ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

Po ICSI blaga hiperstimulacija - sedaj 18.tednov noseča a trebuh ...

Default avatar
Spoštovani dr. Pušenjak,
sem kar malce jezna sama nase, ker sem vas to pozabila vprašati pri enem mailu nazaj:). Se opravičujem (vem kako zasuti ste z vprašanji).
Zanima pa me vaše mnenje. Konec aprila sem imela ICSI postopek in ker sem imela punkcijo 28 celic je bilo vse zelo strah, da bo prišlo do hude hiperstimulacije. Do ET skoraj ni prišlo zaradi tega, ker pa sem imela samo zelo napihnjen trebuh (po UZ so ugotovili, da je v njem malo proste tekočine in da so jajčniki zelo povečani), drugih težav pa nisem imela, se je dr. odločil za vstavitev 1 blastociste. Juhu! In sedaj sem noseča 18. tednov in že čutim dojenčkove nežne brce:). A že ves čas me malce skrbi, saj je moj trebuh še vedno ogromen, oz. zdaj ko mi je začel spodaj rasti trebuh zaradi dojenčka, je v zgornjem delu trebuh še od ET naprej vse večji in precej napet. Vsi mislijo, da sem noseča vsaj 6. mesecev, pa to mi je vseeno, le skrbi me, ker čutim včasih v zgornjem delu trebuha neprijetne (ne hude!) bolečine in tak smešen občutek. In tudi, če se slučajno malo preveč najem je enako. Ko sem vprašala zdravnico na zadnjem pregledu kako je s tem, je pogledala in rekla, da imam v trebuhu še nekaj tekočine, jajčniki naj bi bili ok. A me vseeno skrbi, kaj bo s trebuhom, ko bo prostor potreboval dojenček in kako to, da je lahko napihnjenost tako dolgotrajna. Naj povem, da sem bila pred postopkom v pasu normalna (nisem močnejše postave ali kaj podobnega). Pa tudi, ko primerjam s 1. nosečnostjo, ki je bila tudi rizična, se spominjam, da sem se ravno od tega obdobja naprej počutila zelo fajn, sedaj pa se že od nekje 13. tedna naprej počutim kot takrat, ko sem bila oseča 8. mesecev. Ne spim dobro, moti me trebuh, peče me zgaga in zelo pogosto imam bolečine v križu in glavobole, ki jih drugače nimam.
Svetujte mi, ali bi me moralo skrbeti zaradi vsega tega (trudim se, da veliko počivam, kar pomaga) in zaradi te tekočine in res velike napihnjenosti ali kako? Res ne morem verjeti, da je lahko trebuh takšen zaradi malo tekočine?! Skrbi me, da bi zaradi tega lahko nastale težave, ko bo dojenček potreboval več prostora ali pa pri samem porodu?
Je kaj takšnega, da lahko s svoje strani naredim, da ne bi prišlo do tega oz. naj se pač na stanje navadim in se s tem ne obremenjujem več?
Stokrat hvala! Le kaj bi brez vas, zlati ste!!!
Default avatar
:-) vsaka nosečnsot je zgodba zase. Zaradi prostora v trebuhu se vam ni treba vznemirjati, ker se ta vedno najde, trebupšna stena se raztegne in prostor v trebuhu se poveča. Napihnjenost je laho po 18. tednu tudi zgolj posledica povečanega volumna črevesnih plinov zaradi delovanje velikih količin progesterona, ki kroži po telesu. Poskrbite za prebavo, prehranjujte se s hrano, ki ne povzroča plinov in pijte čimveč tekočine, ohranite pa tudi vsaj nekaj telesne aktivnosti. Mislim, da so pretirane skrbi odveč.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak E-posvet