Potovanja.Over.Net

Kam in kako na počitnice

Odgovarjajo: Potovanja.Over.Net

Grčija ali Tunizija

Default avatar

kamnajgreva

Ojla dopustniki!:)


Imam kar precej vprašanj. S partnerjem se odločava preko last minute ilirike med Tunizijo 3* residence mahmoud (Hammamet) in med grškimi otoki Rodos (2* hotel Silvia), Santorini in Krf. V Grčiji so povsod zgolj nočitve z zajtrkom (cena nekaj čez 300 evrov), v Tuniziji je polpenzion (300 evrov).

Ali je za Tunizijo potreben potni list? Malo imava težavo, saj sva se na Tunizijo šele sedaj spomnila, pa ga nimava, pravočasno pa dvomim, da nama bo uspelo. Čeprav bi vi tukaj verjetno vsi izbrali Tunizijo, a ne?
Kolikor vem, je za Grčijo dovolj osebna izkaznica, se motim? Tisti, ki ste bili v Grčiji, kako je potem z možnim doplačilom za večerjo oz. kje ste jedli in koliko vas je ta hrana še dodatno stala? Za kateri otok bi se odločili?

Lepo prosim za čimprejšnje informacije, priporočila, hvala!!
Default avatar

afrodita_

pozdravljena, prvo kar ti moram povedati, da kolikor mi je znano tudi za potovanje v Grčijo potrebuješ veljaven potni list. tako , da brez tega dokumenta bosta težko potovala , razen v naše sosednje države.
Default avatar

moje razmišljanje

Smo bili v obeh državah.
Lani smo bili v Tuniziji, Port El Kantaoui. Potrebuješ potnil list.
Letos Grčija, Kreta, Ierapetra. Zadstuje osebna izkaznica.

Meni osebno je bilo bolj všeč v Tuniziji.

Ne vem, če bom znala najti prave besede, da opišem svoja razmišljanja.
Grčija je tako "evropska". Nismo začutiti tiste starodavne, mogočne in mistične države in kulture. Nič tipično grškega. Morda je vzrok bil tudi v tem, da smo bili v hotelu (in mestu), kjer je večina gostov Angležev, zato je vse njim podrejeno. Tako v celem tednu nismo slišali niti ene grške skladbe, videli ali zaplesali vsaj en sirtaki, spoznali njihov vroč temperament, poskusli njihove dobrote (razen fete, ki pa ni tako slana kot naša)... Vse je bilo za Angleže, od animacije, do prehrane (nisem vedela, do so Angleži tako nezanimivi in zdolgočaseni ljudje). Če ne bi vedela, da smo se vkrcali na letalo, ki je poletelo v Grčijo bi me zlahka prepričali, da sem na počitnicah nekje v Angliji. Poleg tega je zelo drago. Vse od hrane, pijače do spominkov. Pa smo bili pripravljeni na to, da bo potrebno bolj globko seči v žep, nismo si pa mislili, da tako zelo globoko.

V Tunizji v nasprotju z Grčijo je vse tako zelo tunizijsko, drugačno in zato še toliko bolj zanimivo. Zgradbe, narava, ljudje, običaji, kultura, hrana, pijača... Vse to in še veliko več smo spoznali, se naučili in resnično uživali, v njihovem prijteljstvu, plesih, hrani, pijači, jahanju kamel po obrobju puščave, obisku vasice, bazarja, kajenju njihove pipe... Resnično so se potrudili in nam izkazali prijetno dobrodošlico. V hotelu je bilo vse prilagojeno za vse goste, ne glede na to, da so v večini Francozi.

