Nosečnost in obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok • Klavdija Slapar, dipl. babica

bela pikica

Default avatar
pozdravljeni

imam sedem tednov starega sinka, ki ga polno dojim. do zdaj nisva imela težav. dojiva se z nastavki. danes pa sem opazila na desni bradavici belo pikico, kot ena bela plast. dojka me zelo boli in čutiti je vozličke. ko jo masiram, priteče ven bolj malo mleka, samo en curek, čeprav so mi včasih kar trije. tudi sine ne potegne toliko, da bi mi izpraznil dojko. ob masiranju je čutiti, da bi mleko 'rado' prišlo ven, vendar zaradi te bele pikice ne more. tudi s črpalko ne gre. kako naj si pomagam? hvala
Default avatar
Draga mamica,

Super, da polno dojite, čeprav z nastavki. No z eno težavo, ki pa je tudi gotovo začasna. Po 7t ste opazili na bradavici belo piko, imate bolečo dojko in vozličasto, otroček dojko slabše prazni.

Zelo nazorno ste opisali tipično situacijo, pri kateri gre verjetno za zamašen mlečni vod, zamašitev pa je na izvodilu bradavice v obliki kristalčka strjenega mleka. Tudi sama sem to že preizkusila v praksi in vem, da vas zelo boli, ni prijetno, a morda je tako še najlaže, kajti vidite mesto, ki ga morate odmašiti.

Kako? Vzemite si dan do dva časa in:
1. na tej strani POGOSTO dojite! Lahko tudi vsako uro, kadar otroček ne spi, obrnjen naj bo z noskom v smeri, kjer verjetno tipate trši predel v dojki, rezervoar, ki se slabše prazni (pomembno je, da dojko praznite vsaj delno, dokler vam je ne uspe odmašiti). S tem pkmagate dojki, da se za silo prazni in preprečujete, da bi prišlo do mastitisa.
2. ko se otroček doji na levi, poskusite sami dodatno prazniti desno dojko kar v podloženo pleničko in morda vam uspe z roko odmašiti vod, ki ga dojenček ne zmore (masirajte dojko v smeri bradavice, ne drgnite, a kar dobro z dlanjo občasno pritisnite na trdi predel, opazujte luknjico in roko malo premikajte, krožite ipd.)
3. masirajte in poskusite odmašiti nekajkrat na dan pod toplo vodo, nad umivalnikom, pod tušem; morda vam uspe s spretnimi prsti ali čistim robčkom odstraniti čepek, npr. po tuširanju, ko bo tkivo zmehčano. Pri tem čim manj dotikov okoli kristalčka, ker je bradavica silno občutljiva.

Ko boste odstranili kristalček, pomagajte otročku mleko iztiskati mleko tudi z roko, masirajte tudi med dojenjem, ne dopustite, da je dojka trda. Morda bo trajalo nekaj časa, a pomembno je, da ste vztrajni in nežni, a odločni. Če preveč boli, poskusite kasneje.

Pripenjam vam v branje še nekaj napotkov.Zamašen mlečni vod in mastitis:
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1978721 (zamašen vod)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1978098 (članek)

Pišek, zakaj menite, da je prišlo do zastoja? Ali otrok veliko spi? So razmaki med dojenjem večji? Ali vaš otrok dobro napreduje? Imate še vedno zelo napete dojke kot ob prvem navalu mleka? Si morda mleko tudi črpate? V pomoč pripenjam Prenapete dojke: http://www.dojenje.net/vprasanja.htm#_5 ... OSTANEJO_1
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1979347
Trde, boleče, prepolne dojke - slike masaže:
http://www.kellymom.com/bf/concerns/mom ... erman.html

Včasih dojenčki, ki se dojijo po nastavkih praznijo dojke morda bolj počasi in manj učinkovito? Ali bi bilo mogoče, da bi poskusili dojiti brez nastavkov in bi otrok morda bolečo dojko tako lahko še bolje praznil? Poznate tole o nastavkih?http://www.dojenje.net/vprasanja.htm#_9._NASTAVKI_ZA_1
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
najlepša hvala za izčrpen odgovor. no moram povedati, da sem zadevo rešila. 20 minut pod vročim tušem, nato pa sem si kar s kremo materine dušice lepo zmasirala dojko, da je postala mehka. med masažo ni priteklo veliko mleka. bolj po kapljicah. nato sem pristavila otročka. na srečo je bil ravno po spanju lepo lačen in mi je dojko izpraznil. sedaj se je stanje po dveh dneh normaliziralo, dojka je na otip mehka, vendar težka. mleka je dovolj, zatrdlin ni. tudi bela pikica je izginila. sine s težo lepo napreduje. jeva na dve tri ure. enkrat na eni, drugič na drugi dojki.
glede nastavkov - poskušava vsak dan malo brez njih, vendar imam občutek, da ne potegne nič, čeprav se kar lepo prisesa. ker imam na začetku ploske bradavice, to vedno prakticirava proti koncu, ko bradavica izstopi. ne vem, z nastavki sem jaz bolj 'ziher', da je.
zakaj je do tega prišlo? po pravici povedano še sama ne vem. mogoče sem spila preveč čaja za dojenje? zgodilo se je enostavno čez noč.
Default avatar
Super, pišek, da se je pikica "odlepila" kar sama in se dojka zdaj bolje prazni! Očitno je otročku vendarle uspelo kar z dojenjem, kajne. Pozorni bodite še nekaj dni in pogosteje dojite na tej strani, ker se zamašitve lahko ponavljajo, ko je dojka bolj občutljiva.

Vzrokov za zamišitev je lahko več, tudi utrujenost malce prispeva (stres), vendar najpogostejši je preredko praznjenje dojke. Ali menite, da bi otroček želel vsaj deloma izprazniti tudi drugo dojko, da se ne bi dojila le na eni na vsak 2-3 ure? Kajti vaši dojki sta v bistvu praznjeni le na 4-6 ur. Bolje bi bilo, če bi mu ponudili pri podoju še drugo dojko, vsaj toliko, da se ta zmehča. Ali pa mu jo lahko morda ponudite, zdaj ko je vroče, za žejo že kako uro po podoju. Ali pa kar oboje. Tako bosta dojki bolje praznjeni in možnosti za zamašitve vodov bodo zagotovo veliko manjše.

Kar poskušajte in ponujajte tudi brez nastavkov, pišek. Včasih je treba nekaj vztrajnosti. Mnoge mamice poročajo, da so nastavke v določeni starosti otroci enostavno prenehali porebovati. Ploske bradavice znajo dojenčki sami potegniti globoko v usta tudi brez nastavkov, če jih le pravilno in odločno pritisnemo z odprtimi ustki na kolobar. Pomagate mu morda lahko tako, da sami s prsti pred podojem nekoliko izvlečete in "oblikujete" bradavico.

Dobro ga opazujte še naprej, to je zelo pomembno, vi ga imate ves dan pri sebi in vi najbolj veste, kaj mu ustreza, da se BO dojil. Jaz vam nizam le različne možnosti, kaj bi lahko delovalo, ne morem pa zagotovo vedeti, kaj deluje pri VAŠEM otroku.

Čaj za dojenje ne vpliva na presežno ponudbo mleka, pišek, kar pijte ga še naprej, če se dobro počutite in z njim sprostite, pretiravati pa ni treba. Na večjo ponudbo vpliva pogosto in pravilno pristavljanje ter aktivno sesanje otroka, pa tudi umirjena, spočita mamica pozitivnih misli. Ste že brali članek Kako se tvori materino mleko:
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1978042?
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar
Klavdija Slapar , dipl. babica
Klavdija Slapar