Kam in kako na počitnice

Odgovarjajo: Potovanja.Over.Net

Kampiranje s šotorom - nujna oprema?

Default avatar
Živjo,

po dolgih letih se z družino odpravljamo na malo drugačen dopust - potepanje po J Franciji s šotorom, glede na to, da se bomo malo večkrat selili in bo zraven še 3 letnica, vas sprašujem brez česa naj ne bi šli na pot, ampak izključno od opreme.

Tako je, imamo že šotor, hladilno torbo, spalke in napihljive blazine.

Ali je smiselno kupiti krožnike posebej za na pot in pribor, kako velik gorilnik rabimo ali celo 2, ker bomo pretežno kuhali sami.
Kako je s stoli in mizo, da ne zavzamejo preveč prostora v avtu.
S čim si svetite - baterije?
Orodje?

Zanima me še ena stvar, kako kuhate na teh gorilnikih, če so zraven otroci, namreč vsi mi delujejo precej nestabilno - na mizi, na tleh? Ali imate posebej mizo za kuhanje?

Vem, da sem natrosila veliko vprašanj, hvala, če se bo vsaj kdo potrudil z odgovorom.
Default avatar
živjo
Midva sva sicer kampirala sama, v dvoje.
Krožnike, posodo, pribor,... sva imela kar navadnega od doma. Ne smeš pozabiti na lavor (za pomivanje posode).
Uporabljava plinski kuhalnik (mali štedilnik na tri pline). Rabiš le manjšo plinsko bombo. Trenutni imaš v Lidlu akcijo podobnih kuhalnikov za približno 30 evrov. S seboj imava dodatno mizo (zložljivo) za kuhalnik.
Stole in mizo vzameva tiste zložljive, ki ne porabijo veliko prostora.
Brez baterije boš težko.
Želim vam lep dopust
Default avatar
Mi vzamemo: pralne močne krožnike iz trde plastike, skodele, šalčke, kozarce ( po en komplet na osebo ) pribor navaden od doma. Rezalno desko,kuhalnice, zajemalko, ekonom lonec, globoko ponev s pokrovom, skledo za solato s pokrovom. Džezvo, 2-3 lončke za kuhanje otrokom posebej. Vse to zložim v plastične zabojčke ( poglej v Obiju ). Kuham na dvekilski plinski jeklenki z nastavkom za pisker, kar na tleh. ( Imajo tudi čedne plinske kuhalnike na dve rinki, za ceno ne vem ) Pri majhnem otroku bi bilo to mogoče bolj ziher, čeprav ne povsem :(((. Plastični napihljiv kanister za pitno vodo s pipico spodaj. Za zvečer plinska svetilka, baterijske obvezno. Od orodja kladivo, sekirico - z njo najlepše skopljem drenažni jarek okoli šotora. Majhno žagico, rezervne šotorske kline. Sredstva proti komarjem. Nekaj metrov gradbenega polivinila za pogrnit pred šotor, da noter ne nosiš vse nesnage. Pride prav posebno v dežju. Vrvica za perilo + ščipalke. Z vso to kramo ponavadi več tednov taborimo v divjini ob Kolpi ... Domnevam, da je v južni Franciji več civilizacije. Srečno in lep dopust vam želim.
Default avatar
Spalne vreče in podlogo za spanje, dve posodi za kuhanje (in ponev, odvisno, kaj boste kuhali) bosta najbrž povsem dovolj, pribora jaz ne bi kupovala posebej samo za na pot (no, razen če imaš seved doma same drage krožnike iz nežnega porcelana), fino je, če imate tudi kakšen armafleks, da ni treba vsakič posebej napihovati blazine (spet odvisno od načina potovanja), kakšna vrv za obešanje mokrega perila, ščipalke, kakšna zložljiva lopata ali kaj podobnega lahko pride prav za primer dežja. Zložljivi stoli tudi pridejo prav, miza pa za moje pojme ni nujno potrebna, saj je v kampu užitek ravno (ali tudi) v tem, da hrano kuhaš na tleh in da jo tudi poješ na tleh oziroma na blazinah, kakorkoli. Stoli pa pridejo prav za druge stvari.
Gorilniki sami niso nestabilni, sploh malo večji ne, razen če kdo prevrne posodo na njih - zato je pa bolje kuhati na tleh. Če se razlije na mizi, je po moje več nevarnosti, da vsebina popari malčka pod mizo.
Default avatar
Ko sem bil še študent, smo prav tako šli jeseni na kampiranje v francijo. Obirali smo grozdje in pili vinček v potokih tako, da nam niti enkrat zvečer ni uspelo postaviti šotorov...
Default avatar
Jaaa! sem se tekom dneva spomnila, če imate zraven napihljivih blazin tudi pumpo? Stane 15 evrov, imajo jo v kamp trgovinah. Ko smo šli mi prvič taborit, še brez nje, bi nam skoraj počila pljuča od pihanja.