Je pa tudi od človeka odvisno koliko si želi "drugačnosti", ali jo zna sprejemat in spoštovat. Mene je vedno privlačlo prav to.
Default avatar

luxi

vsaka država ima svoje pozitivne in negativne strani...jaz bi težko rekla kje je bilo boljše...vsaka je po svoje posebna ..eno obiščita letos drugo pa si prišparajta za drugo leto
l.p.
Default avatar

pika+

jaz sem se pravkar vrnila iz Tunizije, bili smo v hamametu hotel Sheraton in resnično smo bilii zadovoljni, mislim da drugo leto ponovimo, da si bomo lahko ogledali še druge stvari ki smo jih letos izpustili. Tam smo bili 14 dni in resnično same pohvale-prijetno presenečena, sploh ker so mi nekateri pisali da je ta hotel bolj slab da ni čistoče ipd.....
Ne vem no ali sem jaz in moja družina tak poden ampak mi smo bili zelo zelo zadovoljni
Default avatar

FREYA

[quote afrodita_]pozdravljena, prvo kar ti moram povedati, da kolikor mi je znano tudi za potovanje v Grčijo potrebuješ veljaven potni list. [/quote]

ga ne potrebuješ, že nekaj let je tako.

od naštetega jaz predlagam SANTORINI
Default avatar

kamnajgreva

Lepa hvala za vse informacije, na podlagi katerih se bova precej laže odločila. Zdaj se nekak nagibava k Tuniziji, pa prihodnje leto Grčija. Sva si dala delat potni list in zdaj upava, da se bo izšlo:)

Zanima me, tisti, ki ste bili v Tuniziji na začetku avgusta (ali pa sploh kadarkoli:)), kako je tam vroče, razmere, kako je s hrano (kje naj jeva, kaj), česa naj se izogibava in kam predlagate kake izlete. Pa še morda, če mi kdo pove, kake so cene in koliko ste še dodatno zapravili tam.

Ker greva sploh prvič na kako tako potovanje in z letalom: priporočate bolj kovček ali potovalko?

Hvala! In naj vam ne bo preveč vroče:))
Default avatar

Grčija

[quote afrodita_]pozdravljena, prvo kar ti moram povedati, da kolikor mi je znano tudi za potovanje v Grčijo potrebuješ veljaven potni list. tako , da brez tega dokumenta bosta težko potovala , razen v naše sosednje države.[/quote]

Za vse države EU potrebuješ le osebno izkaznico.
Predlagam Santorini, sanjski otok.
Default avatar

pika+

Mi smo jedli vse, razen vode iz pipe nismo pili, pa smo bili vsi brez driske. Cene pa so približno take kot pri nas, moraš pa absolutno dajati napitnine, mi smo dajali po 1 td ( 140 sit) pa so izredno zadovoljni in postrežen si ok - so nas opozorili že na agenciji, da tunizijci delajo na podlagi napitnin. Za potovanje pa je absolutno boljši kovček. Mi smo šli na dvodnevni izlet v puščavo, piratska ladja, ogled Tunisa in potapljanje- z vsem smo bili zeloooooo zadovoljni
če te še kaj zanima , kar vprašaj
Default avatar

FREYA

mislim, da je na tem forumu pretiravano kar se tiče napitnine. v tuniziji smo bili pred nekaj leti ko forumov ni bilo, napitnino smo dali samo občasno in se kljub temu imeli dobro.

kovček je zato boljši, ker se zaklene. na letalu pa vidiš približno enako potovalk kot kovčkov. tudi manjše potovalke in nahrbtnike. ne kompliciraj in se ne oziraj na to kaj imajo drugi in kaj si bodo mislili drug.
Default avatar

pika+

Ja seveda ni treba vsak dan dati napitnine, ampak se pozna razlika postrežbe kdor jo da in kdo ne.
Default avatar

hondas

pika+ : Ali se da na plaži skriti v kakšno senco ali preostane samo marela( kar pa za mene ni senca kot npr. borovci).
Kje so tiste stezice.......
Default avatar

pika+

Pri bazenih so palme na plaži ob morju pa so marele oz. njihove slamnate hiške
Default avatar

cec

[quote afrodita_]pozdravljena, prvo kar ti moram povedati, da kolikor mi je znano tudi za potovanje v Grčijo potrebuješ veljaven potni list. tako , da brez tega dokumenta bosta težko potovala , razen v naše sosednje države.[/quote]

Ne, zadostuje OI. Preverjeno - iz prve roke !
Default avatar

cec

[quote moje razmišljanje]Smo bili v obeh državah.
Lani smo bili v Tuniziji, Port El Kantaoui. Potrebuješ potnil list.
Letos Grčija, Kreta, Ierapetra. Zadstuje osebna izkaznica.

