Forum: Starejši so modrejši

Veliko znanja, spoznanj, prodorno mišljenje, ustrezno ravnanje, bogate življenjske izkušnje – modrost, ki jo starejši imajo veliko. Povprašajte jih in izmenjajte izkušnje. Pozabite na samoto in poglejte, kdo od sovrstnikov se skriva tukaj.

Več na: www.celostni-pristop.si

postrežnina - kdaj pripada

Odgovori Nova tema
Default avatar Rok Drnovšek 18 Mar 2017 22:39

Pozdrav!

Podobno dilemo smo že enkrat imeli, vendar Vam žal z gotovostjo težko odgovorim, glede na zakon pa lahko rečemo sledeče.

Iz www.zpis.si :

Zavarovancu, ki je sklenil delovno razmerje kot slep ali pa je oslepel v času zavarovanja, pripada dodatek za pomoč in postrežbo od sklenitve delovnega razmerja oziroma dneva, ko je oslepel. Izplačilo prejemka pa mu gre od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi zahteve in še največ za šest mesecev za nazaj. Enako pravilo smiselno velja tudi za nepokretnega zavarovanca.

Torej upravičenec prejema prispevke šele od točke ko odda vlogo za koriščenje pravice. To da nekomu pravica pripada nujno ne pomeni, da bo dobil prejemek, zanj mora tudi zaprostiti. Menim pa da je omenjenih 6 mesecev vezano na trajanje postopka za dodeljevanje pravice v primerih ko je potrebno daljše ocenjevanje invalidskih komisij ipd.

ZPIS 179 člen (2) : V roku šest mesecev se izda odločba o pravicah iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja z uporabo mednarodnih pogodb.

V kolikor postopek traja toliko časa ima upravičenec pravico do dodatke, ki ga neupravičeno ni prejel.

Glede vsega se lahko pozanimate še z informativnim klicem in jim predstavite vaše okoliščine, glede na individualno situacijo Vas bodo lahko socialni delavci še dodatno usmerili v pravo smer.

lp

Rok Drnovšek dipl. zn.

Odgovori Citiraj sporočilo Povezava Prijavi objavo
Na vrh