Med.Over.Net

Rekreacija, oblikovanje telesa in zdrava prehrana

Odgovarjajo: Mito Šinkovec, prof. športne vzg. • Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano • Mario dr. FeelgoodMiloš Milošević, dr. med., spec. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

S preudarno prehrano in pravilno vadbo do zdravja, dobrega počutja in osebnega telesnega zadovoljstva. Forum za vse, ki se radi razgibavate, sproščate, ukvarjate s športom in imate kakšen konjiček.

Mito Šinkovec , prof. športne vzg.

Mito

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

Mario dr. Feelgood

Mario Feelgood

Mario Sambolec je specializiran strokovnjak za prehrano in predavatelj Fitnes Zveze Slovenije. S svojo unikatno filozofijo Feelgood ruši stereotip klasičnega pristopa »fitnesa in diet« in utira nove smernice zdravemu odnosu do lastnega telesa ter uči o pomenu primerne vadbe ter prehrane za posameznika in njegov specifičen cilj. Kot trener za osnovno/specifično pripravo in svetovalec za športno prehrano ter uporabo prehranskih dopolnil vam svetuje na forumu Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa.

Miloš Milošević , dr. med., spec. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Miloš Milošević

Obvezna oprema za na Triglav

Default avatar

Marko

Torej, ta vikend grem z družbo prvič na Triglav. Kakšno opremo naj vzamem s sabo kot nujno. Čevlje imam, pohodne palice imam tudi namen vzet in seveda ostalo opremo. Zanima pa me, kaj iz vaših izkušenj priporočate kot nujno. vremenska napoved sicer ni najboljša, zato bo verjetno tudi dežnik del opreme.
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345
Default avatar

tio

Boljši od dežnika je kakšen nepremočljiv anorak.
Do zdaj sem bil dvakrat na Triglavu. Prvič je bilo super, le da nas je pod Kredarico dobil naliv in veter (v takem primeru dežnik ni najbolj praktičen). Drugič je bilo še boljše, le da sem imel preveč napolnjen nahrbtnik:)
No, Marko, nujno potrebuješ dobre čevlje. Te očitno že imaš:) Palice so izbira vsakega posameznika, menda so pa zelo praktične. Kot sem rekel, nekaj nepremočljivega, če se le da. Udobna oblačila, nekaj za preoblečt, da ne boš na vrhu, ko bo veter, staknil kake pljučnice. Vzemi dovolj pijače (brezalkoholne seveda, najboljša je voda, no kakor za koga). Torej vzemi DOVOLJ pijače, ne PREVEČ, tako kot jaz lani:) Pravijo, da je v planinah najlepše priti na vrh in se pošteno najesti. To tudi sam prakticiram, vendar se s tem ne strinjam popolnoma, kajti najlepša je ponavadi pot:) No, tudi s hrano v nahrbtniku ne pretiravat;) Super so kakšne enregijske ploščice pa to, čokolada, najboljše za po poti pa je "študentski futr". Saj veš, oreški, rozine, suho sadje, ... Vendar moraš biti s tem pri zaužitju previden, kajti posledica prevelikega odmerka so lahko hudi vetrovi, odvisno od presnove :) Saj če ste sami fantje, pol ni panike;)
****** nakladam...:) Oprosti.
Torej, najbolj nujno je, da imaš čevlje, ki te ne ožulijo, rezervna oblačila in dovolj pijače. Mogoče še sončna očala in kako pokrivalo...
Pa saj se bo še kdo drug kaj spomnil :)
Upam, da sem ti kakorkoli pomagal :)
Srečno pot
___________________________________
i got soul but i'm not a soldier
Default avatar

