Med.Over.Net

Nosečnost in obporodno obdobje

lep trebušček po porodu

Default avatar

že mamica

Zasledila sem, da veliko žensk po porodu moti šlaufek okrog trebuha. Naj napišem svojo izkušnjo, kako se ga znebiti, kar mi je povedala moja stara mama in mogoče kateri pride prav. Rodila sem pri 26 in 36 in naredila sem isto.Ko sem rodila sem si takoj povijala trebuh okrog pasu, s kako plenico ali bolje šal ali pas je tudi ok.Povijaš trebuh da ga povežeš okrog pasu in bolj na trdo zavežeš, da te ne tišči čez dan in to delaš dokler trebušček ne gre v stanje pred porodom kak mesec ali dva, če je potrebno ne piješ veliko vode po porodu, da se ne razšlampaš in se ti trebuh ne napihne poleg moraš delati vaje, ki jih delaš že v porodnišnici tam ti jih tudi pokažejo vsaj 3 mesece dvigovanje nog v vodoravnem stanju (vaje za trebuh) vsak dan delaš vaje. Imele boste lep raven trebušček za kar pa je potrebno samo malo truda. Videle boste razliko. Pa lep pozdravček.
Default avatar

biny

pošlji mi prosim ZS da te nekaj vprašam.
Jaz sem jaz. Unikatna. Posebna. Iznajdljiva. Zajebana. ...
Default avatar

Ana Polona

Hojla!

Ja, poznam to prakso - tradicionalne mehiške babice tri mesece po porodu ženskam povijajo medenico in trebuh. To naj bi učvrstilo trebuh in stisnilo medenico nazaj v stanje pred nosečnostjo.

No, pa še druga plat zgodbe (ker v tem evidence-based svetu vedno obstajajo argumenti obeh strani) - fizioterapevti pravijo, da se s povijanjem trebušne mišice polenijo in da je edina prava pot telovadba. Kar pa se tiče povijanja medenice pa dokazi v njihov prid trdijo, da se v telesu ženske tri mesece po porodu še izloča tolikšna količina hormona relaksina (ki dela tkiva bolj prožna), da je povijanje brez učinka.

Kar mi da misliti - ali ni bila nekoč (ko stvari še niso bile tako raziskane) odločitev o tem kaj narediti lažja :-)))

Polona M.
Default avatar

**pika**

No, jaz nimam izkušenj s povijanjem, imam pa izkušnje s trebušnim pasom. Po prvem porodu mi ga je fizioterapevtka posodila, ker sem imela zelo mehko trebušno steno, da sem sploh imela neko 'oporo'. Tudi doma sem ga še nekaj časa nosila.
Po drugem porodu pa sem sama zaprosila zanj. Je res, da bi se mišice polenile, če pas 100% 'našponaš' in sama z mišicami ne delaš nič. Jaz sem ga nosila zato, da sem na začetku sploh dobila občutek, kje imam mišice in da sem sploh lahko pritisnila za veliko potrebo - če pasu nisem imela, sem se pač držala čez trebuh. Pas sem zategnila toliko, da sem ga dobro čutila okrog pasu, hkrati pa sem imela še toliko 'menevrskega prostora', da sem se trudila sama držati trebuh noter. Meni je pomagalo.