Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

Ima vaš otrok luknjice v zobeh, čeprav ne je sladkarij?

Default avatar

Ibon

Skratka, moj triletnik do zdaj ni jedel sladkarij - ne bonbonov, ne lizik, ne čokolad in podobno. Pa ne zato, ker mu jih ne bi midva občasno privoščila, pač pa ker jih na splošno ne mara. Res, da večinoma pije jabolčni sok, mešan z vodo, zobke mu redno umivamo, ima snežno bele, ima pa luknjice na peticah. Ko sva bila na sistematskem, me je zobozdravnica gledala, češ, od česa jih je pa potem dobil?
Ne vem, ziher mu jih nisem šla jaz vrtat?!
Default avatar

P....

sladkarije nimajo veze s tem.Hrana je hrana,tukaj je potem še kislina itd.Zmotno je mislit,da če oseba ne je sladkarij da ne more imeti luknjice ali karies na zobeh
Default avatar

acjom

Res ja. Sladkarije nmajo veze. Moja deklica poje kar precej sladkarij pa nima nobene luknjice. No, vsaj za zdaj. Zobke si umiva petežno zjutraj.
***************

Upanje je kakor nočno nebo. Nikoli ni tako temno, da ne bi odkrili vsaj ene zvezde...
Default avatar

Kati

[quote P....]sladkarije nimajo veze s tem.Hrana je hrana,tukaj je potem še kislina itd.Zmotno je mislit,da če oseba ne je sladkarij da ne more imeti luknjice ali karies na zobeh[/quote]

Tako je. Glavno je umivati zobe.
Default avatar

bipo

Tudi pri nas je enako. Malo ali nič sladkarij, pije predvsem vodo, redno ji umivamo zobke, pa nas kljub temu julija čaka prvo vrtanje. Očitno so geni precej pomembni.
Default avatar

Ibon

Hvala za odgovore. Sama pravzaprav ne iščem tolažbe ali izgovorov, ker vem, da ravnamo pravilno, kar se tiče prehrane in higiene. Gre za to, da je izpadlo tako, kot da lažem in da je baje eden redkih tako majhnih otrok, ki pridejo k njej z luknjicami.
Default avatar

*katka*

[quote Ibon]Hvala za odgovore. Sama pravzaprav ne iščem tolažbe ali izgovorov, ker vem, da ravnamo pravilno, kar se tiče prehrane in higiene. Gre za to, da je izpadlo tako, kot da lažem in da je baje eden redkih tako majhnih otrok, ki pridejo k njej z luknjicami.[/quote]

Če imaš čisto vest, se ne sekiraj. res je veliko tudi v genih.
Default avatar

kr enatam

Moj otrok je sladkarije, pa nima nobene luknjice še. Star je pa 19 let.
Default avatar

Nala

Pomembna je kvaliteta sline ki pač je taka kot je. Tisti z redko slino dobijo karies prej. Drugače pa vsaka hrana povzroča karies, na zobe se najbolj ''nalimajo '' ogljikovi hidrati - kruh, testenine...in ni nujno, da je karies od sladkarij. Seveda so tu še sladke pijače, ki delujejo skoraj tako kot bonboni. Ne sekiraj se, morda je imela zobarca slab dan, vidva sta naredila veliko za to, da kariesa ne bi bilo. Poskusi še z umivanjem zob po obrokih, vendar je tega umivanja potem že toliko, da otrokom postane muka.
Default avatar

Pipp

Po vsakem obroku takoj se ne umiva zobe,ampak moraš počakati vsaj eno uro po obroku
Default avatar

Smejka

Zobje naše 3,5 letnice so katastrofalni! Rada ima sladkarije, ampak jih ne valja ves čas po ustih, poje veliko sadja, pije samo nesladkan čaj ali vodo in zobe ščetkamo minimalno 2x dnevno.
Eno štirico ima že 3 mesece odprto, ker se ji je zagnojilo, petice ima pa vse zalite, ker je zobozdravnica rekla, da ne bodo zdržale do 12-ega leta, kolikor bi morale.
Skoraj sem jokala od groze, ko sem poslušala o stanju teh malih zobk. Pa me je zobozdravnica potolažila, da ne gre mojo napako, ampak, da je kvaliteta zob pač slaba in da je to lahko odraz težke nosečnosti, ki sem jo imela.

Srečno!
Default avatar

Eclipse

Sladkarije nimajo zveze z zobmi. Moj sin jih poje na tone, pa ima pri petih letih zelo lepe zobe. Umiva jih samo zvečer. Geni? Oba z možem imava v ustih katastrofo od zob.
Po moje naredijo največjo škodo sladke pijače, a la 'sadni sokovi', ki so umetni in polni cukra. Katastrofa pa je sladke pijače dajat v flaško, pa naj bo to še tako zdrav sok, magari razredčen. Ali čokolino in podobno sladko hrano. Kolikor videvam otroke, jih ima največ črne zobke (ampak resnično črne) zaradi sladkih čajev v flaški, ki so jim jih dajale mame v dobri veri, da čaj pa res ne more škoditi.
Default avatar

Tati.1

Tudi po moje je stanje zob odvisno od zgradbe, sline,.. Če imaš srečo, tako kot moj brat, imaš pri 27 zobe brez plomb, lep lok, pa si jih umiješ parkrat na leto. Kar se mene tiče je PACEK, ampak tako pač je (pa še z zadahom ni nič narobe)! Pa je vse: od sladkarij, meso, testenine, kruh, spije pa res tudi veliko mleka (če to kaj vpliva).

Tudi moji zobje so kar OK (1 plomba), dokaj beli, ampak jih čoham 2-3 krat na dan. Moževi tudi.

Hčerki pa tudi, (3,5 let in 1,5) čisto lepe (večinoma jih umivamo zjutraj in zvečer, včasih pa tudi "pozabimo), brez luknjic, pa tudi ne šparata pri sladkarijah.

Ne krivi sebe, zdravnica je verjetno imela slab dan.
Default avatar

Nala

A res? A potem, če zvečer nekaj poje, je najboljše, da gre kar spat in si zobe umije zjutraj???
Malo se hecam, ampak nobeno umivanje zob ne bo škodilo. Tudi takoj po obroku ne.
Default avatar

plombica

Naša je dobila plombico na petico. Stara bo štiri leta. Tudi jaz sem se sekirala. Zobarca ni rekla nič. Pije samo vodo, zobe umiva 2x dnevno, ko je v vrtcu, med vikendi 3x dnevno, sem pa ke poje kak bonbon ali košček čokolade. Drugače uživamo zdravo hrano. Sem pa prebrala v čakalnici (pri zobozdravnici, ko smo čakale na pregled), da karies povzročajo kisline, ki so prisotne v sadju. Tako, da ni res, da so krivi cukri tudi veliko uživanja sadja je lahko usodno za karies.
Verjetno pa bo odvisna kvaliteta zobovja predvsem od genov. Te ma pa naša mala slabe kar se tiče zob.
Default avatar

!!!!!!!!!!

Ja, umivanje zob je lahko tudi skodljivo. Npr. po citrusih se povrhnjica tako zmehca, da jo z umivanjem poskodujes.