Marko

No, v glavnem, pohod je uspel, bilo je super, kljub temu, da nas je v petek praktično celo pot pral dež. Ni bil neki naliv, ampak dovolj da smo bili mokri, kar pa ni pokvarilo izleta. Naslednji dan je bil lep, tako da ni pripomb. Največji krivec za dobro razpoloženje je bila družba, tudi od opreme nisem nič pogrešal. Za vzpon na Triglav so prav prišle tudi rokavice, saj je precej pihal veter (vsaj ob vznožju), ki pa ni bil ravno topel.
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345
Default avatar

športnik

Šli ste pa kar brez čelad, kaj?
Default avatar

tejča

Ali kje posojajo samovarovala in čelade?
(območje gorenjske)
Hvala za kakršnikoli odgovor.
Default avatar

ZvedavecTukaj posojajo čelade in plezalne pasove. Za samovarovanje nič ne piše, bo najbolje vprašati.
Default avatar

tejča

Hvala za odgovor:)))) Bomo vprašali. LP
Default avatar

asia

Prvič bi šla na Triglav, zanima me, katera pot je najbolj varna in ne prehuda? Rada hodim v hribe, prejšnji teden sem bila na Grintovcu.
Default avatar

LoniM

Upam, da ne sama. Za prvič sem šla jaz organizirano najprej do Planike, kjer smo morali zaradi slabega vremena prespati, nato pa naslednji dan na vrh in nazaj v dolino.
Default avatar

asia

S fantom bi šla, vse v enem dnevu....ciljava na nedeljo, če ne bo snega gor...šla bi sredi noči iz sobote na nedeljo, ker v ponedeljek zgodej zjutrej pa že delava....kdo kej ve, kake so najnovejše razmere na triglavu?
Default avatar

Mito

če so čevji novi vzamoi zraven še kakšne obliže za žulje. Palice če res nisi vajena hoditi z nimi jih raje ne vzami sabo. Rabiš še čelado in plezalni pas. Ne pozabi kapo in rokavice, z dežnikom pa si nimaš kaj pomagati. obvezno še neko goretex jakno. Kar pa se tiče hrane pač vzameš nekaj kar lažje nosiš. V vsakem primeru pa vzami sabo dosti denarja. V planinskih postojankah je jasno drago, ampak če si lačen...
Mito Šinkovec
http://www.telodrom.com Center Telodrom
http://www.mito.si Mito stran
https://www.facebook.com/Telodrom/ Faceebok
Default avatar

asia

Čevlji niso novi, so že preizkušeni. V hribe hodiva s palicami. Rokavice imam vedno s sabo, vetrovko, šal. Hrano bova imela s seboj. Čelade in plezalnega pasu nimam. Katero pot izbrati, ker vem, da na Triglav vodi veliko poti.....pa bi v enem dnevu prišla rada varno tja in nazaj.
Default avatar

Andrej 36

Glede vremena se dobro prepričajta
http://www.arso.gov.si/vreme/napovedi%20in%20podatki/
za odprtje koč in oskrbo so vsi podatki na tem linku
http://www.pzs.si/index.php?stran=Sezna ... koca_id=24
Poglej še na forum od Planinske zveze in se dobro prepričaj o zimskih razmerah , ki so v tem času že lahko v hribih.
http://www.pzs.si/forum/viewforum.php?f=10

Probaš lahko poklicat dežurnega meteorologa , ki je na Kredarici in ti bo povedal, iz prve roke. Ampak če držijo podatki ARSO, je na Kredarici zapadlo 10 cm snega, se pravi v hribe se ne hodi brez osnovne zimske opreme(cepin, dereze, čelada, plezalni pas...)Razen seveda, če nista igralca na srečo.
Vse ni potrebno kupovat, lahko si tudi sposodita
http://www.iglusport.si/izposoja/izposoja.html
Čeprav dražje bi priporočal gorskega vodnika.