Meni osebno je bilo bolj všeč v Tuniziji.
[/quote]

Pravkar smo se vrnili iz Ierapetre, po pisanju sodeč smo bili v istem hotelu. Samo da so naši občutki povsem drugačni od tvojih, sicer pa velja - sto ljudi, sto čudi :))) O tem res ne bi izgubljal besed, mi smo se imeli odlično - če si tako narediš, tako omaš, lahko pa le opazuješ in se zmrduješ nad drugimi. Čistoča in vse ostalo - odlično, morda malo manj raznoličnost hrane v hotelu, zunaj pa "naše" cene.
Default avatar

kamnajgreva

Hvala, ker ste se razpisali. Upam, da če bova šla v Tunizijo, da ne bova imela težav z diarejo ipd. Kako ste se pa sporazumevali, v angleščini? So zelo vsiljivi s prodajo stvari? Kakšna je pa tam varnost za denar...? npr., ste puščali dokumente vse v sefu?

je res potrebno sprazniti sobo, ko se gre na safari? Tudi, če se gre za en dan? kaj ni to malo čudno, zakaj se to stori? Kakšen je pa Tunis? In še tole: kakše so plaže, lepe, voda čista?

Sladke sanje in hladno noč:)
Default avatar

moje razmišljanje

cec,

sem vedala, da mi ne bo uspelo najti pravih besed:)))

Saj nisem rekla, da se nismo imeli lepo, da smo bili povsem pasivni...
In ja, resnično smo pogrešali kaj "tipično grškega", zato smo tudi odpotovali tja. Želeli smo si bolje oz bližje spoznati Grke, njiihove navade, glasbo, plese... in tu je bilo razočaranje. Kar se tiče ostalega (hotel, čistoča, postrežba...) pa ni pripomb. Ponudba hrane ni bila tako kritična. Če si za vsak obrok vzameš en vrsto mesa, eno ali dve vrsti priloge in solato, ki so jo imeli ogromno na izbiro, je ponudba dobra. Druga stavar je, če želiš na krožniku imeti vse ali večino tega kar imajo v ponudbi, potem se hitro naveličaš. Kakšne njihove specialitete več se ne bi branila.

In še vedno trdim, a je drago. Primer: 5 navadnih kav, 5 plastenk (0,5l) navadne vode in 3 coca-cole nas je stalo 38€. Meni to niso "naše" cene. Vsaj v našem kraju in oklici niso.
Default avatar

pika+

ja Grčija je dražja za toliko pijače bi v Tuniziji odšteli 21td to je približno 12 eur. Sobe ko greš na safari ni treba spraznit, denar pa smo mi imeli kar v sobi v kovčku, druge stvari pa smo prosto pustili kar zunaj pa ni nikoli nič zmanjkalo, enkrat sem čistilki pustila dinar na nočni omarici in ne na postelji pa ga ni vzela- je pa seveda odvisno od hotela
Plaže so lepe, voda pa meni ni bila všeč in sem bila rajši na bazenu. Morje je zelo toplo, je pa večkrat trava in to meni ne paše
Default avatar

****

Grčija, kaj na Santoriniju je pa tako sanjskega, da ne smemo zamuditi?
Kaj se splača ogledati ko bomo tam?
Default avatar

mama2831

V hotelu ne moreš doživeti nobene dežele. Če najameš avto in se sam zapelješ med domačine, v vasi, ki niso turistične, sedež v kafeneion z domačini in ješ večerjo v tavernah namesto v hotelih, tam doživiš Grčijo. In tam je navadno vse cenejše kot vturističnih središčih.

Sicer pa sta Tunizija in Grčija tako različni deželi, da je treba nujno videti obe. In ker je Grčija članica Evropske unije (in to dlje kot Slovenija), seveda ne rabimo potnih listov.

Moderatorji

Potovanja.Over.Net
Potovanja.Over.Net