Še enkrat lep dopust!
Default avatar
Midva se tudi seliva na 2-3 dni. Imava armofleks, spalki, plinski gorilnik (velik, eden je dovolj), piknik košaro, v kateri so krožniki pribor, eno posodo za kuhanje, dekico. Stolov in miz ne potrebujete. Lepo se usedeš na deko in imaš romantično večerjo=)

Napihljive blazine so neumnost če se seliš. Potem je še bolje imeti samonapihljive blazine. Ker glede na to, da morš npr. vsake 3 dni postavit na novo šotor itd. si ne predstavljam da bi imel še napihljive blazine. Pa sej ljudje smo trpežni. Se da tudi samo na armofleksu lepo in udobno spat. Sploh ko si po potepanju lepo utrujen.
-------------------------------------------
Nasmehni se, nekdo te ima rad=)
Default avatar
Jaz bi pa ravno zaradi udobja imela ala turbo maximus blazino, če gre za daljše kampiranje?
Default avatar
Midva sva par let hodila okrog s turbo maximus. Problem s to napihljivo blazino je, da zavzame ves prostor po tleh v šotoru (če nimaš ravno ogromnega) in se dotika šotorskih sten, kar ne zveni najbolje, če pada dež. Kot drugo je treba imet s seboj nekaj za pumpat (da priklopiš v avtu in dela na elektriko ali da imaš pumpo), kot tretje vsakih par dni malo spusti oz. če se seliš, imaš malce več dela s spuščanjem in zlaganjem in ponovnim napihovanjem. Kot četrto pa je precej mehka za spanje in meni nič kaj preveč ne ustreza, da na njej spim 1 teden ali več. No, iz teh razlogov sva si kupila samonapihljivi blazini. Enkrat malo več plačaš in imaš mir in predvsem več prostora v šotoru. Res moraš pa pri obeh variantah majčkeno pazit, da ne opletaš ravno z nožem naokrog :)

Tudi reči za kuhat sem z leti racionalizirala - ravno teden dni nazaj sem kupila kompletek posode - 3 lonci in ponev, dobiš tudi večje za več oseb - v Igluju.Vse skupaj gre v eno škatlo od čevljev. Pred tem sem pobirala lonce iz kuhinje, ki jih sicer ni bilo škoda, so pa zavzeli veliko več prostora in v kampu so malo štorasti za pomivat. Zraven dodam še kakšno kuhalnico, posodo za solato, desko za rezat, to je to. Kar se tiče kozarcev, skodelic in krožnikov - Vsekakor priporočam plastične,so lažji, se ne razbijejo, kar je verjetno še toliko bolj pomembno, če imate punčko. Pribor iz kuhinje oz. vse tiste vilice, žlice, žličke in noži, ki so prišli domov po bogve katerih poteh in ne spadajo v komplet :)

Posebej bi izpostavila samo še plahto za pred šotor (ali še bolje, tako, ki seže še pod šotor), da ne nosiš vanj vse svinjarije. Morda še eno večjo za senco, če je v kampu ni. Pa kakšno pametno orodje, s tem se pa sama bolj malo ukvarjam, prepuščam moškim rokam :)

Stoli in mize po želji, odvisno, kaj vam je bolj všeč. Prav pride še tista vreča oz. kanister za vodo s pipco navzdol. En mali škaf za posodo. Midva ravno razmišljava, če bi si omislila še eno malo mizico za kuhanje, da ne čepiš zraven kuhalnika in ga kar naprej prestavljaš in gledaš, kaj boš kam odložil. En sam gorilnik je še za 2 skoraj premalo; še posebej če recimo res kuhaš kosilo/večerjo, gre precej počasi, če moraš vse delat na enem ognju in čakat, dva kuhalnika sta bolj praktična in prišparata čas, če že ravno prostora ne. Sama za letos razmišljam, da bi vzela še električni grelec vode za juhe, čaje, testenine. Sicer pa za otroke okrog ognja nimam izkušenj, boš jo verjetno že nekako ukrotila, saj ognja nikoli nimaš prižganega brez nadzora.

Sicer pa - uživajte v J Franciji, kampi so poceni in urejeni, sanitarije čiste, so tudi kar pogosti, čaka vas super dopust (sivka!).
Default avatar
A pa kjer ve, kje imajo ugodne samonapihljive blazine?

