Neplodnost

NEPLODNOST

Default avatar
***Kaj je neplodnost?

O neplodnosti govorimo, ko ženska po enem letu rednih spolnih odnosov v času ovulacije brez ustrezne zaščite ne zanosi.

Istočasno je pa potrebno upoštevati tudi starost para. Tako specialisti pri ženskah mlajših od 30 let svetujejo naravno poiskušanje 12-18 mesecev, pri parih do 40 let 8-12 mesecev. Ženske nad 40 let pa naj se že po 6 mesecih obrnejo po pomoč k specialistu.

***Starost nam ne pomaga

Starost ženske..........Relativna plodnost
20-24........................100%
25-29........................80-100%
30-34........................50-55%
35-39........................18-25%
40-44........................5-7%
45-49........................---


***Staranje jajčne rezerve

Medtem, ko moški neprenehoma proizvajajo nove spermije, se ženska rodi z že določenim številom jajčnih celic, ki jih bo imela. Le teh je okoli 200.000 v resnici jih bo pa lahko uporabila le okoli 400-500. Vse ostale so obsojene na propad. V vsakem ciklusu začne zoreti okoli 20 jajčnih celic vendar dozori le ena.

***Pogostost neplodnosti

Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da 80 milijonov prebivalcev na svetu prizadene neplodnost. To pomeni en par na deset prebivalcev. Upoštevati pa moramo, da neplodnosti nerazvite države skoraj da ne poznajo oz. jo je zelo malo. V Sloveniji podatki kažejo, da ima težave z neplodnostjo vsak peti par.

***Koliko lahko naredimo sami?

Zelo pomembno je poznavanje svojega telesa in njegovega delovanja. To vam pomaga tako pri načrtovanju nosečnosti kot v izogib nepotrebnim strahovom, ko ne vemo kaj se z nami oz. našim telesom, dogaja. Istočasno bodo pa te informacije pomagale vašemu ginekologu oziroma kasneje specialistu za neplodnost pri odkrivanju vzroka vaših težav.

Zapisujte si dneve vašega ciklusa, vnašajte čim več podatkov (sluz, bolečine, izcedki), nekaj mesecev merite bazalno temperaturo, istočasno si poiskusite določiti ovulacijo z ovulacijskimi testi.

Pazite na prehrano! Prehrana je zelo pomemben dejavnik v načrtovanju nosečnosti. S tem niso mišljene kakšne posebne prehranjevalne navade ampak zdravo in raznoliko prehranjevanje.

***Vzroki neplodnosti

Glede vzrokov je veliko različnih podatkov o pogostosti, večina jih ocenjuje, da gre v 1/3 primerov za moško neplodnost, 1/3 je ženske neplodnosti in za ostalo 1/3 je vzrok kombinacija obeh partnerjev in pa vzroki, ki do danes niso še znani (nepojasnena neplodnost).

***Neplodnost je bolezen?

Ja, neplodnost je bolezen in kot bolezen se zdravi. Včasih se odpravi vzrok, v kolikor to ni možno sledi oploditev z biomedicinsko pomočjo.

Neplodnost kot bolezen pa je potrebno tudi preprečevati in ne samo zdraviti. Zato je pomembno informiranje in osveščanje ljudi, parov kateri še ne načrtujejo družine.

***Kako zdravimo neplodnost

Zdravljenje neplodnosti se začne z osnovnimi preiskavami katere so namenjene odkritju vzroka.

Za žensko so to ultrazvočni pregled, hormonske preiskave, biopsija, hsg, laparoskopija, histeroskopija. Pri moškem pa spermiogram, spermiokultura, pregled moškega in za oba pregled krvi na spolno prenosljive bolezni.

Nekateri vzroki se lahko odpravijo, pri drugih je potrebna oploditev z biomedicinsko pomočjo. Le ta se lahko opravi z lastnimi celicami ali pa darovanimi celicami v kolikor eden ali oba partnerja nimata svojih.

***Oploditev z biomedicinsko pomočjo

Kadar se ne uspe odkriti vzroka neplodnosti in le tega pozdraviti, tako da pride do rojstva otroka, sledi oploditev z biomedicinsko pomočjo.

