Med.Over.Net

Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

prsi in bezgavke

Default avatar

S.D.

Pozdravljeni!

Stara sem skoraj 28 let, pred dobrim mesecem pa sem na zunanji strani obeh prsi (se pravi od pazduhe nekoliko navdol) odkrila po 2 manjši bulici (torej vsega skupaj 4), za katere sem skorajda prepričana, da gre za bezgavke. Lokacija le-teh je na levi in desni približno enaka, s tem, da na eni strani največja meri recimo 1 cm oz. manj , je ovalne oblike, gladka, prožna oz. premikajoča, na drugi pa večja meri cca pol cm ali manj, je bolj okrogla in ravno tako premikajoča, gladka, ostali dve pa imata recimo par mm.

Kar me torej zanima, je predvsem, kdaj me mora pričeti skrbeti (čeprav to me že :-) ) in ali lahko tako majhne bezgavke že napovedujejo kaj hujšega.
Bi bile lahko npr. povečane tudi zaradi vsakodnevnega britja pod pazduho ali nošenja modrca, glede na to, da tista njegova "kost" pritiska ravno tam, kjer so te bezgavke?

Pa še to- nad ključnico ali pod pazduho povečanih bezgavk ne tipam. (Jih imam pa že lep čas polno po vratu in v dimljah, vendar imam tudi že lep čas težave z nosom in grlom, pa tudi za dimeljske bi se našel razlog..)

Kar se sorodstva tiče, je moja pol-teta umrla ravno za rakom na prsih, čeprav se mi zdi, da ta podatek nekako ne bi smel biti zaskrbljujoč.

Kaj mi torej svetujete- naj grem do zdravnika ali čakam na morebitne spremembe? (V tem mesecu se velikost ni spremenila, vsaj da bi opazila, ne.)

Za odgovore se seveda že vnaprej najlepše zahvaljujem!


P.s. Mlajša hčerka je mesec in pol nazaj zbolela za infekcijsko mononukleozo, in je imela povsod po telesu povečane bezgavke, zato se z njimi nekako podrobneje ubadam, saj nas je do potrditve diagnoze kar fino skrbelo..
Default avatar

Janko Kersnik

Spoštovani!

Obtako ševilnih bezgavkah povsod po telesu bi pomislil, da ste morda tudi vi imeli infekcisjko mononukelozo ali pa neko drugo virusno bolezen. Zaradi britja bi bile bezgavke predvsem v pazdušni kotanji in ne okoli prsi. Ob prsih je možno, da so se pojavile zaradi ev. vnetja bradavic, oz. vstopa klic skozi bradavice, čerpav je to pri nedoječi ženski zelo redko.

Enkrat do pozne jeseni boste verejtno obiskali zdravnika, pa mu razložite svoj problem in predvsem pokažite vse bezgavke, da preveri, ali je kaj takega, da bi bilo ptorebno preveriti s kakšno punkcijo, slikanjem ali pregledom krvi. V tem trenutku ne vidim napovedi nobene bolezni.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj