Med.Over.Net

Zdravila in zakonodaja - arhiv

Originalna in generična zdravila. Kaj določa in predpisuje zakonodaja? Forum na voljo samo za branje.

tegretol

Default avatar

Nadja2

Mene pa zanima ali je zdravilo Tegretol res treba jemati med ali pa po jedi? Ker jaz imam pa zjutraj prvo ko se zbudim vzamem tegretol kar pa ni nikoli s hrano. Zakaj je to sploh tako važno in kaj gre lahko narobe. Jemljem pa Tegretol CR 400.
Default avatar

Nada-Irgolič

Spoštovana Nadja!
Zdravilo Tegretol se jemlje vedno med jedjo ali po jedi. To navodilo je pomembno za uspešno zdravljenje in ga zato morate upoštevati.
Pri določanju načina jemanja zdravil se namreč med drugim vedno upošteva pot, ki jo zdravilo opravi v telesu, vpliv hrane na zdravilo oziroma delovanje zdravila, če ga vzamemo na prazen želodec, način njegovega prehoda v kri in naprej na mesto delovanja. Nekatera zdravila pri katerih je pomembno, da se hitro absorbirajo v kri, je potrebno jemati na prazen želodec. Druga zdravila na primer, ki dražijo želodec, pa se jemljejo s hrano ali po njej. Prav tako je potrebno upoštevati druga navodila v zvezi s hrano ali pijačo, ki so navedena v navodilu za uporabo zdravila, ki je priloženo k zdravilu. Tako na primer pri nekaterih zdravilih mleko in mlečni izdelki ovirajo absorpcijo zdravil, nekatera zdravila se lahko pod vplivom sadnih sokov v želodcu razgradijo in se s tem zmanjša njihov učinek,....
Zato Vam svetujem, da izberete drug obrok za jemanje zdravila, ki bo obilnejši.
Priporočila v zvezi z jemanjem zdravil je treba vzeti z vso resnostjo, ker za njimi stojijo resne klinične in predklinične študije, ki določajo pogoje za najoptimalnejši učinek zdravila.
Lep pozdrav!