***Kam se obrniti

Najprej na svojega izbranega ginekologa, kateri vam bo izdal napotnico za specialista. Pri specialistu boste nato opravili potrebne preiskave in začeli z zdravljenjem.

Preko spleta lahko za splošne informacije postavite vprašanju specialistom ginekološke klinike kateri odgovarjajano na forumu med.over.net.

***Niste sami!

Neplodnost je velika psihološka obremenitev. Odkritje, da imamo reproduktivne težave je največkrat zelo dramatično. Občutki krivde, sramu, težave pri pogovoru z drugimi (velikokrat tudi s svojimi najbližjimi), občutek osamljenosti itd. Kdor preživlja ali je preživljal zdravljenje neplodnosti ve o čem govorimo.

Vendar kakršnakoli je vaša težava, naj vas ne bo sram, ne počutite se krivo in ne prevzemajte odgovornosti za vašo neplodnost. Neplodnost je bolezen, tako kot vse ostale bolezni o katerih se vsakodnevno pogovarjamo.

Nikoli ne pozabite, da niste sami! Neplodnost je zelo pogosta bolezen in glede na število parov, je najverjetneje med vašimi prijatelji kdo z enakimi oziroma podobnimi težavami.

Za izmenjavo izkušenj, informiranje ali enostavno pogovore imate na voljo društva, srečanja, internetne strani in forume. Poiščite jih in se pogovorite z osebami, ki doživljajo isto stisko kot vi sami.
Default avatar
Ker po naravni poti ne morem več zanositi me zanima kakšne so možnosti za umetno oploditev in kakšni so pogoji,oziroma kdaj se lahko izbere to možnost,ter kateri pari pridejo v poštev.Z partnerjem si zelo želiva otroka,vendar kot sem omenila po naravni poti ni možnosti.- ZA VSAKO SPOSBUDNO BESEDO SE VAM ZAHVALJUJEM.
Default avatar
Nezka do zdravljenja neplodnosti ima pravico vsak par kateremu po enem letu poiskušanja ne uspe zanositi. V kolikor je vzrok neplodnosti znan že prej nastopi ta pravica pred enim letom. Po 35. letu se ta doba skrajša na 6 mesecev.
Pri osebnem ginekologu in osebnem zdravniku mož dobita napotnico za eno od treh klinik. Postojna, Ljubljana, Maribor. Kliniko si izbereta sama.
Potem opravite nekaj preiskav, ki pokažejo vajino zdravstveno stanje in če je zanositev po naravni poti izključena sledi umetna oploditev.
Od vzroka neplodnosti je potem odvisen potek zdravljenja.

Tako da kar korajžno v boj:))) Včasih je malo zoprno in naporno ampak na koncu se preverjeno vse poplača.
Default avatar
Kaj pa če so neredne menstruacije?Kdaj lahko dobim pomoč od ginekologa? No midva še res poskušama samo 4 mesece, ampak sem v tem času mela samo 1 menstruacijo. Kako je v tem primeru?
Default avatar
Takoj. Brez menstruacije nimaš ovulacije in posledično nosečnost ni možna. Kar takoj se naroči in se dogovorita za naprej.
Default avatar
Laparoskopija.

Mene pa zanima na katerega zdravnika naj se obrnem glede laparoskopije. Ker bom šla prvič, bi se rada malo pozanimala, kdo opravlja takšne posege v kliničnem centru v Ljubljani in kdo v Postojni. Moj zdravnik dr. Reš mi je reku, da naj se naročim v Ljubljani ali v Postojni.

Zahvaljujem se vam za odgovor in lep pozdrav,

Jasmina
Default avatar
Pozdravljena jassy!