Še en link kjer dobiš pametne informacije
http://www.gore-ljudje.net/informacije/
Če se odločita, da gresta pa javi kako je bilo.
srečno pot
Default avatar

športnik

asia je napisal/a:
Prvič bi šla na Triglav, zanima me, katera pot je najbolj varna in ne prehuda? Rada hodim v hribe, prejšnji teden sem bila na Grintovcu.
Prvič na Triglav, pa v zimskih razmerah, ne se hecat!Ostani doma in počakaj na poletje 2009! Pa do takrat kakšen vodnik naštudirat!
Default avatar

asia

Sva prišla do rudnega polja in obrnila...sneg je že 100m od vznožja, tko da drugo leto...sva šla pa na Begunjščico in Roblek....fletna tura, lep sprehod...kr fajn kolena grizeš:)
Default avatar

petrus

hay

Ja za na Triglav je najboljsa jesen da se gre. jst sm sla lansko leto septembra s fantom. sva sicer mela sreco k je biu res fenomenaln dan, na vrhu se je vidl do morja.
sla sva v enem dnevu.......start ob 5.00 pa sva bla gor ob 11.30. pa pol nazaj.
Pot pa cez Plemenice in nazaj cez Prag. Za gor je blo velik klinov, kr je blo men u iber fajn. Tura je pa bla pa kr ornkk.

Je pa super turca.
Ta vikend sm bla pa kt si rekla Asia tud jst na Begunjscici ;). mogoc smo se pa srecal ;)

Pozdravckkk Petra
Default avatar

asia

Petrus, pozdravljena...možn je tud, da smo se srečal...je kr fajn tura tale Begunjščica pa pol Roblek, je tako?

Tud midva k bova šla na Triglav bova šla v enem dnevu...sej nimaš kej, vstaneš ob 4ih pa je, gor hodiš ene 5-6 ur pa si do večera doma...

Sta šla do Krederice al do Planike? Ker jaz klinov pa zajl pa tega ne maram, se bojim višine, globine, prepadov...že na Grintovec me je blo strah po klinih lest, jih ni blo veliko a zame dovolj....
Default avatar

Mito

asia je napisal/a:
Sta šla do Krederice al do Planike? Ker jaz klinov pa zajl pa tega ne maram, se bojim višine, globine, prepadov...že na Grintovec me je blo strah po klinih lest, jih ni blo veliko a zame dovolj....
Ne glede na to s kje greš je treba po klinih. Tako da ti predlagam, da se tega kar navadiš, jasno najprej na kakšnih lažjih vsponih. Je pa bistveno lažje za tiste s strahom, če uporabljajo varovanje.
Mito Šinkovec
http://www.telodrom.com Center Telodrom
http://www.mito.si Mito stran
https://www.facebook.com/Telodrom/ Faceebok
Default avatar

asia

Mito, zadnje čase vsako nedeljo osvojim dvatisočaka....melišča, klini in zajle mi niso všeč, ker me je strah višine in globine....sej pridem na vrh, samo z velikim strahom....drugo leto Triglav pade:) Katera gora je tebi všeč, dvatisočak mislim...da je lepa hoja? Jaz sm v zadnjem času v enem dnevu osvojila kar dva dvatisočaka....Vrtačo in Stol v enem dnevu, si že bil gor?
Default avatar

Mito

Na stolu sem bil ja s prav posebno nalogo :) Avto sem parkiral pri tistem jezeru zraven Celovca potem pa sva s prijateljem šla na Stol, Prešernovo kočo in nato po drugi strani dol. O tem, da sem imel nahrbtnik poln plezalne opreme in sem se tako izognil plačilu carine pa kdaj drugič :)

Drugače pa jaz poznam bolj hribe v okolici Logarske doline. Le te sem prehodil ničkolikokrat...
Mito Šinkovec
http://www.telodrom.com Center Telodrom
http://www.mito.si Mito stran
https://www.facebook.com/Telodrom/ Faceebok

Moderatorji

Mito Šinkovec , prof. športne vzg.
Mito
Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano
Vesna Feelgood
Mario dr. Feelgood
Mario Feelgood
Miloš Milošević , dr. med., spec. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije
Miloš Milošević