vstavijo ekspander, ki ga postopno polnijo, da se raztegne koža, ki manjka, da se stegne do željene velikosti. Potem je še ena operacija za silikonske vsadke, se pravi, ena narkoza več. Pa menda tisto raztegovanje boli. Jaz bi se gotovo odločila za lastno tkivo še enkrat, če bi le imela zadosti materiala.
No, toliko ti vem povedat jaz.
Srečno in prav se odloči!
Default avatar

ONA

Hvala za obsežen in prijazen odgovor.
Meni ne onkologinja ne kirurginja, ki sta operirali nista omenili rekonstrukcije . Imam pa v kratkem kontrolo in ker sem končala s terapijami in bom verjetno imela tudi invalidsko komisijo, bom sama vprašala, če je pri meni to sploh izvedljivo.
Znanka, ki dela 4 ure že dve leti mi je rekla, da so jo po enem letu ponovno klicali na komisijo in ji podaljšali za trajno. Je pa to odvisno od tega ali si imela odstranjene bezgvke in kakšna je gibljivost roke in psihične sposobnosti, pa seveda kako se počutiš in kaj napiše tvoj osebni zdravnik o tvojem zdravju in kaj poveš ti . Seveda pa tudi od dela, ki ga opravljaš.
Default avatar

nemrak

Jaz sem imela narejeno rekonstrukcijo s tkivom iz hrbta in sicer tri tedne po zadnji kemoterapiji. Opravili so mi jo istočasno z odstranitvijo, onkologinja je odrezala, plastik naredil rekonstrukcijo. Sama operacija trajala 5 ur. Operirana sem bila v Mariboru. Bolečine po operaciji niso bile prehude, hujš je bilo to, da se nisem mogla vstati, ker mi je bilo takoj slabo. To je trajalo dva dni, potem je bilo skoraj normalno. Večje bolečine sem imela po prvi operaciji, ko so mi odsranili tumor in bezgavke. Rekonstrukcijo so mi opravili septembra 2006. Ker imam zelo velika prsa, mi mora dodati še implantat, da bodo simetrični. To me čaka nekje novembra, ker sedaj hodim še na herceptin. Za rekonstrukcijo me je predlagala onkologinja, ker sem še dokaj mlada (33) in sem jo brez oklevanja tudi sprejela.
Izgled nove dojke je skoraj normalen, je pol manjša in malo bol trda. Počutim se dobro in upam da bo tako tudi v naprej, ker zdaj grem v službo za polovični delovni čas.
Default avatar

ONA

Pozdravljene!
Si že imela komisijo? Koljiko časa po pregledu pri onkologu in poslanem predlogu si bila na komisiji, koliko časa je trajalo, da si dobila sklep? Si ves čas bila na bolniški ali si šla medtem že delat? Kdo v MB je bil plastični kirurg? Sem tečna, vem!
Lep pozdrav in veliko zdravja vama želim!
Default avatar

Nemrak

Mislim, da mene sprašuješ.Moj zdravnik je dal predlog na invalidsko komisijo, ko sem bila eno leto na bolniški. Da so me poklicali na komisijo je spet trajalo 4 mesece, odločbo pa sem dobila po enem mesecu in pol. Ko je bila pravnomočna, se mi je bolniška zaključila in sedaj sem na dopustu. Za dve leti so mi dali polovični delovni čas in potem ponovni pregled.
Še ne vem, kako se bom počutila, ko bom pričela delati.
Plastični kirurg v Mariboru je bil dr. Erik Vrabič. Nisi tečna, vsaka informacija prav pride. Hvala za dobre želje
Default avatar

skokicaa

pozdravljeni,

mama ima v kratkem rekonstrukcijo dojke, presadili ji bodo iz trebuha, nekaj tudi iz hrbtnega dela, torej bo imela lastno tkivo. rada bi katero od vas vprašala, koliko časa je rehabilitacijo po taki operaciji, oz. kokiko dni, potem ko te odpustijo iz bolnišnice v domačo oskrbo še prihajaš k sebi, koliko je bolnik po odpustu iz bolnišnice po 10 dneh sposoben skrbeti zase, namreč sama si izredno želim da bi ji pomagala ampak žal je trdno prepričana da ne bo po operaciji rabila nobene pomoči, zato se obračam na vas. hvala za vaše odgovore in lepo bodite ;)
Default avatar

*marjetica* npr

Uf, seveda da bo rabila pomoč. Sicer morda ne za to, da se bo oblekla in umila, to sem jaz vedno sama počela, zagotovo pa ne bo mogla, predvsem pa ne smela opravljati vseh gospodinjskih opravil. Ta operacija je bila zame dosti težja kot pa prej odstranitev dojke. Rekonstrukcijo sem imela s tkivom s hrbta. Trebuha se mi niso dotikali. Hrbet me je dolgo časa občasno zelo bolel. Tvojo mamo pa poleg tega občasno čakajo še bolečine na trebuhu. Bolj od bolečin pa je pomembno to, da operiranih delov ne bo smela raztegovati in obremenjevati. Sicer se ji lahko vsi šivi grdo razvlečejo. Spomnim se, da mi je plastični kirurg najprej prepovedal celo razgibalne vaje, ki smo se jih na onkološkem naučile. Čez čas potem mi je šele dovolil začeti s telovadbo, ampak previdno.