Jaz sem bila na laparoskopiji in histeroskopiji leta 2004 v Postojni in je bilo super, vse pod narkozo....
Default avatar
Srček Srček je napisal/a:
vedno je pod narkozo
Default avatar
Pri meni histeroskopija ni bila pod narkozo!!!
Ajda501
Default avatar
Histerokopija se dela tudi brez narkoze. Laparoskopija je pa vedno pod narkozo.
Default avatar
o, hvala za tole. tega pa res nisem vedela!
Default avatar
Čau,

kaj se smatra za normalen menstrualni ciklus? Moj ciklus je nekje med 35-37 dni. Ali to pomeni, da tudi jaz nimam ovulacije????
Default avatar
Ne to ne pomeni, da ni ovulacije. Tri mesece bazalne temperature, kakšen ovulacijski test in opazovanje sluzi in boš imela kar zanesljiv podatek o dogajanju.
Default avatar
POZDRAVLJENI.

Zanima me če lahko pijem čaj krvomočnice tudi med menstruacijo,
hvala za odgovor.
Default avatar
[quote="pamba"]POZDRAVLJENI.

Zanima me če lahko pijem čaj krvomočnice tudi med menstruacijo,
in pa kakšno obliko dijete priporočate
Default avatar
mislim, da ni priporočljivo, ker v tem času se sluznica lušči, maternica se čisti in pripravlja na nov cikel. krvomočnica pa jo debeli. jaz bi na tvojem mestu počakala vsaj toliko, da gre glavno mimo...
LP
Default avatar
Pozdravljeni!

S partnerjem sva imela prvi razgovor v LJ za umetno oploditev. Naredili so mi UZ,potem pa sva morala opraviti še preiskave in sicer jaz laparoskopijo in hormonski test, on pa hormonski test, pregled pri urologu in pa ultrazvok, februarja pa ima on še v LJ spermiogram. Z vsemi izvidi morava nato na ponovni razgovor v LJ.

Zanima me, če mi lahko kdo pove koliko preiskav bo še potrebno opraviti in v kolikšnem času bo prišlo do samega postopka umetne oploditve.
Default avatar
Pozdravljena!

Sicer sem spodnje sporočilo že objavila včeraj, vendar me zanima kako od kakšnega zdravnika na tem forumu dobiti več informacij. Namreč, za interpretacijo izvida sva naročena šele 25.2. -- verjetno ni potrebno pokasnevati, da biti v nevednosti kaj postavljena diagnoza pomeni, ni ne prijetno, ne zdravo za psiho.

Pripenjam post še enkrat -- če lahko dobiva kak nasvet na koga se obrniti, da bi pred 25.2. zvedela kaj so najine opcije, bi bila zelo hvaležna.

Hvala!

Azoospermija:
Danes sva domov dobila izvide biopsije testisov mojega partnerja, kjer je napisana diagnoza azoospermija na podlagi pregleda v laboratoriju. Tkivo je bilo poslano tudi na patohistološko preiskavo za kar pa rezultatov še ni.

Verjetno ni potrebno razlagati, da gre za velik šok, še posebej pri mojem partnerju. Da bi razumela o čem je govora, sem seveda prebrala precej stvari na spletu, a nekaj vprašanj še ostaja. Če bi lahko kdo napisal več ali gre za končno diagnozo, ali je mogoče kakšno zdravljenje, ali je za pričakovati da bo histološki pregled dal drugačno diagnozo, kakšne so ponavadi naslednje preiskave -- v glavnem nama bi koristile vse informacije, ki jih lahko dobiva?

Za vse nasvete, informacije in pomoč, se vam že v naprej zahvaljujem.
Default avatar
ninočka za strokovno mnenje se lahko obrneš še na darovanje spolne celice. Tam odgovarjajo specialisti ginekološke klinike.

Kaj pomeni. Če v biopsiji niso našli nobene celice to najverjetneje pomeni, da ostane edina moznost postopek z darovano spolno celico.
Se pa biospija lahko ponovi. To je smiselno po cca 70 dnevih in mogoče takrat kaj najdejo.
Zal diagnoza ni ravno vzpodbudna zato vama svetujem, da se pogovorita kako naprej. Darovanje, posvojite so opcije zato, da si ustvarita druzino.

Seveda, če dejansko v biopsiji niso našli nobene celice. Dovolj je lahko tudi ena sama:)