Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

PODALJŠANJE PORODNIŠKE - nekaj nasvetov

Default avatar

Nata6a:))

Ker podaljašanje porodniške ne gre ravno zelo lahko in ker me je nekoliko nižje ena mami dvojčkov ravno o tem spraševala, sem odprala samostojno temo v kateri prilagam nekaj več smernic, za vse mame, ki imajo razloge za podaljšanje porodniške, seveda:), ki so enako uporabne za mame dvojčkov, trjčkov ali le enega otroka.

Uporabno je to, da veste, da se pravice seštevajo. Zato za vsakega otroka, ki je do podaljšanja upravičen, dobiš podaljšanje za 90 dni - torej pri dvojčkih 2x 90. Ravno tako ste upravičeni do podaljšanja za toliko dni, kolikor sta otroka (je otrok bil) rojena pred 260 dnem. Vse je natančno razloženo v nadaljevanju, s pravnimi osnovami vred.

Pri nas smo dobili torej 12 mesecev + podaljašanje za cca 14 dni zaradi nedonošenosti + dvakrat 90 dni (180) zaradi razvojnih težav = skupaj 21,5 mesecev porodniške.

KAKO?

Pri nas je bilo torej tako:
Dvojček 1 je imel hudo hipotonijo in je redno hodil k nevrofizioterapevtki, v razvojno ambulanto, k nevrologu, k oftalmologu... Poleg tega so ugotovili, da ima razvojni zaostanek.

Podobno je bilo pri z dvojčkov 2, le da je on imel več bolezni in ne oftalmologa, pa manjši razvojni zasotanek - toda tudi on je potreboval redno in intenzivno nevrofizioterapijo.

Vendar pa nista imela NOBENE HUDE bolezni oziroma nobene bolezni iz spiska (tam so res hude bolezni), ki ga ima komisija za ugotavljanje upravičenosti do podaljšanja. Link na pravilnik je na koncu sestavka, ampak pojdimo zdaj naprej -
natančno sem si torej prebrala "Pravilnik o kriterijih za uveljavljanje pravic za otroke, ki potrebujejo posebno nego in varstvo"
in sicer je zame zmagovit 7. Člen:

"Za otroke z več motnjami se po tem pravilniku štejejo otroci, ki imajo hkrati dve ali več motenj ali diagnosticiranih bolezni, ki vsaka po sebi sicer ne predstavlja take stopnje motnje ali bolezni iz predhodnih členov tega pravilnika, na podlagi katere otrok potrebuje posebno nego in varstvo po tem pravilniku, njihova kombinacija pa upravičenost do posamezne pravice utemeljuje."

To pomeni, da lahko najdeš več milejših težavic, vse skupaj pa so dovolj za podaljšanje.

Na CSD sem nesla: vse (fotokopije) izvidov razvojne ambulante, nevrologa, zdravniške kartoteke z vsemi opisi prebolenih bolezni in komplikacij - skratka vse papirje od rojstva dalje, vključno z zadnjim izvidnom razvojne ambulante, kjer so med vrsticami napisali, da priporočajo podaljšanje. Priložila sem še mojo lstnoročno napisano prošnjo, v kateri sem napisala, da prosim za podaljšanje, zato da bi lahko doma še naprej polno izvajali nevrofizioterapijo in da ju v vrtcu ne bi izpostavljali novim infektom in tveganju ter da, kljub temu, da nimata nobene res hude bolezni, se sklicujem na 7. člen - da imata vsak od njiju več motenj: razvojni zaostanek, težave z vidom (Nace je škilil), hipotonija, asimetrija, ravno sta prebolela eno serijo bolezni (in smo vse našteli)...

Vse skupaj sem nesla na CSD, kjer sem izpolnila še en list in nato so vlogo poslali na komisijo na Pediatrično kliniko, od koder so v 14 dneh dobili ugodno rešeno za oba dvojčka, torej za vsakega še devetdeset dni.