Kaj pa mogoče pumpe za turbo maximus na baterije - a to obstaja? Al pa da ala baterije napolniš in pol to drži?!
Js jo imam zaenkrat sam za na nogo.
Default avatar
1. Ne kupovat "ugodnih" samonapihljivih blazin, ker so zanič. Smo sprobali, v dobri veri, da bo za otroka OK, ampak je bilo porazno. Super blazine so Artiach.

Naša kamp oprema:
- zložljiva miza
- zložljivi stoli
- šotor
- šotorsko krilo
- kuhalnik (2 plina), ki ima spodaj omarico
- set posode za kampiranje
- krožniki, kozarci, pribor
- škaf za pomivanje posode
- plinska lučka
- hladilnik
- električni podaljšek
- meh za vodo
- vrv za obešanje perila
- nekaj za odganjat komarje

... se bom še kaj spomnila
Default avatar
Kaj pa High peak? Sm vidla ene kar fajn od 30 do 50 eur?!

A pol ne turbo maximus (vztrajam:))!?
Default avatar
[quote Kiktinka]Kaj pa High peak? Sm vidla ene kar fajn od 30 do 50 eur?!

A pol ne turbo maximus (vztrajam:))!?[/quote]

Ja, če tebi paše spat na turbo maximusu, potem spi na njem, ne pa na tistem, kar ti bodo drugi rekli. Meni lahko vsi rečete, da so samonapihljive blazine brez veze, ampak če je meni fajn, jo bom imela še naprej (vztrajam:)).
Default avatar
Mene sam skrbi, da se mi nekje na poti predre in bom mogla pol tam nekje sred divjine v Skandinaviji iskat štacuno, kjer to prodajajo pa še po možnosti zelo drago.
Default avatar
Nam so najbolj udobne samonapihljive blazine. Morajo biti kvalitetne in debeline vsaj 5cm. Naše 10cm so bistveno bolj udobne, kot katerikoli Turbo Maximus. Je sicer nekaj večja investicija, ampak se na njih bolje spi, kot na povprečni hotelski postelji.
Pa še sama se napihne, tako da pumpanje odpade. Tiste električne pumpe se tudi pogosto pokvarijo, tako da pri turbo maximusu rabiš še ročno ali nožno.
Default avatar
No, lahko, da bi ti bila turbomaximus všeč, je pa res, da je proti samonapihljivim blazinam ful štorasta. Če imaš možnost, vzemi oboje in preizkusi.
Za pumpo ne vem, če obstaja taka na baterije, jaz je še nisem videla. Ona za v avto priklopit je ok. Malo logistike je sicer treba, če imaš pumpo priklopljeno v avtu, da potem na ta način napihneš blazino, ki mora biti še prazna v šotoru, drugače je seveda polne ne spraviš noter :) Je pa vsaka pumpa boljša kot pihanje, tudi če je nožna.
Jaz še vedno zagovarjam samonapihljive blazine. Tako kot je rekel nekdo zgoraj, ne kupuj tistih najcenejših, ker ti zna biti žal. Drugače pa - če greste na dopust po začetku poletnih razprodaj, boš mogoče kje kaj znižanega dobila, to se že splača pogledat.
Default avatar
Sm ga sprobala za vikend. S pumpo na noge nafilano v 7 min in se prow udobno gor leži...

Zdaj morm sam še gorilnik uštimat...imam 2 kg jeklenko, sam ne vem, če bo to dovolj za 3 tedne? Kaj pravite?
Default avatar
Za tri tedne bo verjetno premalo. Mi imamo 3 kg za 2-3 tedne. Je pa res da imamo plinski roštilj in plinski kuhalnik, tako da kar precej porabimo.
Ima na Hrvaškem vsak malo večji kraj plinarno, kjer polnijo jeklenke.
Upam, da bo hrbtenica dobro preživela 3 tedne Turbo Maximusa. Enojna je še za silo, ampak dvojna je pa prava nočna mora.
Default avatar
Nameravamo max enkrat na dan kuhat za 3 osebe, tko da upam, da bo. Če ne pa...
A kdo ve, da bi se dalo polnit jeklenke Campingaz na Švedskem, Norveškem ali Danskem? Oziroma a se jih da za polne zamenjat tko kt v Nemčiji,...??? Koliko to stane?

Hehe...ja to pa si znam predstavlat, da če se en premika, se drugi tut, itd.

A se kdo spomni česa, kar človek zelo rad pozabi za kampiranje pa je res nujno?
Default avatar
[quote ****]Ima na Hrvaškem vsak malo večji kraj plinarno, kjer polnijo jeklenke.[/quote]

Kampi so še marsikje drugje po svetu, ne samo na Hrvaškem...

Moderatorji

Potovanja.Over.Net
Potovanja.Over.Net