Nekdo ji bo moral skuhati in potem pomiti posodo. Treba bo oprati, obesiti in zlikati perilo in malo počistiti stanovanje. Vse to bi bilo pametno, da na začetku prepusti vam, potem pa postopoma začne z lažjimi opravili.
Default avatar

skokicaa

res se vam najlepše zahvaljujem za odgovor. za gospodinjska opravila sem bila že kar 100% da bom to postorila sama, bolj me je skrbelo to, da ne bi mogla ona iz postelje vstat in it recimo sama na stranišče, ali pa v kopalnico.
res se vam zahvaljujem za odgovor, lep dan vam želim, čao
Default avatar

LIMONCA45

Oprostite mi ljube ženske pa ne me narobi razumet kar bom napisala.Sočostvujem z vami ,ne razumem ene stvari ve se pogovarjate ,da greste v službe za polovični delovni čas .Zdaj mini nič jasno ne razumite narobe ,prosim poznam eno znanko ,ki je šla v invalidsko ,pa niso nič odrezali samo 1 mesec kemoterapij ,sedaj je bp ima vsakoletne preglede na onkologiji pa je v pokoju.Ve pa morate v službo.NE RAZUMITE ME NAROBE .
Default avatar

*marjetica* npr

Limonca, in v čem je tvoj problem?:)

Rak ni ena bolezen, tudi rak dojke ni ena bolezen, ampak jih je več vrst, pa tudi nimamo vse enakega načina zdravljenja in tudi enakih posledic prebolele bolezni in tudi ne enakih posledic zdravljenja.

Invalidska upokojitev ni nekaj, kar si 'zaslužiš', ker te je udarila 'dovolj huda' bolezen ali ker so ti 'dovolj odrezali'. Invalidska upokojitev ti pripada le takrat, ko svojega dela iz zdravstvenih razlogov nisi več zmožna opravljati in tudi prekvalifikacija v delo, ki bi ga bila zmožna opravljati, ni možna. Sicer dopuščam možnost, da ne odločajo vse invalidske komisije v vseh primerih po čisto istih kriterijih, a poglaviten vzrok za različne odločitve v različnih primerih je po mojem osebnem mnenju ravno različnost primerov.

Iz lastne izkušnje vem, kako bolezen rak dojke in zdravljenje le-te lahko poteka. Poznam tudi kar nekaj žensk, ki so tudi zbolele za to boleznijo. A iz svojega primera nikakor ne morem sklepati, koliko so druge ženske zmožne opravljati svoje delo.

Na srečo lahko svoje delo še vedno opravljam brez večjih težav po osem ur na dan. In zelo vesela sem, da je tako. Verjemi, da si prav nič ne želim, da bi me kdo upokojil na štiri ali na osem ur. In zato tudi moja osebna zdravnica nikoli ni pripravila vloge za komisijo in tudi nikoli komisija ni odločala o moji invalidski upokojitvi. Morda pa bo v prihodnje to vseeno kdaj še potrebno storiti. Kot že rečeno, niso vse situacije enake in tudi naša osebna situacija se lahko sčasoma močno spremeni.

Ostani zdrava:)
Default avatar

liby

Pozdravljene drage moje !
Vsaka bolečina je odvisna samo od vsake psebej,odvisno kako visok je prag bolečine.
Prvo kar je,glejte samo nase in res samo nase in se tudi pustite crkljati raje dalj časa,kajti to hitro mine.
Moji ptijateljici so vzeli lastno tkivo iz trebuha in takrat ni bilo tako hudo.Je pa res mirovala do 6 tednov,skrbela je samo zase.Sedaj po osmih letih pa so se začele težave,začela jo je boleti brazgotina na trebuhu in lastno tkivo v prsih.Ne more več opravljati vseh del ki jih je prej z lahkoto,komisija pa o tem noče ničesar slišati.Žalostno res.
Za tiste ki pa kadite,pa vam svetujem da prenehate,ker lahko telo zavrne lastno tkivo.
Sama pa sem se odločila za rekonstrukcijo takoj po odstranitvi obeh dojk,vendar ne s lastnim tkovom.Vstavili so mi najprej ekspandre,decembra lani pa še mehki silikon.Čakam samo še na kolobarje in bradavice.Sem zelo zadovoljna z izgledom in tudi nobenih bolečin in nobenih problemov.
Sicer pa vsem želim veliko sreče in precej pozitivnega poguma.
Držte se, pozdrav!
Default avatar

Nivestattoo

Delam certifikat za 3D rekonstrukcijo areole na dojki po mastekomiji (odstranitvi dojke). Ce pozna kdo koga ki bi taksno rekonstrukcijo potreboval naj me kontaktira [email protected] Hvala