Jaz sem bila medtem že v službi - namreč prvič sem zaprosila za podaljšanje še po starem zakonu, ko je bil za podaljšanje še pristojen Zavod za zdravstveno varstvo - in so mi prošnji zavrnili. Zato sem se pritožila in ker se je vmes zamenjal zakon je naslednjo vlogo že obravanavala komisija pri Pediatrični kliniki, ki je strokovno tisočkrat bolj pristojna za tako odločanje kot ZZZS, saj o tem odločajo pediatri in ne specialisti medicine dela (kot so se podpisali pod zavrnitev vloge). Ko so o tem odločali pediatri in nevrologi, ap so mi prošnjo odobrili. Vendar naj to tebe ne skrbi, saj od 1.1.03 naprej o tem odloča edino ta, nova komisija pediatrov s klinike.

Presenetljivo pa je bilo, da na CSD-ju niso vedeli, da lahko kljub temu, da sem že prenehala s porodniško, se spet vrnem nanjo še za 6 mesecev in da se pravici seštevata in najprej sploh niso hoteli govoriti o tem z menoj, ker da nov zakon zame ne velja, ker da sem svoje že izkoristila. Zato sem morala v resen boj, z markerjem podčrtanimi odstavki Zakona – o čemer sem se tudi tu na forumu precej razpisala…. Bistvo je, da je na koncu uspelo:

In da bo uspelo tudi vam, vse jasno piše tule:

Zakon o starševskem varstvu

26. člen (trajanje dopusta za nego in varstvo otroka)

Eden od staršev ima pravico do dopusta za nego in varstvo otroka v trajanju 260 dni neposredno po preteku porodniškega dopusta.
Ob rojstvu dvojčkov se dopust za nego in varstvo otroka podaljša za dodatnih 90 dni.
Ob rojstvu več hkrati živo rojenih otrok se dopust za nego in varstvo otroka podaljša za vsakega nadaljnjega otroka za dodatnih 90 dni.
Ob rojstvu nedonošenčka se dopust za nego in varstvo otroka podaljša za toliko dni, kolikor dni je bila nosečnost krajša kot 260 dni.
Ob rojstvu otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo, se dopust za nego in varstvo otroka podaljša za dodatnih 90 dni na podlagi mnenja zdravniške komisije Pediatrične klinike v Ljubljani (v nadaljnjem besedilu: zdravniška komisija), ki jo imenuje minister, pristojen za varstvo družine (v nadaljnjem besedilu: minister).
Dopust za nego in varstvo otroka se podaljša v primeru, ko starša že ob rojstvu otroka varujeta in vzgajata najmanj dva otroka do starosti 8 let, za 30 dni, za tri otroke za 60 dni in za štiri ali več otrok za 90 dni.
Pravice iz prejšnjih odstavkov tega člena se seštevajo.


28. člen
(kasneje ugotovljeno zdravstveno stanje otroka)

Če je motnja v telesnem ali duševnem razvoju oziroma dolgotrajna hujša bolezen otroka ugotovljena potem, ko sta se starša že vrnila na delo, po poteku dopusta za nego in varstvo otroka, otrok pa še ni dopolnil starosti osemnajst mesecev, ima eden od staršev pravico do dopusta za nego in varstvo otroka 90 dni od dneva priznanja pravice.

Moje stališče je bilo tako:

Moram poskusiti vse, če mi podaljšajo bo fajn, saj bom lahko še naprej veliko delala nevrofizioterapevtske vaje z njima doma, in bosta lepše napredovala, če pa mi ne bodo podaljšali, boma pa tudi vesela, ker to pomeni, da jima ni nič hudega in da sta zdrava.

No, meni je teh 6 mesecev prišlo prav in res smo veliko delali, sta popolnoma zdrava mulčka, le z enim še delamo vaje za oči in občasno hodimo na igrice k spec. pedagogu.

Skratka, želim vam PREDVSEM zdrave otroke, taoj zatem pa tudi čimdaljšo porodniško!
Lep dan,

Nata6a

Linka za Zakon o starš. varstu v celoti:


Link na pravilnik o kriterijihza posaljšanje:
Default avatar

daša

meni pa so na socialni rekli, da se porodniška podaljša le, če se rodi nedonošenček (to je pred 37 tednom nosečnosti).
Default avatar

Nata6a:))

Ja, na Centru za socialno delo včasih zgleda,
da so tam zato,
da bi državi prihranili čimveč denarja
in ne zato, da bi te seznanili z vsemi možnostmi,
ki ti jih naša zakonodaja nudi.
Žal.

N:)

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic